• kisahsidairy.com,  lifestyle blogger

    Bulan Ogos sudah!

    Assalamualaikum Diam tak diam dah masuk ke bulan ogos kita kan..Tak sangka dah nak ke penghujung tahun kita ni kan.. Apa yang ada dalam bulan ogos ni kan..So far takde pape pun..Cuma bulan ogos ni ada cuti satu hari je..bhahahaa…Kita kan akan menyambut Hari kemerdekaan yang ke 59 tahun pada 31 ogos ni..Korang tau tak tema Hari kebangsaan yang ke 59 ni? Temanya adalah “Sehati Sejiwa“.Kenapa sehati sejiwa? untuk memupuk semangat bersatu padu yang telah lama menjadi amalan dalam kalangan masyarakat Malaysia ni. Apa lagi yang best dalam bulan ogos ni ye…Hah!!! nak share dengan korang,company aku dah tak keje hari sabtu..wahh..seronok kan..Bagi korang mestilah kata,bestlah sabtu dah tak keje..Tapi…

  • kisahsidairy.com,  lifestyle blogger

    Raniaku : Kisah Dugaan Dan Cinta abadi

    Assalamualaikum Tetiba macam aku tersuka,eh..tersentuh bila tengok video klip si Aizat Amdan..sweet gila korang..Aku terbaca pasal pelancaran video klip ni pun dari blog ciklilyputih.1st tengok pun dah jatuh hati kat jalan cerita ni..sedih wehhh!!.. Yelah..masa korang tengah bahagia,tetiba pasangan korang mendapat penyakit,Nasiblah pasangan dia tu nak sama-sama susah,sama-sama senang…Cerlah korang tengok video ni Menjadikan Duta SAFI Rania Gold, Nora Danish sebagai watak utama di dalam muzik video ini, beliau membawa watak sebagai Rania, seorang isteri yang mengalami penyakit FUCH, sebuah masalah penglihatan yang serius sehingga mengganggu kehidupannya serta tugas sebagai seorang isteri. Bimbang ditinggalkan insan tersayang, Rania nekad menyembunyikan perkara ini daripada sesiapa. Perubahan emosi dan perilaku Rania yang semakin…

  • from my kitchen,  kisahsidairy.com,  lifestyle blogger,  RESEPI

    Resepi Sambal Kacang Mudah dan sedap

    Assalamualaikum Wah..macam pro pulak nak up resepi kan..Walhal baru pertama kali dalam hidup ni,buat sambal kacang.Selalunya bila nak dan teringin nak makan sambal kacang,roger-roger mak je suruh buat..Hah!! Ni dah duduk rumah sendiri,nak panggil kawan-kawan makan,haruslah belajar kan. Ok..Dah siap-siap roger mak apa bahan yang nak diguna pakai untuk buat Sambal Kacang Mudah dan sedap style mak ni.Kan aku ada ceritakan tadi malam semalam kat rumah ada buat potluck.Entry tu korang boleh baca di entry Potluck raya kami di bulan raya 2016. Berkumpul segelintir dari officemate aku yang rapat je.Bila turn aku,aku just buat sambal kacang dan juga nasi himpit..senang tu..ekekekekeeee…. Bahan-bahan untuk membuat sambal kacang ~Kacang(di sangan atau di goreng…

  • kisahsidairy.com,  lifestyle blogger,  potluck

    Potluck Raya Kami di bulan Raya 2016

    Assalamualaikum Bertempat di rumah aku malam tadi,Planning sebenarnya nak beraya ke semua rumah.tapi tulah,disebabkan jarak kediaman kami tak sama,so decide untuk pilih sebuah rumah untuk makan-makan. Rumah akulah jadi tempat berpotluck.Tapi taklah ramai yang menjoinkan diri dalam aktiviti potluck kami tu.Termasuk aku baru 5 keluarga je..Dalam 5 keluarga tu bukan ramai sangat kan. Menu kami malam tu,of courselah menu raya weh!!..Puas dok whatssap ngan mak kesayangan hamba ni.Macam mana nak buat sambal kacang sesedap air tangan dia..wah…sampai whatssap mak bagai mintak resepi..bhahaha…nanti aku bagi resepi sambal kacang yang mudah dan simple ok. Berbalik semula menu kami pada malam tu,aku sediakan ketupat dan sambal kacang.Ada jugak aku selitkan sedikit kuih muih…

  • kisah raya,  kisahsidairy.com,  lifestyle blogger

    Seronoknya Berkumpul

    Assalamualaikum Cerita raya lagi lah kan..Selagi tak habis bulan raya,memang takkan pernah habis la ceritanya ni. Part paling gembira bila hari raya ni adalah bila adik beradik dapat berkumpul.Bersama-sama di pagi hari raya.Masak sama-sama,makan sama-sama dan beraya bersama-sama. Alhamdulillah,tahun ni memang turn beraya di belah aku,so adik beradik pun tahun ni ramai yang beraya di sini juga,tentulah seronok.Cuma abang yang tua je tahun ni tak dapat beraya dengan kami sebab belah kelantan ada buat kenduri kahwin..emmm..takkanlah dia tak balik kan..Terpaksalah merelakan mereka beraya di sana. Bila dah ramai-ramai berkumpul ni,pulak tu dengan anak-anak yang masih kecil,seronok juga.Melayan mereka,walaupun kadang kala yang tua-tau tu macam tarzan tak hengat marah bila anak…

