• blog matters

    Entry Hot sepanjang Tahun

    Assalamualaikum

    Hai korang☺Entry santai je hari ni.Tapi lebih kepada nak tekankan kepada peniaga dan founder Produk di luar sana betapa pentingnya blogger untuk pemasaran produk mereka.

    Oklah..berbalik kepada cerita entry ini.Alhamdulillah..Entry Khasiat dan Kelebihan Cuka Epal sentiasa dicari orang.Padahal Entry itu di terbitkan pada tahun 2014.Sehingga sekarang,orang mencari entry ini untuk info kepada mereka.

    Ada beberapa orang yang email bertanyakan tentang cuka epal ni,Mana yang boleh aku jawab ,insyallah aku akan jawab.Cuma untuk memberikan nasihat tentang produk yang mana yang perlu diambil itu,di luar bidang kuasa aku.Aku cuma menyampaikan kepentingan dan khasiat produk itu sahaja.

    Pembaca yang memberi email bertanyakan tentang produk Cuka Epal.
    Kalau korang tengok entry Khasiat dan Kelebihan Cuka Epal pun,ramai yang memberi komen bertanyakan tentang itu.
    Apa yang aku nak tekankan kepada Founder Produk di luar sana.Pentingnya blogger bagi membantu mempromosikan produk korang tau.Tak salah untuk berhabis duit untuk blogger ni jika pulangannya lumayan kan.Rata-rata pengguna akan mencari kelebihan dan kekurangan produk tersebut di carian Google.Korang perlu tahu sebenarnya banyak tau kelebihan blog dalam promosi dan pengiklanan. Ada dua sebab yang menyokong aku berkata demikian iaitu

    Google -adalah salah satu cara untuk orang mencari maklumat.Nak tahu apa yang di cari didalam carian google tu.Even korang nak makan kat mana pun akan cari di google kan.Ini kan pulak produk-produk yang baru korang launching tu.

    Bayaran Hanya sekali- Of course lah untung sangat-sangat kan.Korang hanya perlu bayar sekali dan produk korang tu orang akan nampak di carian google bertahun-tahun lamanya sampai kiamat.Tugas blogger adalah memberikan info kepada orang diluar sana tentang produk dan servis itu melalui blog.Korang hanya perlu membayar blogger sekali sahaja dan entry akan kekal dan takkan langsung di delete.And sebab tu aku cakap bila orang cari produk yang korang jual tu,ia akan sentiasa ada.So,tak perlulah berkira kan kalau nak membayar blogger.

    Apa yang aku nampaklah kan,ada sesetengah founder produk or servis ni,memang sedikit kedekut tau nak membayar dengan harga setimpal dengan apa yang blogger dah buat.Blogger ni pun ada life jugak tau.Ada  bil² utiliti yang harus dibayar untuk setiap bulan.So,apalah sangat takat korang bayar tu.Berbaloi dengan apa yang blogger ni dah buat.

    Hah..nampak tak betapa tugas blogger ni penting untuk korang yang menjual produk dan servis ni..Hah…kalau korang berkenan nak menggunakan khidmat blogger,jangan segan silu lah kan hubungi aku eh…

    Email : sitirohaida81@gmail.com
    Facebook: siti rohaida yusof
    Instagram: aida_yusof81

    Thanks for Reading kisahsidairy.com

    Contact me at :sitirohaida81@gmail.com

  • blog matters

    Blog Kisahsidairy lulus Adsense

    Assalamualaikum

    Hi korang☺☺Alhamdulillah…Tak tau nak bagitahu gembiranya macam mana bila blog ni dah lulus untuk iklan Adsense.

    Rasanya ini entah ke berapa kali apply untuk google adsense.Kalau dulu memang payah nak lulus tau adsense ni.Adsense ni dulu,kalau korang takde content dalam bahasa English,memang payahlah nak lulus.Tapi sekarang ni,blog bahasa melayu pun dah boleh lulus.

    Kalau korang nak suruh aku bagi panduan untuk lulus adsense ni,memang aku tak boleh nak share dengan korang,bukan sebab kedekut,sebab aku tak tau apa yang menyebabkan blog ni lulus adsense.

    lulus adsense

    Memang masa tu aku sampai dah malas nak apply lagi google adsense ni.Tapi entah macam mana lah kan,tergerak hati untuk applied lagi google adsense ni menggunakan email yang baru.

