• HOMESCHOOLING

    Grolier Fun Thinker program pembelajaran di rumah

    Grolier Fun Thinker program pembelajaran di rumah | Pernah dengar pasal Grolier Programme tak korang? Actually, Grolier Program ni memang dah lama bertapak di Malaysia. Sebelum diperkenalkan di Malaysia, Ia dah terkenal di luar negara dan mendapat sambutan tau.Sebelum tu meh umi cerita sedikit pasal Grolier ni untuk memudahkan korang faham apa itu Grolier. APA ITU GROLIER PROGRAM? Grolier ni adalah salah satu program pembelajaran di rumah di mana ia memberikan keseronokkan pada anak-anak sambil memberikan mereka pengetahuan dan pembelajaran. Program Grolier sudah mula ditubuhkan semenjak tahun 1895 di Boston. Tidak lama selepas itu, Grolier membuka 70 cawangn di serata USA, Europe, dan Asia. Sekarang ini Grolier adalah salah sebuah…

  • HOMESCHOOLING

    Perbanyakkan Latihan Mewarna Untuk Naura

    Perbanyakkan Latihan Mewarna Untuk Naura | Lama dah tak cerita pasal Homeschooling untuk Naura ni kan.Umi je tak banyak masa nak cerita kat blog ni..Apa yang busy sangat pun tak taulah kan. Actually ada je umi wujudkan aktiviti Homeschooling ni kat rumah.Cuma jarang nak cerita kat blog ni.Kadang tu umi sendiri malas nak ambil gambar.Setiap hari umi akan sediakan satu pembelajaran untuk dia.Samada melukis, menulis atau apa sahaja yang boleh memberikan manfaat untuk dia. Aktiviti melukis ni pun bagus juga untuk menajamkan skill menulis.Menguatkan otot-otot tangan anak-anak supaya nanti bila pegang pensel  takdelah rasa letih la..bosan la.. risau umi dia jadi hijo je..hahahah Hari tu umi ada singgah ke Mr.DIY…

  • HOMESCHOOLING

    Aktiviti Homeschooling Semasa Cuti Sekolah

    Aktiviti Homeschooling Semasa Cuti Sekolah| Apa lagi kan yang anak-anak buat di musim cuti  ni,haruslah bermain, mainan dan main.Itu jelah kerja diorang.Lepas tu liat sungguh nak membaca buku. Tahun hadapan Nur Awfiyah dah pun naik ke Tadika 5 tahun.Jujur aku katakan, Nur awfiyah kurang minat dengan buku.Menghafal apatah lagi.Biasalah kan, setiap anak ni ada kelebihan dan kekurangan masing-masing.Jadi tugas umi sebagai ibu,haruslah nak berikan yang terbaik pada dia.Di usia Nur awfiyah yang bakal memasuki umur 5 tahun pada tahun hadapan,rasa risau bila dia tak dapat mengenal huruf dan juga nombor. Mungkin itu terlalu awal untuk dia kan.Tapi sebagai ibu,umi nak terapkan anak-anak umi supaya sentiasa dalam learning process.Nak mengajar kakak…

  • HOMESCHOOLING

    AKTIVITI HOMESCHOOLING MENGENAL WARNA

    Assalamualaikum Hai korang☺☺Aku sebenarnya risau untuk up entry yang berkaitan dengan apa yang aku buat.Sebenarnya perkongsian aku ni bukan untuk menunjuk-nunjuk yang aku bagus sangat dalam memberikan pendidikan pada anak-anak aku.Banyak kelemahan aku dalam mengajar mereka.Aku seorang ibu yang masih lagi belajar untuk memberikan yang terbaik untuk anak.Sebarang tips yang aku berikan di dalam ni,adalah diambil dari blog-blog yang memberikan aku motivasi untuk terus memberikan yang terbaik untuk anak.Perkongsian di blog ini adalah salah satu cara untuk aku ingatkan diri aku tentang apa jua tips yang dikongsi oleh sesuatu blog terutamanya blog yang berunsurkan parenting.       Sejak Naura semakin membesar,kekadang aku semakin risau kerana takut tidak dapat memberikan…

  • HOMESCHOOLING

    Buat Play doh guna Tepung Gandum

    Assalamualaikum Hai korang☺☺ hah..Kalau korang bacalah kan entry aku,Kalau nak baca lagi boleh klik SINI,Oh ya,entry tu aku cerita Deko bilik Dak Naura.So,adalah sikit-sikit nak buat homeschooling untuk dia.Yelah dia pun dah semakin membesar,so sebagai ibu,aku nak yang terbaik untuk dia,memandangkan dialah sorang (buat setakat nilah),Kalau tak jadi Doktor,at least jadi orang berguna..Yang bijak pandai..Boleh Masuk U,ada kerjaya yang baik dan semua tu untuk dia jugak kan. So,bukan nak paksa dari awal lagi nak suruh dia belajar.Kalau ikut apa yang aku belajar dari Seminar yang aku hadir minggu lepas,boleh rujuk entry SINI ye.Penceramah tu kata,umur macam Naura ni,otak dia hanya fikir bermain.And , diorang takkan fikir apa-apa selain bermain.sebab tu…

  • HOMESCHOOLING,  PARENTING

    Flashcard dengan Animasi 3D

    Assalamualaikum Nak cerita sikit ni..Aplikasi pembelajaran terbaru untuk Si Naura.Sebenarnya aplikasi ni dah lama dapat dari seorang blogger yang menceritakan tentang betapa seronoknya dia bercerita mengenai Flashcard dengan animasi 3D. Maka dengan gigihnya,umi pun buatkan untuk si naura ni..mau tak teruja..Mak pak dia sekali ikut teruja.Dengan bunyi binatang tu..Mula-mula si Naura tu pun takut bila dengar bunyi binatang tu..Tapi lama-lama dia sangat teruja untuk melihat binatang seterusnya mengeluarkan suara..Dah pandai touch screen supaya bunyi binatang tu keluar. Best sungguh kan..Ini adalah hasil perkongsian Kak Zarina dalam group Homeschooling genius syurga tu..Kalau ada yang nak download  aplikasi ni boleh la korang baca blog kak zarina ni. meh aku share link blog…

  • HOMESCHOOLING,  parenting blogger

    Group Homeschooling Genius Syurga Banyak Memberi Inspirasi

    Assalamualaikum Sejak rakan masukkan aku ke group Homeschooling Genius syurga ni,rasa sangat excited kot nak ajar si awfiyah tu belajar macam-macam.Yelah..nak mengajar anak ni kena ikut tahap umur mereka.Kenalah ikut pembelajaran mengikut peringkat kan. Dah banyak jugak aktiviti yang aku buat untuk awfiyah,contohnya memberi arahan pada dia,bagi dia pegang senduk dan mangkuk yang berwarna warni.yelah..budak-budak ni suka dengan warna-warni kan..Selain tu aku ajar dia masukkan duit dalam tabung..isk..banyak lagi la..Walaupun kekadang ada jugak tahap kemarahan ummi nak mengajar,tapi tetap seronok.Apa taknya,kekadang tu,bila disuruh,dia buat sambil lewa,ataupun langsung tak endahkan apa yang ummi dia cakap..Nama pun budakkan..Banyak nak main..hehehe…ummi dia je yang kekadang emo..Sayangnya,ummi dia tak pandai menjahit.Jelous sangat bila tengok…