• Menu of the day

    Menu Dinner kisahsidairy 01082018

    Assalamualaikum

    Menu Dinner kisahsidairy 01082018 | sempat lagi kan dok cerita pasal menu dinner ni.Menu dinner kali ni ada daging.Lama dah tak makan daging ni.Since MIL tak boleh sangat makan daging,maka kalau nak makan,kena hari yang dia takde.Aku tak pasti sebab apa dia tak boleh makan daging,tapi memang dia takkan sentuh daging kalau dimasak.

    So,bagi mengelakkan dia rasa kecik hati bila aku masak daging ni,dan taknak la dia hilang selera untuk makan,so bila takde tu,takdelah rasa kesian masak daging..eh..korang faham tak ayat aku ni..hahahaha.

    So,apa menu kami untuk dinner semalam?

    Kacang panjang goreng

    daging masak kicap

    Ikan Goreng
    Hah..itu jelah menu yang sempat aku sediakan untuk family.Itu pun dah cukup.Kalau ikutkan boleh je lagi tambah lauk.Tapi tulah,bukan hari ni je kan nak makan..esok lusa pun nak masak lagi…hahahaha..Kenapa aku rajin update pasal menu dinner..Sebenarnya aku nak mahirkan dalam skill ambil gambar..Nak biasakan cari angle yang cantik..Tapi tulah kan,masih belajar..sebab tu rajin amik gambo…hahaaha
    Hari ni tak tau menu apa pulak…

    Thanks for Reading kisahsidairy.com

    Contact me at :sitirohaida81@gmail.com

  • Menu of the day

    Menu Dinner dari Dapur kisahsidairy 300718

    Assalamualaikum

    Menu Dinner 300718 | Lama bebenau takde cerita pasal menu dinner umi ni kan.Bukannya apa,sibuk dengan anak demam,sibuk dengan draft client,sampai entry personal pun umi abaikan.Lagi satu lately ni,asyiklah migrain.Nak kata darah tinggi,check takde pulak.ke mengandung?? hahahahaha..

    Eh..eh…takdelah,umi gurau je.Kang termengandung betul,habislah umi.Ok..jejom kita tengok apa yang umi masak semalam.Actually menu dinner umi ni kalau hari bekerja,umi akan masak yang simple je..(macam lah kalau tak kerja menu ala hotel..hahahah) Umi masak apa yang senang untuk anak umi dan husband makan je.Bagi umi,lauk tak payah nak GAH bagai,yang penting sedap dan menyelerakan.Tapi apa menu GAH tu ek..ala..macam nasi beryani gam ke,Nasi kerabu ke..itu dah kira menu GAH ler.

    Ikan caru bakar
    Masa kat pasar lagi umi dah siap ambil pesanan dari husband,apa yang dia nak makan,umi akan catat,so bila ke pasar,senang umi nak cari bahan.So,umi dapat ikan caru yang kecil² macam ni..Not bad..Isi masih manis lagi.>Sebab tu kalau nak buat ikan bakar,perlu ikan segar,barulah rasa kemanisan ikan tu..

    Sambal Belacan
    Setiap kali ada menu ikan bakar dan sayur lemak,confirm umi akan buat sambal belacan.Kalau takde sambal belacan ni,rasa macam tak complete pulak menu umi ni.

    Sayur Sawi putih masak lemak
    Serius nak bagitahu,umi paling tak suka makan sawi masa zaman remaja purba.Kalau nampak sawi,mulalah umi asingkan.Tapi sejak dah kahwin dengan husband,maka terus berubah sebab MIL memang suka masak sawi.hahahah

    Ulaman Timun dan Ulam raja
    Sejak-sejak ni,memang umi suka makan ulam,Kalau kat kedai makan pun,umi akan ambil ulam.So,ni umi standby dalam freeze kot lah teringin nak makan.Rasa nak bercucuk tanam ulam-ulaman,tapi apakan daya,rumah kami tanah sekangkang kera.
    Hah..tu je kot nak cerita.Tapi entry panjang berjela.Kalau dah di suruh membebel,memang tak cukup satu page…hahahaha…

    Thanks for Reading kisahsidairy.com

    Contact me at :sitirohaida81@gmail.com

  • from my kitchen,  Menu of the day

    Menu Dinner dari dapur KSD110718

    Assalamualaikum

    Menu Dinner dari dapur KSD110718| Sejak musim raya beberapa minggu lepas, jarang aku masak ayam. Mungkin sebab dah muak sepanjang raya walaupun raya belum lagi habis. Tapi untuk hari ni, ada jua menu ayam disenarai menu kami untuk malam ni. 

    Oh ya, lagipun macam dah lama je takde entry masak-masak kan. Bukan tak memasak, tapi bila bab nak up entry ni, perasaan M tu menebal tau .Kalau takde entry review, memang aku relaks sekejaplah. 

