• festival layang-layang

    10 TIPS CARA UNTUK ELAK ANAK HILANG

    Assalamualaikum
    Hai korang☺☺Kan aku ada up entry pasal Festival layang-layang Pasir Gudang 2018 tu kan,Kalau ikutkan dari rumah aku ke Tasik Layang-Layang tu,setengah jam pun tak sampai.Ada lah dalam 10 minit  kot.
    Tapi walaupun tak jauh,kalau dah ada Festival ni,dia punya jammed boleh krem kaki ni dek non..Jumaat malam sabtu hari tu,mak aku datang,so dia lah yang ajak ke sana.Ikutkan hati ni malas rasa nak terjah ke sana.Tapi memandangkan adik² pun dah sibuk,pergilah jugak.
    Satu sebab aku tak suka nak pergi Festival layang-layang ni,Orang terlalu pack.Nak ke sana-sini pun nak kena hati-hati memandangkan aku bawak anak.And yes!! ibubapa kena lebih beri perhatian kepada anak-anak berbanding tengok layang-layang kat udara tu atau cuci mata ke booth-booth yang menjual segala jenis barangan tu.
    Bukan nak cakap aku ibu yang prihatin,tetapi saja nak nasihatkan sesama sendiri bila ke tempat-tempat macam ni,pastikan jaga anak dengan betul.Sebenarnya boleh je kita nak atasi kes anak hilang kat tempat-tempat macam ni.Malam yang aku pergi tu pun,ada dalam dua tiga kes  anak dan mak pak yang hilang.Yang sadisnya anak umur 3 tahun boleh hilang..Ok…aku terus tak dapat nak bayangkan macam mana boleh hilang.
    Seperti yang aku baca di blog theasianparent.com ada dikongsikan 10 tips cara untuk elak anak hilang.Tips ni bagus untuk kita gunakan supaya anak kita tak hilang.Yelah,once dia dah hilang,payah untuk kita nak cari.Lagi-lagi bila kanak-kanak yang masih tidak boleh bercakap.

     10 TIPS CARA UNTUK ELAK ANAK HILANG

    1. Rancang Percutian atau perjalanan anda dengan teliti
    Jika kita sudah mempunyai rancangan untuk bercuti,satu hal yang perlu kita tahu adalah maklumat kawasan tempat percutian.Contohnya,adakah tempat itu penuh dengan orang ramai atau menyediakan “Kids Zone” untuk kanak-kanak
    2.SEDIAKAN KAT IDENTITI
    Pastikan kita tulis nama anak,tarikh lahir,alergik atau kondisi kesihatan yang perlu diketahui(jika ada) dalam kad identiti anak anda.Letak Kad Identiti ini DIDALAM baju atau poket  anak anda.Pastikan mereka tahu ada kad identiti dalam poket itu.Kad identiti itu juga perlu ada nombor telefon anda dan pasangan.
    3.BERI ANAK PAKAI BAJU WARNA CERAH
    Sebelum keluar rumah,pakaikan mereka dengan baju yang berwarna cerah atau warna Neon untuk mengesan mereka apabila berada di Khalayak ramai.
    4.TETAPKAN MEETING PLACE
    Sebelum ke sesuatu tempat,pastikan anda memberitahu atau menunjukkan pada mereka sebuah meeting place.Meeting Place sangat penting jika mereka hilang.Contohnya pilih tempat yang senang mereka ingat  seperti kaunter pertanyaan,kedai aiskrim atau restoran KFC berdekatan.
    Memandangkan aku takut aku sendiri terlepas pandang kat anak-anak,so ini jelah gambar yang dapat aku snap hari tu.
    5.AJAR ANAK PESANAN PENTING INI
    Seorang kanak-kanak di Amerika Syarikat berjaya menyelamatkan dirinya daripada di culik orang asing dengan mengingati pesanan penting ibunya ini

    Jika hilang atau sesat,minta tolong pada orang tertentu sahaja iaitu pada ibu yang berjalan dengan anaknya atau pegawai keselamatan.JANGAN minta tolong pada lelak atau wanita yang berjalan seorang diri.ORANG DEWASA TIDAK AKAN MEMINTA PERTOLONGAN KANAK-KANAK,jadi jangan tolong orang  yang tak dikenali.Kekal di meeting place jika sesat.Tunggu disitu saja.

    6.SIMPAN GAMBAR TERKINI ANAK ANDA
    Lebih bagus jika anda memiliki gambar terkini mereka.Sebelum keluar dari rumah tu,ambil gambar terkini anak dahulu ye.Senang cerita kita selfie sebelum keluar rumah.

    7.JANGAN TINGGALKAN MEREKA BERSEORANG
    Walau dalam sebarang keadaan sekalipun,seorang kanak-kanak nyaris diculik ketika ibu bapanya masuk ke dalam tandas.

    8.LABELKAN NOMBOR TELEFON ANDA
    Salah seorang rakan saya telah menulis nombor teledonnya pada tangan semua anak-anak dengan permanent marker.Anda juga boleh melabelkan nombor telefon anda pada pakaian anak-anak.Tulis nombor telefon.

