• KSD

    Kenangan Kad Raya

      

    Kad raya untuk kengkawan 

    Kad raya untuk kawan rapatkad raya untuk adik beradik
    Kad raya Untuk Mak ayahdan yang pailng specialvvvvvvvvvvvvvvKad raya untuk kekasih(nie paling special dan paling mahal) haha
    bukak siap ade lagu lagik..

    # dulu paling suke balas2 kad raya.sape paling banyak kad raya..
    Sekarang balas pakai sms jerk…huhu

  • KSD

    Bila Dah Lame Meninggalkan Blog Nih

                      
    Ape lah…X faham kenapa jadi macam nie..Padahal belum smpi sebulan pun x kemaskini blog nie…hadooooiiiii…kenape la agaknyer..ini ker yang dikatakan virus…

    tetibe je akan keluar nie..
    Korang ade idea x macam mane nak rremove kan nie

     

  • KSD

    Nape Jadi Macam Nie!!!!

                              
    Hasrat hati nak berblogwalking pepagi nie da terbantut la pulak..Ni semua gara-gara nie

    Klik untuk tumbesaran
    Awat jadi lagu nie!!! da banyak kali bukak tutup..still same jugak..Nampak sangat xkasi nak mengular  kejap..hahaha..
    Harap-harap lepas nie ok ler…xde ler blank macam nie..
    Memang  x best….

  • KSD

    Renungan Kita Bersama

                                 
    Adalah seorang hamba Allah ni, dia pergilah bersiar-siar di tepi hutan. Sedang dia menghirup udara rimba yg segar tu, tetiba dia terdengar satu bunyi.. jeng!jeng!jeng! .. bunyi…. aauuummmmm!! ! Bunyi harimau yg kelaparan dan hanya menunggu mangsanya saja.

    Jadi, si hamba Allah ni pun lari untuk menyelamatkan diri. Harimau tu kejar hamba Allah ni. Sebab dia dah lapar sangat ni. Harimau tu pun kejar, kejar, kejar dan kejar. Hamba Allah ni punyalah takut, berlari lintang pukang. Sempat juga dia berdoa agar dia diselamatkan daripada dibaham dek harimau tadi.

    Dengan kuasa Allah diperlihatkan sebuah perigi di depan mata nya. Jadi untuk menyelamatkan diri si hamba Allah ni pun terjunlah ke dalam perigi. Perigi tu ada tali dan sebuah timba. Si hamba Allah ni bergayut pada tali tu. Tali tu pendek jer. Jadi dia bergantungan di tengah-tengah perigi.

    Di mulut perigi, harimau yg lapar tu menunggunya. Si hamba Allah ni pun berfikirlah macam mana nak menyelamatkan diri, sambil berdoa kepada Allah agar dia diselamatkan. Tengah dok berfikir camner nak selamat, tetiba dengar bunyi kocakan air di bawah perigi.

    Aaaaa!!!!… Ya Allah….. lagilah seram dibuatnya. Nak tahu ada apa kat bawah tu? Ada 2 ekor buaya yg kelaparan. Apalah nasib. Dah jatuh ditimpa tangga. lagilah takut si hamba Allah ni. Atas ada harimau bawah ada buaya. Semakin risau dan takut.

    Tengah berfikir untuk mencari jalan keluar, tetiba keluar seekor tikus putih dari lubang celah-celah perigi, naik ke atas ikut tali yg hamba Allah tu bergayut. Sampai kat atas tikus tu gigit tali tu pulak. Cis, kurang ajar punya tikus. Alahhhh… cam ner ni. Pas tu, keluar lagi seekor tikus yg berwarna hitam. Naik mengikut tali tadi, cit!cit! cit!cit! sampai kat atas.Tikus hitam ni pun gigit juga tali tu. Cis, lagi satu. Macam mana aku nak buat ni… habislah jadi mangsa buaya
    .
    Berfikir lagi. Kalau naik kat atas makan dek harimau. Kalau tunggu tali putus dan jatuh ke bawah makan dek buaya. Macam mana nih… Sedang hamba Allah tu berfikir cam ner nak selamatkan dirinya, tetiba…. terdengar satu bunyi…. uuuuuuuuuuuuu. .. Bunyi lebah bawa madu.