    Ok, jom tengok menu yang sempat aku sediakan untuk keluarga tercinta. 

    Ayam paprik

    Bayam goreng

    Telur goreng
    Simple kan resepi dinner aku. Alhamdulillah.. Walau kekadang hari-hari memasak, Allah swt sentiasa beri kita idea kan untuk memasak. 

    Thanks for Reading kisahsidairy.com

    Contact me at :sitirohaida81@gmail.com

  • Menu of the day

    Menu buka puasa Ramdhan ke-24

    Assalamualaikum

    Menu buka puasa Ramdhan ke-24 | Alhamdulillah, syukur sebab kita dah menghampiri syawal. Lagi beberapa hati je lagi. Tak sabar dah nak beraya. Bukanlah nak pergi beraya, tapi satunya sebab nak berkumpul adik beradik. Tu yang seronok rasanya. 

    Pulak tu, tahun ni giliran #teamrayajohor. So, excitedlah sikit.. Hehehee. Oh ye, sebelum aku melalut sampai dah hari raya, moh ler kita tengok apa menu berbuka puasa ramadhan ke-24 ni. Menu simple je, xdelah masak yang gah-gah..Sebab takut tak kena dengan selera tekak. 

    Kari daging

    Kobis goreng

    Ayam goreng

    Roti jala mak ko hijo
    Actually, roti jala ni, aku saja je warnakan hijau. Saja nak tukar warna roti jala ni. Nampak cantik sikit. Alang-alang dah buat kari, aku tambah la sikit roti jala.Nak ke bazar memang taklah aku nak redah. Kalau teringin, aku kirim je husband pegi beli. Tu pun takat beli apa yang nak makan. 
    Say no to membazir. Kang dah hadap banyak makanan atas meja, bila berbuka, memang tak boleh nak habis. So, beli apa yang perlu je. 

    Thanks for Reading kisahsidairy.com

    Contact me at :sitirohaida81@gmail.com

  • Menu of the day

    Menu buka puasa Ramadhan ke-22

    Assalamualaikum

    Menu buka puasa Ramadhan ke-22 | Hari-hari memasak di bulan puasa ni lain sikit dari hari biasa.Kalau hari biasa takdelah terkejar-kejar.Makan masa malam pun tak kisah lagi.Ni bila puasa kena kejarkan masa untuk sediakan makanan sebelum berbuka kan.

    So,bila bekerja tu,menu mestilah seringkas mungkin.Apa yang terlintas dia fikiran tu lah yang akan di masak.Yang terlintas tu ye jugak,yang ada dalam peti ais tu pun kena fikir jugak kan.Selalunya bila aku cari lauk,aku dah fikir nak masak apa untuk lauk yang aku beli tu.hehehe..Rasa korang pun sama kot.

    Bila nampak dalam peti ais ada bahan-bahan kat bawah ni,otak mulalah ligat fikir nak masak ape..Kesudahannya,inilah menu berbuka puasa untuk ramadhan ke 22 ni..Uih…lagi seminggu je kan nak raya..Oklah,kita tengok menu kat bawah

    Terung rebus

    Tempe goreng

    Ikan masak kicap

    sawi goreng telur

    and penambah selera ialah sambal hitam Cik Minz ni.nampak kecik tapi berapi.
    Hah..siap dah..baru boleh cerita pasal persiapan hari raya.Korang dah ready ke semua tu..Berapa percent yang dah complete? Baju raya family dah siap?alhamdulillah..setakat ni baju dah ready semuanya,cuma kuih-muih dan persiapan nak masak untuk hari raya,aku buat last minit je..Malas nak fikir pasal buat kuih.Belum ada kerajinan nak buat sendiri.
    Tadi dok berjalan kat pusat bandar pun,ambil dua jenis biskut raya yang biasa-biasa je..So far cukup lah tu…

    Thanks for Reading kisahsidairy.com

    Contact me at :sitirohaida81@gmail.com

  • Menu of the day

    Menu buka puasa Ramadhan ke-20

    Assalamualaikum

    Menu buka puasa Ramadhan ke-20 | Istilah gantung kuali tu biasa.Maknanya skip memasak bagi ibu-ibu ye…hehehehe.Kalau dah hari-hari gantung kuali,memang kuali tu bontot tak hitam lah jawabnya kan.wakakaka…Actually gantung kuali tu bukan selalu sangat.Tapi kadang-kadang dan jarang-jarang sangat bergantung.Tapi disebabkan semalam ,memang tak sempat untuk memasak,maka babah ajak umi makan kat luar.Kalau balik pun tak sempat ler nak memasak kan.

