• motherhood

    MOTHERHOOD | Kedai Online harga Murah dan berpatutan untuk kelengkapan Bayi

    Assalamualaikum
    Hai korang☺☺☺ Kalau cerita bab shopping online,especially barangan baby,memang aku suka satu online shopping ni.Bukan setakat ianya mempunyai pelbagai kelengkapan,malah harga murah dan sangat berpatutan.So tak rugi kalau korang masuk online shopping ni.
    Motherhood.com.my adalah satu platform yang diguankan oleh ibu-bapa untuk membeli produk bayi,ibu bersalin,anak kecil dan kanak-kanak.Kami juga menyediakan maklumat yang berguna seperti tips keibubapaan, panduan penyusuan, ulasan jenama, permintaan sampel produk percuma dan testimoni yang sangat berguna untuk kemudahan ibu bapa.
    Anda boleh mendapatkan barangan bayi terlengkap di sini, merangkumi pelbagai kategori daripada lampinmakanan bayiaksesori mandistrollerkerusi kereta bayidekorasi bilik bayifesyen bayifesyen ibu mengandung, pelbagai jenis mainan dan lain lain.
    Motherhood.com.my adalah platfom yang digunakan oleh ibu-bapa untuk membeli produk bayi, ibu bersalin, anak kecil dan kanak-kanak. Kami juga menyediakan maklumat yang berguna seperti tips keibubapaan, panduan penyusuan, ulasan jenama, permintaan sampel produk percuma dan testimoni yang sangat berguna untuk kemudahan ibu bapa.
    Anda boleh mendapatkan barangan bayi terlengkap di sini, merangkumi pelbagai kategori daripada lampinmakanan bayiaksesori mandistrollerkerusi kereta bayidekorasi bilik bayifesyen bayifesyen ibu mengandung, pelbagai jenis mainan dan lain lain.
    Segala produk yang terdapat pada platfom kami adalah produk-produk yang anda sangat percayai, antaranya Anmum,BabyLoveBabyOrganixBritaxBudsChiccoDiapexDoonaDumexFrisoFiffyHaenim ToysHalfordHapeHolabebeLeapfrogLittle BeanLittle B HouseMAMMellowMorinagaMunchkinMustelaMy DearNUKNunaPiyo PiyoQuinnyMaxi CosiSesame StreetSustagenFrutzeeV-CooolV-TechYo Kai dan lain-lain.
    Yang pastinya apa yang kita nak,semuanya ada di Motherhood.my ni .
    Hah..apa yang menarik yang akan menanti korang pada 29 May 2017..silalah stay tuned ye
    Bukan itu sahaja,pelbagai lagi sales pada setiap barangan yang dijual disini.
    Korang tengok sahajalah Offer yang diberikan pada produk-produk terpilih mereka.
    Dan kepada mommy yang suka sangat dengan barangan Pigeon,meh nak bagi berita gembira ni dekat korang,Pigeon sedang mengadakan Clothes Online Sale serendah RM4 tau..Macam rugi pulak kalau korang tak grab ni..Aku pun dah usha-usha ni..dah masuk bakul apa yang patut.Tinggal nak check out jelah..
    Bila masuk website motherhood ni,aku rajin usha diapers dan bottle susu je..Tapi kekadang terlebih kepada barangan lain pulak..Haishh..pendek kata,kalau dah masuk website ni,rasa berjam-jamlah dok jenguk.Seronok weh… 
    Meh aku bagitahu kat korang kenapa mesti pilih Motherhood.com.my
    • Online shopping No.1 Terbesar untuk bayi dan ibu mengandung
    • Tawaran menarik dari segi harga dan produl
    • Harga yang berpatutan dengan promosi yang hebat.
    • korang boleh bandingkan harga dari website barangan bayi yang lain.
    • Penghantaran percuma dengan setiap pembelian RM99 ke atas
    • Dapatkan Rm15 percuma dengan setiap pembelian RM150  di dalam satu resit
    • Cara pembayaran melalui credit card/debit card/online banking/paypal
    So senang sangatkan dan itu sebabnya korang perlu memilih website ini.So jangan tunggu lagi kerana banyak promosi pada setiap produk. dan klik link ini untuk korang baca testimonial mereka yang sudah pun membeli belah di online shopping Motherhood ini..Klik link Testimoni ye
    Untuk maklumat lanjut korang boleh layari website

  • motherhood,  nur naura,  parenting blogger,  parentingmoments

    Masalah gegata naura dah hilang

    Assalamualaikum

    Hai korang..Alhamdulillah..masalah gegata pada badan naura dah kembali pulih.Aku pernah ceritakan kisah Naura kena gegata di entry INI

    Masa kena tu,aku pi melaka..Duduk kat satu rumah tumpangan di sana..Tak sangka benda ni boleh jadi..Masa tu aku just sapu bedak je..kejap je hilang..Esok timbul balik..Sampailah aku balik ke Johor,gegata tu still ada lagi..Aku ada bawak dia ke Klinik..Klinik just bagi dia ubat sapu je..

    Ini baru gambar kat tangan..Kat badan jangan ceritalah banyaknya..Besar-besar pulak tu..

    Tapi dua hari still tak baik-baik lagi..Dah runsing jugak kan bila tengok anak dok menggaru-garu tak tentu pasal.Kesian kat dia.Aku cuba petua-petua yang aku google..Antara petua untuk hilangkan gegata adalah :-

    1-Air garam
    Mandikan anak dengan air garam.Ambil garam dan masukkan dalam baldi,masukkan air suam sedikit Kacau rata dan mandikan.