    Si hamba Allah ni pun mendongak ke langit, melihat lebah yg sedang bawa madu. Tetiba setitik madu terjatuh dan terus masuk ke dalam mulut si hamba Allah ni tadi. Punyalah nikmat sehingga tidak terkata.
    Hamba Allah tu kata, “Fuh manisnya madu ni , tak pernah ku rasa manisnya ni. Sedapnya. Subhanallah sungguh sedap ni.” kerana setitik madu si hamba Allah tu lupa pada harimau yg sedang menantinya di mulut perigi dan buaya yg menantinya di bawah

    Kalau semua nak tahu …

    si Hamba Allah itu adalah kita semua. Harimau yg mengejar tu adalah maut kita, ajal memang sentiasa mengejar kita, so beringat-ingatlah. 
    2 ekor buaya itu adalah malaikat Munkar Dan Nakir yg menanti kita di alam kubur nanti.
    Tali yg tempat di hamba bergayut tadi adalah jangka hayat kita kalau pendek talinya maka panjanglah umur kita dan kalau panjang talinya maka pendeklah umur kita.
    Tikus Putih dan Hitam tu adalah dunia kita siang dan juga malam yang sentiasa menghakis umur kita. Kan tikus tu gigit tali tu.
    Madu… madu yg jatuh setitik ke dalam mulut hamba itu tadi adalah nikmat dunia. Bayangkan setitik saja madu tu jatuh ke dalam mulutnya, dia lupa pada harimau dan buaya tu. Macam kitalah bila dapat nikmat sikit lupa pada Allah. Waktu susah baru la nak ingat Allah. Astaghfirullah…

  • KSD

    Si Penjual Online Yang Penipu..

       
    5 WEEKS AGO OK!!!!!!Officemate ct nie ade berkenan kat satu baju yang harge die 100++ tu..Mahal jugak kan????? Si penjual kate,tunggu dalam mase 3-4 hari  untuk pengeposan.Setelah menunggu 3-4 hari tu baju still xsampai2..Memang sakit hati kan????So die pun text la penjual tu..Then penjual tu kate suruh sabar skit without any reason ok!!!Masuk 2 Weeks dah!!!..Baju xsampai2…sakit hati kan???duit da bayar tau untuk 2 pasang baju.Banyak Tuh!!!
    Text lagi kat inbox fb penjual tu..Partnership die pulak cakap yang die xtau ape2..Penjual tu pi Outstation.(agaknya la) Then Partner die tu kononnyer nak cek dlu kat buku customer la kononnyer..sruh bagi mase lgi…Masih boleh bersabar lagi..Then bile da masuk 4 weeks ago….kalau korang hangin tak…Then officemate ct nie text lagi la sruh pulangkan duit tu balik..Die boleh maki hamun si offocemate ct nie..Cam Hampeh jer kan!!! Officemate ct geram komen dekat semua pic die sruh pulangkan balik..Penjual tu boleh pulak block officemate ct nie,..Rupenyer ada 2-3 orang yang kene tipu dengan si penjual ni..Jahat betul perempuan tu..Bukan ker kalau perangai macam tu boleh mencemarkan imej penjual online yang lain..Jangan sebab nila setitik rosak semua susu sebelanga kan…
    Harap jadi panduan kat korang ek…Same2 syer…

  • KSD

    Yahoooo!!!!


