• bebelan

    Jalan penuh sesak dengan kenderaan

    Assalamualaikum
    Hai korang??Saja nak update sedang menghadap jammed ni.Uih..bukan main lagi orang ramai keluar malam ni.
    Niat hati tadi nak keluar amik.duit je,jalanlah dekat pusat bandar tu,tapi kereta bersusun pack kiri kanan jalan tau.Tak muat agaknya petak kereta yang disediakan.Tu yang parking sampai luar.
    Nasib baiklah persiapan aku dah buat dari awal.Takde lah nak redah jammed.Teringin jugak nak tengok-tengok kat bazaar tu.Tapi bila tengokkan kereta yang padat dan orang yang Padat,tak jadilah nak berjalan-jalan.
    Lagilah Naura taknak berjalan,dia suka berdokong je bila dengan umi dia.Tak larat dah nak dokong dia,jadi sebab tulah umi tak jadi nak keluar.
    Pesan aku untuk mereka yang nak shopping tu,jangan syok bershopping sampai lepaskan anak ye.Beg duit tu semua nak kena jaga,semualah kena jaga.Kang sebelum raya ada yang menangis.
    Yang nak parking kereta atau memandu tu,berhati-hati ye.
  • bebelan

    Rindu zaman kecil-kecil dulu tak?

    Assalamualaikum
    Hai korang☺☺ Kalau throwback balik kan masa kecil-kecil dulu memang indah kan.Lagi pulak zaman-zaman kita dulu.Main tanah tu dah biasa dah.Panjat-panjat pokok tu pun dah kira biasa dah.Takat tengok lembu,kambing pun dah biasa.
    Tapi bila budak sekarang ni.siput babi pun panggil lembu..Adooii..Nak tergelak pun ada.And zaman aku dan seangkatan dengannya lah yang paling adventure bila dapat mandi paya belakang rumah,Mandi sungai..Takat mandi laut or kolam budak-budak sekarang ni tak rare sangat.
    Mana ada zaman sekarang yang main pondok belakang rumah,siap pakai api..Ambil daun-daun buat masak.Apa lagi..Buat cekodok kat belakang rumah..uih…semua tu dah takde kat zaman sekarang ni.Cepatnya perubahan tu kan.Main belon acah,teng-teng,apa lagi…ceper,congkak.lompat tikam..eh..lompat tikam tu kuih..hahaha..zero point,main kawen-kawen..adoiii..bila teringat macam nak gelak guling-guling je
    Image result for tak semua yang kita nak kita dapat
    Bila jumpa ayat ni,terus aku buat entry ni.Yelah…dulu masa kecik-kecik,bila ada perselisihan faham je,atau berebut something,mesti akan cakap tak nak kawan,lepas tu duduk kat belakang pokok sampai orang panggil kita balik..”awk..kita minta maaf tau”..hehehe…
    betul tak..betul tak..Tapi semua tu tinggal kenangan..Anak-anak kita tak dapat nak merasa zaman tu.Zaman yang jauh ketinggalan oleh zaman era teknologi canggih yang semakin lama,anak dah macam robot.haishhh..semualah.
    Bila dah semakin berumur ni,ingatan terhadap apa yang kita lalui masa kecil dulu menjadi satu kenangan manis yang takkan dilupa sampai bila-bila even kenagan yang pahit tu,akan menjadi manis bila dikenang kan.
    Mana agaknya kawan-kawan sepermainan dulu kan.Bila jumpa dengan mereka,mesti akan ungkit kenangan lama,ungkit tu bahagia rasa..gelak sama-sama…Moga kawan-kawan lama aku semua tu,bahagia  dan diberikan kesihatan yang baik.entry ni mungkin bebelan oleh faktor usia yang semakin menginjak tua…hahahaha…
  • bebelan