    Masa balik Johor,selain bagi air Anugerah tu,aku sapukan air garam yang dicampurkan dengan air suam.Tapi nampaknya macam tak berhasil

    2-Bawang merah
    Potong bawang merah kecil-kecil  secukupnya dan sapu kat tempat gegata tu timbul

    Ini aku tak buat sebab takut dia pedih pulak kan..

    3-Air sireh
    Rendam atau rebus air sireh dan sapukan pada kulit.

    Kemudian aku cuba mandikan dia dengan air sireh yang aku dah rebus tu..Tapi aku sempat mandikan dia dua kali je.

    4-Kapur sireh
    Ada juga petua kapur sireh diletakkan ke tempat yang gatal tu.

    yang ni pun aku dah cuba,tapi aku nak hasil yang segera.sebab kesian sangat sebab gegata tu dah sampai ke muka..

    5-Doktor
    Last sekali kalau masalah berlarutan korang bawa anak berjumpa dengan doktor.

    Untuk berjumpa dengan doktor, masuk ni dah dua kali aku jumpa dengan doktor..Tapi tetap macam tu.walaupun ada pasang surutnya

    Aku sampai dah buntu nak buat ape lagi.Sampailah ada kawan cakap pakai bedak cap ular..So petang tu jugak aku whatssap laki aku suruh beli bedak tu kat kedai sengseh.Sampai kat kedai tu,laki aku tnye kat uncle tu,dia tunjuk gambar yang aku dah whatsap kat dia,tapi uncle tu tanya balik kenapa dengan anak aku ni..So,laki aku siap cerita the whole story macam mana anak aku kena ni..Uncle tu cakap ooohhh…anak kena gegata ke..(laki aku cite ni)oo..uncle pun tau pasal gegata ke

    So dia suggestkan dua ubat ni.Satu untuk mandi dan satu lagi untuk sapu

    ubat gegata
    Nilah dua ubat yang aku gunakan untuk Naura.Harga untuk dua ubat ni RM20.90
    Balik je dari kedai uncle tu,terus laki aku suruh mandikan anak dengan sabun yang warna hijau tu.Lepas tu aku sapukan krim pulak.Krim tu berangin sikit,so make sure korang jangan sapu dekat popoo dia tau..mau menggelatat anak korang nanti.
    So far,alhamdulillah,pagi tu memang dah tak wujud lagi gegata tu..Bekas gegata yang kemerahan pun hilang..Pagi tu pun aku mandikan dia lagi..Sekejap je ko hilang semua gegata tu..Mungkin jodoh naura dengan uncle ubat  tu..
    Dah takde lagi drama gosok-gosok,garu-garu badan dan muka..Kalau tak,habis berkudis satu badan.Bukan apa,tempat gegata tu dia akan garu sampai dia puas hati..Kalau dia tak puas hati,dia hulur je badan atau kaki dia yang gatal tu kat aku..Suruh aku garu.Biasalah,mak-mak takkan garu kuat bila anak dia gatal kan..So ,tang tu dia tak puas hati.dia akan garu lagi.
    Lepas ni,kalau terkena lagi perkara macam tu,aku akan dapatkan ubat ni jugak.Mungkin serasi bersama dengan naura kan..Barulah ceria,nak main pun ok je..Kalau tak,asyik nak merengek je.Kesian dia..
  • kisahsidairy.com,  motherhood,  parenting blogger

    Nur Zakiah yang Kuat Menangis

    Assalamualaikum
    Aku baru dapat anak saudara awal tahun ni.Rasa dah 5 bulan umurya sekarang ni.Tapi sangat kuat menangis sampai kekadang ahli keluarga kitorang ni dah tak tau nak buat ape.Puas dah berubat dengan orang-orang.Tapi sama je semua.Kalau dia menangis tu,macam di cubit-cubit pulak.
    Image result for bayi kuat menangis
    source ; google
    Sampai mak pak dia pun naik buntu dengan tangisan dia..Dah macam ahmad albab rupanya.Kekadang sampai tanye doktor,adakah ia sejenis penyakit or macam mana.
    Tapi sebenarnya,mengikut pembacaaan aku di majalah PAMA ni,ianya perkara normal kerana itu sebahagian daripada proses pembelajarannya serta cara si keil berkomunikasi.
    Namun dalam pada kita tak perlu risau,ada juga bayi yang memerlukan perhatian tinggi daripada ibu bapa semasa menangis.Nasib baiklah adik aku tu tak bekerja,.So dapatlah beri perhatian penuh kepada anaknya tu.Meh kita kenali beberapa petanda bayi yang memerlukan perhatian supaya ia dapat membantu kita mengendalikan tangisan bayi dengan sempurna.
    1.Tegang.
    Si manja menangis sekuat hati,ketawa dan memprotes jika keperluannya tidak dipenuhi.Contohnya mengamuk hanya kerana lambat diberi susu.
    2.Hiperaktif
    Bayi yang tidak boleh duduk diam.Sebagai contoh,suka melepaskan diri bila dibalut atau dibedung mahupun tidak senang dudu ketika disusukan.Tapi kalau dilihat budak-budak sekarang ni,jarang yang suka untuk dibedung.betul tak.Kalau anak aku tu,masa dalam hari je,tu pun bedungnya tak lama,confirm lepas 3-4 jam terlerai ikatan bedung tu.
    3.Kehabisan Tenaga(Draining)
    Mahu didukung,disusukan serta ditenteramkan secara terus menerus hingga sering kali membuat anda hilang ketenangan dan kepenatan menguruskan si manja.Bukan senang nak menjaga kan,ibu terutamanya memerlukan kekuatan dari mental dan fizikal..
    4.Kerap Menyusu
    Selalu inginkan susu ibu kerana sentuhan ibu memberikan ketenteraman pada dirinya berbanding tujuan mengenyangkan.
    5.Menuntut(Demanding)
    Mahu kehendaknya diperoleh dengan segera,tidak suka menunggu dan tidak menerima alternatif.
    6.Kerap terjaga.
    Bayi yang tidak dapat tidur dengan lena dan mudah terjaga dengan persekitaran yang bising.
    7.Tidak Berpuashati
    Suka memuaskan hati simanja dalam sesuatu masa.

