• Homeschooling genius syurga

    AKTIVITI HOMESCHOOLING MENGENAL WARNA

    Assalamualaikum

    Hai korang☺☺Aku sebenarnya risau untuk up entry yang berkaitan dengan apa yang aku buat.Sebenarnya perkongsian aku ni bukan untuk menunjuk-nunjuk yang aku bagus sangat dalam memberikan pendidikan pada anak-anak aku.Banyak kelemahan aku dalam mengajar mereka.Aku seorang ibu yang masih lagi belajar untuk memberikan yang terbaik untuk anak.Sebarang tips yang aku berikan di dalam ni,adalah diambil dari blog-blog yang memberikan aku motivasi untuk terus memberikan yang terbaik untuk anak.Perkongsian di blog ini adalah salah satu cara untuk aku ingatkan diri aku tentang apa jua tips yang dikongsi oleh sesuatu blog terutamanya blog yang berunsurkan parenting.

     

     

     

    Sejak Naura semakin membesar,kekadang aku semakin risau kerana takut tidak dapat memberikan dia pelajaran yang terbaik.Itulah anak-anak dunia akhirat yang aku ada,kalau tak aku yang tolong mereka untuk menjadi lebih baik,siapa lagi kan.Biarlah bila mereka dah bersekolah,mereka tahu dah sedikit tentang pelajaran.Memudahkan cikgu untuk mengajar mereka.Aku tau,bukan mudah nak menjadi pendidik di zaman sekarang ni.Sebab tu aku berusaha untuk menjadi ibubapa yang terbaik memberikan sesuatu yang berharga untuk masa depan mereka.

    Dari sekarang ,aku dah mula sikit-sikit menyediakan Homeschooling dari rumah.Target aku nak hantar Naura ke Tadika adalah 5 tahun.Dan umur 3-4 tahun aku akan masukkan ke kelas Fonik yang hanya mengambil masa 45 minit sahaja untuk persesi.Selebihnya aku nak dia enjoy dengan dunia kanak-kanak dia..

    Antara aktiviti yang aku buat untuk dia dah banyak rasanya,Antaranya korang boleh tengok entry di bawah ni

    Playdoh

    Membaca

    Deko bilik

    Sekarang ni aku dah ajar dia untuk berjinak-jinak membaca fonik.Tapi untuk gabungkan ayat belum lagi.Cuma aku ajar dia nyanyi lagi Fonik iaitu Abu ada ayam bersama flashcard.Dia dah hafal lagu tu mengikut Flashcard yang aku tunjuk kat dia.Tak payah dah aku bagitahu kat dia flashcard tu bunyi macam mana.Cuma dia agak pelat,masih lagi belum boleh bercakap dengan fasih lagi.Setiap hari aku ambil masa dia dlam 10 minit je untuk menyanyi lagu fonik.Selebihnya dia akan tengok tv dan bermain basikal.Actually Naura ni dia suka menyanyi.Aku tak taulah kalau cara aku salah,aku banyak downloadkan dia lagu-lagu inggeris yang mengajar tentang warna,huruf dan abjad dalam bahasa inggeris.Ye..impian aku memang nak dia pandai bercakap bahasa inggeris.Walau mak pak dia tak pandai dengan bahasa tu,tapi tak mustahil tak boleh ajar basic inggeris kan.So,aku cuba dapatkan dia buku bahasa inggeris dan sama-sama membaca dengan dia.

    Terbaru aku ada buatkan dia aktiviti agar dia boleh mengenal warna.Actually,kalau aku membaca dengan dia,selain aku bacakan untuk dia,aku akan bertanya pada Naura,warna apa yang aku tunjuk kat dia.Kalau dia tak tahu,kita kenalah bagitahu.Tak boleh terlalu nak memaksa anak untuk mengingati setiap arahan yang kita bagi.Kena makan masa.

    AKTIVITI HOMESCHOOLING MENGENAL WARNA

    Cuma ramai yang tegur kenapa perkataan purple bukan Ungu…hahaha…ok..itu aku tersilap..Tapi aku biarkan je dia sebab dia dah biasa dengan perkataan purple.Sedangkan biru pun dia akan cakap Blue.

