• ben ashaari,  cabaran 30 hari,  kelabbloggerbenashaari,  kisahsidairy.com

    Cabaran 30 Hari – Hari Ke8 | 5 Lagu Cinta Kegemaran anda

    Assalamualaikum
    Fuyyoooo…Nak mengimbas kembali masa cintan cintun jugak nie…eh..tapi tak jugak la…nie aku bagi lagu-lagu yang pernah Mr.Cinta aku ni bagi tau…
    Ececeh…
    1.Selamat Ulang Tahun sayang-Imran Ajmain
    Lagu nie En.husband pernah bagi kat aku..Dan menjadi kegemaran aku.Setiap kali jugak birthday my husband and me..mesti dia dan aku bagi lagu nie..
    2.Will Always Love U-Whitney Houston..
    3.Sehati Dan Sejiwa-Haslinda
    4.Aku cinta Padamu-Siti Nurhaliza
    5.Lelaki ini-Anuar Zain
    Sebenaunya banyak lagi kot lagu-lagu kegemaran aku..eh..semua lagu siti nurhaliza aku suka…tak tolak punyooo!!!

  • cabaran 30 hari,  kelabbloggerbenashaari,  kisahsidairy.com,  pendidikan

    Cabaran 30 Entry : Hari 7 : Sejauh mana pendidikan itu penting bagi anda

    Assalamualaikum
    sumber:google
    occay….nak buat karangan sikit pasal Sejauh mana kepentingan pendidikan tu pada aku.
    Siapa kata pendidikan itu tak penting…Walau dari mana pun kita berasal,asal kita ada pendidikan,nescaya kita akan berada diatas…betul tak…Kalau kita takde pendidikan,Zero katanya,dimanakah kedudukan kita dalam kerjaya dan kehidupan..
    Memang kalau kita takde pendidikan kita masih boleh hidup,tapi untuk mendapat sesuatu yang kita inginkan,tanpa pendidikan,orang takkan pandang kita..Pendidikan ni merupakan tunjang utama dalam pembangunan sesebuah negara.Negara juga memerlukan mereka yang berpendidikan tinggi dalam membina sesebuah negara yang maju…betul tak..
    Menuntut ilmu tu kan salah satu fardu yang wajib bagi setiap orang..Bila kita berpendidikan,kita akan menolong keluarga kita dari kepompong kemiskinan..Mengubah nasib keluarga kita..Nak cari kerja yang  bagus-bagus pun kena ada pendidikan yang bagus..Kalau kita takde pendidikan,takkanlah orang nak ambil kita sebagai SOmebody kan,,
    Betul tak apa yang dia cakap…(sumber:google)
    Memang banyak ujian untuk kita mendapatkan pendidikan yang baik..Sentiasa mengingati Allah swt dan berdoa untuk dipermudahkan urusan kita semasa menimba ilmu..
    Nasihat aku untuk remaja dan mereka diluar sana,jika ada kemampuan,jangan pernah untuk menimba ilmu..Kerana ilmu itu tidak ada penghujungnya sehingga ketitisan nafas yang terakhir..
    fuuuhhhhh…..penjelasan yang tak berapa nak panjang,sebab idea banyak kali lari dari otak..sibuk nak fikir report tak siap lagi hehehe.,.
    kot lah korang rajin kan…meh la singgah tengok entry aku dari cabaran yang pertama
  • cabaran 30 hari,  kelabbloggerbenashaari,  kisahsidairy.com

