• INFO,  RANDOM

    Kandungan gugur seminggu pun perlu diberikan nama

    Kandungan gugur seminggu pun perlu diberikan nama | Mungkin umi kurang ilmu tentang agama, tapi bila ternampak post ini walau dah bertahun dulu, teringat kes keguguran umi tahun 2014. Throwback kisah 6 tahun lepas. Selepas 3 tahun kahwin, umi disahkan oleh doktor mengandung 12 minggu.Masa tu punyalah seronok bila dapat tahu diri ni mengandung.Jadi dapatlah tutup mulut-mulut longkang yang tau nak salahkan perempuan sebab tak boleh mengandung and what so ever cerita yang menyakitkan hati. Umi ada ceritakan tentang keguguran umi di entry Berpantang selepas keguguran. Actually masa kandungan umi nak masuk 13 minggu,umi ada rasakan ada yang tak kena pada kandungan umi.Masa malam tu, bila baring, usap-usap perut, laju…

  • INFO

    Matta Fair Johor 2019 di Capital City

    Matta Fair Johor 2019 di Capital City | Hai korang, umi nak war-warkan kepada korang yang  berada di Johor Bahru dan sekitarnya    Boleh lihat details di bawah ini ye MATTA FAIR JOHOR 2019 Bertempat di : Capital City Tampoi Johor Tarikh : 5-7 April 2019 Masa : 10.30 am to 9.30pm   Jom ramai-ramai memeriahkan lagi Matta fair ni dan jangan lupa untuk sertai Lucky draw yang dijalankan di sana ye

  • INFO

    Prizes Worth RM15000 Prepared to Reward Singers and Their Parents

    Materialistic gifts seem to be too general to giveaway to dad and mumduring Parents’ Day nowadays. This has triggered local café bakeries, SDS to organize Parents’ Day singing competition, named SDS WeSing Karaoke Singing Competition 2019, to encourage people to sing with their parents and present lasting memories created together as precious Parents’ Day gift to them. SDS has officially launched the singing competition during a press conference on 4 April 2019, at their outlet in Paradigm Mall Johor Bahru, together with the competition’s co-organizers, Loud Speaker KTV and Secret Music Singing Academy. The organizer has announced an audition for the singing competition which will be held on 27 April…

  • INFO

    Hari Autism Sedunia 2 April 2019

    Hari Autism Sedunia 2 April 2019 | Seperti yang korang tahu, hari ini adalah Hari Autism Sedunia. Setiap tahun kita akan menyambut dan memperingati tentang Autism,Tapi sejauh manakah kita tau tentang Autism ni. Actually, ramai di antara rakan umi yang mempunyai anak autism.Tapi kita tak tahu macam mana nak berdepan dengan mereka kan.Bagaimana kita sebagai sahabat dan juga orang awam membantu mereka menghadapinya.Sebab tu kita sebagai rakan dan juga orang awam, kena tahu apa itu Autism.   APA ITU AUTISM Kalau korang nak tahu, Autism ini adalah gangguan pertumbuhan tumbesaran seseorang dalam jangka masa panjang yang memberi kesan dalam pemikiran  kanak-kanak dan dalam proses informasi.Ia berlaku kepada kanak-kanak di antara…

  • FAMILY,  INFO,  PARENTING

    Udang pilihan keluarga Umi

    Udang pilihan keluarga Umi | Tetiba pulak kan umi nak bercerita pasal udang.Tapi itulah yang terfikir masa umi kopek udang malam tadi. 🙂 🙂  Actually, udang memang banyak jenis dan harga.Ada yang murah dan ada yang mahal.Bergantung juga kepada jenis apa yang korang suka. Di pasaran selalunya peraih banyak menjual udang kara , udang putih, udang harimau dan lain-lain lagi.Nak cerita pasal spesies udang ni memang panjang lebar lah jawapannya kan. 😆 😆    Selain dari udang yang besar-besar ni, satu jenis udang yang selalu menjadi pilihan umi setiap kali ke pasar adalah udang kulit keras.Umi tak pasti namanya apa, tapi memang menjadi kegemaran keluarga umi tau.   Udang ni…