    Korang boleh layan video dia..Kalau dia dah malas dia takkan sebut,dia cuma masukkan je ke dalam cawan-cawan tu.

     

    Selain itu,ada jugak aku buat aktiviti lain,iaitu pinggan polisterin tu,aku cucuk-cucuk dan aku suruh Naura untuk memasukkan batang aiskrim ke dalam lubang yang dah aku cucuk.Nak ajak buat aktiviti macam ni kena banyak bersabar.Lagi satu jangan ambil masa terlalu lama untuk melakukan aktiviti macam ni sebab kanak-kanak ni cepat bosan.So memang aku takkan lama buat aktiviti macam ni dengan dia.
    Kalau dia dah boring,confirm bila kita suruh buat,dia akan buat dek je..Sakit pulak hati kita tau mommy..

    Di atas tu ada penyepit kecil kan,aku akan suruh dia ambil penyepit dan sepit di tepi-tepi cawan tu untuk merangsang refleks tangan dia,menguatkan otot-otot tangan dia.Yang lebih penting ianya dapat membantu menghaluskan lagi Motor skills dak Naura.

    Banyak lagi umi nak buat aktiviti untuk dia,cuma belum ada masa nak menghadap PC kat rumah tu.Kalau kita buat,dia pun sibuk nak duduk jugak depan PC.Next nak ajar dia tentang Shape pulak.

    Thanks for Reading kisahsidairy.com

    Contact me at :sitirohaida81@gmail.com

  • Homeschooling genius syurga

    Buat Play doh guna Tepung Gandum

    Assalamualaikum

    Hai korang☺☺ hah..Kalau korang bacalah kan entry aku,Kalau nak baca lagi boleh klik SINI,Oh ya,entry tu aku cerita Deko bilik Dak Naura.So,adalah sikit-sikit nak buat homeschooling untuk dia.Yelah dia pun dah semakin membesar,so sebagai ibu,aku nak yang terbaik untuk dia,memandangkan dialah sorang (buat setakat nilah),Kalau tak jadi Doktor,at least jadi orang berguna..Yang bijak pandai..Boleh Masuk U,ada kerjaya yang baik dan semua tu untuk dia jugak kan.

    So,bukan nak paksa dari awal lagi nak suruh dia belajar.Kalau ikut apa yang aku belajar dari Seminar yang aku hadir minggu lepas,boleh rujuk entry SINI ye.Penceramah tu kata,umur macam Naura ni,otak dia hanya fikir bermain.And , diorang takkan fikir apa-apa selain bermain.sebab tu ramai yang nak jadi budak-budak kan..kah².Sebenarnya kalau kita pandai create permainan untuk diorang,secara tak langsung,kita banyak menggerakkan otak kiri mereka,which is otak kiri tu memberikan mereka lebih kecenderungan untuk berfikir lagi..

    So,umi kena pandai create permainan dan hah!! yang penting kena main sama dengan diorang,kena jadi macam diorang..Kena berkawan dengan diorang!! So,aku akan set mind untuk bermain dengan diorang ni hah..Bukan sebelum ni umi tak pernah belikan dia Play Doh,pernah kot,tapi tak bertahan lama..Sekejap je..So,bila banyak kali beli,memang lah sangat 

    merugikan.Bukan murah gak Play doh ni.So,baiklah umi buatkan untuk dia play doh homemade.

    Banyaklah rujukan yang umi cari macam mana nak buat Play Doh ni.Hah..Kalau korang rajin,sila google homeschooling activities.Blog orang putih banyak weh aktiviti yang diorang buat.Hah..Kalau korang nak tahu,bagaimana buat play doh guna tepung gandum sahaja,sila baca entry di bawah ni ye.

