• FAMILY

    Hadiah dari Auni Untuk Umi

    Hadiah dari Auni Untuk Umi | Cerita minggu lepas sempena hari ibu.Tersenyum-senyum masa umi ambil dia kat Taska Nampak umi terus panggil.Umi………. uih..kuat suara budak bertuah tu.Dengan tak sabau nak tunjuk hadiah yang dia nak bagi kat umi.Teacher kat sebelah tu dah tersengih-sengih. Rupanya dia tak sabau nak bagi umi DIY pokok bunga kertas yang dia buat kat school… Timbullah adegan cium mencium umi dia satu muka.Tapi yang tak menahan tu dia nyanyi lagu happy birthday.Aduiii anak. Umi tetap simpan benda-benda yang dia buat sepanjang dia di Taska.Nanti dah besar umi nak tunjuk kat dia hasil kreativiti yang dia pernah buat dulu…hahaha.. Seronok tau kalau kita dah tua, tiba-tiba nampak…

  • SELAMAT HARI GURU
    FAMILY

    Selamat Hari Guru 2019

    Selamat Hari Guru 2019 | Selamat hari guru untuk warga pendidik di mana juga korang berada. Kalau sebut pasal hari guru ni, berbalik semula pada tugas mereka sebagai pendidik.Bagi umi, bukan senang nak mendidik. Lagi-lagi nak mendidik anak orang.Memerlukan kesabaran yang palingggg tinggi .Sedangkan anak kita sendiri pun, payah kita nak didik, inikan pulak lagi orang. Istimewanya seorang guru, mereka ada satu sikap yang penyabar dan pandai mengambil hati anak murid.Sebab tu ada di kalangan pelajar mereka yang terlalu sayang kat mereka ni. Menggalas tanggungjawab seorang guru sangat besar kan. Bukan sahaja sebagai guru, tetapi juga sikap mereka adalah sebagai ibu bapa kepada anak murid mereka.  Sebab itulah kita sebagai…

  • FAMILY

    Puasa Pertama Berkumpul di Kampung

    Puasa Pertama Berkumpul di Kampung | So far setakat ni, umi dapat puasa pertama bersama-sama dengan family kat Kampung Ikutkan tahun ni umi tak cuti, disebabkan Taska Naura Auni tutup, jadi terpaksalah umi bercuti.Dan sebab tulah umi dapat bersahur dan berbuka dengan family kat kampung. Walaupun adik beradik umi ada 10 orang, tapi tak semua dapat balik dan berbuka puasa bersama.Hanya 5 orang adik beradik je yang dapat turut serta berbuka puasa bersama.Yang dua orang tu confirm la sebab memang duduk dengan mak. Kiranya yang berkeluarga cuma 3 orang jelah. Yang lain tak dapat nak balik.Dan kebiasaannya setiap tahun mak akan berniaga di Bazaar di kampung kami. Selalunya mak mula…

  • FAMILY

    Pertama kali menggunakan Pressure Cooker

    Pertama kali menggunakan Pressure Cooker |Orang dah lama guna pressure cooker, umi baru ni nak mencuba 😀  Begitulah kehidupan umi yang biasa-biasa ni.Nak dapat selepuk apa yang dihajati memang takkan tercapai. Biarpun umi mengharapkan satu jenama yang disebut-sebut, tetapi umi tetap bersyukur atas pemberiannya. Umi ada ceritakan birthday present yang umi dapat oleh my husband.Ada umi ceritakan di entry  INI.  Alhamdulillah, babah merealisasikan impian umi untuk dapatkan pressure cooker ni.Patut ler beria dok usha cerita pasal Pressure cooker ni.hahaha.. Dan dia pilih warna yang umi suka pulak tu.Allahu…syukur sangat. Disebabkan umi tak sabar nak mencuba memasak menggunakan pressure cooker ni, maka keesokkan malamnya umi dok try memasak pulut kuning menggunakan…

  • FAMILY,  food hunter

    Dinner Birthday di Moonlight Cake House

    Dinner Birthday di Moonlight Cake House | Hari isnin hari tu babah ajak pergi dinner..Nak ajak umi makan kek katanya. Setiap kali birthday, kebiasaannya babah akan bawak ke Secret Recipes je.Tapi kali ni umi nak ubah selera sedikit la kan.So, umi  decide untuk ke Moonlight Cake House di Seri Alam.Dalam pukul 6.30 petang gitu kami gerak ke Seri Alam sebab kalau awal sangat umi puasa pulak.So, agak-agaklah masa untuk ke sana.   Nasib baik tak ramai orang, umi pilih meja yang berhampiran dengan cermin.Tapi tulah, tersalah pilih ,dapat pulak lighthing tak berapa nak cantik.Jadi gambar pun so-so jelah..ah.lantakkan dia. Mula-mula kami order makan dulu sebelum turun ke bawah untuk order…

  • FAMILY

    Its My Birthday!!

