• kisahsidairy.com

    Welcome June!

    Assalamualaikum Hai korang☺☺Alhamdulillah..berjumpa dengan June pulak.Ramai yang menantikan bulan june ni kan.Sebab apa,sebab bulan june pada tahun ini jatuhnya bulan raya untuk umat islam sedunia. Bukan itu sahaja,ramai yang menyambut hari jadi pada bulan ini. Pada aku pulak,bulan jun takde yang istimewa melainkan tak sabar je nak beraya.Tengok jelah,pejam celik,pejam celik, dah masuk bulan june.Tu,korang kiralah berapa hari je lagi kita nak menyambut hari raya. Moga raya kali ini semuanya baik-baik belaka.Bersederhana dalam setiap persiapan.Alhamdulillah,baju raya anak-anak dah pun aku settle sebelum ramadhan lagi.Tinggal nak lengkapkan apa yang patut je. Tahun ni,aku beraya di Melaka,So,cuti pun terpaksalah panjang sikit kan.Kiranya aku beraya belah mentua lah. Korang pulak beraya belah mana…

  • kisahsidairy.com

    Yasinan-Kenduri arwah

    Assalamualaikum Hai korang??Selamat bersahur.and yesss,entry ni ditulis pada hari pertama sahur.Dan hari pertama jugak bersahur di kampung. Juadah,ala..selalunya masak yang simple je.Tak perlu berat barat pun.Cukup sekadar apa yang boleh dimakan.Eh,sebenarnya aku nak cerita pasal semalam.Semalam adalah hari family aku buat kenduri arwah.Actually memang dah lambat jugak kami buat yasin tahun ni.Selalunya dalam sebulan sebelum puasa,kami dah buat dah.Tapi tahun ni agak lambat. Menu pun biasa-biasa je.Mak hanya buat nasi lemak ayam dan laksa penang.Yang lain tu adalah roti jala dan kuih muih.Simple je kan,sebab esoknya pun dah berpuasa,tu yang ambil makanan yang simple tu.Orang pun tak berapa ramai yang datang.Mybe sebab diorang nak buat persiapan untuk bersahur kot. Adalah…

  • kisahsidairy.com

    Makanan pagi sampai ke petang

    Assalamualaikum Hai korang☺☺Dah makan tengahari? sejak dah takde member nak keluar makan tengahari,maka ambil jalan senang untuk beli makanan pagi sampai ke petang..haha Nasi goreng pagi tadi Selalunya kalau keluar tengahari untuk lunch,breakfast aku makan yang ringan-ringan contohnya biskut atau kuih.Dan tengahari aku ambil nasi atau ikut tekak nak makan apa.And makan tengahari tulah yang akan bawa sehingga ke malam. Of course balik rumah,aku masak untuk husband dan anak-anak,ini bukan cakap untuk membangga diri,tapi itulah rutin seorang yang bernama aku.Tak kisah kalau orang nak cakap aku nak membangga diri sebab dapat masak hari-hari.Actually bukan hari-hari pun.kadang-kadang kalau rajin nak pi pasar malam setiap hari rabu,aku takkan masak,Lauk kat rumah dah…

  • kisahsidairy.com,  RESEPI

    Spiral Speghetti for my Favourite Iftar Dishes

    Assalamualaikum Lama beno tak share tentang makanan kan..Asyik cerita pasal produk dan family..takut orang bosan pulak..Hah..Kali ni meh la aku share tentang resepi mudah Spiral Spaghetti Goreng ala tekak melayu..bhahaha..Ok..untuk kali ini aku share bagi resepi mudah,nak-nak pulak bila bulan puasa nanti.Ibu bekerjaya macam aku ni nak yang simple je bila memasak.So taknak ambil masa yang lama kerana nak siapkan banyak lagi juadah untuk berbuka..Ala..tak banyak mana pun kan. Sekarang ni,aku rajin je masak makanan yang berunsurkan mee..Husband dok request tak nak makan nasi sangat sebab takut kan penyakit pelbagai ni.Menu ni nak kata sihat tu takdelah sihat sangat..kalau nak menu sihat…korang google je..Confirm ada resepi-resepi sihat untuk korang.. Kalau…

  • kisahsidairy.com

    Lama tak bebel

    Assalamualaikum Hai korang☺☺ lama betul aku tak membebel kan.Ni kalau  dah start bebel,mau 500 patah perkataan ni.Yelah,sejak dua menjak ni,blog ni banyak betul random quotes.Tak banyak entry personal aku lately ni. Takde dah kisah pasal Naura Auni dan nur awfiyah kan.Ini semua gara-gara Naura dan fiyah demam bergilir-gilir,dan sambung pulak pada umi dia.Ni pun belum sembuh sepenuhya.Doakan aku cepat sembuh ye korang.Deria bau dan rasa pun kurang menyerlah lately ni,orang bau perfume wangi bak hang pun,hidung aku tak boleh nak rasa kewangian perfume mahal tu.ahhh..sudah…Ubat klinik ni pun dah hampir nak habis..sebab aku banyak skip.Seriously,aku memang tak suka makan ubat. Inisiatif lain untuk pulihkan balik batuk dan selsema ni adalah…