    Buat Play doh guna Tepung Gandum

    Bahan-bahan untuk buat Play doh

    • 2 cawan tepung gandum
    • 1 gelas air suam
    • 3-4 sudu minyak masak
    • pewarna kuih
    • Sedikit garam

    Cara-cara membuat play doh guna tepung

    Di dalam satu bekas,masukkan tepung ,garam dan juga minyak.Kacau dan masukkan air sedikit demi sedikit sehingga tepung yang di adun tu tidak terlalu keras dan tidak terlalu lembik.Bahagikan tepung yang diuli tu kepada beberapa bahagian yang korang nak.
    Ambil bekas dan letak pewarna yang dah dicampur dengan air.Kemudian uli di dalam bekas yang diletakkan pewarna.Uli sehingga pewarna tu sekata dengan tepung.
    Takde gambar yang aku nak tunjuk sebab buat dengan Naura,memang habislah tepung bersepah..Kalau lagi bagus,kita buat sekali dengan diorang.Cubitkanlah sikit tepung yang korang dah uli tu.ajak dia uli sekali..

    Buat Play doh guna Tepung Gandum
    Tada……Siap dah Play doh umi
    Aku masukkan play doh ni ke dalam bekas tertutup supaya taknak dia keras.Bila dah macam-macam warna,kemahin sukalah Naura tu.Mau taknya…Lepas settle je buat play doh ni,terus dia ajak main.Masa ni umi dah penat ,mata dah mengantuk,tapi energy dia untuk bermain banyak lagi…hadoiiii..sila bertabah ye umi.
    Buat Play doh guna Tepung Gandum
    Karipap Play doh warna merah.Gasaklah nak
    Buat Play doh guna Tepung Gandum
    Tu apa pun tak tau dia buat apa,Dia kerat -kerat masuk dalam bajak tu.
    Itu jelah yang dia buat.Nampaknya umi kena uli lagi tepung,letak warna lain pulak dah…..

    Thanks for Reading kisahsidairy.com

    Contact me at :sitirohaida81@gmail.com

  • deko,  Homeschooling genius syurga

    Deko Bilik Belajar dan Bermain Naura

    Assalamualaikum

    Hai korang☺☺ Semangat umi membara selepas ke Seminar Readeasy Bacalah anakku.Kemain lagi nak deko mendeko bilik Naura untuk dijadikan bilik untuk dia bermain dan belajar.Walaupun Naura baru je menginjak ke 2 tahun 3 bulan,tak semestinya dia tak boleh belajar kan.

    Dari dibiar bilik tu kosong,baik diisi dengan sesuatu yang lebih baik dan menarik.Actually,bilik tu pun akan jadi bilik Naura bila dia besar nanti.Cuma sekarang ni,bilik tu dijadikan bilik untuk baju dia,tempat iron baju dan solat je.So umi ambil sikit part untuk jadikan bilik ilmu untuk dia.

    Sticker ABC,123, umi dah beli lama dah,cuma yang ada ABC terbaru tu,umi saja tambah untuk dia tengok-tengok walaupun tak faham.Jadi bila masuk bilik tu,umi bolehlah ajar dia sikit-sikit kan.

    So,jom kita tengok sebahagian yang umi dah buat.Insyallah,nanti umi buat penambah baikkan untuk bilik tu supaya nampak lebih colorfull lagi.

    deko bilik

    SUDUT ILMU

    Walaupun simple,tapi oklah bagi umi kan.Banyak benda lagi umi nak buat,tapi kena buat sikit-sikit sebab kadang-kadang tak cukup masa nak buat,So bila ada masa je umi buatkan untuk Naura.

    Lagi satu dak Naura ni bukan boleh tengok umi pegang gunting ke,gam ke,semua dia nak pegang jugak.Bagi mengelakkan eksiden,terpaksalah umi buat bila dia dah tidur,Tengok jelah tu,senget benget umi kejekan.Sebab nak cepatlah tu jadi macam tu.

    Selain itu,umi ada tampal kertas Mahjong ni di satu side dinding bagi memudahkan dia menconteng.Actually malam tu umi nak ajar dia buat garisan panjang je.Tapi tengoklah apa yang dia buat..hoho..Oklah kan,nak membiasakan diri dia 

    Semoga usaha umi ni,memberikan Naura otak yang bijak dan jadi orang yang pandai.hoiii..touching tau bila sebut pasal anak ni.Teringat kat anak yang sorang lagi tu…Tapi apa kan daya,umi bukan hak hakiki untuk dia.Kalau dia datang rumah je baru umi boleh ajar dia.