    9.BELI PERANTI PENGESAN DENGAN GPS
    Peranti pengesan dengan GPS ni memang mahal,tapi jika ada kita ada satu,dah tak perlu risau.pastikan peranti ini sentiasa dengan anak anda.

    10.SENTIASA BERWASPADA
    Perkara macam ni kita tak tahu bila akan terjadi,sebab tu kita kena sentiasa berwaspada.Jangan terlalu mudah mempercayai individu yang tidak dikenali.Dunia sekarang ni kat mana-mana boleh terjadi kes individu yang berniat nak cederakan kanak-kanak.Bukan itu sahaja..mereka juga sanggup menculik untuk wang ringgit.

    So,sama-samalah kita gunakan tips ni bagi memastikan keselamatan anak kita.Oklah..Jomlah layan sikit gambar yang aku sempat snap malam tu.

    Kalau tengok orang dari jauh tu,mesti korang dapat bayangkan betapa padatnya orang malam tu weh.

    Nak tengok orang nyanyi pun aku malas…hahaha…Kat sini aku cari kawasan yang lapang untuk anak-anak bermain.Lepas dah beli makanan dan mainan untuk diorang.Cari tempat lapang  dan duduk sambil perhatikan anak-anak bermain.
    Makcik blog ni sempatlah kan mengabadikan muka kat dalam Festival Layang-layang ni.

    Thanks for Reading kisahsidairy.com

    Contact me at :sitirohaida81@gmail.com

  • festival layang-layang

    Festival Layang-layang 2018 -28 Februari – 4 mac 2018

    Assalamualaikum

    Festival Layang-layang ke 23 tahun 2018 .Hah..ni pastinya buat korang tertunggu-tunggu kan.Sebab apa,Festival Layang-layang Sedunia Pasir Gudang akan di adakan setiap tahun pada bulan Mac tau.Dalam Festival ini penyertaan dari seluruh Negara mempamerkan kehebatan dalam menaikkan layang-layang dengan pelbagai saiz dan design mereka tersendiri.

    Festival Layang-Layang Sedunia Pasir Gudang merupakan salah satu acara pelancongan anjuran Kerajaan Negeri Johor melalui Majlis Perbandaran Pasir Gudang dengan kerjasama,Tourism Johor,Kementerian Pelancongan Dan Kebudayaan Malaysia,Kementerian Majlis Pelayang Malaysia dan Persatuan Pelayang Johor.Festival Layang-layang ke 23 ini akan diadakan pada 28 Februari – 4 mac 2018



    Festival Layang-layang 2018 -28 Februari - 4 mac 2018

    Festival yang berwarna-warni adalah salah satu acara utama di dalam Kalender Pelancongan Negeri Johor .Festival tahun ini turut mengekalkan kolaborasi antara dua penganjur di Satun,Thailand dan di Pasir Gudang.

    • Festicval Layang-Layang Antarabangsa Satun,Thailand ke 38 pada 23-26 februari 2018
    • Festival Layang-Layang sedunia Pasir Gudang ke 23 pada 28 Februari -4 mac 2018
    Festival Layang-layang 2018 -28 Februari - 4 mac 2018

    ACARA-ACARA MENARIK FESTIVAL LAYANG-LAYANG 2018

    • Persembahan pelbagai bentuk layang-layang bersaiz besar dan sederhana oleh peserta antarabangsa daripada lebih 40 buah negara seluruh dunia dan peserta Kebangsaan seluruh Negara.
    • Pertandingan Layang-layang peringkat kebangsaan,peringkat Sekolah-sekolah ASEAN,sektor korporat dan kategori Pihak Berkuasa Tempatan Johor.
    • Pameran dan bengkel layang-layang awam oleh peserta antarabangsa dan tempatan.
    • Pertandingan membuat Wau Tradisional peringkat kebangsaan,Sekolah danPihak Perkuasa Tempatan Johor.
    • Persembahan “Lollypop Drop” oleh peserta antarabangsa dan tempatan.
    • Pertunjukkan menggunakan buggy dengan layang-layang.
    • Pertandingan “Malay Kite” Terbuka laga di Udara.
    • Pertandingan Layang-layang ciptaan kreatif 3D terbuka.
    • Pertandingan Rokkaku Korporat.
    • Pertandingan layang-layang ciptaan kreatif peringkat IPTA/IPTS Pasir Gudang.
    • Persembahan kebudayaan dan artis jemputan.
    • Pertandingan melukis dan mewarna.
    • Kempen kesihatan dan derma darah.
    • Ekspo Pelancongan dan Kraftangan.
    • Persembahan Eco World Symphony Drummers dan Eco World Choir(Majlis Perasmian).
    • Persembahan layang-layang bercahaya waktu malam daripada wakil komuniti 24 zon Pasir Gudang (Majlis Perasmian)
    • Persembahan Bunga Api(Majlis Perasmian)
    Banyakkan aktiviti yang best-best kat sana.Bukan setakat aktiviti macam ni.pelbagai jualan makanan dan minuman serta baju dan tudung pun banyak di jual disini.Lebih seratus booth yang tersedia di sini..
    Info Sini

    Thanks for Reading kisahsidairy.com

    Contact me at :sitirohaida81@gmail.com