• food Review

    Lunch di Dapur Selatan The Beryani House Pasir Gudang

    Assalamualaikum Hai korang?semalaman sakit tekak memang tak dapat nak dibendung.Maka ambil cuti rehat satu hari.Dapatlah mc sehari.Doktor kata ada sedikit radang di tekak dan tonsil bengkak. Balik dari klinik tu en.husband dah rasa lapar.So kami decide untuk makan dahulu sebelum balik.Nak cari tempat makan best kat johor ni tak susah mana.Yang penting kita kena cuba  dulu,barulah boleh kritik samada kedai makan tu bagus ke tidak kan. So berhampiran klinik tu ada sebuah restoran tu menyediakan menu nasi beriyani.And en.husband memang nak rasa  nasi beriyani di situ. Dapur selatan menyediakan Nasi Beriyani ayam,daging dan kambing.Selain itu juga Dapur Selatan menyediakan hidangan Nasi ambang,soto nasi,laksa johor dan lain-lain menu lagi.Layanan oleh Dapur…

  • food Review

    Spicey korean chicken Burger dari mcdonalds.

    Assalamualaikum Hai korang??..throwback cerita beberapa hari lepas.Dah lama nak up story ni,tapi asyik tak berkesempatan je. Hari ni gigih jugak nak update entry.Hari khamis lepas,lepak kat mcdonalds sambil mencuba resepi baru dari mcdonalds. Actually macam malas nak pergi awal-awal ni sebab takut ramai orang,tapi alhamdulillah,takdelah ramai sangat. Menu kami pada malam itu semestinya menu terbaru dari mereka.Spicey Korean burger.aku order yang set,and husband order ayam spicy tu. Ini antara menu yang kami order.extra ice cream sundae strawberry and butterscooth tak silap aku. Menu untuk aku,lambat sikit sampai. Not bad jugak rasanya.pedas sikitlah walaupun ko baru letak sikit je sos.Burger ni lain dari burger yabg ada mcd sebab dia bewarna hitam.…

  • food Review,  Lunch

    Lunch di Hj Abu Soto Power

    Assalamualaikum Hai korang☺☺Barulah kan nak up cerita rabu lepas.Actually memang dah lama pun nak ke sana.Lama weh tak pekena Soto nasi Hj Abu ni. Actually,dah banyak kali jugaklah kan makan kat sana.Dulu aku ada ceritakan tentang lunch kat sana dalam entry Pekena Hj Abu Soto Power.Kalau rajin korang bacalah ye.Kalau korang dah pernah pergi ke kedai ni,pasti korang dapat bezakan di antara soto yang pernah korang makan.Serious ramai yang cakap berbeza.Kalau tengahari ke sana,lambat je,memang lah kena menunggu giliran untuk makan.Makanan pun takde lah mahal sangat. Tengahari tu aku and officemate makan kat situ.Nampaklah perubahan kedai yang baru ni..mungkin lebih selesa. Nilah menu kami pada tengahari tu.ada jugak antara officemate…

  • food Review

    Food Review | Soft Shell Crab Menu terbaru di Yuzu Japanese Restaurant

    Assalamualaikum Hai korang☺☺ Bila sebut pasal makanan ni,memang rasa lapar je.Rasa time tu jugak nak cari makanan yang kita idamkan tu. Hujung minggu yang lepas,aku dan rakan blogger lain berkesempatan untuk merasai sendiri makanan jepun.Untuk food review kali ni,ramai yang join,so rasa seronok sangat dapat berkumpul ramai-ramai.Actually ini adalah 2nd time aku ke  Yuzu Japenese Restaurant. Korang boleh lah baca entry aku yang ini >> Food review | Yuzu Japanese Restaurant Mount Austin Johor.Tapi masa tu aku diperkenalkan menu yang ada di sana.Senang je sekarang ni nak cari makanan jepun di Johor ni.Yang penting restaurant ni tiada alkhohol dan No park…ah..korang translate lah sendiri kan… Tapi untuk kali ini,Yuzu Japanese…

  • food Review,  Nagging

    Makan-makan di Secret Recipe’s Aeon Jusco Permas

    Assalamualaikum Hai korang ☺☺ throwback cerita sabtu lepas.Kan aku ada up entry pasal Melayan Birthday girl kan..Hah entry ni sebenarnya berkait rapat lah dengan entry atas tu.Saja nak seperate kan entry..Banyaklah sikit kan entrynya..hahaha..Jadi korang takdelah baca dengan panjang berjela. Kalau ikutkan nak buat birthday dia kat kampung,tapi memandangkan babah lom gaji lagi,so kami raikan je dengan makan-makan bersama birthday girl tu.Nasiblah dia belum pandai bercakap lagi..Eh..tak jugak,pandai dah sebut tiga patah perkataan.Walaupun sebutan tu tak berapa nak jelas,tapi umi dia tetap faham apa yang dia cakapkan tu.Biasalah,orang dah nak dapat mulut kan..membebel jelah kerjanya..Budak banyak mulut memang macam tu kan. So,lepas sarapan kat rumah,kemas rumah mana yang patut,kami keluar…