    Ok..tu baru part 1 tau..ada satu lagi aktiviti yang umi buat untuk Naura.Dah pun terlaksana malam tadi.Tu pun huru hara jugak dibuatnya..Tapi umi puas hati sebab wishlist umi dah terlaksana walaupun belum lagi 100%..

    Jomlah cari lagi bahan belajar untuk dia.,..

    Thanks for Reading kisahsidairy.com

    Contact me at :sitirohaida81@gmail.com

  • Homeschooling genius syurga

    Play Dough Untuk Kakak Awfiyah

    Assalamualaikum
    Hai korang ☺☺☺Throwback cerita minggu lepas,masa budak dua orang ni tak sihat,aku ada cerita di entry lama tak bebel .Actually masa hantar dia pi bandar penawar,sempatlah umi dia ni pi Mr.Diy. Nak belikan kakak permainan sebab nak reward dia makan banyak masa tu..Kakak ni sejak dia besar ni memang payah nak makan..oh ya..macam mana korang pujuk anak korang supaya dia makan eh.Actually masa dengar nenek dia bebel pasal dia taknak makan,tapi bila umi balik,umi kena pujuk dia makan.So,bila dia dengar cakap umi..umi rewardkan dia sesuatu and masa kat Mr.Diy dia pilih play doh ni.


    Gembiralah dia dapat Play doh ni

    Sebenarnya bermain play doh ni bagus untuk motorskill anak-anak tau.Kalau kita dulu-dulu main tanah liat je..Budak sekarang lebih advance dari kita lah..Kalau korang nak tau lah kan,dari pembacaan aku dari majalah pama banyak sebenarnya kebaikkan untuk anak-anak bermain play dough ni.Memang la kalau ikutkan semak,bersepah,tapi kita tak boleh nak mengawal anak-anak untuk tumbesaran otak mereka yang sedang berkembang ni.Antara kebaikkan kanak-kanak bermain play dough ni adalah

    1. Kemampuan sensorik
    Salah satu cara bayi untuk mengenal sesuatu objek iaitu melalui sentuhan. Dengan bermain doh, mereka belajar tentang tekstur dan bagaimana mencipta sesuatu bentuk. Selain itu ia juga membantu perkembangan kemahiran motor halus mereka.
    2. Kemampuan berfikir
    Bermain doh mainan boleh mengasah kemampuan berfikir anak. Latihlah dia untuk memberikan contoh bagaimana bermain dan menciptakan sesuatu dengan menggunakan doh warna warni ini.

    3. Meningkatkan keyakinan diri
    Permainan doh mainan adalah sejenis permainan tanpa peraturan.Ia membantu mengembangkan kemampuan imaginasi dan kreativiti anak. Dengan bermain doh, ia dapat meningkatkan rasa ingin tahu si kecil, sekaligus mengajarnya tentang menyelesaikan masalah yang berguna untuk meningkatkan keyakinan dirinya.
    4. Kemampuan berbahasa
    Menguli, membuat bentuk bola, menggelek adalah beberapa patah perkataan yang akan kerap keluar dari mulut si kecil semasa bermain doh. Gunakan perkataan itu untuk menggambarkan kegiatannya semasa bermain, atau jika perlu berilah nama untuk setiap bentuk yang dia buat dari doh tersebut.

    5. Kemampuan sosial

    Selain bermain dengan papa atau mama, sesekali bagi peluang anak untuk bermain doh dengan kawan-kawannya. Dengan bermain bersama, si kecil berpeluang untuk meningkatkan kemahirannya bersosial dengan kawan-kawan. Kanak-kanak pada asasnya hanya memikirkan tentang dirinya sahaja, tetapi bila biasa buat aktiviti bermain dengan kawan-kawan, dia akan belajar bahawa bermain bersama-sama lebih menyeronokkan.
    Hamburger kakak yang dah menjadi..Tak taulah jadi apa sebenarnya..Umi ikutkan je cara dia nak bermain.Cuma umi ajar macam mana nak guna je..Tapi mulut dia je yang lebih dari buat burger tu.
  • Homeschooling genius syurga