    Yahoo!!!!!!!! Walaupun belum keluar pengumuman puasa,ct memang da semangat sangat nie nak berbuka pose kat rumah mak…Yessss…Sebabnya mestilah 1st  berbuke kat rumah mak tahun nie..
    Wah!!!seronok tak terkata,Da plan ngan adik beradik suruh balik..Cume budak 2 orang tu jerk xdpt blik..sbb nye sorang belajar kat UTP perak,sorang lagi Belajar kat UITM Terengganu..Masing2 xoleh nak balik sebab xde cuti..kesian korang kan..Mesti Happening tau x..Padan Muke dengan 2 orang budak poyo tuh..Musuh dalam keluarga. sebab diorang panggil ct “gemuk’ Jahat kamu..
    Esok terpakse la keje lagi .nak cuti sayang pulak sebab esok keje halfday jerk.Tamo la,Nak simpan cuti untuk raye pulak..(en.Husband raye taun nie my turn ok,Mintak2 la die bace entry nie hehe)
    Tengahari balik keje da boleh terus balik kampung yahoooo..

  • KSD

    Mengimbau Kembali Kenangan Berpuasa

       
    Alhamdulillah…Esok kita da mula berpuasa..Seronok rase bila jumpe lagi ramadhan..
    Memang seronok puasa nie.Sebabnya masa nie la kite baru berjumpe dengan bazar ramadhan,yang menjual pelbagai juadah yang rasenyer semua nak beli.Mesti korang pun ade kenangan yang korang rase nak gelak bile korang ingat2 balik sekarang nieDulu time bukak pose jerk berebut dengan adik2 yang lain sebab nak cawan yang paling besar..x sabar nak teguk satu cawan besar..Get ready awal2 duduk depan meja makan sambil kire2 makanan apa yang nak diambil.Sesambey tu da ready cawan yang paling besar kat tepi.Pinggan pun da penuh dengan makanan.Heh!!!mase tu la mak ngan ayah dok geleng kepala. Selalu gak ponteng puasa..Nak2 time sekolah dulu..Bile balik sekolah buat muka penat macam hape dah..Mesti mak tengok kesian n suruh kite berbuke..yahooo!!!!! Kalau mak xkasi berbuke,mule la asyik dok ulang alik  ke bilik air..Buat ape kat bilik air tu?? Haha..Air dalam kolah tu..tu pun jadik ler…janji kenyang..Kembung perut minum air jerk..
    Cukupla bebelan tu..korang mcm mane pulak kenangan berpuasa..Jom share
    Last but not least..

  • KSD

    Xboleh Tahan

                 

    Klik pic nie untuk Tumbesaran
    Biaselah..selalunyer status2 korang mestilah rindu kat bopren gerfren jerk…Tapi serius pepagi nie tetibe tersentuh kat jantung hati nie bila ade officemate yang buat status nie..
    Tetibe jerk teringat mak kat kampung..Syukur milik kami sekeluarga lagi.Insyallah.
    Korang nak tau ker kenapa die buat status macam tu..Nama officemate ct tu OGY namenyer..
    Telah kehilangan seseorang yang amat penting dalam tunggak keluarga.Bagi ct la..Seseorang yang senantiasa melihat anak-anak membesar di hadapan mata mereka setiap hari.Ogy kehilangan ibu tercinta nya pada hari khamis minggu lalu kerana sakit ape tu kurang pasti..Sebab nak tnye die sakti ape,rase xsampai hati bila melihat die menangis..Faham perasaan die kehilangan orang yang sangat2 dia sayang.
    Yang ct terlalu sedih bila memikirkan kedatangan ramadhan nanti..harap ogy tabah dengan situasi sekarang nie
    Nak mintak ape2 dokumen pun rase macam xsampai hati jerk..Xtaula kenapa…
    Moga Allah mencucuri rahmat ke atas roh ibu ogy nie..Kuatkan semangat ye dik..
    Sorry klu ogy terbaca entry nie…Almaklumler name pun dairy..

  • KSD

    Wahh..Dah Angka 6 di depan!!!

