• food,  kisahsidairy.com,  parenting blogger

    Bekalan Untuk Naura Siap Di Frozen.

    Assalamualaikum Sejak bertukar jawatan baru ni,memang super duper busy.Mana nak layan local pekerja,foreigner yang pelbagai karenah.. Maknanya,kerusi ni tak sempat nak panas untuk aku duduk.Bila dah kepenatan,balik rumah,tak sempat nak buat itu ini,Dapat merehatkan diri pun dah syukur.Tapi aku tetap happy buat kerja macam ni.Cuma kaki nilah yang dok naik lenguh turun naik tangga je. Bila dah penat,nak bangun pagi pun liat.Tu yang kekadang tak sempat buatkan Naura bubur..Actually kalau dulu,aku memang bangun pagi untuk masakkan bubur Naura.Bagi kat babysitter panas-panas lagi.Nanti babysitter tinggal blender je bubur tu.Tapi bila dah selalu sangat kesiangan dan selalu sangat termissed buat bubur,itu yang parah tu.Kesian pulak kat babysitter sebab terpaksa masakkan bubur untuk…

  • food,  kisahsidairy.com,  lifestyle blogger,  parenting blogger,  pregnancy,  RANDOM

    Menu Breakfast Berpantang hingga sekarang

    Assalamualaikum Siapa kat sini suka makanan berpantang.Sila angkat tangan!!…Ha..aku tau ada antara korang yang tak suka menu berpantang kan..Macam aku jugak la,ada jugak makanan berpantang yang aku kurang suka..Yelah..bila lauk yang sama je,mau tak jemu..hehehe Masa dalam pantang,alhamdulillah,adik ipar rajin masakkan menu yang tidak menjemukan aku.Ikan haruan memang menjadi menu wajib.Tapi kalau dah setiap hari masak sup,muak jugak.Resepi orang kemboja dalam berpantang sedap jugak wehhh!!..ikan haruan tu bukan saja buat sup,di salai dan dibakar,kemudian ada jugak menu masak halia..Sup dia memang terbaik la..bukan macam sup kita..Sup dia letak daun ketumbar dan perahan asam limau je..memang aku boleh masuk.. Untuk breakfast dan makan petang merangkap jugak makan malam,aku memang baham roti…

  • food,  foodporn,  kisahsidairy.com,  lifestyle blogger,  review food

    Early Birthday Celebration di Secret Recipe

    Assalamualaikum Alhamdulillah…Sudah 34 tahun berada di bumi Allah ni..Syukur ke hadrat Illahi kerana masih dikurniakan nyawa untuk terus bernafas demi orang yang tersayang. Thanks juga yang memberikan ucapan dan mendoakan kesejahteraan aku.So touching..Thanks buat my husband yang awal-awal lagi dah celebrate birthday.. Ceritanya semalam..Lepas balik dari Check up di Hospital Aminah.En.husband tanya nak makan ape..Erkk..tetiba mengidam nak makan kek red velvet..Terus teringat Secret Recipe.. Bila dah sampai di Secret recepi,belek-belek menu,punyalah lama kan nak belek..Yang paling lama belek menu of course my husband.hahaha… Oklah..jom tengok ape menu yang kitorang makan semalam. Mula-mula kenalah letak dulu signage Secret Recepi kan..Eh..ada pulak tempias my husband tu…heheh Aku mulakan dengan minuman dulu..Iskk..geram..tetiba gambar…

  • food,  kisahsidairy.com,  RANDOM

    Berbaloikah Harga Makanan Ini?

    Assalamualaikum Sebagai pengguna,kita selalu  akan rasa tidak puas hati bila membeli makanan yang mahal tak masuk dek akal kan. Kesempatan peniaga menjual makanan dengan harga yang tak masuk akal tu lah,yang membuatkan kita lebih berhati-hati untuk memilih kedai.Lagi bagus kalau bawak bekalan dari rumah.Tapi kalau berkesempatan untuk menyediakannya kan.Kalau yang tidak tu,terpaksa jugaklah membeli. Bukan aku nak berkira bab membeli makanan ni,tapi rasa macam tak masuk akal pulak bila harga yang diberikan tu rasa melampau.Kalau kena dengan jumlahnya oklah jugak.Ni hanya beberapa kerat sahaja isi yang ada di dalamnya..Ini baru untuk breakfast.Kalau makan tengahari,tak taulah berapa yang mereka charge.Aku beli pun sekadar peniaga yang jual hanya open table dan payung..Kena…

  • food,  kisahsidairy.com,  luncheon

    Luncheon Di mana-mana

    Assalamualaikum Wah…rajin betul menaip entry hari ni kan..Gigih rasanya walau kerja pun berlambak yang nak kena settlekan…Takpe..rileks suda…tergopoh gapah pun nanti hasilnya tak memberangsangkan.Tajuk dah merapu meraban sebab aku lupa nama restaurant yang aku makan tadi..eim sorry!!! Ambil mood nak buat kerja yang terbengkalai.Isk..tak patutkan..hehe. Tengahari tadi,walau dah kenyang,tapi tetap kena keluar makan jugak.Takut petang nanti datang angin kat kepala ni pulak..Dah satu kerja kena telan panadol kan..Tekak ni memang teringin nak makan Rojak petis dari hari tu lagi.Masa kat kampung,kebetulan kedai tak bukak,kat situ je pulak ada satu je kedai yang jual rojak petis…Ya..ampun…nak keluar dari kampung tu memang malas.Dua hari tak bekerja pun tak kemana..Melayankan si awfiyah je…