    Nur Awfiyah Dah Mula Bersekolah

    Assalamualaikum
    Lama kan tak bercerita pasal kak fiyah kan..Tahun ni kak fiyah dah 3 tahun..Dah semakin membesar..Semakin banyak cakap..Semakin banyak karenah dia.
    Hari ni dia dah pun bersekolah…Kira macam sekolah acah-acah je lah..Aku tak tau kat tempat lain ada ke tak..Tapi di kampung aku memang wujud sekolah untuk budak-budak baya dia tu.Kira macam pre-school jugaklah kan
    Cuma,sekolah ni hanya untuk dua jam sahaja..Cukuplah tu kan 2 jam…Nanti lebih-lebih dia bosan pulak.Baru-baru ni kena refresh sikit lah kan…Biar dia kenal kawan-kawan..Ajar dia bergaul..itu pun sudah memadai..Sekolah bermain sambil belajar..Nanti dah lama-lama dia tak kekok..Tapi sedihnya umi tak dapat nak hantar dia ke sekolah hari ni sebab surat tawaran tu dapat semalam..So,mama lah yang kena hantar dia hari ni.Dari semalam lagi masa dia sibuk dok bervideo call,bagitahu kat umi dia,esok dia nak ke sekolah dah..
    Yuran pun taklah mahal mana..Hanya rm75 setahun…Sebulan dalam rm20 gitulah..aku tak ingat.Tak sempatlah nak belikan dia beg baru,buku dan sebagainya..Tapi nasib baik beg sekolah dia ada lagi..Dan hari ni dia hanya pakai baju biasa sahaja..Esok lusa insya allah..dapatlah baju tu.
    Semangat kakak fiyah nak ke sekolah

    Dah pun jumpa dengan rakan sebaya dia..

    Nampak happy je kan dia

    Sesi pengenalan dengan cikgu..
    Tapi yang tak syoknya masa nak habis kelas tu,ramai anak-anak yang menangis sebab mak pak mereka tinggalkan mereka…Masa tu jugak kakak fiyah pun menangis takut kena tinggal,..Hai lah kakak..kesian dia..
    Bila dengar dia nangis macam sedih pulak umi dia..tak sangka dia dah besar,..dah bersekolah pulak kan…
  • Homeschooling genius syurga,  kisahsidairy.com,  nur awfiyah,  parenting blogger

    Kakak Fiyah Dan Aktiviti menconteng

    Assalamualaikum
    Lama dah tak bercerita pasal kakak fiyah kan..eh..yeke lama..Yelah..selalunya cerita pasal baby Naura je.Maklumlah,baby Naura ada je depan mata,Kak fiyah pulak,kat kampung.Segala aktiviti dia,umi kurang tau.Tapi walaubagaimanapun,umi taulah sikit-sikit sebab tiap-tiap hari umi akan whatssap nenek dia,tanya perkembangan kakak fiyah.
    Dah masuk dua tahun ni,macam-macamlah perkara baru yang dia belajar,terutamanya tentang perkataan.Sekarang ni,kata-kata yang keluar dari sekelilingnya harus dijaga kerana kakak fiyah akan cepat belajar tentang perkataan baru tu.Dan berulang kali dia akan sebut tentang tu…Iskkk..bahaya.
    Kalau dulu,umi ada hadiahkan dia whiteboard masa birthday dia,oh,korang yang nak baca boleh la baca di SINI.Umi memang sengaja belikan benda ni untuk mengasah motor skill dia.
    Sekarang ni,kemana-mana(dalam rumah ler) dia akan bawa wooden board tu.Bila orang sentuh ,dia marah.Dia tak kasi orang pegang pun..iskk…kedekut sungguh..Dia memang jaga barang yang dia suka.memang payah nak mintak.Lagi satu beg yang baru diberikan oleh mak long dia.memang bertahan la sangkut kat badan tu.
    Tengoklah tu,bila tengok tv pun dia angkutnya sekali sebelah dia..Apa yang dia conteng pun umi tak tau.
    Takpelah..lama-lama biasakan dia pegang pensil,kapur dan kertas,insya allah…Makin pandai lah dia kan.
    Sebagai ibu ni,apa yang anak kita buat,demi kebaikkan dia,kita kena support..At least ajak bermain sekali.
  • Homeschooling genius syurga,  kisahsidairy.com,  parenting blogger