    8. Tiada Jangkaan
    Pertukaran mood yang ekstrem secara tiba-tiba.
    9.Sangat sensitif
    Sangat mudah terganggu dengan rangsangan dari sekeliling.Si manja lebih menyukai zon selesa berbanding persekitaran baru.
    10.Tidak boleh diletakkan
    Mahukan sentuhan kulit ke kulit pada setiap masa daripada ibu semasa disusukan,tidur bersama,mahukan pergerakan yang berterusan seperti didodikan dan di ayun.
    11.Tidak pandai menenteramkan diri sendiri
    Memerlukan bantuan ibu bapa untuk berasa tenteram berbanding alatan seperti puting,buaian atau mainan.
    12.Sensitif terhadap pemisahan.
    Tidak bersedia menerima perubahan penjaga sedia ada dan sukar menerima orang asing.
    Jadi ibu bapa perlu ada ilmu yang cukup untuk memastikan faham dengan maksund tangisan si manja agar ia tidak terus berpanjangan dan menganggu keselesaannya.Sebab tu,bila start anak dah nangis,jangan dibiarkan berlarutan,Kalau dah berlarutan tu,memang payahlah nak pujuk.Begitulah zakiah,memang tak boleh silap sikit..Tapi lama kelamaan sikap dia yang suka sangat menangis tu akan hilang bila dia beralih bulan,sekarang ni pun berkurangan tangisannya..Budak nak besar ni pelbagai ragam.
  • INFO,  motherhood,  parenting blogger,  Tips

    Perkara yang perlu dilakukan apabila anak Tercekik

    Assalamualaikum
    Bunyi menakutkan kan..Tapi itulah terjadi pada Naura baru-baru ni..Bukan membiarkan dia makan tanpa pengawasan..Tapi kesilapan kerana dia ada memasukkan benda lain dalam mulut ketika itu,aku pulak cepat -cepat keluarkan.Tapi tak sangka masa tu ada makanan lain dalam mulut dia..
    Sekarang ni,dia memang pantang jumpa apa-apa benda di sekelilingnya.Cepat je dia masuk ke mulut.Tapi itu kan lumrah kanak-kanak yang ingin membesarkan..Tapi part tu memang menakutkan..Aku rasa sebab tu kot dia demam.Mybe dia trauma atau sebaliknya.Lepas ni mungkin aku lebih berhati-hati memberikan dia apa-apa makanan.Masa kejadian tu,bila nampak dia macam nak termuntah,terus aku kaut makanan dalam mulutnya..takut jugak tersekat kat kerongkong..Huoooiii..Naya weh!!Menangis tak berlagu jawabnya
    Perkara yang perlu dilakukan apabila anak Tercekik
    source:google
    Sebenarnya dalam situasi macam ni ibu bapa jangan terlalu panik.Sebab bila panik,macam-macam hal yang tak diingini akan berlaku.Tapi bagaimana kita nak mengatasinya? hasil pembacaan aku di sebuah blog disini,diajar apa yang perlu kita lakukan bila bayi tercekik.
    Bagaimana untuk menyelamatkan anak anda yang berusia bawah 1 tahun
    1. Halakan muka bayi anda ke bawah di atas lengan anda,pegang rahangnya dengan tangan anda.Rehatkan tangan anda di atas peha.(jika dia terlalu besasr,baringkannya di atas peha anda dengan muka menghala ke bawah,kepalanya pada lutut anda)sokong kepala dan lehernya di mana ia perlu lebih rendah daripada badannya.
    2.Dengan tumit pada sebelah tangan anda,berikan tepukan di antara bahunya.ini selalunya menyebabkan bayi membatukkan semula makanan/objek.Jika anda boleh nampak objek tersebut di dalam mulut atau kerongkong,ambil gunakan jari anda.
    3.Jika bayi anda masih belum boleh bernafas,baringkannya dengan menghala ke atas dan biarkannya berehat di atas peha anda atau permukaan yang lembut.Dengan jari telunjuk/jari tengha pada bahagian tengah dadanya(hanya bawah puting)beri tolakan yang cepat pada dadanya.Tekan sedalam setengah ke satu inci.Berselang seli di antara belakang dan dada sehingga dia membatukka objek tersebut atau mula bernafas dengan sendirinya.
    4.lakukan pernafasan keselamatan : Buka laluan udara dengan menyengetkan kepala ek belakang dan mendongakkan dagu.
    5.Kekalkan pembukaan laluan udara,tutup mulut anda pada hidung dan mulut bayi anda dengan memberikan dua pernafasan perlahan untuk setiap satu ke satu setengah saat.teruskan pernafasan mulut ke mulut sehingga pernafasan normal dan bantuan tiba.
    Nota:Jika dada bayi anda tidak menunjukkan kenaikkan,objek tersebut masih menghalang laluan udaranya.Ulangi langkah 1-5 sehingga objek tersebut dikeluarkan atau bantuan tiba.
    6.Walaupun anak anda kelihatan sihat selepas tercekik,bawanya berjumpa dengan doktor bagi memastikan halangan telah dialihkan.
    Terlalu kecil untuk bayi:
    Apabila bayi sudah merangkak,jauhkan beberapa objek seperti
    • Duit syiling
    • Bola kecil
    • Guli skru
    • Berlian
    • Penutup Pen
    • Bateri kecil
    • Krayon
    • Pin
    • Mainan dengan bahagian yang kecil
    Makanan yang Merbahaya
    • Buah-buahan seperti tembika dengan bijinya,epal atau anggur
    • Kacang menterga
    • Gula-gula dan gula getah
    • Biji kacang dan bunga matahari
    • sayuran keras seperti carrot
    • Daging dan keju
    Untuk merendahkan risiko anak anda dari tercekik
    • Kiasr makanan bayi anda sebelum menghidangkannya.untuk kanak-kanak,potong kesemua makanan ke saiz gigitan yang lebih kecil.
    • Pastikan anak anda duduk semasa makan dan anda tidak tinggalkan dia berseorangan pada waktu makan.
    • Jangan benarkan anak anda bermain dengan makanannya-ajarnya bagaiman untuk mengunyah makanan sebelum bercakap dan ketawa.
    • Jauhi anak anda daripada tong sampah yang mengandungi barangan dapur seperti kulit telur atau penutup botol.
    • Pilih mainan bagi usia yang sesuai dimana ia tidak mengandungi bahagian yang kecil.Jika anda mempunyai anak yang lebih tua,simpan mainan yang boleh menyebabkan tercekik.
    Isyarat kemalangan 
    • Jangan biarkan anak anda berlari atau berjalan dengan objek tajam di dalam mulutnya.
    • Tapi jika dah berlaku sesuatu seperti terdapat gula-gula,berus gigi atau pensel dalam kerongkongnya dan masih boleh bernafas,jangan cuba mengalihnya.Dengan mengubah posisi objek,anda boleh menyebabkan berlakunya pendarahan atau tercekik kepada anak.hubungi talian kecemasan dengan segera.
    Begitulah yang dikongsikan untuk pengetahuan kita bersama..lepas ni kena lebih alert tentang apa yang di makan oleh naura,…