    Kenapa makan kat luar?Hari isnin,Naura dan umi tak sihat.Malamnya pulak,Naura tak boleh nak tidur,resah je dia sepanjang malam sambil garu-garu badan dia.Umi pulak memang tak boleh lelap mata.Sikit-sikit dia bangun merengek sambil menggaru.Jadi tangan umi ni tak lepas menggaru badan dia.Bukan setakat badan,dari kepala hingga ke kaki dia kena gatal-gatal.Umi pun tak tau kenapa dia kena macam tu.Pernah sekali dia kena,tapi dah lama.Mungkin disebabkan demam tak kebah sampai keluar bintik-bintik macam ruam gitu kat badan dia.Orang kata mungkin badannya terlalu panas..Wallahualam.Sampai ke pagi umi tak dapat nak tidur.Dapatlah lepas sahur dalam pukul 5.30 gitu,azan subuh je,umi dapat tidur.Sedar-sedar dah kesiangan dah.Pagi tu jugak babah whatssap bos mintak cuti emergency.Dah risau kat anak dia badan merah-merah.

    Nak harapkan umi bawa dia sorang-sorang memang umi tak larat.Pergilah umi dan babah ke klinik kerajaan.Plan babah nak hantar je ke Hospital,tapi umi cakap,biarlah pergi klinik kerajaan biasa je dlu.Rasa kalau teruk mesti diorang refer ke Hospital kan.Tapi bila doktor kata kena virus biasa je..(aku tak tau nak menyebutnya) jadi hati umi lega.Lepas pada ke klinik,mintak babah temankan pergi cari barang sekejap.Sambil planning  mana nak makan.Akhirnya babah bersuara nak try makan kat Boss Corner kota Masai.





    Kami pilih yang ada set je.Cuma tambah sotong goreng kunyit dan air jelah kan.Jomlah tengok menu berbuka puasa kami by Boss Corner

    Udang goreng kunyit

    Air tembikai

    siakap stim limau

    tomyam campur

    kerabu betik

    kailan ikan masin
    Yang penting semuanya habis di makan tanpa membazir..Alhamdulillah..Moga Allah swt murahkan rezeki babah untuk belanja anak-anak dan mak dia sekali eh…

    Thanks for Reading kisahsidairy.com

    Contact me at :sitirohaida81@gmail.com

  • Menu of the day,  RESEPI

    Menu buka puasa Ramadhan ke-18

    Assalamualaikum

    Menu buka puasa Ramdhan ke-18| Begitulah hari bertukar ganti. Ramadhan pun dah semakin berlalu pergi. Lagi tinggal beberapa hari je lagi syawal akan menjelma kan. Insyallah, jika diizinkan oleh Allh swt, kita akan bertemu juga dengan syawal. 

    Alhamdulillah, PV untuk bulan ramadhan ni sungguh tak di duga. Semakin tinggi. Mungkin ramai yanh mencari menu dan idea untuk juadah berbuka puasa. Yelah, kalau dah hari-hari nak memasak, boleh jadi buntu tau fikir nak memasak. So, mana tau dengan perkongsian menu berbuka puasa ni,dapat bagi idea untuk korang kan. Actually entry ni semua bukan untuk menunjuk-nunjuk. Ia lebih kepada perkongsian untuk korang. So, jangan salah anggap ye. 

    Oklah, jom kita tengok menu berbuka puasa untuk ramdhan ke-18.

    Ikan kerisi goreng

    Sayur taugeh goreng

    Kari ayam 2 in 1.
    Kenapa aku kata kari tu 2 in 1? Sebabnya ia dijadikan kuah cicah untuk roti jala dan di makan sebagai lauk.. Hahaha
    Actually, apa yang beza tentang roti jala tu adalah, bila lihat kak seri dok share resepi tentang bagaimana nak buat roti jala jadi lembut. Aku cuba untuk buat seperti yang kak seri buat, tetapi malangnya tiada susu cair di rumah. Terus aku google tentang bagaimana cara buat roti jala lembut. Jumpalah satu resepi ni yang menggunakan santan sebagai satu bahan untuk lembutkan roti jala ni dengan lebih lama. 
    Jom kita tengok resepi di bawah ni. 
    Resepi roti jala lembut
    Roti Jala
    Oleh: Azie Kitchen

    Bahan bahan:
    3 cawan tepung gandum
    2 1/2 sudu besar minyak masak
    1 sudu kecil garam
    1 biji telur
    3 cawan air/santan/susu segar (saya guna air dicampur sedikit santan)
    Sedikit pewarna kuning

    Cara-cara:
    Blendkan semua bahan di atas hingga sebati. Kalau nak tahu adunan dah boleh dijala atau belum, cuba masukkan sesenduk ke dalam acuan. Kalau keluarnya tak putus-putus maknanya dah boleh di jala menggunakan kuali non stick. Kuali biasa pun boleh asal tak melekat. Kalau pekat tambah air lagi sehingga boleh dijala.

