• Dunia Blogging.Blogger baru,  Uncategorized

    Lunch Date dengan Blogger Lin

    Assalamualaikum
    Hai korang ☺☺ begitulah tajuk entry hari ini..and lunch date tu pada hari ahad..Actually Blogger supermak ni memang berasal dari Pasir gudang.sama tempat,cuma area berlainan sedikit la..
    Kalau nak jumpa memang senang je.tapi disebabkan kami ni bekerja,so masa nak jumpa tu memang  payah la sikit kan.Dah decide nak jumpa ahad tu,so plan makan-makan di warung Mak Eton..
    Sebenarnya takde occasion apa-apa pun untuk lunch date hari tu,maybe dia nak belanja untuk birthday girl gaknya..agagaga..tak habis2 kan birthday girl
    Sharp pukul 11,lin dah datang pick up..amboi..mak…cepat sungguh.Dia kata dah lapar.Masa lunchdate tu,masing2 single,so tak bawa naura.kebetulan babah dia tak kerja hari tu,and dia pun tido,
    Blogger lin

    Menu kami hari itu pastinya Shell out

    Untuk 3 orang makan.
    Memang melantaklah kami tengahari tu,nasi sikit je,tapi suka ratah lauk seafood tu..aiseyy…sedap tau..macam nak repeat je makan kat situ..untuk set ni percuma air dan nasi..hahaha
    Syokkan..Biasalah,kalau dah jumpa blogger,mestilah cerita pasal blogger..syok tau..kalau boleh nak berjam-jam berbual,tapi apa kan daya,kami ni mommy blogger..tak boleh lama-lama berborak..cukup masa kena balik…moga lepas ni jumpa lagi tau lin..boleh borak-borak pepanjang..hahahaha
  • blogger,  blogger lifestyle,  Dunia Blogging.Blogger baru

    Dapat Hadiah Dari Blogger Farah Waheeda

    Assalamualaikum
    Alhamdulillah..Dapat lagi koleksi hadiah dari Blogger..
    Sebenarnya hadiah nie dah lama sampai..Rasanya dah 2 minggu..Tetapi disebabkan aku guna alamat company,so hari nie baru ambil.
    Ada Fridge Magnet Guitar dan pencil tu..
    Haishh…Bila tengok hadiah nie,teringat pulak hadiah yang belum sempat aku poskan..Bila nak pos tak taulah,..Kesian mereka menunggu..huhu…Memang dekat sebulan dah terabai..Tinggal nak beli setem je tu..
    Thanks Farah dengan hadiah nie..boleh akak kumpul buat koleksi kat peti ais tu..
    Jom korang terjah blog Farah
    ♥ Blog Mrs. Secretary ♥
    Sorry Farah..akak ambil header nie tanpa pengetahuan..
    Korang klik Header nie untuk ke blog Farah ye
    Masih berhutang blogwalking kat blog2 rakan-rakan blogger..
    Busy weh!!! petang nie nak bawa Nur Awfiyah Berkhatan pulak…
  • Dunia Blogging.Blogger baru

    Tahniah kepada blogger Akupenghibur.com

    Assalamualaikum
    Msmw_2014 telah pun berakhir.seorang dari pemenang itu adalah rakan blogger yang sentiasa menyinggah di blog aku ni.Seorang anak muda yang aku kagumi dalam setiap entry yang dia tulis berkisarkan pengalaman hidup nya . kebanyakkan entry entry yang diterbitkan banyak berunsurkan nasihat serta panduan hidup kepada remaja kini.
    Blogger yang dikenali sebagai acik adalah empunya blog akupenghibur.com
    Acik telah memenangi Best Lifestyle Blog dalam MSMW_2014 kali ini.
    Tahniah kepada Acik, moga kemenangan ini menjadi kunci kepada usaha acik untuk terus berjaya di masa akan datang.Menjadi contoh kepada anak muda yang lain Insyallah.
    Tak lupa juga kepada blogger Denaihati,dan blogger blogger yang telah berjaya dalam event ni..
    Majulah blogger untuk Negara…

    Sumber :fb acik
  • Dunia Blogging.Blogger baru,  Tips,  Uncategorized

    Berapa banyak Publish Entry dalam satu masa??