    Cabaran 30 Entry : Hari 6 : Apa yang anda makan hari ni

    Assalamualaikum
    Selamat pagi korang…Wake up!! kot-kot ada yang masih tertidur tu…Sila-silalah bangun…Ada ke yang bercuti…wah…bestnya…
    Oklah…dah ke cabaran hari yang ke 6…Fuhhh….banyak lagi cabaran yang perlu dibuat…Cabaran nie hanya untuk suka-suka je…At least boleh mendisiplinkan diri kita bila diberi task macam nie untuk menjadi Somebody yang berjaya,betul tak..Anngap je macam tu…Tk kiralah samada ni cuma main-main atau realiti,atau  pertandingan,yang penting bila dah dicabar tu kenalah buat betul-betul kan..
    Dah..dah..jangan nak membebel pulak…Meh aku show off apa yang aku makan hari nie untuk sarapan…Tengahari tak tau lagi..
    hah ni dia menu sarapan mak jemah…Tak sempat nak masak.so beli jelah..
    Beli tadi ondway nak ke tempat kerja
    Spaghetti goreng + telur mata + pau sambal = rm3
    kot lah korang rajin kan…meh la singgah tengok entry aku dari cabaran yang pertama
  • cabaran 30 hari,  kelabbloggerbenashaari,  kisahsidairy.com

    CABARAN 30 HARI: HARI 4 – BUKU KEGEMARAN ANDA

    Assalamualaikum
    Dah pun masuk cabaran yang keempat…Ramai yang aku tengok meminati novel dan merupakan buku kegemaran mereka..
    Sama dengan aku nie lah..Tapi itu dulu la…Memang pengumpul novel dahulu kalanya…masa zaman awal 20-an..Tapi benda nie dah take over oleh adik aku kat kampung..
    So semua novel-novel dikumpulkan di kampung..So,no picture at all…
    Cumanya,aku just nak sharing tentang buku kegemaran aku ni..Aku memang pencinta novel..Setiap kali nak tidur dulu,tak sah kalau tak baca sikit sebanyak part dalam novel tu..Tak kiralah muka surat berapa,aku mesti kena bukak..selain tu ada jugak 
    Buku kegemaran yang paling aku sayang dan repeat beli adalah buku OMBAK RINDU.
    Buku nie dah dua kali beli sebab yang pertama,member pinjam jenis tak reti nak pulangkan..Bila mintak balik buku,cakap dah hilang…So,aku mintak ganti rugi sebab aku sayang sangat buku tu..Tapi dia kata takde duit..Huh..Sebab gemar sangat dengan buku tu,aku gagahkan jugak beli lagi satu..Nasih baik tak mahal sangat.
    ni aku ambil dari google je..
    Sebab tu aku paling marah,bila diorang buat filem tak sama dengan buku… Oh Tidak!!!..
    Dah naik hancur buku ni sebab malam-malam mesti nak baca..hehehe..
    Tapi itu dulu,sekarang semua dah takde simpanan..tak sempat dah nak membaca…
  • cabaran 30 hari,  kelabbloggerbenashaari,  kisahsidairy.com,  lifestyle blogger

    CABARAN 30 ENTRY : HARI 3 : Sesuatu Yang Menguatkan Saya

    Assalamualaikum
    Dah pun masuk hari ketiga cabaran 30 entry ni..Alhamdulillah,walaupun masih banyak lagi entry yang perlu disiapkan,akan ku gagahi jua..ececeh..
    Untuk hari ketiga nie,apa yang menguatkan saya.aku ambil dari segi kekuatan dalam kehidupan aku ye..
    Sesuatu yang menguatkan aku dalam menempuhi hari-hari adalah mereka yang berada di sekeliling aku ni..


