• holiday

    Melihat bendang yang bakal dituai

    Melihat suasana kampung di belah suami ni part yang paling umi suka. Kalau ikut orang Melaka, rumah nenek kami di panggil rumah tua. Nenek kami di panggil dengan panggilan Mak Tua. Arwah mak tua kami ni dulu bidan kampung yang terkenal di kalangan orang kampung Merlimau Pantai. Kalau ikut kata orang lama, di depan kampung tu dulu memang Pantai. Tapi umi tak sure pulak mana hilangnya pantai situ. Nanti umi korek cerita lagi eh!! Umi kecewa lagi sebab umi balik salah TIMING. Umi nak sangat balik masa musim menuai. Kata pak uda umi yang jaga sawah tu, ada lagi beberapa minggu lagi padi tu baru boleh dituai. Hampa tau. Dah…

  • holiday,  my family,  PARENTING,  parenting blogger

    Johor Bercuti Hari Ini

                                     Assalamualaikum Johor bercuti hari ini sempena sambutan ulangtahun Hari Keputeraan DYMM Tuanku Sultan Ibrahim Ibni Almarhum Sultan Iskandar.Dapatlah cuti sehari.Dapat juga menghabiskan masa satu hari dengan keluarga. Kalau biasa,memang aku jarang dapat bersarapan diluar dengan husband.Kalau ada pun salah seorang kena bercuti..hehe..maksud aku husband aku kenalah bercuti ahad kan. Pada yang sedia maklum,Johor bercuti pada jumaat dan sabtu.Tapi tak semua company yang mengambil cuti pada hari berkenaan.Hanya kerajaan sahaja yang wajib bercuti pada hari tu.Kebanyakkan swasta memang tak amik pun. Dan pada hari ini,walaupun tak dapat jugak nak bersama dengan awfiyah,dapatlah bersama dengan Naura dan husband..Rindu pulak kat anak umi lagi sorang tu. Petang ni boleh la belanja barang…

  • holiday,  kisahsidairy.com

    Kalaulah Ada kantin

    Assalamualaikum Kan best kalau kat company aku ni ada sediakan kantin..Tak payah susah-susah nak keluar makan.Bila keluar makan,ambil masa  yang lama jugak nak order dan tunggu makanan.45 minit yang diberikan kadang-kadang terpaksa dilanggar hingga 5-10 minit…huhu..sedih.. pinjam google jap Time hujan dah tak boleh nak keluar walaupun ko ada kereta..senang cerita banyak sebab la yang perlu diambil kira.. Bawak bekal???Hari -hari aku memang bawak bekal untuk sarapan..Itu memang wajib kecuali kalau terlambat..beli je kat luar.. Untuk tengahari pulak selalunya aku akan keluar makan,tapi kalau dah terlebih makanan kat rumah tu,aku bawak la.. Bila kelaparan nak focus kerja pun susah…nasib baik ada roti yang boleh dimakan untuk alas perut.. nak keluar…