Showing 448 Result(s)
kisahsidairy.com motherhood nur awfiyah PARENTING

Posisi Terbaik Tidur Untuk Bayi yang digalakkan

Posisi Terbaik Tidur Untuk Bayi yang digalakkan| Cerita pasal posisi tidur ni memang umi suka tau tengok baby tidur.Pelbagai ragam dan pelbagai gaya.Teringat si bambam umi masa kecik-kecik dulu,Dari dalam hari lagi dia memang suka sangat tidur meniarap.Kadang umi pulak yang risau.Kalau pakai bedung memang sekejapan jelah lekat kat badan dia tu. Sama jugaklah macam adiknya Nur Naura Auni tu.Tidur mesti nak meniarap.Barulah dia rasa lena tidur.Kalau tak memang gelisah …

INFO kisahsidairy.com parenting blogger TIPS

Panduan bawa anak keluar shopping raya

Assalamualaikum Ada aku cerita kat korang kan tentang kes shopping semalam di entry satu family demam.Di dalam entry tu aku ada selitkan cerita aku tershopping sikit baju anak-anak kan.ececehhh… Kalau ikutkan husband aku semalam,memang dia tak larat jugak nak ikut aku masuk shopping complex tu,tapi disebabkan dia nak jugak tengok baju anak-anak so diikutkan jugak..Dah alang-alang lalu kat situ..Singgahlah sekali..sekali arung kan,nanti taklah banyak nak kena buat dah last-last puasa…Boleh …

kisahsidairy.com lifestyle blogger my family

Satu Family Demam

Assalamualaikum Lepas je kakak awfiyah demam tempohari,menjangkit pulak kat adik..Dah macam gasing berputar kitarannya..Ada aku ceritakan di entry Bila si kakak dan adik demam .Baik sehari dua,kena pulak lagi demamnya..Tapi menurut doktor,kalau anak demam,tengok samada dia aktif seperti biasa atau tidak.Kalau dia lesu tak bermaya,harus bawa berjumpa dengan doktor lagi.. Tapi berbalik pula dengan Naura dan awfiyah,tengok aktif je.Minum makan pun still macam biasa.Doktor kata,demam nak dapat upah je tu..Syukur lah …

kisahsidairy.com parenting blogger RANDOM

Bila Berdua dengan Anak Di rumah

Assalamualaikum Lama tak bebel-bebel pasal anak ni.eh..yeke takde cerita.Cuma kurang post entry..Aku post entry yang lama-lama je..Sebab yang lama pun korang tak baca lagi kan..agagaga.. Busy sikit dengan Plan Family day untuk esok.By the way,aktiviti esok selepas balik kerja iaitu pada tengahari aku akan bertolak ke Teluk Sepang yang tak berapa nak jauh dari rumah aku.Plan ni pun antara officemate aku jugak la..Kira tidur semalaman je.Maklumlah..Esok kitorang bekerja halfday. Oklah..Nak …

kisahsidairy.com nur awfiyah nur naura parenting blogger

Bila Naura Dan Awfiyah Berjumpa

Assalamualaikum Dua hari bercuti.Asyik bercuti jelah kan kerjanya.Nak buat macam mana,kalau dah tak sihat baiklah ambil mc dari kerja pun tak fokus. Bila dah dua hari mc ni,umi ambil kesempatan la untuk menghabiskan masa balik ke kampung.Memanglah tak dapat nak berehat dengan sewenang-wenangnya.Tapi bila dah dapat jumpa dengan anak-anak ni.Hilanglah segala sakit,penat.letih dan sebagainya. Dikesempatan tu jugaklah umi dapat merakamkan moments indah antara dua beradik ni.Esok² besar,jarang dah dapat ambil …

INFO kisahsidairy.com lifestyle blogger my family TIPS

7 Cara Mudah Untuk Mendapat Perut Yang kempis

Assalamualaikum Aku akui,lepas bersalin tuari,memang tak jaga makan,makan ikut suka.Lepas tu masa berpantang aku tak pakai barut sebab aku bersalin secara Czer..So,memang taklah aku nak memakainya kan. Source:google Siapa yang tak nak perut flat wehhhh!!! Tang penjagaan makan pulak,emm…rasanya tak boleh nak jaga makan..Sebab aku sentiasa akan makan untuk menghasilkan susu.Yelah.semenjak Naura kecil sampai dah la ni,dia breastfeeding.Cuma dia fully breastfeeding sehingga umur dia 6 bulan je.Lepas tu dah guna …

INFO kisahsidairy.com lifestyle blogger myreading

Gatal di luka pembedahan? Jangan Di garu

Assalamualaikum Lately ni kan panas semacam je kan..Berpeluh sana sini.Pulak tu bila makan benda yang boleh menyebabkan alahan seperti udang atau sotong,mulalah rasa nak garu macam monyet!..emm…monyet jugak dipersalahkan.cerita ni bukan sahaja nak bercerita tau,ada info yang aku boleh kongsikan dengan korang..bukan sebab pasal gatal pun nak cerita..hahaha.. Bukan tempat biasa-biasa je yang gatal,malahan tempat luka operation tu pun naik gatal..Ikut hati nak je garu laju-laju..Sakit pun sakitlah..Janji dapat garu..Tapi …

kisahsidairy.com lifestyle blogger telco

Internet macam siput!!

Assalamualaikum Berapa banyak data yang selalu korang perlukan dalam sebulan? adakah cukup untuk 3-4gb sebulan? emm…macam aku ni banyak guna internet kat rumah dan kat office.Data mobile pun macam jarang guna.. Kalau kat rumah pun aku guna data mobile husband aku..hahaha..sebab dia sebulan banyak weh..Tapi kekadang rasa tak puas hati jugak bila kita top up internet je sebulan lebih rm50.Tapi data lembab gila.Tu yang rasa nak tukar kepada yang lain. …

kisahsidairy.com lifestyle blogger TIPS

5 Tips untuk Perbelanjaan persiapan Hari raya

Assalamualaikum Insya allah..Jika diizinkan Allah swt,maka awal bulan depan berpuasalah kita kan.Tak nak sentuh samada korang dah ganti puasa ..Korang dah besar kan 🙂 Ni nak bercerita pasal persiapan hari raya..Haruslah ada tips jugak kan untuk mengelakkan pembaziran.Especially dalam membuat persiapan membeli baju raya ni. Bukannya apa, seperti orang lain jugak,aku pun ada keperluan raya yang rasanya banyak dalam senarai.Tak tau bila lah nak mulakan untuk pencarian baju raya.Tapi untuk …

INFO kisahsidairy.com parenting blogger

6 perkara perlu dilakukan jika sikecil kena cirit birit

Assalamualaikum Cirit Birit pada budak?Sedangkan kita kalau kena cirit birit pun tak senang duduk dibuatnya.Mana kena skait perut,mana nak ulang alik ke bilik air.Sat lagi melecet pulak pooopoo.. Tapi bila kena si baby ni,kesian pulak rasanya asyik ceri beri je.Lagi satu kalau dah kerap sangat basuh poopoo dia tu,confirmlah melecet.Ha..Bila cuci,meraung,satu rumah dengar.aku pernah ceritakan di entry ini tentang naura kena cirit birit. Source:google Apa punca cirit-birit?Cirit-birit disebabkan virus yang …