    Bebelan petang

    Assalamualaikum
    Kembali bersiaran..Ada je ni..tak kemana pun.Last entry pun dipublish pada hari semalam.Itu pun yang dah ada di dalam draft.Entry adverotial ke 4 bulan ni.Syukran sesangat.Walau pendapatan sampingan blog tak seberapa,tapi cukup untuk nak beli jajan anak.hehehe..
    Memang mencabar di tempat yang baru,bukan kerana apa pun.Hanya mencabar dengan pc yang ada ni.Nak dapat yang baru pun tak tau bila dapatnya.Internet lembab,nak loading excel,semua yang ada di pc ni,lembab semacam je.Bikin naik darah.
    Menumpang sementara di pc officemate lain.Nak buat HRDF pun baru nak berjinak-jinak..Banyak yang tak faham..Sepatutnya hari ni aku pergi ke Taklimat HRDF dan pembayaran Levi.Tapi disebabkan bos lambat bagi nama,makanya dah penuh..haishhh..
    Dok fikirkan pulak tentang anak yang tak berapa nak sihat.Ikutkan hati nak balik je.Tapi bila call mak,katanya dia boleh handle lagi..Alhamdulillah…Thanks mak!!
    Harapnya dapatlah kan pc baru minggu depan..Susah weh nak settlekan kerja.Kerja berlambak.Memerlukan kesabaran yang paling maximum ni.Rasa macam nak off je semua dan balik rumah..Tak sakit kepala.
    Petang-petang ni sajalah nak membebel..Rindu weh kat blog.Selalu menaip,bila tak menaip macam tak best pulak..kah..kah,,
    Harap korang tak bosan dengar bebelan aku ni..arios…
  • bebelan,  kisahsidairy.com,  pencapaian blog

    Kekerapan aku Menulis Blog?

    Assalamualaikum
    Blog berwajah baru kan..Ini pun sebab dah bosan dengan wajah lama blog.Nak yang lebih responsive dan lebih baik dari yang lama.Itu pun baru nak bagitahu walaupun dah dekat sebulan jugak pakai template ni.
    source:google
    Memang diakui,sejak pakai template baru ni,pageviews semakin meningkat dan amat memberangsangkan,Yelah kalau dulu pageview hanyak 2k ke bawah,Sekarang ni alhamdulillah bawah 3-4k.Bagi aku itu pencapaian yang lebih baik dari dulu.Update blog pun jarang ,mungkin pageview tak berapa nak baik.Update blog tak konsisten menyebabkan pageview boleh jatuh.Itu pun aku cuba konsisten kan update blog walau sehari satu post.
    Aku cuba jugak join mana-mana GA bila tak tau nak update apa,..Bukan tak tau,cuma takde idea nak berkongsi di blog ini.Aku cuba membaca dari segi ilmu kebapaan.Disamping aku belajar tentang keibubapaan ni,ada juga benda yang aku boleh share apa yang aku baca.Yang penting pada dalam kita membaca tu,kita dapat ilmu,Bila dah dapat ilmu dan kita cuba aplikasikan pada anak-anak atau dalam diri kita,kita cuba untuk berkongsi apa yang kita tau..
    Memang diakui,selain dari aku banyak review produk-produk di pasaran,banyak entry aku yang ditulis tentang anak.Bagi aku tak salahkan nak berkongsi cerita tentang perkembangan anak.Dalam kita bercerita tu,kita berkongsi apa yang kita buat tu boleh dijadikan sesuatu perkara baik yang boleh diikuti pada umum.Itu pendapat aku..Ada orang tak suka nak berkongsi tentang family mereka.Tak salah tak berkongsi dan tak salah untuk berkongsi..Adil..hehehehe
    Ada juga mereka yang datang dan membaca blog berbentuk entry pasal keluarga,tak tau nak komen apa..bagi aku,komen lah apa jua yang boleh dijadikan  perkongsian dalam ilmu kekeluargaan..kalau tak tau nak komen tu,terpulang lah kan..Ikut citarasa masing-masing.
    Bagi korang pulak macam mana..Berapa kerap korang akan menulis.
  • bebelan,  kisahsidairy.com,  lifestyle blogger

