• food hunter,  food Review,  foodporn

    KuuVanCha Eco Tropics Kota Masai

    KuuVanCha Eco Tropics Kota Masai | Baru je merasmikan pembukaannya pada minggu yang lalu.Sangat selesa untuk menikmati hidangan pagi, tengahari atau malam. Sebenarnya Kuu Van cha  ni terdahulu lebih dikenali sebagai   Tea  Garden jugak.Banyak dah cawangan yang di buka di sekitar Johor Bahru ni.Dan yang paling latest pembukaannya adalah di Eco Kota Masai Pasir Gudang Johor.   Dengan memegang falsafah “Serving from the heart”,KuuVancha menggabungkan intipati budaya makanan tempatan bagi mewujudkan citarasa yang unique dengan penyediaan Malaysian Nanyang cuisine ni.Dari Hidangan klasik ke Masakan Malaysia, Hong Kong Dim sum dan juga masakkan cina.   KuuVancha menawarkan pelbagai pilihan yang benar-benar memuaskan pelanggan mereka.Dan aku setuju sangat bila melangkah masuk ke…

  • food Review,  foodporn

    Kambing Golek Johor Sedap

    Kambing Golek Johor Sedap | Siapa peminat kambing sila angkat tangan.Actually aku bukanlah yang jenis suka sangat kambing ni.Tapi husband aku memang pencinta kambing.Kalau dia masuk kedai,dengar ada kambing,itulah yang akan di ordernya terlebih dahulu.Semua dia nak rasa okeh.Paling dia suka adalah Kambing Golek.Kalau jumpa mesti nak beli. Kalau kat rumah pulak, bila tanya nak makan apa, atau kat pasar nak beli apa,dia selalu bagitau beli kambing.Tau tak yang bini dia ni bukannya pandai nak masak kambing pun.Sebab apa tau,Kambing ni kalau cara penyediaannya tak betul,nanti masak bau hamis kambing.So,sebab tulah, aku tak pernah masak kambing.Tapi hari tu masa aku belek-belek facebook,terperasan satu mamat ni jual kambing perap secara online.Dia…

  • food hunter,  food Review,  foodporn

    Pertama Kali ke Sushi King Tesco Eco Kota Masai

    Pertama Kali ke Sushi King Tesco Eco Kota Masai | Dah lama pembukaan Tesco Eco Kota Masai yang berdekatan dengan rumah.Bukan tak nak pergi di awal pembukaan Tesco.Cuma tau  ia akan padat dengan orang.Maklumlah kan, tempat baru.Orang mesti ramai yang nak terjah pasaraya yang baru dibuka seperti Tesco.Lagi pun banyak kot aktiviti yang diadakan di sana. So,kita pergi lambat sikit bagi meraikan pembukaan cawangan Tesco di Kota Masai.Wah..Nampaknya warga Kota Masai dan yang berdekatan dengannya senanglah nak berbelanja di Pasaraya Besar seperti Tesco.Tesco Eco Kota Masai ni takdelah besar sangat seperti Tesco lain.Kedai pun dalam tu tak terlalu banyak.Tapi at least ada lah kan apa yang diingini di dalam Tesco…

  • food,  food Review,  foodporn

    Tauhu Semedang yang patut dicuba

    Tauhu Semedang yang patut dicuba | Actually lama dah aku dengar pasal tauhu semedang ni.Tapi tak pernah lagi rasa nak mencuba.Ingatkan Tauhu Semedang ni sama je dengan tauhu yang biasa tengok di kedai tu. Tauhu semedang ni orang kata dari Indonesia.Kalau korang rasa antara tauhu semedang dengan tauhu biasa, memang lain dan lebih sedap tauhu semedang ni.Aku pun tak tau sebenarnya asal usul sebenar tauhu semedang ni.Tapi dari pembacaan aku pasal tauhu semedang ni, ia agak konflik sikit.Meh baca tentang asal usu tauhu semedang ni ASAL USUL TAUHU SEMEDANG Dari pembacaan aku dari sebuah blog indonesia, terdapat cerita yang menarik di sebalik kemasyhuran Sumedang ni.Nama Tauhu Semedang ni diambil dari…

  • food hunter,  food Review,  foodporn

    Pesta Makanan Johor di Dataran Tasek Kluang

    Pesta Makanan Johor di Dataran Tasek Kluang | Kalau cerita pasal Pesta makanan Johor, of courselah menu yang dihidangkan menarik.Sampai aku rasa nak terjah je ke Kluang Johor ni tau. Pesta Makanan Johor di Dataran Tasek Kluang Antara menu yang dihidangkan adalah :- ✔️ Kacang Pool ✔️ Ubi Rebus Sambal Ikan Masin ✔️ Lempeng Tradisional ✔️ Roti Jala Kari Pekat ✔️ Mee Rebus ✔️ Asam Pedas dan banyak lagi Tarikh 🗓 Bermula 28 September – 7 Oktober 2018 ⏰ Dari 10.00 pagi hingga 12.00 malam Lokasi : 📍 Dataran Tasik Kluang