  • INFO,  motherhood,  parenting blogger,  Tips

    Suka sangat bermain di dapur,umi yang gerun!

    Assalamualaikum
    Suka sangat bermain di dapur,umi yang gerun!
    Bila umi dan babah berbuka,macam nilah dia.Ada je aktiviti dia yang dia buat kat dapur umi ni..
    Nak block dia kat rumah macam kesian pulak..Kalau tak duduk dalam walker ni,entah kemana jelah dia pergi.Habislah pinggan mangkuk umi di kecahnya.
    Selalunya balik kerja,ambil masa bawak dia keluar ambil angin jap.Lepas tu masuk rumah barulah masukkan dia dalam walker sementara umi sibuk di dapur..Dah siap memasak,mandi,baru umi susukan dan main-main dengan dia..Kesian pulak kat dia tinggalkan main sorang-sorang kan.Kalau babah dia balik awal,ada chance la umi dia buat kerja slow sikit..Yelah..umi ada masa 1 jam setengah je untuk siapkan makanan berbuka puasa.
    Memang risau bila biarkan anak di dapur.Bukannya apa kan,bila kita menggoreng ,takut pulak minyak panas terpercik kat dia..Taulah budak,kalau sakit taunya nangis jelah..Selain dari tu banyak kejadian yang tak diingini boleh berlaku apabila anak di dapur.Kawasan dapur ni adalah kawasan yang sangat disukai oleh kakak dan Naura.walau umi tak masuk dapur pun,kekadang dua beradik ni sibuk bermain di situ..Takkan kita nak halang aktiviti yang mereka sukai kan..Cuma kita perlu berjaga-jaga dan mengawasi mereka semasa mereka di dapur.
    Dari pembacaan aku di majalah pama,ada beberapa tips untuk kita jadikan panduan bagi memastikan kawasan dapur selamat untuk anak-anak kita
    -Kita hendaklah menyimpan semua pembersih dan bahan peluntur rumah tangga serta tong sampah di dalam sebuah almari yang dipasang dengan selak penghalang untuk kanak-kanak.Disebabkan rumah aku masih belum mempunyai almari dapur.Aku letakkan di sudut yang tidak boleh di capai oleh mereka.Tong sampah pula aku letakkan di bahagian singki.Bukan sahaja anak tak boleh nak capai,kita juga mudah untuk membuang sampah disitu.
    Lantai rumah perlu sentiasa kering dan tidak licin.Ini juga boleh mengundang anak-anak kita terjatuh.Sebab tu aku bila bersihkan dapur ,selepas mop aku akan keringkan lagi dengan kain serap,supaya lantai dapur tak basah.Lantai licin ni bukan sahaja berbahaya kepada anak,tetapi kepada orang dewasa juga kan..Apa-apa makanan atau air yang tumpah perlu segera di lap.
    -Jangan sesekali membenarkan anak-anak menyentuh pintu ketuhar ketika ia masih panas.
    Perkakas dapur yang tajam seperti pisau perlu disimpan di dalam laci yang dipasang dengan penyangkut penghalang kanak-kanak.Kalau di rumah aku simpan di atas table dapur tu.So chance untuk Naura mengambilnya zero lah..Tapi kalau dia dah besar dan peluang untuk mengambil perkakas dapur yang tajam tu besar,memang kena alihkan.
    Pasang suatu penghadang di sekeliling hob dapur dan pusing pemegang kuali ke belakang.
    -Pada waktu makan,letakkan makanan dan minuman panas di bahagian tengah meja supaya tidak boleh di capai oleh anak.Yelah macam rumah aku tu,makan pakai meja jepun je.Tak boleh nak biarkan dia sorang bila dia didapur.
    Alas meja juga boleh menyebabkan berlakunya kemalangan di dapur kerana kanak-kanak suka menarik kain alas meja dan ini boleh menyebabkan makanan yang disimpan atas meja tumpah ke atas dia.Risaunya kalau makanan tu panas dan pinggan mangkung yang digunakan tu jenis yang berat,boleh juga mencederakan anak-anak kita
    Simpan beg politena dan pembalut plastik di luar jangkauan anak anda.
    Beli wayar lentuh bergulung untuk peralatan elektrik anda atau pastikan wayar lentur adalah pendek.
    Sediakan sebuah alat pemadam api gas,berbuih atau serbuk kering untuk sebarang kecemasan.Jarangkan kalau kita di rumah menyediakan alat pemadam api ni.Kena ambil tahu jugak ni.
    Kadang-kadang benda yang kita tak jangka pun boleh terjadi kan.Tapi sebolehnya kita sebagai ibu bapa kena lebih berwaspada dan elak dari kejadian-kejadian seperti itu berlaku.Kita mencegah sebelum parah..
  • kisahsidairy.com,  motherhood,  parenting blogger