    Dua kali Bertandang ke Klinik

    Assalamualaikum
    Kali pertama tak sihat adalah dalam minggu lepas.Hari selasa kalau tak silap aku.Pergi pun klinik panel aku yang terbaharu iaitu klinik Joginder.Bagi ubat batuk,selsema ,demam and antibiotik.Tapi yang sadisnya aku lupa nak inform dia aku breastfeeding naura.
    So,confirmlah kan ubat selsema dan ubat batuk tu aku tak boleh nak telan.Tapi adalah dua kali aku tagakkan jugak ubat batuk tu sebab dah tak tahan dengan batuk.
    Ambil jugalah strepsil supaya lega tekak ni.Uihhh…rasa nak tercabut jantung ni tahan batuk weh!!!
    Yang palung sakit hati,time bos aku mengajar tulah dia batuk bersungguh-sungguh..Tak ke sakit hati ni.Dalam office tu kalau aku batuk,rasa semua dok pandang aku..Macam diorang tak pernah batuk kan..arghhhhh..ada aku kesah..Nak batuk kan..mana boleh tahan tahan.
    Hujung minggu yang lepas,aku balik kampung untuk melepaskan rindu aku pada awfiyah.Tapi masa tu sangat-sangatlah mencemburui aku…rasa pantas je masa berlalu kan..emmm..macam xde kena mengena lak dengan stories aku ni..haha..eh..tapi dekat kampung pun aku rasa tak sihat..Ingat malas je nak balik pasir gudang.Tapi fikir balik takde orang nak hantar aku balik pasir gudang.
    Dan hari ini,memang dah tak boleh tahan..maka surrender jugak pi jumpa  doktor.Kali ni aku pi klinik rozikin.Sempat jugak bagitahu aku breastfeeding mommy..Doktor cakap nasib baik awak inform..Dapat mc satu hari,ubat batuk,demam,cairkan kahak dan antibiotik.Satu lagi krim gatal sebab doktor nampak kat lengan aku ada kesan kena garuk teramat sangat..Doktor tak bagi aku pil selsema sebab xbagus klu susukan baby.pil selsema tu mengantuk.
    Dah selamat masuk mulut..Harap cepatlah baiknya.Risau jangkit dekat naura walaupun virus ni daripada dia..
  • bebelan,  kisahsidairy.com,  nur naura,  parenting blogger

    Dah Semakin Panjang Akalnya

    Assalamualaikum
    Lama rasanya tak bercerita pasal Nur Naura Auni..Alhamdulillah..Dah hampir 8 bulan membesar di depan mata umi.tak sangka boleh melahirkan anak walau dugaan banyak sebelum mengandung.
    Hanya dia dan kakak sahaja penawar hati.Lepas ni tak taulah dapat mengandung lagi ke tidak.Hanya dengan izin Allah sahaja selepas ni.
    Berikutan dengan kes jantung aku tu,doktor dah nasihatkan aku supaya tidak mengandung lagi.Bukan apa,doktor taknak amik risiko untuk kandungan seterusnya kerana satu injap di jantung aku kurang  kemampuan untuk mengepam darah ke jantung dalam keadaan yang normal seperti orang-orang lain..emmm…dah tak mau cerita lah pasal tu..nak chill je…
    Hah!! ni nak cerita buah hati pengarang jantung yang sorang ni..hamboiiii..sejak-sejak dah pandai duduk kat walker ni,bukan main suka lagi nak menjelajah dalam rumah ni..Tak puas kat luar,dia masuk dalam bilik pulak..Kalau tak bekerja tak pelah jugak..Tengoklah apa yang dibuatnya ni
    habis kain baju umi yang dirak dia keluarkan..Semakin di marah,semakin menjadi dia buat..Last-last umi biarkan dia main sampai puas.Lepas tu puaslah umi dok berkemas kain baju..iskk..Dah la umi paling malas nak melipat..Penat wehhh..
    Hailah anak..alhamdulillah..aktif dia..walau batuk tu tak pernah redha,tapi dia tetap macam tu..aktif seperti biasa.Cuma dari doktor cakap,dia macam alergik.tanya aku samada bela kucing ke tidak..aiikk..ape kena mengena dengan batuk dan selsema anak pulak ye..emmm..krik..krik je lah dengan doktor bila ditanya macam tu..
    anak umi atau anak babah???
    hehehe
  • bebelan,  kisahsidairy.com,  lifestyle blogger

    Harga Makanan semakin mahal..Kenapa?