  • food Review

    Food Review | Yuzu Japanese Restaurant Mount Austin Johor

    Assalamualaikum Hai korang☺☺Pada isnin yang lalu aku berpeluang untuk merasa makanan Japan yang aku rasa recommended sangat untuk korang di luar sana. Ihsan google 1st time merasai makanan jepun,ada certain makanan yang membuatkan aku nak repeat untuk ke sana lagi.Pada isnin lepas aku dan Mak Suzlin di jemput untuk membuat food review di sana.And of course aku ambil peluang ni untuk merasai makanan jepun di johor  ni. Pertama kali kami disajikan dengan sajian ni. Edamame (RM4.90) 1st impression aku masa nampak edamame ni,terfikir,sedap ke benda ni,nak kunyah dengan kulit sekali or macam mana…hehe..Nasib baik rakan blogger aku chinese bagitahu macam mana nak makan benda ni..La…macam makan kacang rupanya..And of course…

  • food Review,  happy mothers day

    A Date With Mum Mother’s Day Celebration By Fanpekka Cafe SDS

    Assalamualaikum Hai korang☺☺ Sabtu lepas aku berpeluang untuk menyertai satu Event yang diadakan di Aeon Jusco Tebrau.Event ini diadakan sempena Mother’s Day pada bulan ini.Selain aku,dua blogger JDT Blogger yang terlibat adalah Suzlin dan juga Mialiana. Event  ini adalah anjuran Fanpekka Cafe SDS bagi memperkenalkan menu mereka sempena Mother’s Day ni..And yes,family aku sejak dari kecil lagi memang membeli kek di SDS Bakery ni. Oklah, meh aku bagitahu korang apa yang specialnya Menu sempena Mother’s Day ni dari SDS. Sempena Mother’s Day celebration ni,Fanpekka Cafe SDS  memperkenalkan Family Platter yang sangat menarik . Menu menarik yang ada di dalam Family Platter ni   Main Course untuk Family Platter  Stir fried…

  • food Review,  foodporn,  kisahsidairy.com,  lifestyle blogger

    Dinner Di SDS Cafe & Bakery Kota Masai

    Assalamualaikum Semalam nak pi tempah kek untuk anak dara sorang tu.Teringat dekat tempat aku tu ada satu kedai bakery baru bukak..tempat nampak dari luar memang best..tapi..MEMANG best pun…hehhe..chillax je makan kat situ…Memang suggest kat korang yang nak chillax dengan kengkawan..yang bawak anak tu,korang faham-faham jelah kan..hahaha..Macam aku ni,tak boleh nak chillax sangat.. Ok..Cafe ni sebenarnya milik SDS group.Cuma dekat sini siap ada Cafe..Sebab tu kedai ni namanya SDS bakery Coffee Pastry Cake .so selain dari makan kek dan roti,korang boleh jugak makan western..Eh..yang tak western pun ada.. So,orang kota masai boleh la singgah kat situ..Tapi kalau malam,memang ramai orang tau! Aku memang suka dengan suasana Cafe macam ni..Jom kita tengok…

  • coffee,  food Review,  foodporn,  kisahsidairy.com,  lifestyle blogger

    Cuba Pula 916 Coffee

    Assalamualaikum Ini kali ketiga aku mencuba Coffee yang dijual di tepi jalan dengan nama yang berlainan.Kalau dulu aku pernah cerita pasal Menikmati Coffee Legend di Entry ini .Kedua aku sudah pun mencuba Pirate Coffee cuma aku tak sempat ler nak ambil gambar time tu..So yang ketiga kali pulak aku mencuba  pula 916 Coffee..Aku beli ni pun sebab ondway ke office memang lalu kat jalan ni.So,nak jugaklah merasa jenama yang lain pulak Berharga hanya rm5 per cup memang lebih dari cukup untuk minum sorang.Ondway nak balik Office tu aku and 2 others officemate tetiba nak menyinggah untuk beli 916 Coffee ni.Cup memang besar bak hang!!Boleh minum dua orang untuk satu cup..Tuari aku…

  • food Review,  kisahsidairy.com,  lifestyle blogger

    Menikmati Coffee Legend – Rileks,respond & Chill

    Assalamualaikum Di sekitar Johor bahru ni,yang setakat ni aku tau atau kat tempat lain dah ada dah..Itu aku tak tau..hahaha…Baru-baru ni rasa viral jugak la di fb aku pasal Coffee ni..Actually yang paling viral adalah Pirate Coffee.Memang dah banyak jugak kiosk-kisok di sekitar tempat Pasir gudang ni.Cuma aku belum berkesempatan untuk merasai kenikmatannya lagi, Hujung minggu hari tu,masa balik dari servis kereta,ternampak Coffee Legend bukak kiosk tepi jalan..Cakap kat husband,nak cuba tak coffee ni.Husband apa lagi,tak menolak la kalau berkaitan dengan ais ni..memang pebret dia kot.Pergi le kami menjengah kat situ..Tanya apa yang menarik kat owner kedai tu.Dia kata semua sedap..ho lah!! takdenya kan penjual kata menu diorang tak sedap.…