  • food,  food hunter,  food Review,  foodporn

    Pesta Makanan Thai Sabai Sabai di HeroMarket Johor Bahru

    Assalamualaikum Pesta Makanan Thai Sabai Sabai di HeroMarket Johor Bahru | Mesti korang pun dah sedia maklum tentang makanan Thai ni kan.Ada yang dah menjadi sebahagian peminat makanan Thailand juga kan.Walaupun aku tak berapa nak tahu semua jenis makanan Thailand,tapi ada di antaranya yang aku suka makan.     Untuk tidak lepaskan peluang membeli barangan makanan dari Thailand,kini korang boleh dapatkan pelbagai jenis makanan Thailand dari Pes sehinggalah ke makanan ringan di HeroMarket yang terletak di belakang Aeon Jusco Tebrau.   Rasai budaya Thai, makanan dan pelbagai persembahan Thai di ‘Sabai Sabai Thai Food Festival 2018’! Dianjurkan oleh Jabatan Perdagangan Antarabangsa Promosi, Kementerian Perdagangan Thailand (DITP), HeroMarket dan HPG Marketing…

  • food Review,  foodporn,  kisahsidairy.com,  lifestyle blogger

    Dinner Di SDS Cafe & Bakery Kota Masai

    Assalamualaikum Semalam nak pi tempah kek untuk anak dara sorang tu.Teringat dekat tempat aku tu ada satu kedai bakery baru bukak..tempat nampak dari luar memang best..tapi..MEMANG best pun…hehhe..chillax je makan kat situ…Memang suggest kat korang yang nak chillax dengan kengkawan..yang bawak anak tu,korang faham-faham jelah kan..hahaha..Macam aku ni,tak boleh nak chillax sangat.. Ok..Cafe ni sebenarnya milik SDS group.Cuma dekat sini siap ada Cafe..Sebab tu kedai ni namanya SDS bakery Coffee Pastry Cake .so selain dari makan kek dan roti,korang boleh jugak makan western..Eh..yang tak western pun ada.. So,orang kota masai boleh la singgah kat situ..Tapi kalau malam,memang ramai orang tau! Aku memang suka dengan suasana Cafe macam ni..Jom kita tengok…

  • coffee,  food Review,  foodporn,  kisahsidairy.com,  lifestyle blogger

    Cuba Pula 916 Coffee

    Assalamualaikum Ini kali ketiga aku mencuba Coffee yang dijual di tepi jalan dengan nama yang berlainan.Kalau dulu aku pernah cerita pasal Menikmati Coffee Legend di Entry ini .Kedua aku sudah pun mencuba Pirate Coffee cuma aku tak sempat ler nak ambil gambar time tu..So yang ketiga kali pulak aku mencuba  pula 916 Coffee..Aku beli ni pun sebab ondway ke office memang lalu kat jalan ni.So,nak jugaklah merasa jenama yang lain pulak Berharga hanya rm5 per cup memang lebih dari cukup untuk minum sorang.Ondway nak balik Office tu aku and 2 others officemate tetiba nak menyinggah untuk beli 916 Coffee ni.Cup memang besar bak hang!!Boleh minum dua orang untuk satu cup..Tuari aku…

  • food Review,  foodporn,  kisahsidairy.com,  lifestyle blogger

    Food Review : Revert Cafe & Bakery Taman Air Biru Pasir Gudang

    Assalamualaikum Entry Jeruk!!..Hari selasa lepas aku and the geng nak mencuba satu tempat cafe yang menghidangkan makanan-makanan Western dan Dessert.Asyik makan nasi je kan,sekali sekala tu pekena jugak tekak omputeh..Katanya!!! Revert Cafe And Bakery terletak di Taman Air Biru Pasir Gudang Johor.Ini adalah cawangan kedua selepas Dessert Queen.Aku pernah tulis cerita pasal Dessert Queen.Nak baca Entry ni,Makan-makan di Dessert Queen Signboard besar Untuk Revert Cafe And Bakery Menu yang ada di Revert Cafe And Bakery Lunch selasa lalu,kami berempat ke sana dan pada hari selasa ada potongan RM3 for Pasta deals Of course la ambil peluang untuk menikmati pasta kegemaran aku. Meh tengok apa yang kami order untuk hari tu:-…

  • foodporn,  kisahsidairy.com,  lifestyle blogger

    Susu segar Berperisa Untuk Dinikmati

    Assalamualaikum Ramai kot yang memperkatakan Susu Segar Berperisa ni kat mana-mana.Sedap oo minum sejuk-sejuk.1 botol ni macam tak cukup je nak minum. Ni semua gara-gara masuk dalam  JB Home Food Delivery kat facebook tu.Apa taknya,sejak masuk group tu,macam-macam jenis makanan terlintas di wall facebook aku ni.Semua ada jual..semua delivery depan rumah dan office..Jimat masa kalau yang bekerja tu.Kalau yang suri rumah tu kan.kalau takat teringin kat tekak.beli jelah..hehehe..Tapi kena tengok jugak..kadang-kadang ada je customer complain tak sedap penjual tu beli..So far takat ni memang semua yang aku beli..sedap belaka okeh!! Ok..berbalik pada Susu segar berperisa ni,aku tak ingat dulu aku pernah minum ke tak.Dah tak ingat tu,memang tak boleh nak…