    Naura Selalu ganggu waktu Solat

    Assalamualaikum
    Memang bab ni,Naura sangat suka sangat untuk diganggu..Pantang nampak umi atau babah dia solat,mesti dia dulu yang duduk atas sejadah..Moga sehingga ke besar la minat dia kat sejadah..Senang sikit nak mengajar dia bersolat.
    Macam kakak fiyah dulu,masa rumah lama,senang sikit..Nak solat naik rumah atas.Tapi bila Naura,aku tutup pintu bilik je dia dah mula dok ketuk-ketuk pintu suruh bukak.yang tak tahan tu siap berlagu lagi nak suruh bukakan pintu..
    Sama juga bila babah dia solat,dari aku dudukkan dia atas katil,masa tu lah dia sibuk nak ke tempat babah..sabar jelah umi ni kan…Kalau dia yang jenis duduk diam,boleh juga letakkan kat tepi bila solat..Tapi bila dia sibuk pulak nak duduk sekali kat sejadah..acane pulak kan kita nak solat.
    Adakalanya kalau aku nak solat atau husband aku nak solat,bila takde salah satunya payah jugak kan.Nak dibiarkan kat luar ,takut pulak.Mana tau dia makan benda-benda yang tak diingin..cabut suis ke ape ke…Tapi so far,rumah aku dekat ruang tamu memang takde suis kat bawah,kecuali di dalam bilik..Takpun dia masuk dalam bilik air..uishhh..tu semua boleh jadi kalau kita lalai kan.
    Kekadang terpaksalah ada salah sorang di sisi dia..Dah solat tu pun tertangguh…Tapi ni just untuk sharing dengan korang..Info ini juga adalah untuk tuan punya badan.Kita perlu tahu islam adalah agama yang sangat indah dan memudahkan penganutnya..So,bila kita berada di dalam situasi seperti ini,ada beberapa langkah yang perlu kita lakukan tanpa melengahkan solat.
    solat sambil dukung anak
    1.Dibolehkan bersolat sambil mendukung bayi.

    Dalam keadaan tertentu,kita dibolehkan untuk mendukung bayi semasa solat sama ada yang menjadi imam,makmun atau solat bersendirian.Tetapi mestilah mematuhi syarat-syaratnya seperti
     – Bayi bebas dari najis.Tukarkan lampinnya sebelum mula solat
    -Kawal pergerakkan anggota besar sebanyak tiga kali berturut-turut.
    -Pastikan dada sentiasa menghadap kiblat
    -Melakukan hanya dalam keadaan yang benarbenar memerlukan sahaja dan bukan hanya suka-suka.

    2.Dibolehkan melakukan pergerakkan sekiranya bayi melakukakn sesuatu yang bahaya.

    Sekiranya semasa solat anak anda melakukan sesuatu yang bahaya atau berada jauh daripada tempat solat anda,dibolehkan melakukan pergerakkan anggota yang besar tidak lebih tiga kali.
    Contohnya ,boleh melangkah ke hadapan,ke sisi atau ke belakang dengan syarat pergerakan besar tidak melebihi tiga kali berturut-turut.Hanya pastikan dada masih lagi dalam keadaan menghadap kiblat sertai tidak bercakap.
    Daripada abu Qatadah katanya:-

    ‘Bahawa nabi sallahu alaihi wassalam solat,sedang cucunya umamah puteri Zainab(iaitu anak perempuan Nabi sallallahu alaihi wasalam)berada di atas belakangnya,Apabila nabi sallahu alaihi wassalam rukuk,diletakkan cucunya itu.dan apabil baginda berdiri daripada sujud,diambilnya pula dan diletakkan kembal di atas belakangnya semula


    3. Dibolehkan mempercepatkan solat ketika bayi sedang menangis.

    Apabila anak kecil anda menangis sehingga boleh merisaukan anda maka dibolehkan untuk mempercepatkan solat. Ada hadis yang membuktikan Rasulullah SAW turut memendekkan solat apabila terdengar tangisan bayi.