  • INFO

    Harga Tiket Air Terjun Kota Tinggi 2019

    Harga tiket Air Terjun Kota Tinggi 2019| Seriously umi memang dah lama tak menjengah Air terjun di Kota Tinggi. Seingat umi ada 6-7 tahun jugak tak kesana.Kalau dulu, mereka menutup Air terjun ini untuk aktiviti pembersihan dan juga urusan pindah milik di bawah kerajaan .Rasanya itu lebih baik.Dan harap penyelenggaraan lebih tersusun kemas dari dahulu. Alhamdulillah,baru sahaja selesai program gotong royong perdana anjuran Majlis Daerah Kota Tinggi dari pelbagai pihak agensi kerajaan ,swasta dan NGO. Kalau dahulu, Air Terjun Kota Tinggi ni merupakan satu destinasi yang wajib untuk pelancong singgah.Air Terjun Kota Tinggi ni terletak kira- kira 15 km dari bandar Kota Tinggi. Yang ingin mencari percutian bersama keluarga, Air…

  • INFO

    Kenapa Tak Boleh Minum Sambil Berdiri

    Kenapa Tak Boleh Minum Sambil Berdiri | Pertanyaan ni pernah di tanya oleh kakak Fiyah sewaktu umi marah dia minum sambil berdiri.   Mungkin dah banyak kali umi tegur kakak fiyah dan adik Naura jangan minum berdiri, menyebabkan kakak bertanya semula pada umi sebab kenapa tak boleh minum berdiri.Yelah kan, bila nak menjawab dengan soalan anak-anak ni kekadang boleh buat umi jadi Hijo!! Tapi jawapan tu mereka akan ingat sampai bila-bila.Jawapan yang mudah nak bagi diorang ni takut kekadang umi cakap je nanti kalau minum berdiri kita senang dapat sakit 😆 😆 ..So, dia takkan buat lagi.. Tapi sebenarnya ada sebab kenapa kita tak boleh minum air sambil berdiri dan ini…

  • INFO

    Kem Literasi Ekspress Sempena Cuti Sekolah

    Kem Literasi Ekspress Sempena Cuti Sekolah | Satu lagi Program cuti sekolah yang ibu-ibu patut hantar anak ke sana. Kem Literasi Ekspress ini dibawakan oleh Whiztot Resources yang ingin memberikan pendedahan kepada anak-anak tentang Phonemic Awareness, Permainan Kreatif dan banyak lagi aktiviti selama 5 hari ni. Jom daftarkan anak-anak ke KEM LITERASI EKSPRESS sekarang. Terbuka untuk anak-anak berusia 4 TAHUN & KEATAS atau anak-anak yang masih belum boleh membaca atau membaca merangkak-rangkak tidak lancar, boleh mendaftar. KEM LITERASI EKSPRESS Latihan intensif untuk anak-anak membaca dengan lancar.. Kembangkan skill penulisan kreatif anak-anak dalam mengarang cerita pendek- Latih tubi untuk anak-anak kenal simbol & bunyi simbol Kukuhkan kemahiran gabung bunyi perkataan tanpa mengeja…

  • INFO

    KELAS PERCUBAAN ROBOTICS EARLYEDUKIDS

    KELAS PERCUBAAN ROBOTICS EARLYEDUKIDS|Sempena cuti sekolah untuk adik-adik  semua, boleh la mencuba kelas percuma untuk robotik ni.Mana tau dengan adanya kelas percuma ni, dapat mencungkil bakat dan minat dalam robotics ni kan..   Umi nak war-warkan kelas percubaan robotik EarlyEDUKids di Thinkerspace Skudai Johor. secara PERCUMA 🆓 ‼️😯 Bermula 24 hingga 28 Mac 2019 sahaja, Ahad hingga Khamis, Satu jam untuk setiap sesi, Pilih masa antara 9:00 pagi hingga 4:00 petang, Dan daftar di 📞 01128667475📲 http://www.earlyedukids.com/wasap Jomm ramai-ramai 🎉 So, adik-adik jangan lepaskan peluang ni ye.

  • INFO

    RM3.10 Voucher Baskin Rabbins until 30 March 2019

    RM3.10 Voucher Baskin Rabbins until 30 March 2019 | Birthday Time!!! Did you miss out on our RM3.10 cash voucher that everyone has been talking about? We heard you! Only 13 days left to enjoy this amazing cash voucher! Everyone can enjoy this cash voucher for unlimited use until the 30th March! So don’t forget to save the voucher by either downloading or take a screenshot of this cash voucher and sharing it with your friends and family! It’s My Month Birthday..So anyone want to buy a Baskin Rabbins Cake for my upcoming birthday??   more info boleh lihat di page Baskin Rabbins