    Its My Birthday | Alhamdulillah..syukur bila Allah swt masih pinjamkan lagi nyawa untuk umi di muka bumi ini. And yes, i am officially 38 years old pada 30 mac 2019.Umi tak takut nak bagitahu orang yang umur umi 38 tahun.Biarlah mereka tahu, sebab bagi umi, usia bukan penghalang untuk kita buat itu dan ini.Yang penting apa yang kita buat tu, bukanlah benda yang tak betul. Entry bebelan umi mungkin akan panjang lebar.Itu pun mengikut mood yang akan umi tulis..hahaha. Alhamdulillah..Menerima wish birthday dari rakan-rakan, saudara mara dan juga adik beradik.Ucapan istimewa yang umi selalu tunggu-tunggu dari suami dan juga mak umi sendiri. Nak harapkan budak² ni, lambat lagi.. hahaha. Terima…

  • FAMILY,  INFO,  PARENTING

    Udang pilihan keluarga Umi

    Udang pilihan keluarga Umi | Tetiba pulak kan umi nak bercerita pasal udang.Tapi itulah yang terfikir masa umi kopek udang malam tadi. 🙂 🙂  Actually, udang memang banyak jenis dan harga.Ada yang murah dan ada yang mahal.Bergantung juga kepada jenis apa yang korang suka. Di pasaran selalunya peraih banyak menjual udang kara , udang putih, udang harimau dan lain-lain lagi.Nak cerita pasal spesies udang ni memang panjang lebar lah jawapannya kan. 😆 😆    Selain dari udang yang besar-besar ni, satu jenis udang yang selalu menjadi pilihan umi setiap kali ke pasar adalah udang kulit keras.Umi tak pasti namanya apa, tapi memang menjadi kegemaran keluarga umi tau.   Udang ni…

  • FAMILY

    Kembali Bekerja Selepas Kes Pencemaran Udara di Pasir Gudang

    Kembali Bekerja Selepas Kes Pencemaran Udara di Pasir Gudang | Actually umi bercuti dari hari khamis minggu lepas sehingga Ahad. Umi ada cerita pasal Pencemaran di Pasir Gudang akibat Bahan Kimia yang di buang di Sungai Kim Kim . Usaha untuk membersihkan sisa-sisa bahan kimia yang dah tersebar luas tu semakin hari semakin baik.Dan umi pun dah kembali ke Pasir Gudang.Ikut hati memang taknak tinggalkan rumah, tapi disebabkan rabu malam khamis tu umi rasa sesak nafas, mata pedih, terus babah ajak balik kampung.Sampai di sana, ibu pulak suruh dapatkan rawatan.So, dapatlah umi MC selama dua hari. Dalam pada bercuti, tu umi banyak minum air masak dan air susu kerana ada…

  • FAMILY

    Bila tekak teringin nak makan kat Ikea

    Bila tekak teringin nak makan kat Ikea | Kemahin kan tajuk tekak teringin bagai.Tapi saja lah umi nak cerita santai-santai je ni. Kena skip dulu entry review.So kita throwback minggu tak sihat bulan lepas. Umi dua hari MC sebab tak boleh nak bekerja.Masa tu demam dan lebih parah lagi bila batuk teruk dan jugak selsema. Nak baik batuk tu rasa dekat 3 minggu jugak nak baik tau.Macam-macam ler ubat yang umi makan.Dari ubat klinik sampailah ke ubat china.Alhamdulillah…masa tu memang banyak teguk air masak jelah. Satu hari tu umi pergi klinik babah yang hantar sebab umi memang tak larat nak drive.Lepas hantar dak Naura ke Taska,terus babah hantar umi ke…

  • FAMILY

    Family Time di Jusco Bukit Indah

    Actually, hari tu adik-adik ada datang rumah.So, ingat nak spend masa together dengan mereka.Umi pun cakap dengan babah nak bawa mereka ke mana. Sebelum tu, jumaat lepas balik kerja, kakak request nak main kat tasik layang-layang.So, dengan berbaju kurung, umi bawak budak-budak ni terus ke sana.Lepas dah main kat playground,main belon sabun tu semua, moh ler balik sebab umi pun dah rasa berlengas je.Apa tidaknya, balik kerja, tak sempat masuk rumah lagi dah ajak umi ke sana.So, nak tak nak umi layankan jugak budak-budak.Pukul 6.45 dah gerak balik sebab dah petang sangat.Risau pulak kang nyamuk gigit bebudak ni. Malam tu umi pun bincang dengan babah nak bawak diorang pergi mana…