    Terdapat sebuah hadis Qatadah bahawa Anas Bin Malik menceritakan kepadanya:

    Bahawa Nabis SAW bersabda: “Sesungguhnya aku berminat untuk memperpanjangkan solat. Tiba-tiba aku mendengar tangisan seorang anak lalu aku memendekkan solat itu kerana aku mengetahui besarnya kesedihan ibu anak itu kerana tangisannya.”

    Bolehkah membatalkan solat sekiranya anak mengganggu solat kita?

    Sebenarnya kita tidak boleh sesuka hati membatalkan solat kecuali disebabkan faktor keuzuran. Bagaimanapun ia dibolehkan sekiranya melibatkan kebimbangan terhadap keselamatan diri sendiri, harga atau menyelamatkan nyawa orang lain. Bahkan jika ada keinginan untuk membuang angin atau buang air, kita dibolehkan membatalkan solat.

    Sesemangnya Islam agama yang indah dan sempurna. Dalam memastikan umat Islam tetap mendirikan solat dengan sempurna ia tetap menyediakan pelbagai kemudahan untuk mereka yang berhadapan dengan situasi tertentu terutama ibu bapa yang mempunyai anak kecil.

    Daripada contoh-contoh yang diamalkan oleh Rasulullah SAW seperti diceritakan dalam beberapa hadis sahih jelas membuktikan betapa Baginda tetap menyayangi anak-anak kecil sehingga di dalam solat pun Baginda meraikan telatah mereka.

    Semoga kita mampu menunjukkan contoh yang baik kepada anak-anak melalui amalan solat dan dalam masa yang sama mencontohi akhlak Rasulullah SAW terhadap kanak-kanak semasa dalam solat.

    Mana tau lepas ni kita boleh ikut cara baginda bersembahyang seperti itu kan..Selalu masa doa je baru ambil dia duduk diriba..
    Alhamdulillah..Kak awfiyah sekarang ni pun rajin guna telekung dan bila dengar azan je..terus nak solat..Moga menjadi anak yang solehah ye sayang.
    sumber: pama
  • motherhood,  parenting blogger,  Tips

    5 Tips Memotong kuku Bayi

    Assalamualaikum
    Siapa ada masalah nak potong kuku anak?Agak-agaknya bila masa yang sesuai untuk potong kuku anak kita.Kalau si naura ni,selagi dia tak tidur memang tak boleh nak memotong kukunya.
    5 Tips Memotong kuku Bayi
    source:google
    Kalau potong kuku masa dia sedang bermain atau duduk sahaja,memang takkan siaplah nampaknya.Satu lagi dia memang susahhhhhhhhh sangat nak potong kuku.Ada je yang dia buat.Memang risau kan kalau dah tercepit isi tu,mau dia menjerit.
    Sebenarnya ada beberapa panduan seperti di tulis di sini  perlu diberi perhatian untuk mengelakkan kita mencederakan anak ketika memotong kuku mereka.Kuku bayi yang baru lahir kuku mereka akan cepat panjang.begitu juga dengan Naura.Rasanya setiap minggu aku potong kuku dia..Tapi tiga atau empat hari kemudian,mesti akan terasa dia mencekau kita..Sebab tu kita kena perlu kerap memotong kuku anak ni.
    Sebelum memotong kuku bayi,jom ikuti panduan di bawah ni.
    1. Sentuh jari bayi
    Sebelum memotong kuku bayi, sentuhlah jari jemarinya untuk memberi rasa selesa dan mood yang baik.
    2. Waktu yang sesuai
    Bagi memudahkan memotong kuku, potong kuku bayi selepas memandikannya. Ketika ini kuku bayi masih lembut dan ia memudahkan untuk anda memotongnya dengan selamat.
    3. Cara memotong
    Mulakan memotong kuku pada tangan kanan dahulu. Ketika memotong kuku, pegang tangan bayi, arahkan jemari tangannya ke depan untuk mengelak daripada terkena alat pemotong. Tahan perlahan-lahan buku jarinya agar kuku mengarah ke atas. Kemudian lakukan  perkara yang sama pada tangan kiri. Kuku bahagian kaki juga mesti dipotong. Lakukan perkara  yang sama pada kaki kanan dan kiri.
    4. Gunting khas
    Gunakan gunting pemotong kuku bayi yang tajam, hujung bundar dan selesa. Jangan memotong menggunakan gunting terlalu dekat kerana ia mengundang bahaya sehingga boleh mengakibatkan luka terjadi. Jangan menggunakan pemotong kuku orang dewasa untuk mengelakkan berlaku kecederaan pada kuku bayi.
    5. Basuh atau lap tangan dan kaki
    Setelah selesai memotong kuku tangan dan kaki, basuh dengan air atau lap menggunakan air bersih. Ia bertujuan membersihkan kekotoran yang melekat pada hujung kuku tangan dan kaki.
    6. Kekerapan memotong
    Sekurang-kurangnya potong seminggu sekali jika kukunya kelihata agak panjang dan potong kuku kaki sekurang-kurangnya dua kali sebulan. 
    Kalau bayi tu mungkin dia boleh lagi di potong semasa dia berjaga.Tapi bagi bayi seusia Naura,memang aku syorkan potong kuku masa dia tidur.Itu lagi selamat..lagi satu masa dia sedang menyusu.Waktu tu rasanya boleh la dilakukan kerana dia sedang syok menyusu..
    Harap tips ni berguna untuk aku dan mereka yang membacanya di masa akan datang.Mana tau nak tambah anak lagi..bahaha…
  • kisahsidairy.com,  motherhood,  nur naura,  parenting blogger