                 
    Tapi!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    Itu bukan persoalannyer…Bukan la nak riak tengok follower ramai cenggini..(perasan,,baru sikit la..Lyssa lagi banyak hahaha)Tujuan bina blog nie bukanla untuk glamour mengalahkan retis..(artis der)Tapi untuk kita mengeratkan dan memperbanyakkan lagi perkongsian isu2 semasa,islamiah dan pengajaran dan pembelajaran yang mane sekarang nie hanya ada di alam siber..Kebanyakkan blogger yang follow blog nie,rata-rata memang ler pelajar..
    Bangga dengan mereka yang xpernah jemu-jemu mempelajari dan mengajar kita bagaimana untuk kita bina blog,berblogging dan sebagainya..Banyak ler sangat info yang kita pelajari dalam dunia blog nie..
    Ct pun di ajar dari mereka-mereka yang masih muda dalam membina blog nie..Terlalu banyak sekarang nie tutorial2 blog datangya dari blogger muda..SYABAS anak muda sekarang nie kan..
    Daripada keluar bersosial xtentu pasal..Baiklah berblogging..Ade jugak la faedah nyer…Lagi satu kalau kita pandai,blog pun boleh menghasilkan sumber pendapatan ok…
    huh…cukup la bebelan hari nie,,,sesambery nak tunggu jam detik 2.45 untuk ct PULANGGGGGGG!!!
    Thanks follow blog saya..kalau singgah tu klik la iklan2 kat bawah nie..Nak beli banglo ni..hahaha

  • INFO,  KSD

    Sepuluh Jus Buah Untuk Kesihatan Kita

                              
    Tidak ramai orang tahu bahawa buah Durian (juga sebahagian pokok Durian, daun iaitu) menyimpan kekuatan tersembunyi untuk melawan kanser berkesan berbanding dengan rawatan menggunakan ubat-ubatan dan terapi kimo.Selain daripada buah Durian, terdapat banyak buah-buahan lain yang mempunyai manfaat besar untuk kesihatan. Semua buah-buahan juga dimakan ia lebih mudah dan lebih selesa dengan diproses menjadi jus buah-buahan yang sihat.

    Jus Avacado
    Jus Avacado juga sesuai untuk kesihatan kita :
    • Pembentukkan sel darah merah.
    • Mencegah anemia
    • Untuk wanita hamil, kandungan asid folik avokado boleh merangsang perkembangan otak dan   pembentukan saraf tunjang.
    • Mengawal lemak buruk (kolesterol LDL) dan meningkatkan lemak baik (HDL)
    • Mencegah strok.
    • Anti-kedut dan awet muda. dan sebagainya.
    Jus Tomato
    Manfaat Jus Tomato Untuk Kesihatan Ialah:
    • Antioksidan yang tinggi berguna untuk mempertahankan tubuh dari radikal bebas.
    • Kandungan lyopene dalam tomato boleh mengelakkan kanser prostat.
    • Untuk mengekalkan berat badan yang ideal untuk mereka yang berdiet untuk menurunkan berat badan dan boleh meningkatkan selera makan bagi orang-orang yang meningkatkan berat serta dalam fasa pemulihan selepas penyakit.
    • Mencegah sembelit.
    • Tahap Glikogen boleh menstabilkan fungsi hati, dan sebagainya.
    Jus Apple