    Flashcard dengan Animasi 3D

    Assalamualaikum
    Nak cerita sikit ni..Aplikasi pembelajaran terbaru untuk Si Naura.Sebenarnya aplikasi ni dah lama dapat dari seorang blogger yang menceritakan tentang betapa seronoknya dia bercerita mengenai Flashcard dengan animasi 3D.
    Maka dengan gigihnya,umi pun buatkan untuk si naura ni..mau tak teruja..Mak pak dia sekali ikut teruja.Dengan bunyi binatang tu..Mula-mula si Naura tu pun takut bila dengar bunyi binatang tu..Tapi lama-lama dia sangat teruja untuk melihat binatang seterusnya mengeluarkan suara..Dah pandai touch screen supaya bunyi binatang tu keluar.
    Best sungguh kan..Ini adalah hasil perkongsian Kak Zarina dalam group Homeschooling genius syurga tu..Kalau ada yang nak download  aplikasi ni boleh la korang baca blog kak zarina ni.
    meh aku share link blog akak ni..Korang kalau nak boleh baca kat sini ye http://ihaveasweetsmile.blogspot.my/2016/04/link-untuk-muat-turun-flash-card-3d-4d.html
    Tengok jari montok naura tu dok menekan screen tu..
    Lepas ni banyak lagi aku nak download aplikasi untuk Naura dan kakaknya…Best2..
  • Homeschooling genius syurga,  kisahsidairy.com,  parenting blogger

    Kisah Naik sekolah dan Babysitter

    Assalamualaikum
    Seronok wehh tengok ramai yang upload gambar anak pi sekolah..Teruja tengok gambar-gambar anak-anak memakai pakaian sekolah.Aku?? Lambat lagi nak jadi mak yang sibuk dengan urusan sekolah.Baru ni sibuk nak mencari babysitter baru untuk Naura.
    Meh cerita sikit.Sebenarnya sebelum ni Awfiyah dan Naura di jaga oleh adik aku.Adik aku duduk sekali dengan aku disebabkan laki dia pun balik sebulan sekali.Maklumlah..orang keje luar negara…hik..hik..Tu yang payah balik tu.So,disebabkan tulah aku heret dia dok sekali ngan aku.Tapi rezeki dia buat kali kedua dah sampai,bakal melahirkan anak bulan 4 nanti.Terpaksalah cari babysitter awal,yelah sekarang ni pun dia dah tak larat nak jaga dua orang tu.
    Awfiyah? awfiyah ikut balik kampung.Yelah..dia dah besar,susah sikit nak serasi dengan orang baru.So,keputusan untuk hantar dia balik kampung dipersetujui oleh semua pihak.Tapi Naura tak ikut sebab dia still baby..senang nak bagi orang jaga.Lagi satu dia still lagi breastfeeding.Tu yang terpaksa berpisah dengan kakak dia.Walaupun keputusan tu TERPAKSA!! tetapi aku harus merelakan..tetiba ai is touching!! sob..sob..
    Dah..Takmo sedih².Dua minggu sekali ummi datang jenguk kakak..Please behave dengan Nenek ye.Takdelah orang nak gaduh berebut handphone dengan ummi.
    Wah..ramai yang upload gambar anak-anak ke sekolah beb!! suka sangat..macam-macam ragam diorang ni kan..Of courselah hari pertama mak/pak dok teman diorang pi sekolah.
    Antara anak buah yang baru memulakan persekolahan..Memang anak-anak buah aku semua kecil².Yang paling besar pun tingkatan 1 ko!!.Tahun depan tambah dua..Habis kopak duit makngah dia ni..hahah
    Apa pun untuk anak buah dan anak-anak yang lain,selamat memulakan persekolahan.Moga menjadi insan cemerlang dunia dan akhirat..
  • Homeschooling genius syurga,  kisahsidairy.com,  nur awfiyah,  parenting blogger