    Pepagi Lagi Dah Terpacak Di Klinik

    Assalamualaikum
    Dah dua hari masuk hari ni Nur Naura Auni demam..Eh..sebelum tu aku nak tanya,ada tak di antara anak² korang yang selalu sangat demam..Kekadang tiap-tiap bulan demam.ehmmm…Macam tulah si Naura tu.Tiap-tiap bulan demam.Tak taulah kenapa antibodi dia tak kuat macam kakaknya dulu.
    Ikutkan aku memang taknak pergi ke klinik tu.Tapi disebabkan risau kalau tengah² malam dia demam panas..Uih…mengerikan jugak.Yang dua hari demam tu pun umi dia takut nak tidur.Tidur-tidur ayam je.Lepas tu si Naura ni bukan jenis merengek kalau demam.Cuma bila dia tidur tu,dia nak tidur atas lengan ni hah!!..Lagi satu,kesian kat dia,nak bernafas pun payah beb.,
    So,dengan rela hatinya,umi hantar dia ke klinik kesihatan taman air biru.Asyik ubat swasta je kan..Risau kot dia tak serasi pulak dengan ubat swasta..mana tau!..Aku bukannya tak nak ke klinik kerajaan ni,satunya,dia takde bukak malam,Lepas tu korang tau lah kan,orang ramai.Kecuali aku ada appointment dengan doktor kerajaan.Samada aku atau Naura yang ada appointment tu.
    Klnik swasta ni,tak payah lah nak apply cuti.Balik kerja pun still boleh pergi lagi.Tapi tadi,awal-awal lagi aku dah berada di klinik.Nasib aku baik,hari ni memang tak ramai orang.Aku daftar pukul 8.15 pagi,dalam pukul 8.45 aku dah settle..Syukran..Just ambil time off je sekejap.Jadi taklah guna cuti yang ada tu..Bukan sayang pada cuti..Kot lah kalau ada emergency,boleh la gunakan Annual Leave tu sebaik mungkin.Biasalah,kalau takde AL tu,alamatnya,gaji kena potong..Kalau takat potong singgit dua ok lagi..Ni kalau dah satu hari,cecah rm50..adeh!!!
    Up skit gambar anak beranak ni..agaga
    Harap bila dah dapat ubat,cepatlah dia sembuh.As usual,doktor kerajaan takkan bagi ubat selsema ataupun ubat batuk.Doktor hanya kasi ubat demam dan ubat titis kat hidung je..
    Dah  pun sampai ke office sebelum 9.00 pagi tadi..wah..cepat kan..ok..amik masa sebenarnya update entry ni..yang dah dischedule tu belum muncul lagi..
  • kisahsidairy.com,  motherhood,  parenting blogger,  Tips

    Mudahnya Bila Ada Baby Carrier

    Assalamualaikum
    Bila bawa dia bersiar-siar atau ke shopping complex memanglah rasa penat.Bukannya apa,sejak dia semakin membesar dan dari bulan ke bulan,berat dah bertambah.Maka haruslah umi dan babahnya sakit tangan nak dukung dia.
    Kalau duduk dalam stroller memang sekejap je dia duduk dalam tu.Dia lebih selesa bila didukung.Lagi satu stroller tu terlalu besar,jadi bila di shopping complex tu,macam kurang selesa nak bawa di tempat ruangan yang sempit.So,terpaksalah umi dan babah bergilir-gilir untuk mendukungnya.
    Ada juga terfikir nak carikan dia Baby Carrier yang comfortable.Selesa apabila dia di dalam dan taklah penat orang yang membawanya tu kan.
    Kekadang kita terfikir bagaimana nak mencari Baby Carrier yang sesuai untuk anak kita kan.Di pasaran sekarang ini pun pelbagai jenis Baby Carrier yang dijual samada murah atau mahal.Sebenarnya ada beberapa kriteria yang harus kita titiberatkan sebelum membeli.Apa kata kita ikuti Tips ni supaya ia lebih memudahkan kita dan yang paling penting selamat untuk anak-anak kita.
    sumber sini
    1.TICKS: Pilih carrier yang mematuhi Prinsip TICKS ini
    • T-Tight = Maksudnya anak mesti erat dalam dakapan ibu/ayah/pembawa namun kedua-duanya masih dalam keadaan selesa.Jangan terlalu ketat sehingga anak tidak boleh bernafas.
    • I-In vew all times = Anak mesti sentiasa dapat dipantau.Untuk back carry,pastikan sentiasa berkomunikasi dengan anak.
    • C-Close enought to kiss = Pastikan kedudukan anak pada paras yang betul.Penandanya kita dapat cium dahi atau kepala anak(untuk font carry).kalau tak sampai nak cium maknanya kedudukan anak terlalu rendah.Tapi jangan jugak terlalu tinggi hingga menghalang penglihatan pembawanya.
    • K-Keep chin off the chest = Pastikan dagu anak tidak terlalu bersentuhan atau tertekan ke dada anak kerana ini akan menyukarkan mereka untuk bernafas.
    • S-Supported back = Bahagian belakang anak disokong dan berada dalam keadaan semulajadi.Penting bagi bayi 4 bulan ke bawah untuk berada dalam bentuk C(seperti dalam kandungan)kerana tulang belakang mereka masih belum kuat.Memaksa mereka duduk dikhuatiri akan mencederakan atau menganggu tumbesaran tulang belakang mereka.