    Actually sebelum ni memang guna satu email je untuk apply adsense ni,tapi dah banyak kali jugak reject,dan pernah satu akaun tu jadi hosted akaun,tapi dah nama hosted akaun,tetap takkan muncul iklan di blog tau.Nak kena dapatkan Full akaun baru boleh iklan adsense ni diletakkan di blog.

    Terima kasihlah kat rakan blogger especially kat JDT Blogger yang memberikan sokongan untuk terus berblog.Terus memberikan input yang baik.Alhamdulillah…thanks korang.

    Tapi tak ada iklan adsense kat blog tak bermakna blog kita tak bernilai pun,ini sebahagian dari sumber pendapatan juga.Banyak lagi platform untuk blogger menjana pendapatan melalui mereka.Bukan sahaja iklan adsense ni.At least kita dah cuba yang terbaik untuk mengekalkan prestasi blog dan memajukan lagi blog.

    Yess,itu dulu, sekadar hobi,tapi sekarang blog adalah pendapatan sampingan yang aku dapati menerusinya.Cukuplah sekadar nak beli apa yang diinginkan,tu pun dah memadai.Sat lagi kalau pencen,ada jugaklah kan income dari blog.Dapat buat job review produk pun dah bersyukurlah.

    Semuanya perlu dicuba,sebab kalau tak cuba,kita tak akan tahu kekuatan pada diri dan blog kita boleh ke tidak kan.Dalam mencuba tu,hindarkan perkara yang tak perlu untuk dicuba,korang pun tau kan apa yang aku maksudkan..Tak faham? Maksudnya cuba benda yang boleh bagi benda yang positif dalam diri kita.Bukan yang negatif.

    Moga blog ni terus maju jaya…eh..tetiba terlupa nak renew domain…hehehe…

    Thanks for Reading kisahsidairy.com

    Contact me at :sitirohaida81@gmail.com

  • blog matters

    Template baru kisahsidairy.com

    Assalamualaikum

    Hai korang☺☺Mesti korang dah nampak kan wajah baru template kisahsidairy.com ni.Untuk tahun ni dah berapa banyak kali dah aku tukar template.

    Tapi yang tak bestnya,last template sebelum aku tukar kepada yang ni,banyak masalah dari segi coding dan sebagainya.Pageview pun semakin hari semakin menurun walaupun aku dah up lebih dari lima entry sehari.Blogwalking pun takde masalah..

    Selalunya sehari aku akan dapat pageview lebih dari 2k.Tapi bila tukar kepada template sebelum ni,memang PV turun sebanyak seribu lebih..sangat-sangatlah confuse.Sampai rasa dah down gila bila tengok blog ni..Bila fikirkan balik,mesti ada coding-coding yang bermasalah.So,untuk kali ni aku nekad untuk mengupah orang untuk designkan template aku.

    Actually aku guna template yang sedia ada je.Cuma re-edit je oleh blogger ni.Tapi sentuhan dia sangat menakjubkan dan aku sukakannya.So,tak salah lah aku pilih orang.Harap lepas ni takdelah masalah dengan blog lepas ni.Harap aku akan kekal dengan template baru ni setahun dua..hehehe…Nampak tak macam nak tukar lagi..hadoiiii

    Kali ni aku memilih untuk menggunakan ready made template dari  Sora Template.Sora Template ni banyak jenis tau,dan aku memilih untuk menggunakan Juliet Template.

    Tapi lain lah sikit dari template asal,banyak dah benda yang aku buang dari template tu especially bunga yang ada kat atas header blog.Korang boleh tengok lah nanti template-template yang ada kat sora template ni.

