Showing 95 Result(s)
FAMILY PARENTING

Wordless Wednesday #54 | Berakhir sudah Persekolahan

Wordless Wednesday #54 | Berakhir sudah Persekolahan | Lama betul tak membebel kat blog ni hah.Dari urusan sekolah sampailah balik ke kampung.Stuck di kampung disebabkan banjir lagi Alhamdulillah, habis sudah sesi persekolahan untuk tahun 2020.Kini masuk semula di tahun yang baru.Semoga anak-anak boleh bersekolah seperti biasa kan. Banyak pelajaran yang tertinggal untuk tahun 2020 lepas, semoga tahun ni anak-anak tidak akan tertinggal lagi pelajaran untuk tahun 2021.Umi tetap bersyukur Naura …

Senarai Barangan Hantaran Lengkap Untuk Pengantin
FAMILY

Senarai Barangan Hantaran Lengkap Untuk Pengantin

Senarai Barangan Hantaran Lengkap Untuk Pengantin | Pastikan semuanya lengkap seawal mungkin bagi mengelakkan dari tidak cukup bilangannya semasa majlisnya nanti. Persedian sebelum berkahwin atau bertunang ni selalunya dilakukan lebih awal supaya tiada perkara yang tidak diigini berlaku semasa hari persandingan atau pertunangan.Kena bincangkan berapa dulang hantaran yang nak dihantar semasa majlis dan bentuk gubahan hantaran kahwin yang macam mana nak buat nanti. 7 JENIS DULANG HANTARAN YANG POPULAR SEKARANG …

MAKANAN IBU MENGANDUNG SEPANJANG TEMPOH KEHAMILAN
KEHAMILAN

Makanan Ibu Mengandung Sepanjang Kehamilan

Makanan Ibu Mengandung Sepanjang Kehamilan |Bukan sahaja ibu-ibu sahaja kena ambil tahu tentang makanan untuk ibu mengandung, para lelaki kena juga ambil tahu khususnya mereka yang bergelar suami. Semasa kita merancang untuk hamil ataupun menyusu, penting untuk kita memenuhi keperluan khasiat yang diperlukan kedua dua ibu dan janin. Badan kita memerlukan pelbagai nutrien penting seperti asid folik / folat, dha, asid lemak omega 3, prebiotik, kalsium dan Besi, untuk menyokong …

Ini Sebab Suami Isteri kena Tahu Mengapa Rezeki Tak Masuk
FAMILY

Ini Sebab Suami Isteri kena Tahu Mengapa Rezeki Tak Masuk

Ini Sebab Suami Isteri kena Tahu Mengapa Rezeki Tak Masuk | Pernah tak kita terfikir kenapa kita selalu kesempitan duit? Selalu je rasa tak cukup walau gaji dah cukup besar diterima setiap bulan? Kadang kala kita bergaduh dengan pasangan dan saling salah menyalahkan yang lain bila apa yang kita ada masih tidak mencukupi.Nak dimurahkan rezeki bukan hanya perlu berdoa sahaja, kita perlu elak dari melakukan perkara-perkara ini supaya rezeki dalam …

FAMILY

Wordless Wednesday #50 – Rindu nak hiking

Wordless Wednesday #50 – Rindu nak hiking | Macam dah lama sangat umi tak hiking. Selepas percubaan pertama dan kedua berhasil untuk naik bukit tinggi tu, timbul rasa seronok nak berhiking. Masa umi ke sana, ada je group-group hiking yang ajak join diorang untuk berhiking di tempat-tempat lain. Tapi umi selesa untuk pergi sendiri.Bukan apa, umi tak boleh terlalu laju sangat nak ikut diorang tu.Takut nanti menyusahkan diorang untuk tunggu …

Memasak di hujung minggu paling best
FAMILY

Memasak di hujung minggu paling best

Memasak di hujung minggu paling best| Apa yang best sedangkan hari-hari memasak.Cuma bila hujung minggu tu, menu lainlah sikit.Takdelah campak-campak Mestilah berbeza perasaan dan mood bila dapat memasak dihujung minggu bagi mak yang bekerja macam umi ni.Jadi mestilah memasak di hujung minggu paling best Yelah, hujung minggu je masa yang banyak ada di rumah especially hari ahad la.Sebab jarang ahad tu umi keluar.Disebabkan Auni dan babah juga bekerja, jadi takdelah …

FAMILY

Bawa anak-anak ke Jeti Kongkong Laut

Bawa anak-anak ke Jeti Kongkong Laut | Hujung minggu hari tu sempatlah ajak babah dan anak-anak ke sini. Actually antara rumah umi nak ke Kongkong ni takdelah jauh sangat.Kalau korang nak tau apa yang ada di Kongkong ni sebenarnya selain dari mendapatkan hasil tangkapan laut, ada juga chalet di mana korang yang kaki pancing tu boleh menikmati keindahan malam di Chalet Terapung di Kongkong ni.   Korang jugak boleh makan …

Nak Bahagiakan Isteri? Ikuti 15 Pesanan Penting ini
FAMILY PARENTING

Nak Bahagiakan Isteri? Ikuti 15 Pesanan Penting ini

Nak bahagiakan isteri? Ikuti 15 pesanan penting ini | Perkahwinan yang bahagia terletak pada sikap toleransi antara isteri dan suami.Bila pasangan tidak ambil kisah tentang pasangan masing-masing maka timbullah persengketaan.Rumahtangga semakin goyah dek kerana sikap sambil lewa dan mengakibatkan rumahtangga menjadi hancur. Anak adalah amanah dari Allah swt yang perlu kita jaga.Bukan untuk dibiar begitu je kan? Begitu juga isteri.Mereka juga amanah dari Allah untuk sang suami pegang dengan penuh …