    baby carrier
    2.Selesa,orgonomic dan selamat.
    Penting untuk pembawa dan anak berada dalam keadaan yang selesa.
    baby carrier
    baby carrier
    baby carrier
    Bag Sling adalah merbahaya kerana boleh menyebabkan bayi lemas.Di US produk ini tidak lagi di jual kerana telah berlaku kejadian bayi lemas.
    baby carrier
    Hipseat tidak ergonomic kerana tidak menyokong belakang badan bayi.

    3.Beli yang Original
    Memang diakui,harga untuk Baby Carrier yang original memakan ratusan ringgit tetapi mempunyai jaminan dan juga Qualiti yang terbaik untuk anak anda dan juga anda,Di pasaran juga terdapat Baby Carrier tiruan dengan harga yang jauh lebih murah,tetapi tiada Qualiti.Produk tiruan tidak menjalankan proses QC yang betul.Tetapi ada juga yang menjual mahal tetapi bukan yang original.Untuk mengelakkan membeli barangan tiruan,eloklah jika anda membeli dengan pengedar-pengedar yang sah.
    4.Pilih ikut kesusuaian.
    Dipasaran ini banyak jenis baby carrier yang dijual.Ada wrap,soft structure carrier(ssc),ring sling dan macam-macam lagi.Pilih ikut kesesuaian umur bayi anda.Rujuk gambar di bawah untuk panduan.
    baby carrier

    baby carrier
    Mybe kalau untuk Naura aku akan memilih SSC tu..rasa lebih selesa.Untuk mendapatkan lebih banyak maklumat mengenai cara-cara nak carry baby atau dipanggil baby wearing,anda boleh join group facebook Malaysian babywearers.. Banyak info yang boleh didapati dan dipelajari. Mereka juga sering anjurkan perjumpaan untuk ibu bapa mencuba pelbagai jenis carrier yang TICKS.
    Nak beli tapi harga terlalu mahal? Memang tak dinafikan harga carrier yang disenaraikan di atas agak mahal tapi berbaloi sebenarnya.
    Bagi mereka yang belum ada bajet, boleh mulakan dengan menggunakan kain batik lepas. Tapi pastikan kain masih baru dan kukuh.
    Anda juga boleh beli 2nd hand @ used baby carrier dari penjual yang dipercayai. Macam mana caranya? Join group facebook Malaysian Babywearers FSOT and Rental.
    Bagi mummies yang dah terbeli carrier yang tak ergonomic macam crotch carrier tu jangan bimbang. Anda tak perlu buang (sayang jugakkan harga nya pun mahal especially brand bjorn). Anda boleh ubah kan jadi ergonomic carrier seperti dalam gambar di bawah. Boleh gunakan shawl yang tebal tu.

    baby carrier

    suitable baby carrier for parents

    Jadi lepas ni boleh la cari Baby Wearing yang sesuai dengan Naura,,Bukan apa,untuk keselesaan bersama,kena lah cari yang lebih berkualiti dan yang penting sesuai dengan peringkat umur naura tu.So lepas ni boleh la bawa naura berjalan-jalan menggunakan ni..Tak payah nak guna stroller untuk tempat yang sempit seperti di shopping mall dan lain-lain.
  • motherhood,  nur awfiyah,  parenting blogger

    Bila Awfiyah Berselfie

    Assalamualaikum
    Budak sekarang! mudah sangat mengikut.Pantang bila tengok orang buat,dia pun nak buat kan.Sebab tu,masa umur-umur macam awfiyah ni,nak kena ajar benda yang elok je.
    Yang tak elok tu,jangan dibuat depan dia.Begitu juga dengan perkataan..Laju je dia ikut.Lagilah pulak awfiyah sekarang sudah mula pandai untuk bercakap.Walaupun perkataan yang keluar dari mulutnya itu tak berapa nak clear,tapi ada juga butirnya.
    Masa nilah umi suka sangat berbual dengan awfiyah.ada je keletahnya untuk buat orang ketawa.lagi pulak sekarang ni dah pandai selfie.Suruh uminya bukak camera.Kekadang nasib baik,dia tekan keluar camera.confirm banyak gambar dalam phone ni.
    Bila dah jumpa kamera tu,1…2….3..peace!!!! emmm.kira pun dah pandai..cuma dia tak berapa nak hafal no 6.bila dah disebutnya 5,terus pulak tujuh..Masa ni umi lah yang kena betulkan..Kang sampai ke sekolah dia tak tau..
    emmm..jangan kata mak tak payung nak oooi.
    Dah la handphone umi ni berkecai sabtu yang lepas,alhamdulillah..nasib baiklah masih boleh digunakan..Kalau nak ganti cermin tu,rasa beratus jugak kan..Terpaksalah umi tukar lepas hari raya nanti.itu kesalahan umi sendiri.
    Nampak gayanya awfiyah sangat suka berselfie.Bukan tu je,cermin paling dia suka tengok.Tapi umi tak terlalu nak biasakan sangat dia dengan cermin.
    Dah mula berjinak-jinak dengan buku sekarang ni.Beli jelah colouring book dan juga pensil warna..memang rajin dia cari popo..