    Memakan Sebiji Apple Sehari boleh menyelamatkan nyawa anda,Kerana Kandungan Apple berguna untuk kesihatan seperti :
    • Kandungan quercetin dalam epal boleh sebagai anti kanser dan anti-radang.
    • Kandungan pektin boleh membantu membuang penumpukan kotoran dalam usus untuk sekian lama.
    • Boleh menurunkan paras kolesterol, tekanan darah dan paras gula darah.
    • Boleh mengurangkan selera makan.
    • Boleh merawat sakit kepala, dan sebagainya.
    Jus Strawbery
    Manfaat Jus Strawbery Untuk Kesihatan Ialah:
    • Mengandungi asid elagik, yang bertindak sebagai antioksidan untuk menentang radikal bebas yang memasuki tubuh.
    • Boleh menghalang pertumbuhan sel tumor dalam paru-paru, payudara, serviks.
    • Bolehkah membersihkan sistem penghadaman tubuh.
    • Mengawal paras kolesterol.
    • Boleh mengurangkan kesakitan pada sendi, dll.
    Jus Buah Jambu
    Manfaat yang terkandung dalam jus buah jambu termasuk:
    • Boleh mengurangkan kolesterol dalam darah dan menurunkan tekanan darah.
    • Boleh menghalang seriawan.
    • Mampu untuk menurunkan berat badan.
    • Kandungan vitamin C dalam jus buah jambu boleh melegakan selsema dan batuk.
    • astrigent Kandungan boleh menyembuhkan cirit-birit.
    • Boleh mengelakkan kehilangan tulang, dll.

    Jus Kiwi

    Jus kiwi untuk manfaat kesihatan termasuk:
    • Kaya dengan vitamin C adalah berguna untuk melindungi badan daripada sel-sel kanser.
    • Kaya dengan serat boleh mengurangkan sembelit.
    • Kandungan kalium membantu mengawal tekanan darah.
    • Untuk mengelakkan jangkitan, penuaan pramatang.
    • Sangat baik untuk mereka yang mengalami penyakit jantung.
    • Melegakan sejuk dan selsema, dll.
    Jus Mangga

    Jus mangga untuk manfaat kesihatan termasuk:
    • Boleh menjadi sebagai disinfektan untuk membersihkan badan dan darah di dalam badan.
    • Kaya dalam caretenoid yang boleh mencegahh tulang kanser kolon dan kanser serviks.
    • Bolehkah meremajakan sel-sel badan.
    • Boleh mencegah bau badan yang disebabkan oleh bakteria, dll.
    Jus Mengkudu
    Walaupun rasanya cukup buruk, tetapi jus noni atau mengkudu buah Belanda adalah sangat memberi manfaat kepada kesihatan, termasuk:
    • Boleh meningkatkan sistem imun.
    • Bolehkah menormalkan / mengurangkan tekanan darah.
    • Mampu untuk melawan tumor dan sel-sel kanser.
    • Mengandungi scopoletin yang berfungsi sebagai anti-radang dan anti-alergi.
    • Sangat berguna untuk penyakit: hipertensi, strok, kencing manis, migrain, vertigo, keputihan, sendi, dan lain-lain.

    Jus Delima
    Jus delima untuk manfaat kesihatan:
    • Bahan tannin dapat membius cacing bulat, pinworms dan cacing pita dalam usus dan melepaskan dengan najis.
    • Kaya dengan vitamin A, C, E dan asid folik yang baik untuk kehamilan.
    • Kaya dengan antioksidan yang membantu mencegah tersumbat dalam arteri yang disebabkan oleh kolesterol.
    • Mencegah berlakunya kanser prostat, dll.

    Jus Durian Belanda
    Satu kajian yang diterbitkan oleh Jurnal Produk Asli yang menyebut bahawa buah Durian sebagai “buah ajaib” yang sangat berkhasiat untuk kesihatan, termasuk:
    • berkesan boleh memilih dan sel-sel sasaran buruk daripada 12 jenis kanser, iaitu kanser payudara, prostat, paru-paru, kolon, pankreas.
    • Kerja 10 ribu kali lebih kuat untuk menangguhkan pertumbuhan sel kanser daripada dadah (andriamicin) atau terapi kimo.
    • jus SOp Masam terpilih memburu dan membunuh sel-sel jahat dan tidak mencederakan / membunuh sel-sel sihat, berbeza dengan kejahatan kimo terapi maut dan gel sel-sel sihat (iaitu menyebabkan keguguran rambut).
    Meningkatkan tenaga, sistem imun, mencegah daripada jangkitan, dll.

    Jom kita ramai-ramai mencuba..semua rasa sedap kan…