    Assalamualaikum
    Entry nie kira macam entry tak puas hati jugaklah…hehehhe..Maaf terasa.
    Pernah tak korang publish entry korang lebih dari 10 kali dalam satu masa..
    Contohnya macam nie..
    Blogger nie  publih entry2 nya dalam satu masa..tersusun cantik je satu page .
    Taklah semua blogger macam tu.ada lah 2-3 blogger yang buat perkara yang sama..
    Tapi bagi korang berbaloi tak kalau publish entry dalam satu masa banyak macam ni.Bagi aku cara tu salah.Dan boleh menimbulkan masalah bagi orang lain sebab terpaksa clearkan beribu2 emel notification dalam satu hari..Yelah..bayangkan kalau blogger tu Follow 5 atau 6 k..dan orang yang mereka follow tu setiap seorang akan buat perkara yang sama..Bayangkan juga betapa banyak nak kena delete.
    Bila dah macam nie,aku terpaksa delete je semua ..lagi puas hati.kalau takat 3-4 entry tu takpelah…Ni dah satu page nama yang sama…adohaiii…
    Taktik macam nie tak berkesan untuk orang selalu terjah dan komen di blog kita.Betul tak?
    Cukuplah satu entry itu dipublish dan 2-3 jam berikut boleh la publish lagi entry tu..lagipun sekarang nie terlalu banyak group komuniti blogger yang kita Join..Biarlah satu untuk satu group tu..Next dalam 2-3 jam barulah korang publish lagi..Taklah orang bosan nak terjah blog kita
    Bila korang buat taktik yang salah,for sure orang akan menyampah dan delete je entry korang tu..Pernah ke korang buat macam aku ni..Kalau tak pernah confirm la aku yang bermasalah..hoho..
    Janganlah ada yang kecik hati dengan entry aku ni..Anggap je ni adalah tips yang aku bagi kat korang…Tips la sangat..
    Dahlah..taknak mengarut sangat..Tak taulah korang faham ke tidak apa yang aku cuba sampaikan nie..
  • Dunia Blogging.Blogger baru,  Uncategorized

    Akan MenCari Bila lama Menyepi

    Assalamualaikum
    Dunia blogging dah macam kita berkawan dengan kawan kawan kita di alam nyata.Cuma bila di alam maya kita taklah bertemu empat mata dengan mereka..Boleh juga dikatakan persahabatan jarak jauh.Contohnya dlam kita berblogging nie,tak semestinya kawan blogger kita tu satu tempat dengan kita.Mestilah di merata tempat Di Bumi Allah nie..Ada ke yang duduk kat planet asing..Angkat tangan.. hehe
    sumber:fb
    Bila berblogging, setiap hari kita akan kenal siapa kawan kawan yang selalu menyinggah dan memberi komen di dalam blog.Bila dah hari hari,seakan akan boleh menghafal siapa yang tak komen kat blog hari ini..Wah sampai macam tu sekali kan.
    sumber :fb
    Dan dari situ aku terperasan  ada seorang blogger lelaki yang dulu rajin sesangat menyinggah ke blog aku ni..hehe..bukanlah famous mana pun blog ni..Tapi kalau takat blogger2 biasa tu kenal la..Tu pun boleh kira dengan jari je lah.
    Pernah juga tanya dia melalui emel..tapi takde jawapan..Selalu singgah blog,tapi blog tak berupdate..
    Apa khabar dia agaknya..Korang kenal tak blogger nie
    ke aku yang tak tau dia dah bertukar blog..isk..isk..yelah dulu dia rajin tanye aku pasal kaki patah,sebab masatu pun kaki dia patah jugak..Adalah sharing pengalaman2 yang aku dapat untuk membaik pulih kaki aku tu.Dia antara blogger yang rajin menerjah..betul tak..emmm…apapun yang terjadi,walau di mana pun dia,kita doakan yang terbaik untuk Fais..
    Harap dia akan kembali berblogging kan…eh..best tak tajuk entry aku..langsung tak mesra SEO kan..hahaha…
  • Dunia Blogging.Blogger baru,  kisahsidairy.com,  nuffnang