  • food,  foodporn,  kisahsidairy.com,  lifestyle blogger

    Lain Yang Order,Lain pulak yang sampai

    Assalamualaikum Ha…dah bape hari tak menghadap blog ni kan..semak dah rasa blog ni..Ni semua angkara si empunya blog yang on/off je semangat..ahaha… Banyak cerita yang nak aku tulis dalam blog dari percutian hari raya china hinggalah sekarang.Entah-entah ramai yang dah tak kenal si empunya blog ni..sob..sob..sedih jap.. Dah…straight to the point je…Malam minggu tuari..Aku ngan en.husband pi dating..Tinggal budak tecik tu..Bukan tamo bawak,risau keadaan kesihatan makin parah..Tu yang ditinggalkan dengan nenek kat rumah. Ummi ngan babah nak cari makan malam tu.Kitorang decide nak cari kedai makan yang lain dari biasa kitorang pergi..Baru ingat nak makan kat Bola-Bola Chicken Chop..Aku pernah ceritakan kedai tu di entry ini Makan Di Bola Bola Chicken…

  • food,  kisahsidairy.com,  review food

    Dinner Di Old Town Giant Plentong

    Assalamualaikum Al-kisahnya semalam petang bila Nenek dah amik awfiyah bawak balik kampung,Kesepianlah ummi dan babah di rumah.Baru sekejap dia takde,ummi dan babah dah kerinduan..huhu Rindu kat budak bambam ni… Petang tu jugak babah ajak ummi pi dating..hehehe..amboi…Takdelah…bukan dating..Niat nak cari Dapur kaca untuk table top dirumah baru..Disebabkan Tukang rumah tu dah nak siapkan table top hujung minggu ni,So kenelah beli yang cepat.. So,petang tu,kitorang menjelajah di setiap kedai yang ada di dalam Giant Plentong tu..Mula-mula pergi Sen-Q..Canttik dan berkenan,tapi over budget…Jenama memang puashati  sebab dah banyak kali survery,orang menggunakan Elba. Disebabkan overbudget,terpaksalah cari tempat lain pulak,Masuk Courts,Malangnya takde stock.Nak order pun hampir 2 minggu jugak dapat..Last-last cancel..Dah penat berjalan-jalan…Singgah dinner…

  • food,  kisahsidairy.com,  perayaan

    Lambakkan Limau Sudah bermula

    Assalamualaikum Pepagi lagi Kelaparan dah memuncak.Disebabkan tadi pi tuang minyak,maka lambatlah masuk kerja.Nasib baik tadi SIL sempat tapaukan Mee Hoon Goreng.Alhamdulillah..Jadi tak payah la nak beli sarapan lagi.Tapi bila dah terlambat makan macam ni,mulalah angin dah naik kepala.Mulalah rasa mual dan tak selesa.uppffhh…apa pun tak boleh, Occay,story pendek,bukan tu nak bagitau…Cerita pasal bulan kedatangan Hari raya Cina yang bakal tiba sikit hari lagi..Tak sabar wehh nak cuti..Nak balik kampung.Dan bila cerita pasal Raya cina ni,confirm lah ada kaitan dengan limau yang berlambak-lambak.Masa nilah ramai supplier yang hantar limau..Rasa nak bawak balik je satu kotak.Aku memang suka makan buah limau ni.Tapi orang kata tak bagus makan limau ni banyak-banyak. Sumber:google Masa…

  • food,  kisahsidairy.com,  RANDOM,  RESEPI

    Craving Betik Masak Air

    Assalamualaikum Dah lama sangat mengidam nak makan makanan yang sesimple ni.Tapi yang simple ni lah yang payah kot nak buat dan cari. Duduk kat taman,mana la mudahnya nak cari betik muda kan.Tapi bernasib baik sesangat jiran sebelah rumah ni suka menanam.Dan salah satunya adalah pokok betik. Memang dok aim sangat-sangat buah betik jiran sebelah rumah.Nak mintak,alahai..segan sesangat..Tapi masa dok mesyuarat tingkap kat luar rumah tu,terkeluar jugalah daripada mulut yang mengidam ni.Di marahnya sebab taknak bagitau nakkan betik tu..Nasib baik dia memahami orang yang tengah mengandung ni. Bila dah dapat betik,of course serta merta bawak rumah kakak ipar,suruh masakkan..At last,hari ni dia masakkan jugak,walaupun sibuk melayan buah hati aku tu. Sempat…

  • food,  kisahsidairy.com

    Nasi Lemak??? Tak Bosan ke??

    Assalamualaikum Dah lama tak membebel kan..aku memang suka membebel..kalau satu hari tak membebel,memang tak sah..Bak kata laki aku tu..eh…dah guna pulak perkataan laki…hehehe…malas nak taip panjang-panjang..gitulah kekdahnya.. Tajuk entry aku ni memang pasal Nasi lemak pun..Rakyat Malaysia memang suka dengan Nasi Lemak dan Roti Canai..Itu Fakta,Bukan Auta..betul ke tidak aku cakap nie..sapa setuju dengan aku,sila angkat tangan..tak setuju tu,cer korang kongsikan sedikit makanan utama Rakyat Malaysia untuk breakfast nie. Dalam Blog nie,banyak kot aku cerita pasal nasi lemak..Pebret aku ke ni..Jangan Salah Faham,bukan pebret aku,tapi pebret penjual yang menjual nasi lemak..Kalau diorang tak jual,confirm aku tak beli kan..hehehe… Aku pernah cerita Nasi Lemak ni di dalam entry aku di SINI,SINI,SINI…