    Oklah..Meh aku share dengan korang FEATURES yang ada kat template ni

    • Responsive
    • SEO Friendly
    • Google testing Tool Validator
    • Mobile Friendly
    • Custom 404 page
    • Minimal Blogger template
    • Ladies blogger template
    • Fashion blogger template
    • Ads ready blogger template
    • Clean layout blogger template
    • Simple design blogger template
    • Drop down menu blogger template
    • Social sharing blogger template
    • HTLM& CSS3 Blogger template
    • Browser compatibility template
    Keseluruhan template blog kisahsidairy.com
    Kalau korang nak captured  keseluruhan blog boleh ke website ni https://web-capture.net
    So far,aku berpuas hati dengan template ni.memang terbaik.Header aku masih lagi mengekalkan header yang lama.Memang aku sukakan header ni.
    Banyak yang di edit oleh Mai.Nasib baiklah masa yang di ambil tak lama.So takdelah kebuntuan aku tu bersarang lama sangat.Murah pun murah dengan dia…
    Yang nak tempah denga mai boleh pergi ke link ni >>> Maisarah

    Thanks for Reading kisahsidairy.com

    Contact me at :sitirohaida81@gmail.com

  • blog matters

    Timbang Berat Blog

    Assalamualaikum
    Lama kot rasanya aku tak timbang berat blog nie.Dah bertahun agaknya…Nak refresh balik entry-entry tu rasa malas pulak.
    So kali nie aku nak timbang berat blog..Nak tengok berapa kilo naik..Banyak tak lemak yang terkumpul kat blog ni.
    Korang rasa perlu tak kita timbang blog tu..Dan Kenapa perlu timbang ya?
    Aku setuju dengan kata-kata dari kak Mialiana kat Sini

    “Pentingnya blog yang ringan dan cepat loading, supaya memudahkan pengunjung yang mempunyai capaian internet yang lambat, masih boleh buka blog kita lagi. Kalau berat dan lambat loading, sudah tentu pengunjung tidak selesa dan mungkin malas menunggu semasa blog kita loading. Sayangnya..”

    Jawapan aku.walaupun tak selalu,sesekali kita kena jugak timbang berat blog dan melihat berapa kelajuan loading blog.Bila blog berat,akan menjadi satu masalah apabila orang nak buka blog kita,bila dah lambat sangat loading,terus mereka pangkah blog kita..Mereka takkan sanggup menunggu terlalu lama untuk loading blog.
    So bila dah lama tak berbuat demikian,kena amik tau jugak walaupun tak selalu timbang.At least sebulan sekali atau pertambahan widget di blog semakin banyak..Kenalah usaha supaya blog tidak terlalu berat kan.
    Let’s chek it out!!!!
    Korang rasa???
    Berat lagi tak blog nie nak loading..
    kalau berat jugak,cuba tengok kondisi wifi korang..
    ececeh…saja je..ehehehe..
    Korang nak timbang blog korang ??? Meh pergi LINK nie
  • blog matters,  Uncategorized

    Kenapa Jadi HTTPS?

    Assalamualaikum
    Dok pening kepala memikirkan blog ni..Dah jadi macam macam hal pulak..hari sabtu kena malware Detect,
    Keluar tetiba https..
    Hari nie pulak bila nak edit html dah save keluar pulak nate beruk nie!!(jangan ikut perkataan ni..tak bagus untuk kesihatan)
    Mood???berubah 360 darjah..Sakit kepala rasanya…
    tulah menggatai sangat kununnya terror…last2 jadi macam nie.ke ada setting dalam computer nie bertukar…adeh…pening..
    #aptb
  • blog matters

    Hantu Cbox

    Assalamualaikum
    Entry nie aku tujukan kepada blogger-blogger eh..Rasanya tak sesuai kot aku nak tulis blogger..aku just tulis anasir-anasir yang telah membuat onar di banyak blog2 di Malaysia nie..cewahh
    Korang pun pasti dah tau yang anasir-anasir nie telah membuat link iklan dengan memberikan nama-nama orang yang kita kenali,atau sahabat blogger baik kita..Ini bertujuan untuk meraih keuntungan apabila blogger klik diatas nama orang itu dan keluar sang iklan yang boleh memberikan keuntungan si anasir itu..
    Harap korang faham..Dan aku rasa mereka bukanlah blogger yang ikhlas dalam berblogging..mybe berblogging hanya untuk mendapatkan keuntungan.
    Xsalah untuk mencari keuntungan dalam berblogging..tapi biarlah cara yang betul.Penat lah diorang yang bersusah payah membuat segmen dan Ga semata-mata untuk mendapatkan sedikit hasil..tapi yang nyata diorang berusaha,bukan dengan cara yang senang macam nie.ape daaa…
    cer korang tengok dekat cbox korang sekarang…pastinya ada link-link iklan yang telah mereka letak disitu contohnya seperti dibawah nie
    ni aku printscreen di blog aku sendiri…kalau korang tengok ada nama-nama nie,..korang abaikan jerk…
    oklah sambung kerja…eh…jangan blues monday ek hari nie
  • blog matters

