• INFO,  JOHOR

    Cara Masak Telur Separuh Masak

    Cara Masak Telur Separuh Masak | Nampak macam senang kan nak buat telur separuh masak ni.Tapi menjadi ke telur tu dimasak hanya separuh.Entah-entah telur tu akan menjadi terus masak,atau tak masak langsung.Atau masak hanya pada separuh dari bahagian putihnya sahaja. Kalau tak kena cara memasak telur tu akan jadi terus masak.Dan pastinya lah kan tak sedap bila telur tu dah sepenuhnya masak.Ikut citarasa korang,macam aku,suka sangat dengan telur separuh masak sebenarnya.Teringat masa budak-budak dulu kan,Mak paling marah kat kitorang adik beradik sebab telur sepapan tu tak sampai pun seminggu.Balik kerja je mak dah bebel sebab telur semakin berkurangan.Kalau dah dua bijik sorang,adik beradik 5 orang.Ko ghase,cukup ke sampai seminggu telur…

  • INFO

    Jadi pemandu yang selamat di jalan raya

    Assalamualaikum Jadi pemandu yang selamat di jalan raya|Pengalaman bila kereta dilanggar  5 tahun lepas.Masa tu kawan aku yang bawak kereta aku tu.Terus blurr nak call sape masa tu.Padahal husband dah banyak kali bagitau,kalau berlaku accident yang melibatkan kereta,jangan lupa call insurans.Tapi bila dah blurr,terus tak tau nak buat apa.Terkejut duduk je dalam kereta dulu.Lepas tu,barulah keluar tengok kereta.Nasib baiklah masa tu belum waktu kemuncak orang balik kerja.So takdelah kereta banyak sangat.So,bila masing² sibuk nak claim insurans,aku lagi jadik blur sebab tak tau insurans apa yang aku guna.Apatah lagi nak call..hahahaha…Masa tu lah dok sibuk call husband untuk settlekan masalah.Nasib baik kereta je yang teruk,kotlah orang yang teruk,mau haru jadinya.Walaupun kemalangan…

  • INFO

    Selamat Hari Kemerdekaan yang ke 61 Tahun

    Assalamualaikum Selamat Hari Kemerdekaan yang ke 61 Tahun | Alhamdulillah…dah 61 tahun Negara kita Merdeka.Serius bangga jadi anak Malaysia ni.Walaupun hakikat ni hati kita masih tak Merdeka dek kerana sering bersifat MUNAFIK.Bersifat pentingkan diri,bersifat angkuh dan sombong.dan pelbagai macam lagi sifat,kita tetap aman di mata dunia.   Dan semestinya setiap tahun Logo akan bertukar coraknya.Dan untuk tahun ini,Logo dicipta hasil dari Nik ZulKifli Nik hitam denga tema hari kebangsaan 2018 adalah SAYANGI MALAYSIA KU LOGO HARI KEBANGSAAN 2018   Simbol rakyat melaukan gerakan riang mengangkat tangan,dengan satu betntuk hati di hadapan menyatukan mereka.Membawa maksud warganegara terdiri daripada berbilang bangsa hidup dalam  harmoni,seia sekata,bersatu padu dan kasih sayang kepada Negara. Mesti…

  • INFO

    CARA SEMAK eKASIH BAGI MEMBASMI KEMISKINAN

    Assalamualaikum CARA SEMAK eKASIH BAGI MEMBASMI KEMISKINAN | Pelbagai usaha kerajaan bagi membasmi kemiskinan yang ada di Malaysia ni patut diberikan pujian.Jika tiada program seperti ini,kita tidak akan tahu mengenai mereka yang miskin.Kita sebagai rakyat Malaysia juga perlu prihatin bagi membantu program ini berjalan lancar.Perlu sebarkan usaha kerajaan bagi membasmi kemiskinan di Malaysia ini. Entry ni bukanlah entry membodek atau apa,tapi salah satu cara untuk aku menolong menyebarkan benda yang baik.So haruslah kita menyebarkan benda yang baik ni supaya dapat dihebahkan kepada masyarakat.Pernah ke korang dengar Pasal program eKASIH ni.Jom kita lihat apa yang disebut pasal eKasih ni APA ITU eKASIH eKasih merupakan Bank Data Kemiskinan Nasional yang mengandungi maklumat…

  • INFO,  Uncategorized

    Tarikh Hari Raya Haji 2018 1439H

    Assalamualaikum Tarikh Hari Raya Haji 2018 1439H| Dah pun dekat kan dengan hari raya haji. Tak sangka pulak pengumuman tarikh raya haji  2018 keluar hari ni.   Debor dia macam nak raya puasa pulak. Hahaha.. Tapi tulah kan, kena pulak hari rabu. So terpaksalah ambil cuti lama sikit nanti   Tarikh Raya Haji 2018 1439H Rabu 22 Ogos 2018 Selamat menyambut hari raya Haji Moga mereka yang mengerjakan haji tahun ini, diberikan haji yang mabrur, diberikan kesihatan yang baik dan pulang dengan selamat. insyallah.. Amin   →Thanks for Reading kisahsidairy.com← Contact me at :sitirohaida81@gmail.com