  • kisahsidairy.com

    Air kelapa untuk panas dalam

    Assalamualaikum Hai korang??Dah hampir dua hari jugak demam.semalam baru pi klinik.Ingatkan tak payah la kan nak pegi.Disebabkan jaga anak-anak demam,maka mak pun ikut sekali demam. Panas dalam ni payah sikit,kalau nak bergantung pada ubat pun tak boleh jugak.Kenalah minum banyak air masak.Dan satu petua orang lama-lama ni,nak buang panas dalam,minum air kelapa.Tu yang gigih husband cari kelapa.Kat bandar ni tak lah susah mana nak cari,even kedai mamak pun ada jual.Tapi husband cari kat kedai buah.Kedai mamak dah habis. Kalau korang nak tahu,Mineral yang terkandung dalam air kelapa ialah zat besi, fosforus dan gula yang terdiri dari glukosa, fruktosa serta sukrosa. Minyak kelapa yang disapu pada gigi atau gusi yang sakit…

  • kisahsidairy.com

    Bekal Nasi goreng

    Assalamualaikum Hai korang☺☺ Pasal menu breakfast je ni.Tapi disebalik tu sebenarnya ada cerita tau, Semalam aku masak lemak ciliapi Lala.Masak lebih untuk buat bekal.Masak nasi malam-malam buta,jadi pagi senang panaskan je semua lauk.Bila pagi ingatkan nak panaskan lauk,tiba-tiba nampak dah berbuih dalam periuk tu..Hadoii…rasa rugi pulak.Kalau habiskan malam tadi dah tak membazir.Tapi disebabkan nak bawak bekal ke office,jadinya tinggalkan sikitlah untuk bekalan. Tapi yang terjadi sebaliknya pulak kan. Maka jadilah Nasi goreng bersama telur mata.Itu sudah memadai untuk sarapan merangkap makan tengahari.Disebabkan dah takde kawan untuk makan tengahari,bekal adalah perkara yang lebih selamat supaya tidak kebuluran.

  • kisahsidairy.com

    SHOPBACK MALAYSIA | Beli dengan diskaun dan Cashback

    Assalamualaikum  Hai korang☺☺☺ Alahaiii..seronoknya dengar bila shopping dengan diskaun,lepas tu dapat duit balik? Masuk akal tak..uishhh..macam tak percaya kan..Tapi nak bagitahu korang ni,silalah percaya kerana wujudnya laman web yang memberikan diskaun dan mengembalikan semula duit korang..Memang super jimat.. SHOPBACK MALAYSIA,adalah tempat korang dapatkan diskaun dan korang akan dapat tunai dengan membeli belah di website ini.Macam tak percaya kan,Hanya dengan Shopback Malaysia je tau yang ada. Meh aku cerita sikit tentang kewujudan ShopBack ni Shopback adalah salah satu perintis yang memperkenalkan cara membeli-belah serba baru ke arena membeli belah online di Asia Tenggara sejak september 2014.Shopback beribu pejabat di Singapura,Amerika Syarikat,Malaysia,Filipina ,Indonesia dan Taiwan. Macam mana Shopback ni berfungsi? klik di…

  • kisahsidairy.com

    Magnum Black Espresso Aiskrim

    Assalamualaikum Hai korang☺☺☺☺Alahaii..lemah gemalai betul hari ni nak update blog.Banyak je sebenarnya cerita nak dibebelkan.Tapi apa kan daya,bila penyakit tiap bulan tu sampai,emmm..memang payah lah kan..Mood tak berapa nak stabil on period time. Sebenarnya bila sakit perut ni kan,ubat yang aku rasa boleh hilangkan seketika sakit ni adalah Aiskrim…yeayyyy…Ikut hati ni ,nak makan banyak-banyak supaya rasa sejuk sampai ke perut.agaga..boleh gitu. Bila singgah petronas,paling suka masuk kedai dia.sebab kat situ aku suka nak menilik aiskrim yang sedap-sedap untuk dimakan,.Sambil tu,belikan anak dara tu makanan ringan untuk dia.Makanan ringan tu bukan selalu sangat,kekadang je.Dan selalunya aku belikan dia biskut je.Jajan yang masin-masin aku jarang bagi kat dia. Berbalik pada aiskrim…wahhhh..tuari banyak…

  • food,  kisahsidairy.com,  RANDOM

    Makan Sushi petang ni

    Assalamualaikum Hai korang???.semalam lahi macam nak beli sushi ni,dah pegi pun lalu restoran sushi tu.Tapi disebabkan sushi tu crowded dengan orang,kira batallah niat tu.Aku tak suka makan tempat yang sesak dengan orang.Bukan apa,nanti kesian pulak bila orang tertunggu-tunggu kita habis makan. Lagi satu nak makan rushing pun tak best.Kita makan nak chill kan..emmm..sudahnya,terbatallah niat tu.Tapi bila ada delivery yabg boleh hantar ke rumah,why not aku try kan.Cas delivery pun singgit je Sushi yang aku try..not baq 12 pcs rm9 Rasa pun not bad.Zaman sekarang kan,nak makan apa,semua depan mata.Yang penting ada duit.tu yang bestnya.hahaha..Still affordable lagilah kan kalau takat sekali sekala nak makan.Lantaklah orang yang cakap belakang pasal kita.Yang bermuka-muka…