    Blog Under Service

    Assalamualaikum
    Wah…Tenang rasanya bila dapat tengok dan menaip entry hari nie.Setelah beberapa hari Blog nie Under Service..Perbetulkan apa yang patut.
    Kalau dlu suram je kan…sekarang dah nampak keceriaan blog.Cer korang komen sikit.
    Pastu tepuk tangan tanda terima kasih kat Deno.Budak kecik tu lah yang telah mencantikkan blog aku yang dulunya suram je..Sekarang dah ada warna warni…comel kan…
    Thanks kat Deno yang sudi melayan karenah akak ni yang super cerewet.ngada nak cantik bagai…Tapi Traffik tak tinggi mana pun..
    Mungkin ada kawan-kawan yang tuari nak blogwalking kat blog yang super x famous nie,xboleh nak masukkan..Sebab Deno dah privatekan blog nie untuk orang2 VVIP sahaja..hahaha…Untuk tugas menservice la kononnya…
    Dan sekarang Hasilnya…Alhamdulillah…
    Perbezaan banyak tau…Tang HEader tu.
    Dulu
    Sekarang
    Siap ada banner lagi…

                                                     
                                                            

    Comeyy tak Kak Ton

    okalh…dah nak start buat keje…sat gi nak bw kat blog kengkawan pulak…

  • blog matters

    Blog Lambat Loading

    Assalamualaikum
    Dah 2 hari nie,aku rasa resah gelisah je bila tetiba aku baru perasan blog nie lambat loading.Nak kata widget yang berserabut,takdelah pulak..Nak-nak part sidebar aku nie,Lama aku bukak baru la menjelma satu persatu,
    Dah tukar template banyak kali tapi still sama jugak.kepala da pusing dah..Rasa macam dah malas nak tengok blog nie.Sakit hati bukan main lagi.
    Cer korang tengok,blog aku nie lambat ke loadingnya,ke kat tempat aku je lambat loading.tapi aku bukak kat tab pun sama jugak.lambat jugak.
    Kotlah korang boleh tolong aku yang berserabut nie.Apa perlu aku buat ek..Padahal blog aku nie simple jer..Taklah banyak sangat sarang…hehe
    Mohon bantuan korang…
  • blog matters

    Perlu Pendapat korang nie

    Assalamualaikum
    Nak minta pendapat korang tentang masalah yang aku hadapi nie
    blog aku nie adalah termasuk didalam beberapa bloglist blogger nie.Aku dapati blog aku nie xdi update dengan entry2 baru,walhal setiap hari aku update entry..
    korang faham tak maksud aku…nie ha aku nak tunjuk korang
    korang tengok tu…entry tentang pencinta korea drama tu rasenyer entry beberapa bulan lepas…
    aku x faham kenapa xde update entry baru..
    risau jugak la sebab blog aku ni xdelah famous mane…harap masuk bloglist orang pun dah syukur..ade jugak yang sudi letak..tapi takut blogger tu tengok entry aku tak berupdate2,kot la kene buang dari bloglist mereka tu…kesian aku kan…
    so boleh tak korang menolong aku menyetelkan masalah aku nie..hadoiii..
    ok bye…
    tolong aku tekan ads kat atas nie ea..
  • Archievement,  blog matters

    Saya Sayang Follower Saya

    Assalamualaikum


    Thanks kat korrang support aku as a blogger..
    Walaupun follower aku xla beribu riban, tetapi aku masih lagi menghargai korang yang sentiasa melawat blog aku yang sederhana nie..
    Now..Follower aku da  hampir cecah 1K…Satu pencapaian pada aku,mengumpul follower sebegini banyak.
    Aku tau,tak semestinya follower ramai,mereka akan datang setiap hari kat blog aku nie.
    Kekadang mereka singgah meninggalkan satu kesan dan xkan jejak balik ke blog nie..Xpe…aku faham..
    Big Thanks kerana korang sudi membaca entry2 merapu aku nie.
    bye