  • emas,  INFO

    CARA KESAN EMAS PALSU

    Assalamualaikum CARA KESAN EMAS PALSU | Bukan suka-suka nak up cerita ni.Tapi ini yang berlaku pada aku.Nak buktikan pihak mana yang salah dah terlalu lambat.Cuma dari pengalaman yang aku dapat,buat aku lebih berhati-hati .Emas keluar masuk untuk digadai ni,bukan hanya pada aku je,rasa  semua orang yang ada pasang suruh kehidupan pun pernah melalui cerita macam aku tentang GADAIAN EMAS.Malu pulak aku nak menulis,tapi aku tulis ni sebab untuk share dengan korang pasal ni.   Sebab tu penting kalau ada duit lebih,belilah emas.Bukan apa,bila masa kita terlalu terdesak tu,ada jugak benda yang kita boleh gadai untuk membantu kita bila dalam keadaan terpaksa.Tapi perlu beringatlah,bagi aku,tak perlu gadai dari nilaian emas tu.Contohnya…

  • INFO,  parenting blogger

    Sawan Tarik di Kalangan kanak-kanak

    Sawan Tarik di Kalangan kanak-kanak | Semestinya setiap sesuatu kejadian datangnya dari Allah swt yang ingin menguji kekuatan hamba Nya.Sawan Tarik di kalangan anak-anak ni bukan selalu kita dengar,jarang-jarang,tapi bila kita mendengarnya,boleh menjadikan kita takut dan fobia berhadapan dengan sawan tarik ni.Nauzubillah dan mintak dijauhkan dari kalangan kita semua.   Dulu aku pernah berhadapan dengan sawan tarik ni,bila satu malam tu,jiran berdekatan,tengah malam,bawa anak dia  ke rumah jiran sebelah sambil teriak.Masa tu memang kecoh sebab anak dia dah kejang.Mata dah naik ke atas,mulut dan mula mengigit..masa tu aku belum tidur lagi.Bila dah dengar kecoh-kecoh macam tu,aku keluar tengok apa yang berlaku..Masa tu aku sama dok menangis jugak,Nasib baik jiran sebelah…

  • INFO

    myGDEX memudahkan penghantaran barang ke serata tempat

      myGDEX memudahkan penghantaran barang ke serata tempat | Zaman serba moden ni,semuanya dihujung jari.Nak hantar barang,khususnya kepada peniaga yang kerap menggunakan khidmat penghantaran barang termasuklah dokumen.Kalau dulu,kita nak hantar barang ,kena pergi ke Courier pos,kemudian kena menunggu giliran untuk melengkapkan dokumen pengeposan.Kena isi borang dan sebagainya. Sekarang ni dah mudah..seperti yang aku katakana tadi,semuanya di hujung jari tanpa perlu keluar ke couries pos untuk kita hantar barang.Kat rumah,kat opis pun dah boleh buat tau.Hanya isi semua maklumat barang di dalam website dan tunggu sehingga barang yang nak dihantar tu di ambil oleh abang courier.Ada ke courier services yang menawarkan perkhidmatan macam tu.Hah..ni yang aku nak bagitau kat korang ni.Salah…

  • INFO,  syawal

    Tarikh tengok anak bulan syawal 2018

    Assalamualaikum Tarikh tengok anak bulan syawal 2018 | Mesti ramai yang dah pun mula bercuti hari ni kan.Rata-ratanya yang balik jauh tu dah pun balik.Tinggal yang kampung berdekatan je yang belum lagi balik kan.Mesti dah tak sabar nak tunggu pengumuman hari raya 2018 kan.Agak-agak bila kita nak tengok anak bulan syawal  untuk tahun 2018 ni.Mesti korang excited ni,bukan korang je,malah aku sendiri pun dah tak sabar nak menantikan pengumuman hari raya kan. Sumber:google Mengikut Mstar Online,Tarikh melihat anak bulan syawal ialah pada petang Khamis ,14 Jun bersamaan dengan 29 Ramadhan 1439H.Pejabat penyimpan Mohor Besar Raja-Raja dalam satu kenyataan pada Rabu bersetuju  bahawa cara menetapkan tarikh Hari Raya Puasa adalah berdasarkan…

  • INFO

    A Fresh New Addition to Domino’s Hottest Korean Sensation

    Assalamualaikum Fall in love all over again with the sweet and spicy Ssamjeang flavors especially created by Domino’s Pizza. Hot on the trail of its popular Ssamjeang Pizza range, Domino’s introduces its latest addition, the new Ssamjeang Prawn pizza, the fourth variant added to the range. Featuring springy, succulent prawns marinated with Italian herbs & spices coupled with nutritious seaweed that’s rich with umami flavour, fresh cherry tomatoes, green peppers, sprinkled with roasted sesame seeds atop the specially developed Ssamjeang sauce, the Ssamjeang Pizza is packed with well-balanced flavors and textures Speaking on the new flavors, Shamsul Amree, Senior General Manager, Operations, Domino’s Pizza Malaysia and Singapore said, “We received…

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE