Showing 73 Result(s)
motherhood

MOTHERHOOD | Kedai Online harga Murah dan berpatutan untuk kelengkapan Bayi

Assalamualaikum Hai korang☺☺☺ Kalau cerita bab shopping online,especially barangan baby,memang aku suka satu online shopping ni.Bukan setakat ianya mempunyai pelbagai kelengkapan,malah harga murah dan sangat berpatutan.So tak rugi kalau korang masuk online shopping ni. Motherhood.com.my adalah satu platform yang diguankan oleh ibu-bapa untuk membeli produk bayi,ibu bersalin,anak kecil dan kanak-kanak.Kami juga menyediakan maklumat yang berguna seperti tips keibubapaan, panduan penyusuan, ulasan jenama, permintaan sampel produk percuma dan testimoni yang sangat …

motherhood nur naura parenting blogger parentingmoments

Masalah gegata naura dah hilang

Assalamualaikum Hai korang..Alhamdulillah..masalah gegata pada badan naura dah kembali pulih.Aku pernah ceritakan kisah Naura kena gegata di entry INI Masa kena tu,aku pi melaka..Duduk kat satu rumah tumpangan di sana..Tak sangka benda ni boleh jadi..Masa tu aku just sapu bedak je..kejap je hilang..Esok timbul balik..Sampailah aku balik ke Johor,gegata tu still ada lagi..Aku ada bawak dia ke Klinik..Klinik just bagi dia ubat sapu je.. Ini baru gambar kat tangan..Kat badan …

INFO motherhood parenting blogger TIPS

Perkara yang perlu dilakukan apabila anak Tercekik

Assalamualaikum Bunyi menakutkan kan..Tapi itulah terjadi pada Naura baru-baru ni..Bukan membiarkan dia makan tanpa pengawasan..Tapi kesilapan kerana dia ada memasukkan benda lain dalam mulut ketika itu,aku pulak cepat -cepat keluarkan.Tapi tak sangka masa tu ada makanan lain dalam mulut dia.. Sekarang ni,dia memang pantang jumpa apa-apa benda di sekelilingnya.Cepat je dia masuk ke mulut.Tapi itu kan lumrah kanak-kanak yang ingin membesarkan..Tapi part tu memang menakutkan..Aku rasa sebab tu kot dia …

INFO motherhood parenting blogger TIPS

Suka sangat bermain di dapur,umi yang gerun!

Assalamualaikum Bila umi dan babah berbuka,macam nilah dia.Ada je aktiviti dia yang dia buat kat dapur umi ni.. Nak block dia kat rumah macam kesian pulak..Kalau tak duduk dalam walker ni,entah kemana jelah dia pergi.Habislah pinggan mangkuk umi di kecahnya. Selalunya balik kerja,ambil masa bawak dia keluar ambil angin jap.Lepas tu masuk rumah barulah masukkan dia dalam walker sementara umi sibuk di dapur..Dah siap memasak,mandi,baru umi susukan dan main-main dengan …

motherhood parenting blogger TIPS

5 Tips Memotong kuku Bayi

Assalamualaikum Siapa ada masalah nak potong kuku anak?Agak-agaknya bila masa yang sesuai untuk potong kuku anak kita.Kalau si naura ni,selagi dia tak tidur memang tak boleh nak memotong kukunya. source:google Kalau potong kuku masa dia sedang bermain atau duduk sahaja,memang takkan siaplah nampaknya.Satu lagi dia memang susahhhhhhhhh sangat nak potong kuku.Ada je yang dia buat.Memang risau kan kalau dah tercepit isi tu,mau dia menjerit. Sebenarnya ada beberapa panduan seperti di …

motherhood nur awfiyah parenting blogger

Bila Awfiyah Berselfie

Assalamualaikum Budak sekarang! mudah sangat mengikut.Pantang bila tengok orang buat,dia pun nak buat kan.Sebab tu,masa umur-umur macam awfiyah ni,nak kena ajar benda yang elok je. Yang tak elok tu,jangan dibuat depan dia.Begitu juga dengan perkataan..Laju je dia ikut.Lagilah pulak awfiyah sekarang sudah mula pandai untuk bercakap.Walaupun perkataan yang keluar dari mulutnya itu tak berapa nak clear,tapi ada juga butirnya. Masa nilah umi suka sangat berbual dengan awfiyah.ada je keletahnya untuk …

motherhood nur naura parenting blogger TIPS

Naura Kena Cirit Birit

Assalamualaikum Kali pertama kena tu,aku ingatkan takde pape..Malam selalunya dia akan berak.Itupun lepas minum susu.Tapi petang tu,dia dah mula berak cair.Mula -mula memang tak kisah sangat kan sebab baru sekali je berak.Menjelang malam,dia berak lagi.Kali ni pun sama,berak cair.Selang sejam tak silap aku,eh!! dia berak lagi..Ah sudah!! Kena cirit birit pulak dak naura ni. Hati dah mula risau sebab takut dia merengek.Esok paginya pun sama,Berak cair jugak.Aku banyakkan minum air …

kisahsidairy.com lifestyle blogger motherhood parenting blogger

Mandi lemon Untuk Turunkan Panas Badan

Assalamualaikum Terpaksa masuk ke office lambat sikit hari ni.Dari petang semalam lagi Naura dah merengek.Dalam kereta ,balik dari rumah pengasuh pun dia dah tunjukkan yang dia dah tak sedap badan.Balik rumah,aku terus tidur kan..Tapi nampak sangat dia tak selesa.Bawak keluar jalan-jalan Babah dok agah pun bukan main buat dek je dia.Kalau tak mengekek-ngekek ketawa. Sebenarnya sebelum tu,dia dah selsema.Dah pun aku bawak pi klinik.Minta ubat selsema,batuk,demam dan dapat antibiotik.Bila dia …

kisahsidairy.com motherhood parenting blogger

Petua Lebatkan Rambut Bayi

Assalamualaikum Hai korang..Ada tak antara korang yang risau bila rambut anak korang tak lebat..Macam anak-anak orang lain yang rambutnya..mak aiihh..bukan main lebatnya. Selalunya bayi ni,lahir memang lebat rambut,ada yang tipis rambutnya.Selalunya selepas 7 hari kelahirannya,rambut dicukurkan..Ha!! lepas tu ada la pulak yang jenis rambut lambat tumbuh  kan? Masalah tu jugak terjadi pada aku.Risau pulak bila rambut si naura tu tak lebat mana..Lambat betul nak tumbuh banyak-banyak.Terpaksalah umi pakaikan dia headband …

kisahsidairy.com motherhood pa&ma parenting blogger

Nur Naura Auni Pemenang Tempat Pertama PAMA

Assalamualaikum Alhamdulillah..syukran kerana Naura menjadi pemenang tempat pertama di dalam Peraduan Bayi Bulan ini yang dianjurkan oleh PAMA secara Online. Aku pernah ceritakan di Entry sini .Alhamdulillah..kemenangan di pihak Naura…Sebenarnya saja saja je masukkan Naura dalam pertandingan ni.Masa tu pun ternampak majalah PAMA jual dekat Hospital..Teringat pulak ada pertandingan Peraduan Bayi bulan ini,tu yang terus beli. Taraaaaaaa… Thanks sangat kat kawan-kawan office yang memang rajin gila mengundi anak aku ni..Mesti Naura …