    Earning Nuffnang Semakin Banyak

    Assalamualaikum
    nuffnang
    Yang pastinya ramai di kalangan blogger yang menjadikan blog sebagai satu punca pendapatan sampingan..Tak ramai blogger sekarang yang kata blog sekadar suka suka…
    Begitu juga aku,Tetapi bila earning yang dikumpul tidak meningkat,mulalah rasa putus asa.
    Nak up entry dan blogwalking pun seperti dah malas nak buat.
    google
    Tetapi lebih banyak kita up Entry dan blogwalking,lebih banyak backlink atau pageviews yang kita dapat.Siapa kata senang nak senang…Of courselah kena usaha lebih untuk mendapatkannya…
    Dan aku akui taklah susah sangat nak jadi blogger kalau kita tau apa itu blog dan blogger tu.kalau nak menjadikan blog sebagai punca pendapatan sampingan,kenalah usaha sikit..Takkan nak harap orang untuk datang ke blog kita tanpa ada sesuatu yang menarik perhatian mereka kan…Of courselah ada entry yang sedap untuk kita baca dan lihat…
    Semua yang aku bebelkan tu memang ada kena mengena dengan aku..Saja nak up entry nie untuk menambah keyakinan diri aku untuk berblogging..Tapi niat asal berblog tidak dilupakan…
    Mencuba untuk tidak menjadi blogger yang bukan copy paste..Tapi aku hanya copy paste yang aku rasa perlu untuk entry aku je..
    Bila melihat mereka yang berjaya seperti Ben ashaari,bro Framstone dan ramai lagi,disitulah rasa nak jadi blogger sepenuh masa..Tapi aku perlu fikirkan juga untuk menjadi blogger sepenuh masa nie banyak yang perlu dipelajari…Perlu ada ilmu jugak.
    google
    Apa perasaan korang bila ada blogger yang up entry tentang jumlah pendapatan mereka melalui berblog..Ada tak rasa cemburu???..
    Cemburu tu memang ada pada semua manusia…orang gila pun cemburu..Cemburu itu perlu untuk meningkatkan lagi cara dan semangat kita untuk berblogging..betul tak..Kalau takde challenge..memang lah tak best..Aku cemburu wehhh!!!..Dan kerana cemburu itu jugak aku nekad untuk usaha lebih lagi…Bukan untuk tutup periuk nasi orang…Oh tidak!!!
    success
    google
    Untuk tahun 2014 nie,nak pertingkatkan lagi blog aku nie…harap keyakinan terus membara untuk berblog…
  • Dunia Blogging.Blogger baru,  seo

    Tukar atau Tidak??

    Assalamualaikum
    Bila banyak terbaca pentingnya Template dalam blog nie di Blog Hasrulhassan.Terniat juga nak tukar template nie.
    Sebenarnya kalau kita mempelajari selok belok SEO rasanya banyak yang perlu diubah dalam blog nie..
    kalau dulu memang lah sekadar suka suka…Sekadar untuk meluahkan apa yang rasa nak diluahkan.
    Tetapi bila dah lama berblog nie,dan mengenali blogger blogger otai,tujuan itu bukanlah hanya untuk suka suka..
    Yelah dalam kita berblog pun ,disamping itu kita pun boleh menjana pendapatan melaluinya..Cum semua tu terpulang pada kita nak atau tidak.
    Dah riki2 template yang disyorkan Oleh HH  pada blogger2 lain..Cuma belum ada kekuatan untuk menukar…hehehe…sayang tau!!!
    Tapi insyallah,satu hari nanti aku akan tukar jugak untuk yang lebih baik…ok tak..
    Semakin lama aku mebaca blog dari Otai Otai nie,semakin lah meluap luap keinginan aku untuk mengubahnya…Nampak juga kekemasan dan loading lebih cepat..
    Pada korang yang newbie,kalau rasa nak berblog ada tujuan yang lebih cemerlang,korang boleh la terjah Blog Hasrul Hassan untuk membaca segala tips yang diberikan..
    Template untuk rujukan…di Sini
  • Dunia Blogging.Blogger baru,  thanks to Blogger sayang

    Terima hadiah Dari blogger

    Assalamualaikum
    Alhamdulillah..hadiah dah sampai petang semalam..Walaupun kat rumah takde orang,tapi abang posmen letak je sampul surat berdaftar tu dekat dalam peti pos..Oklah tu kan dari kena ambil dekat pejabat pos.
    Aku dapat hadiah keychain kebaya Nyonya nie sebab aku adalah Pengkomen Tegar di Blog beliau untuk bulan oktober lepas.Cantik..
    blogger
    Siap ada kad lagi
    kebaya nyonya
    Nielah keychainnya..cantikkan…aku saja letak kat tepi calender tu..bila pandang aku akan ingat siapa yang bagi aku keychain nie.
    Jom terjah blog beliau nie..Pssstt…kalau korang nak jadi ahli atau nak beli barangan shaklee nie boleh hubungi ena untuk urusan pembelian dan pendaftaran occay
    zarenaheeney.
    To Ena :
    Thanks for the lovely gift…Moga persahabatan kita akan kekal terjalin..Tak tahu samada umur kita sama atau tidak..tapi takpe…janji  i nie da 3 series occay..hehehe
  • Dunia Blogging.Blogger baru