    Lepas jala atas kuali biarkan dalam beberapa saat. Kalau dah masak tak payah dibalik terus aje di angkat dan digulung.
    Hah.. Begitulah resepi yang aku follow dari blog kak azie. Kalau korang nak follow resepi kak seri pun boleh jugak, boleh refer SINI
    So far, memang lembut roti jala tu tau. So jangan lupa untuk cuba eh.. 

    Thanks for Reading kisahsidairy.com

    Contact me at :sitirohaida81@gmail.com

  • Menu of the day

    Menu buka puasa Ramdhan ke-17

    Assalamualaikum

    Menu buka puasa Ramdhan ke-17 |Kalau ikutkan dah banyak skip menu ramadhan ni. Bukan apa, kadang-kadang busy sampai tak sempat nak update blog. kalau takde benda yang urgent,lagi pulak waktu hujung minggu, memang takde masa nak pegang handphone. 

    Actually, untuk ramadhan ke-17 ni masih kat rumah mak. Yang bestnya mak kata tak payah masak, dia nak masakkan. Kadang-kadang tak sampai hati bila dia buat sorang-sorang. At least tolong kemaskan dan basuh periuk belanga pun dah om sangat. 

    So, apa menu berbuka puasa kami pada hari itu? 

    Lemak labu

    Ikan masak sambal

    Sambal belacan

    Mee goreng
    So far, semua makanan habis tanpa dibuang. Cuma terkilan tak dapat bawak balik mee goreng yang mak dah tapaukan. Sebab terlupa nak ambil kat meja masa nak balik tu. pasgah jelah pagi tu goreng maggi. .hahaha

    Thanks for Reading kisahsidairy.com

    Contact me at :sitirohaida81@gmail.com

  • Menu of the day

    Menu buka puasa Ramdhan ke -14

    Assalamualaikum

    Menu berbuka puasa Ramadhan ke-14 | Alhamdulillah. .Dapat berpuasa kat kampung memang best. walaupun menunya biasa-biasa, tapi bila dapat bersama dengan keluarga tu, satu kepuasan tau. 

    Semalam lepas balik kerja, ambil husband terus je balik kota tinggi. Masih sempat lagilah nak berbuka puasa. jomlah kita tengok menu yang my mom sediakan

    Ikan bakar pari

    Ayam masak kari

    Ikan goreng

    Kuih kasui

    Sayur goreng
    Actually ada lagi lauk dan kuih yang tak sempat nak snap. Kira ini  yang disiapkan lebih awal la.. Yang lain-lain tu kuih yang lebihan dari mak berniaga. 

    Thanks for Reading kisahsidairy.com

    Contact me at :sitirohaida81@gmail.com

  • Menu of the day

    Menu Berbuka Puasa Ramadhan ke-13

    Assalamualaikum

    Menu Berbuka Puasa Ramadhan ke-13 | Alhamdulillah dah masuk ramadhan ke 14.Weh..macam cepat je kan masa berlalu.Sekejap je dah masuk dua minggu.Aku rasa raya lagi dua minggu je lagi.Persiapan untuk hari raya boleh dikatakan dah siap hampir 70%.

    Kalau bercakap pasal persiapan raya,aku di tahun-tahun sebelumnya pun akan membeli baju anak-anak lebih awal.Biarlah orang kata aku excited nak raya ke apa,tapi sebagai mak yang kurang kemampuan nak adakan kelengkapan anak dalam sekelip mata,memang tak mungkin.

    Aku memang suka untuk membeli awal,at least sebulan sehelai atau dua helai.Itu sudh memadai.Orang yang ada anak mungkin faham kenapa…hahaha..Hah…kan dah merapu sampai baju raya.nak bercerita pasal menu berbuka puasa je….hahaha

    oklah,mari kita lihat menu yang disediakan oleh my MIL.So far,dia masih lagi memasak untuk kami..Berterus terang itu perlu..wakaaka…

    Ikan talapia goreng

    Bubur lambuk yang ambil dari masjid ..Sedap bak ang

    Sambal sotong

    kobis goreng

    Kuih bakar beli dengan jiran…pun sedap

    Mee Goreng
    Itu sahajalah menu berbuka semalam.Alhamdulillah..kenyang sampai malam weh.Makanan tu semua bukan makan sekali arung tau,kalau kuih muih tu,kekadang sambil tengok tv pun boleh makan lagi.Mentong katanya.So tiada pembaziran hari ni,

    Thanks for Reading kisahsidairy.com

    Contact me at :sitirohaida81@gmail.com