• facebook,  kisahsidairy.com,  lifestyle blogger

    FB Block Entry!!

    Assalamualaikum Aku tak taulah kenapa Entry-entry aku tak boleh nak ping ke group-group blogger.Selama ni ok je.Haisshh..Tak faham aku.Apa yang aku buat ek sampai kena block..Bukan itu sahaja..Aku nak tag nama orang kat fb pun tak boleh..iskk..kenapa..kenapa dan kenapa.. Ada tak korang juga terkena macam aku..Bila aku nak ping entry,dia kata aku laju sangat dok ping entry..ishh..mana ada kan…adehh…So tak boleh la aku nak buat kerja-kerja ping entry aku..sedih wehhh.. The action attempted has been deemed abusive or is otherwise disallowed To keep from getting blocked again,please make sure you’re read and understand facebook’s community standard.. ** Pening dah fikir cane nak buat…So aku bacalah dekat help center tu kenapa…

  • kisahsidairy.com,  lifestyle blogger,  RESEPI

    Resepi mudah Cendawan goreng Telur

    Assalamualaikum Hah!! meh main masak-masak dengan resepi yang serba ringkas ni.Sebagai ibu yang bekerjaya ni,menu simple memang menjadi pilihan.Yelah..Balik kerja dah pukul 5 petang..Kekadang pukul 5.15 petang baru nak keluar office.Lepas tu terus pick up anak kat rumah babysitter..itu ini itu ini dah 5.30 baru sampai rumah. Sebab tu menu simple diperlukan supaya sempat waktu berbuka puasa..At least sebelum berbuka tu haruslah dapat rehat sedikit walaupun tak sampai setengah jam.Sambil memasak pun orang kata boleh lagi kelek anak.betul tak.Kalau tak rehat,makanya buka puasa dengan air masak jelah..lepas tu tak lalu nak makan sebab dah keletihan…Itu akulah..korang tak tau pulak.. So Korang masak apa untuk berbuka nanti..kalau masih takde idea nak…

  • kisahsidairy.com,  lifestyle blogger,  RESEPI

    Resepi berbuka puasa yang mudah

    Assalamualaikum Sebagai seorang suri rumah,agak pening jugak kepala ni memikirkan apakah masakan yang harus di masak setiap hari.Kekadang sampai buntu kepala ni,nak fikirkan menu untuk seisi keluarga. Kang kalau masak benda yang sama je ,boring pulak kan..So dok menggoogle untuk mencari Aneka resepi 30 hari berpuasa..Hah!! senangkan..Takdelah kita pening kepala nak masak ape untuk hari ni.So,bila takde idea,boleh la tengok menu di bawah ini.Menu ini aku ambil dari blog cik ctliyana dan aku share di blog aku supaya senang nanti nak melihat menu-menu yang ada kan. Menu: 1. Ayam Panggang Bermadu 2. Udang Masak Serai Wangi 3. Ikan Siakap Kukus 4. Ikan Masak Berlada 5. Ikan Kerapu Masak Asam Manis 6. Ayam Masak Cendawan Ala Cina 7.…

  • bazar ramadhan,  INFO,  kekeluargaan,  kisahsidairy.com,  lifestyle blogger,  Tips

    Tips Memasak Di Bulan Ramadhan Bagi Ibu Bekerjaya

    Assalamualaikum Cerita pasal menjelang ramadhan lagi..Tinggal beberapa hari lagi je kita nak memasuki bulan yang indah iaitu bulan Ramadhan..Moga Allah swt mengizinkan untuk kita berjumpa dengan Bulan yang penuh barakah ini. Rasanya semua yang bergelar ibu jika boleh ingin memasak sendiri juadah berbuka puasa untuk keluarga. Selain lebih terjamin tahap kebersihan dan khasiat makanan tersebut, ia juga boleh menjimatkan wang ringgit. Siapa tahan kalau setiap hari perlu membeli di bazaar Ramadan yang harga makananya sangatlah mahal. Mungkin bagi yang bekerja di rumah atau suri rumah, soal memasak untuk berbuka puasa tiada masalah tetapi bagi ibu yang bekerja ia agar mencabar dan perlu menjadi ‘lipas kudung’ jika hendak memasak setiap hari.…

  • INFO,  kisahsidairy.com,  lifestyle blogger,  my family,  Tips

    7 Cara Mudah Untuk Mendapat Perut Yang kempis

    Assalamualaikum Aku akui,lepas bersalin tuari,memang tak jaga makan,makan ikut suka.Lepas tu masa berpantang aku tak pakai barut sebab aku bersalin secara Czer..So,memang taklah aku nak memakainya kan. Source:google Siapa yang tak nak perut flat wehhhh!!! Tang penjagaan makan pulak,emm…rasanya tak boleh nak jaga makan..Sebab aku sentiasa akan makan untuk menghasilkan susu.Yelah.semenjak Naura kecil sampai dah la ni,dia breastfeeding.Cuma dia fully breastfeeding sehingga umur dia 6 bulan je.Lepas tu dah guna susu formula.Cuma kekadang tu,bila dengan dia,memang aku akan bagi susu badan.Sampai sekarang pun,malam dia akan mengempeng dengan aku.Alhamdulillah…masih tak putus susu badan walaupun tak banyak. Tapi….Nak cerita pasal perut ni,ufffftttt….Memang tak kuat semangat aku untuk berhenti dari makan banyak.Siapa yang…