  • kisahsidairy.com,  lifestyle blogger

    Cara Mudah Anyam Ketupat

    Assalamualaikum Lagi beberapa hari nak raya ni kan..Hoii..semangat raya kali ni membuak-buak weh!! Bukan sebab tak sabar nak pi beraya,tapi sebab nak pakaikan anakanda kedua tu baju raya,berkumpul bersama kerana ini adalah tahun pertama mereka beraya berdua.Yelah,tahun lepas si anakanda naura tu masih dalam perut lagi.kakak je lah yang beraya sorang.Jadi tahun ni,semangat sikit beraya dengan adik dia.. Hari raya ni memang tak sah kan kalau tak de ketupat..Korang lebih suka makan ketupat segera  atau ketupat dari daun kelapa.Kalau korang nak tahu,aku lebih sukakan ketupat daun kelapa kerana dia ada satu keistimewaan dari segi rasa,keistimewaan dari anyaman ketupat tu jugak..hahaha…ada kena mengena ke tak kan.. Siapa pandai anyam ketupat sila…

  • kisahsidairy.com,  lifestyle blogger,  Tips

    TIPS SERVIS KERETA ( UNTUK WANITA BERKERETA )

    Assalamualaikum Aku ada terbaca tentang Tips Servis Kereta khasnya untuk kaum wanita di luar sana.Ia juga sangat bermanfaat untuk aku sendiri dan sebab itulah aku nak share tips tu di blog ni.Kekadang kita orang perempuan ni,bila bab servis kereta memang bagi bulat-bulat kat bengkel kan,..Lagilah kaum kita ni,selalunya tak taulah nak bagi berapa peratus tau tentang kereta..Di bawah ni diterangkan sedikit perincian tentang Basic Servis kereta. source:google BASIC SERVIS kereta adalah:- i) penukaran minyak enjin + tukar penapis minyak ii) cuci atau tukar penapis angin (air filter ; biasanya benda ni tahan lama.. 6 7 8 kali servis baru tukar sekali air filter ni) iii) periksa & top up air…

  • kisahsidairy.com,  lifestyle blogger,  review product

    Review Product | TAG La Pengesan Barang Hilang

    Assalamualaikum Ada tak di dalam kehidupan seharian korang,korang akan terlupa di mana korang letakkan handphone,kunci atau barang berharga korang?? Mesti ada kan..Bila dalam situasi macam tu,rasa nak marah semua orang kan..Apa taknya yang kita cari tu tak dijumpai..Mulalah kelam kelibut jadinya seharian bila tak jumpa barang yang diingini.. Nah..Perkenalkan TAG La...TAG La Trading merupakan  sebuah syarikat dari Malaysia yang menggunakan teknologi interaktif dan membangunkan alat yang mudah untuk kehidupan kita seharian.Pada Tahun lalu TAG La Trading telah mengeluarkan satu penyelesaian revolusi untuk mencari barang-brang yang hilang.TAG La bluetooth tracker membantu menjejaki barang penting yang mudah hilang seperti phone,kunci dan juga ipads. Cara menggunakannya sangat mudah tau..Senang untuk dibawa ke mana…

  • kisahsidairy.com,  lifestyle blogger,  my family

    Satu Family Demam

    Assalamualaikum Lepas je kakak awfiyah demam tempohari,menjangkit pulak kat adik..Dah macam gasing berputar kitarannya..Ada aku ceritakan di entry Bila si kakak dan adik demam .Baik sehari dua,kena pulak lagi demamnya..Tapi menurut doktor,kalau anak demam,tengok samada dia aktif seperti biasa atau tidak.Kalau dia lesu tak bermaya,harus bawa berjumpa dengan doktor lagi.. Tapi berbalik pula dengan Naura dan awfiyah,tengok aktif je.Minum makan pun still macam biasa.Doktor kata,demam nak dapat upah je tu..Syukur lah kalau macam tu..Bukan apa,kalau dah tengah malam demam,risau jugak.Tetiba suhu tinggi mendadak,uih…tu yang risau tu. Tapi walau doktor kata macam tu,semalam,pergi jugak lagi jumpa doktor buat sekian kalinya.Tapi kali ni package bersama umi dan babah.Babah dah sehari sebelum tu rasa…

  • BLOG MATTERS,  kisahsidairy.com,  lifestyle blogger,  pageviews

    Prestasi blog yang semakin meningkat

    Assalamualaikum Lama dah tak mengomel pasal blog ni kan.Yelah takat blog picisan ni,kekadang takde siapa nak pandang..Begitu juga kalau ada job untuk review produk atau perniagaan.Takat pageview baru 1k ke bawah..macam mana orang nak pandang kan..Apatah lagi fanpage baru beratus orang like. Yang buat aku tak faham,Fanpage aku tu,dari jejak 500 orang yang like tinggallah sekarang ni 390 je like tu..Habis mana yang selebihnya..Mungkin diorang Unlike balik kot.Sebab tu lah makin merosot jumlah like..Tapi takpelah..kita tak boleh nak paksa untuk orang like page kita..Kang bosan pulak diorang ni.Tapi bagi aku tak sopan sungguh kan bila kita dah like,lepas tu bila takmo nak terima notification banyak-banyak,terus unlike page orang..Tak jujur sungguh!!Tapi…