    sumber :google
    Yang paling utama adalah orang yang telah membesarkan aku.Yang bersengkang mata menjaga aku masa aku sakit dulu,Emak aku…Dialah yang menjadi penguat semangat untuk aku terus hidup melawan penyakit aku seketika dulu..Dialah Emak aku..Sehinggalah aku dah mempunyai keluarga sendiri pun,aku masih memerlukan dia bukan sebagai sumber kewangan,tapi sumber dorongan dan nasihat dari dia..Dia yang utama bagi aku…
    Penguat semangat aku dikala aku memerlukan,sakit pening aku dijaga,itulah suami aku.Walaupun dia bukan jenis yang kaki romantik,tapi dia tetap berusaha untuk menjadi yang terbaik untuk aku.. :
    Penguat semangat untuk aku terus bekerja,penguat semangat untuk aku teruskan impian aku,Anak aku…Dikala aku stress bekerja,bila tengok dia,hilang segala stress dan keletihan bekerja..nak tepek gambar..tapi dia tak kasi…malu katanya…ececeh..
    Dan..sesuatu yang menguatkan Tulang aku adalah susu…kalau tak macam mana aku nak baik dari patah kaki  dulu..hehehehe…So,dont skip minum susu ye cik puan…
    P/s..En.husband..belikan i Anlene ye..
  • cabaran 30 hari,  kelabbloggerbenashaari,  kisahsidairy.com,  lifestyle blogger

    CABARAN 30 ENTRY : HARI 2 : 5 CARA MEMENANGI HATI SAYA

    Assalamualaikum
    Fuhhhh….Cabaran hari kedua…adeh…dah banyak kali typo…asyik undo jelah kerjanya…membebel dulu..
    sumber:google
    Susah ke nak memenangi hati aku ni.?
    Ala..tak susah mana pun…sonang je tau…
    Nak memenangi hati aku ni bukanlah susah mana pun..kacang je…Yang penting dalam pergaulan haruslah ada:
    1. Kejujuran dalam persahabatan..tamo lah kalau depan baik,belakang kata aku macam-macam..pernah terjadi kat aku…sebab tu sampai sekarang aku takde dah perkataan kawan baik..Kawan baik aku sehidup semati adalah emak ayah aku je…hehehe..jangan marah aaaaa.
    2. Menghormati aku,maksudnya menghormati permintaan aku,menghormati kehormatan dan maruah aku sebagai seorang rakan dan wanita.
    3. Memerintah sesuka hati..Ha…ni yang ni paling aku tak suka…suka suki nak perintah aku buat itu ini walaupun benda tu boleh buat sendiri…haishh..ai is sakit hati tau…
    4. Prihatin..dalam apa jua keadaan yang aku hadapi..at least ambil tau apa yang sedang berlaku pada diri aku nie..dah makan ke,,dah mandi ke..dah tidur ke..sihat ke…semua-semualah..
    5. Belanja aku pi shopping…hehehehe…pi makan..pi jenjalan.bagi coklat…bagi bunga…hehehehe…ok kan…jangan bagi bunga taik ayam dah la…
    ok..tu je kot..sebenarnya banyak lagi..tapi dalam cabaran perlu ada 5 je kan..

  • cabaran 30 hari,  kelabbloggerbenashaari,  kisahsidairy.com

    CABARAN 30 HARI: HARI 1 – 1 GAMBAR TERBARU ANDA & 5 FAKTA TENTANG DIRI ANDA

    Assalamualaikum
    Menyahut cabaran jugak dari Kelab Blogger Ben Ashaari nie…Walaupun dah ketinggalan 3 cabaran,tetap jugak nak sahut cabaran ni..Baru start hari ni,bermula dari Gambar Terbaru dan fakta tentang diri aku sendiri.
    Rasa inilah gambar terbaru dengan budak si bambam ni…sejak ada bambam nie,tak pernah lagi ambil gambor sensorang…mendua lebih baik…tak gitu…
    Ni kira gambar terlatest ada dalam desktop aku..
    Fakta menarik Tentang Empunya blog ni
    > Seorang yang happy go Lucky
    > Muka memang  nampak sombong,so,kenal dulu baru boleh nilai
    >Anak Jati JDT
    >Ada impian nak bukak Bisness sendiri
    >Boleh dikategorikan sebagai seorang yang cepat naik angin,tapi  cepat jugak cool..
    Amacam…ni fakta tau..bukan auta…occay..habis dah cabaran pertama…Tunggu cabaran kedua esok ea,