    2 Aktiviti Yang Disukai Nur awfiyah

    Assalamualaikum
    Malam tadi,aku dedahkan dia kepada aktiviti menabung.AKu keluarkan duit dari tabung aku,dan aku suruh dia masukkan semula di dalam tabung tu.
    Tajuk ni bagitahu ada dua aktiviti yang nur awfiyah suka buatkan,tapi dia lebih cenderung kepada aktiviti menabung..Suka tengok cara dia fokus untuk buat tu.
    Jom kita tengok aktiviti pertama dia buat
    Sensory bag
    By the way,nak buat sensory bagi ni bukannya susah dan tidak memerlukan modal yang besar pun untuk buat.
    Korang hanya perlukan :-
    ~Ziplock
    ~Eyelet or korang boleh letak pemadam yang kecil/mainan alphabet or macam-macam yang korang boleh masukkan dalam tu
    ~Gel rambut/Baby oil..(tapi lebih bagus kalau guna gel rambut,xdelah berminyak macam guna baby oil)
    ~korang boleh jugak masukkan pewarna makanan kalau korang guna baby oil
    >> buat masa ni aku just letak mata je dalam sensory bag tu.So aku ajar awfiyah untuk tolak mata-mata tu mengikut warna mata tu..Tapi awfiyah pulak sekejap je dia tolak-tolak.Tapi lepas tu dia bosa,terus angkat ziplock tu bawak ke mulut.Main sensory bag ni nak kena kita main sama-sama dengan dia.Kalau tak,habislah dia bawa kemana-mana beg tu.Yang tak bestnya dia bawak masuk ke mulut dan oil tu macm terkeluar dari beg tu.
    Sensory Bag
    Menabung
    Yess…Aktiviti ni dia memang suka,ralit dia masukkan duit dalam tabung.Aktiviti menabung boleh asah skill dia memegang dengan betul.Dan juga skill otak dia macam mana nak masukkan duit dalam tabung tu.Aku pun ikut sama masukkan duit dalam tabung tu.Dia menunjukkan minat ke arah menabung ni.Memang melekat kat tabung tu,siap mintak lagi duit untuk dia masukkan dalam tabung tu,tapi aku tak bagi banyak,takut dia bosan dengan aktiviti tu.So aku limitkan berapa ringgit sehari untuk dia masukkan dalam tabung.
    Tekun betul kan dia masukkan duit dalam tabung.
    Jom kita tengok video dia masukkan duit dalam tabung ni
                           See….hehehe…nampaknya aktiviti ni aku akan bagi dia buat hari-harilah 
  • aktiviti,  Homeschooling genius syurga,  kisahsidairy.com,  parenting blogger

    Aktiviti Mengajar untuk bayi sehingga 6 tahun

    Assalamualaikum
    Bila dah ada anak ni,banyak input yang kita kena masukkan pada anak-anak.Of courselah benda yang baik-baik kan.Antaranya pendidikan yang berunsurkan ilmiah dan agama.Sebab kalau kita silap mengajar,anak akan cepat bosan.Nak-nak pulak anak yang super duper aktif ni.Banyak ilmu yang perlu kita cari gali untuk anak-anak ni.Bila masuk Homeschooling Genius Syurga ni,membuka mata aku sebagai parents,untuk memberikan pendidikan sejak mereka bayi lagi.
    sumber:google
    Aku pun masih belajar,walaupun sedikit terlambat tapi takpe kan.At least kita dah mencuba yang terbaik untuk kita dan anak-anak.
    Lagilah bila dah ada anak dara dua orang tu,nasib baik lah sorang lagi tu belum pandai bermain.hehehe..Ini semua sebab sel-sel otak ummi dia pun nak berkembang setelah masuk Homeschooling Genius syurga.Ada je terlintas untuk membuat sesi pembelajaran untuk awfiyah.
    Aku ada terbaca schedule aktiviti  untuk anak-anak mengikut umur.Itu pun aku dalam proses pembelajaran jugak..Meh aku share sikit ye
    Aktiviti Mengajar / Memasukkan Al-Quran Bagi bayi baru lahir sehingga 6 tahun

    Nilah perkongsian pagi ni untuk korang.Sumber ni aku dapati di Homeschooling Genius Syurga.
    Moga sama-sama memberi manfaat untuk korang dan juga anak-anak syurga kita kan