  • lifestyle blogger,  pemakanan,  Tips

    Smoothie – Khasiat dan Manfaatnya

    Assalamualaikum Siapa yang tak suka kan bila dapat minum minuman yang segar dan sejuk dari buah-buahan.Di tambah pulak dengan rasa susu dan sejuk untuk diminum..Apa yang terbaca disini,smoothie ni penuh dengan khasiat dan manfaatnya.. Apa itu Smoothie? Smoothie adalah minuman berbahan buah-buahan, sayuran, sirup gula/ gula pasir, susu tawar cair dan air batu. Sebagian orang membuat smoothie dengan mencampur beberapa jenis buah atau mencampurkan buah dan sayuran sehingga tercipta rasa yang lebih kaya. Smoothie ini boleh dijadikan sebagai minuman pagi setiap hari dan manfaatnya cukup hingga ke tengahari inshaAllah. Mari kita sama-sama lihat manfaat smoothie ini kepada tubuh badan kita. Untuk sesiapa yang tidak gemar memakan sayur anda boleh memproses sayur…

  • kisahsidairy.com,  lifestyle blogger,  review product

    Rasa Romantic Dengan Bauan Ambi Pure Romantic Rose

    Assalamualaikum As usual la kan,pertengahan bulan aku memang shopping untuk keperluan dapur.Dah memang rutin membelinya setiap bulan. Tapi sebelum membeli tu,haruslah kita senaraikan juga apa yang patut dibeli untuk mengelakkan dari pembaziran wang keluar.. Tapi-tapi…dan tapi lagi..perempuan memang tak boleh nampak benda murah..yang dirasakan memang sangat diperlukan walaupun bukanlah benda wajib yang patut dibeli.Asal ada promosi je,bersesuaian pulak dengan harganya.memang zasss sekali.. Selalunya aku berbelanja di maslee je.Jarang aku berbelanja di Tesco ataupun jusco,ataupun Econsave.Sebabnya,maslee lebih dekat dengan rumah dan selalu jugak ada promosi. Tapi bila terpandangkan Ambi Pure Romantic Rose ni..rasa macam fefeeling romantic pulak dengan bauan yang segar dan sedap..Bila dah kena dengan air cond..bauannya tu macam fresh…

  • INFO,  kisahsidairy.com,  lifestyle blogger,  myreading

    Gatal di luka pembedahan? Jangan Di garu

    Assalamualaikum Lately ni kan panas semacam je kan..Berpeluh sana sini.Pulak tu bila makan benda yang boleh menyebabkan alahan seperti udang atau sotong,mulalah rasa nak garu macam monyet!..emm…monyet jugak dipersalahkan.cerita ni bukan sahaja nak bercerita tau,ada info yang aku boleh kongsikan dengan korang..bukan sebab pasal gatal pun nak cerita..hahaha.. Bukan tempat biasa-biasa je yang gatal,malahan tempat luka operation tu pun naik gatal..Ikut hati nak je garu laju-laju..Sakit pun sakitlah..Janji dapat garu..Tapi bila fikir kesannya nanti,terpaksalah batalkan niat nak garu semahu-mahunya dikawasan luka tu.Kekadang pakai sikat pun jadi..Kalau datang gatal tu,dia punya merenyam,nauzubillah..rasa tak boleh nak tahan.Yang bersalin ceasarean mesti mengalami benda yang sama macam aku ni kan.. Orang kata penjagaan ibu…

  • kisahsidairy.com,  lifestyle blogger,  telco

    Internet macam siput!!

    Assalamualaikum Berapa banyak data yang selalu korang perlukan dalam sebulan? adakah cukup untuk 3-4gb sebulan? emm…macam aku ni banyak guna internet kat rumah dan kat office.Data mobile pun macam jarang guna.. Kalau kat rumah pun aku guna data mobile husband aku..hahaha..sebab dia sebulan banyak weh..Tapi kekadang rasa tak puas hati jugak bila kita top up internet je sebulan lebih rm50.Tapi data lembab gila.Tu yang rasa nak tukar kepada yang lain. Kekadang ada beberapa telco ni,masa iklan kemain lagi..internet tu la..bla…bla…tapi bila dah 4-5 bulan pakai dah macam hampeh…Rasa tak banyak guna data mobile..Tapi tup-tup dah guna 80% kuota internet Saper pernah alami macam aku ni..Dah memang bosan weh dengan telco…

  • kisahsidairy.com,  lifestyle blogger,  online shopping,  parenting blogger,  Tips

    5 Tips untuk Perbelanjaan persiapan Hari raya

    Assalamualaikum Insya allah..Jika diizinkan Allah swt,maka awal bulan depan berpuasalah kita kan.Tak nak sentuh samada korang dah ganti puasa ..Korang dah besar kan 🙂 Ni nak bercerita pasal persiapan hari raya..Haruslah ada tips jugak kan untuk mengelakkan pembaziran.Especially dalam membuat persiapan membeli baju raya ni. Bukannya apa, seperti orang lain jugak,aku pun ada keperluan raya yang rasanya banyak dalam senarai.Tak tau bila lah nak mulakan untuk pencarian baju raya.Tapi untuk baju tema tahun ni,rasanya dah dalam persiapan.Sebabnya dari bulan lepas lagi aku dah hantar ke tukang jahit.Bukan apa,kalau lambat nanti diorang taknak pulak. So untuk baju anak-anak,kena kot cari awal-awal.bukannya apa,malas nak bersesak time puasa tu.Lagi satu keletihan kan kalau…