    Entry Deleted

    Assalamualaikum
    Disebabkan oleh seseorang yang telah memberi komen diluar jangkaan aku,aku delete supaya lebih memuaskan hati semua orang atau Dia…
    ihsan google
    Aku taknak orang lain atau aku berdosa bila aku memanjangkan lagi persoalan ini..yang pasti aku bukan buat entry hentam keromo…Kerana kebanyakkan maklumat banyak aku goole..Dan kebanyakkan maklumat itu jugak bukanlah sesuatu yang betul untuk kita ikut..berpuluh blogger yang telah mewujudkan entry villa nabila itu pun adalah entry dari hasil carian diorang menerusi google..Tapi aku amat  berterima kasih kepada mereka yang memberi komen negatif mahupun positif..boleh mematangkan aku untuk membuat entry di masa hadapan.insyallah.
    Aku berhak untuk delete sebarang komen yang negatif pada blog nie..
    baru rasa Macam tu agaknya keperitan  blogger blogger otai yang nak membina empayar dalam dunia blog nie..penuh dugaan dan cabaran…
  • Dunia Blogging.Blogger baru,  INFO

    Akibat Menahan kencing Yang Perlu Kita Tahu

    Assalamualaikum
    Yang pasti ramai dikalangan kita sering menahan untuk membuang air kencing dengan sengaja ataupun tidak.
    Sebenarnya ada keburukkan apabila kita menahan kencing nie.
    Menurut Pakar Urologi, Kesihatan Lelaki dan Pembedahan Robotik, Pusat Perubatan Prince Court, Datuk Dr. Sahabudin Raja Mohamed, menahan diri daripada membuang air kecil akan memberi kesan negatif kepada kesihatan.
    kencing
    Namun, perkara itu mempunyai kesan yang berbeza mengikut jantina dan usia.
    “Kanak-kanak yang menahan kencing terlalu lama boleh menyebabkan masalah besar. Tidak kira lelaki mahupun perempuan, ia boleh meningkatkan kejadian jangkitan saluran kencing.
    “Dalam kes yang lebih buruk, ia akan mengakibatkan inkontinens iaitu masalah hilang kawalan untuk menahan kencing,” kata Sahabudin.
    Masalah itu menyebabkan penghidap tidak mampu menahan kencing daripada terkeluar sendiri terutamanya ketika batuk, bersin atau meneran.
    Seseorang juga sukar untuk menahan kencing sehingga dia boleh terkencing di mana-mana sahaja sebelum sempat pergi ke tandas.
    Makna warna air kencingAntara tanda-tanda seseorang itu mendapat masalah inkontinens adalah sering berasa tidak puas ketika membuang air kecil atau aliran air kencing yang lemah.
    Masalah itu boleh terjadi kepada mereka yang mengalami kerosakan ginjal, uretra yang tersumbat ataupun kerosakan saraf akibat diabetes.
    Dalam pada itu, Sahabudin menjelaskan, membuang air kecil sebanyak di antara lima hingga enam kali sehari merupakan situasi yang normal.
    Namun, mereka yang membuang air kecil melebihi lapan kali sehari menunjukkan keadaan yang sebaliknya.
    “Kencing kurang daripada lapan kali sehari merupakan keadaan yang normal. Urin mereka akan berwarna jernih seperti air paip,” ujarnya.
    Ada 3 sebab utama kenapa kita tak boleh menahan dari kencing..aku share artikel yang aku baca nie.
    1. Menyebabkan tersumbat ureter buah pinggangIni kerana urin yang mengandungi sisa tubuh tak langsung dikeluarkan. Doktor pakar penyakit dalam, Dr Hasyim Kasim SpPD-KGH dalam fajar.co.id menjelaskan ibarat saluran air yang tidak rutin dibersihkan, kotorannya akan membuat saluran tersumbat. Bukan hanya itu, kotoran yang tidak ke luar juga akan menimbulkan pereputan.

    2. Jangkitan buah pinggangJika kencing ditahan berjam-jam dan jumlah kuman sangat banyak, maka kuman itu akan naik ke atas, ke arah buah pinggang. Hal ini tidak biasa, tetapi boleh terjadi. Akibatnya, boleh terjadi gangguan jangkitan pada buah pinggang.

    3. Tempat Simpanan Air Kencing RosakApabila kita tidak melakukan buang air kecil atau kencing, maka ada kemungkinan zat-zat tersebut akan merosakkan saluran kencing kita. Apalagi bila air kencing mengandungi kuman. Semakin lama air seni ini di kandung kencing, semakin banyak kuman yang ada.

    Melihat akibat yang ditimbulkan kerana menahan kencing, ketika merasa kencing maka segeralah untuk melaksanakannya. Sehingga zat yang berbahaya tidak berkembang dalam tubuh kita.
    **Aku harap lepas nie aku akan abaikan tabiat nie..
    Sumber :http://www.blogbisu.com/