Showing 24 Result(s)
ILMIAH

Kelebihan bulan REJAB

Assalamualaikum Kelebihan bulan REJAB | hai korang…Dah pun masuk bulan rejab..Syukur alhamdulillah..Seperti yang kita sedia maklum,banyak kelebihan dan keistimewaan di bulan REJAB ni.Rejab sebagai bulan penebus dosa serta bulan untuk menambah ganjaran pahala. PENGERTIAN REJAB Rejab bermakna  kebesaran atau kemulian.Ia juga membawa maksud bulan yang dibesarkan atau dimuliakan.Masyarakt jahiliyyah menamakan bulan ini dengan bulan Rejab kerana mereka memuliakan dan menghormati bulan ini dengan mengharamkan pertumpahan darah di bulan Rejab.Bagi umat …

ILMIAH

Perkongsian Jumaat | Rezeki yang tak disangka

Assalamualaikum Hai korang☺☺Salam jumaat..Salam penghulu hari..Moga dihari jumaat yang mulia ni,kita mendapat keberkatan darinya..Insyallah Pernah tak korang mengalami mendapat rezeki yang tak disangka? Bersyukur atas rezeki yang tak disangka itu..Allah swt dah menulis setiap rezeki untuk umatnya..Jadi sebagai umatnya,kita kena sentiasa berfikiran positif,sentiasa percaya ketentuannya.. “Barang siapa yang bertakwa kepada Allah,maka Allah akan menunjukkan kepadanya jalan keluar dari kesusahan,dan diberikanNya rezeki dari jalan yang tidak di sangka-sangka.dan barangsiapa yang bertawakal …

ILMIAH

Perkongsian Jumaat | Bersedekah

Assalamualaikum Hai korang☺☺Salam pagi jumaat..Harapnya korang sihatlah hari ni dan hari-hari berikutnya.Doakan aku sentiasa sihat ye.Insyallah. Oklah..Jumaat ni aku nak share sedikit perkongsian tentang Power Of Sedekah.. Di dunia, mereka yang bersedekah akan dimurahkan rezeki oleh Allah dalam kehidupannya. Faedah ini dijelaskan oleh Jabir Abdullah katanya: “Rasulullah berucap kepada kami, sabdanya: Wahai umat manusia, bertaubatlah kepada Allah sebelum kamu mati dan segeralah mengerjakan amal salih sebelum kamu sibuk (dengan yang …

ILMIAH tazkirah jumaat

Apabila Kita Mengalami Tekanan

Assalamualaikum Salam jumaat..Alhamdulillah,bertemu lagi kita di hari jumaat ini kan. Dalam kehidupan seharian,kita tidak lari dari menghadapi tekanan.. Apa kita akan buat apabila kita dalam situasi itu??Perlukah marah-marah dan terikut-ikut dengan bisikan syaitan yang mengajak kita melakukan perkara-perkara yang melalaikan dan menjadikan kita hambanya,,, Mari kita amalkan ayat dibawah ini,insyallah,Dia akan menolong kita..

ILMIAH

KEISTIMEWAAN ORANG BERSEDEKAH

Assalamualaikum Salam pagi jumaat semua.Alhamdulillah bertemu lagi kita di penghulu hari ini.Insyallah moga hari nie lebih baik dari semalam..Kot ler korang semalam lebih baik dari hari ni.Tu sebab semalam hari special untuk korang.hari nie dah tak payah nak special sangat.haha.At least hari yang dipenuhi dengan semyuman..bukan senyum terpaksa okeh!! nak share sikit tentang keistimewaan bersedekah.Bersedekah tu tak kira la dari segi ape pun,baik wang,barang-barangan.Yang penting,Seyuman itu pun satu sedekah tau.Tapi …

ILMIAH

Sharing Is Caring

                               Assalamualaikum Hi blogger…seperti biase berblogging berblogwalking di blog2 mereka.. Di malam yang tenang…tanpa gangguan sang suami..kih..kih… Terdiam terkedu seketika bila eda melawat blog seorang blogger nie..Sejuk hati dan tetiba rase sesuatu bila singgah blog die.. SANTAI SEJENAK (klik sini) Memang  ramai blogger yang memperdengarkan lagu yang begitu merdu selain bacaan ayat2 al quran..Sungguh saya teruja… Ingin mengajak blogger menjenguk dan mendengar sesuatu yang amat bermanfaat.. Insyallah..