    Assalamualaikum
    Sebenarnya dari semalam tengahari rasa dok membebel seorang diri bila memikirkan satu nota yang diletakkan di premis makanan tempat aku makan tengahari semalam.
    Ini pun member aku yang dok order kat kedai tu yang bagitahu kami orang ni,sup bla..bla akan dinaikkan start bulan hadapan..kalau dah sekarang ni,semangkuk mee sup/bakso dah berharga RM7..Bagaimana pulak harga bulan depan..Adakah akan dinaikkan seringgit????Dua ringgit mungkin??
    Tapi punca kenaikkan?? Apa pula ye?? Minyak naik?? Tol naik ?? habis apa yang naiknya..Maaf nak cakap lah kepada peniaga yang berkenaan..Berpada-padalah dengan kenaikkan harga makanan tu.Kita..kami ni pun cari makan jugak.Kuli je.Sekarang pun makan basic je..OT bagai nak rak..habis pada beli barangan makanan..Simpanan?? perubatan?? rasa cukup-cukup je..Bak kata orang paras-paras hidung je.
    Aku ni,sebagai pengguna,pembeli,sangat-sangatlah terkesan bila kenaikkan barang makanan ni naik.Nak makan luar pun berkira..Hari-hari bawak bekal pun penat jugak beb..Pepagi sebelum subuh dah memasak..Itu baru buat sarapan..Takkan nak memasak lagi untuk tengahari sampai ke petang…uishhh..pelik..
    Orang yang bergaji besar pun terasa dengan kenaikkan semua ni,apatah lagi kami yang basic baru 1500 ni..Itu kalau anak sorang…boleh la lagi..yang anak ramai tu,macam mana pulak.
    Aku faham korang meniaga pun nak untung.Tapi tak boleh ke dalam keuntungan tu ada sifat sedekah.At least Allah tu lebih panjangkan rezeki korang tu.
    For your information(peniaga) Ini hanya keluhan hati seorang hamba allah yang terasa dengan kehidupan yang hakiki..Bukan semua peniaga seperti yang aku khabarkan ni,hanya segelintir sahaja.
    uih…pepagi kan dah bebel..bukan apa..aku rasa macam tak logik pulak bila semua nak dinaikkan bila minyak diturunkan..Kalau dulu peniaga bagi alasan minyak naik,sekarang minyak turun apa alasannya kan..so..sebab tu ramai yang mengeluh.Tapi keluhan orang-orang kecik macam kami ni,manalah nak dipandang sangat..Terpaksalah harunginya jugak walau perit..
    Oklah…itu jelah aku nak bebel..sebelum tu aku mohon maaf kalau ada diantara korang yang terasa dengan entry aku ni..Ini cuma entry keluhan je..jangan kecam aku sangat..
    Korang macam mana…meh la share kat sini..sama pendapat atau berbeza…
  • bebelan,  Bual Kosong,  chill,  kisahsidairy.com,  officemate,  sekeliling

    Entry Merapu Hari Jumaat

    Assalamualaikum
    Abaikan tajuk yang langsung takde SEO..hewhew…Tengah perah idea apa nak yang di bebelkan pepagi buta nie kan…Mata yang mengantuk,kerana kurangnya tidur…Rasa nak cari bantal je dah nie..Malam tadi Ke Senai,amik adik kat sana…Ada ke Blogger yang duduk dekat Kampung Sepakat Jaya Senai...Angkat kening sikit…Malam semalam,kul 8 lebih lepas dah habis cerita Rindu Awk 200% terus siap-siap keluar rumah…Nasib baik lalu highway,so takdelah menghadap Jammed kan..Balik rumah pun dah lambat dalam pukul 11 lebih..adeh..mata tak boleh tahan nie…
    Oklah..saja nak freshkan pepagi nie dengan muka kami-kami yang begitu ceria menghadap breakfast sesambil berselfie…Eh…Jarang guna perkataan Selfie nie..hehehe
    Potluck jugak kot..hehehe..tapi semua beli kat luar…entah pape kan
    Tapi sambil makan dalam masa 15 minit tu sempat jugaklah kami-kami nie Berselfie..
    Dalam company aku ada 5 orang je Melayu..3 orang di bahagian yang sama dan 2 orang lain dibahagian bangunan sebelah…
    Cert teka mana pemilik Blog nie…heheheh
    Ada ke yang tak kenal..hehe..ferasan fofular ler pulak aku nie..
    Dari kiri,aku,Tengah2 tu Ogy Dan yang Free Hair tu Sida
    kitorang nie memang lelain department..
    AKu dari QAQC Department,Ogy Purchasing dan Sida adalah Receptionist cum HR 
    Memang bila masa makan,kami akan duduk depan receptionist..Maklum la,kilang kitorang nie takde kantin..SO,pepandai ler nak makan mana.
    Eh…kalau korang ingat lagi Si Telinga Bulat tu,Dia department Engineering..Sekarang ni sibuk dengan berniaga sampai Blog terabai…eceh..acah-acah mak jenin betul sorang tu..Tapi sekarang dah berjaya dalam bisness dalam diam…Sampai aku pun terjebak jadi Dropship si TB nie..
    Eh…sida tu bukan single tau,tengah darah manis nie..Dijangka naik pelamin bulan 10 ni…Wah seronok kawen..hehehe..
    psstt…esok aku cuti…ada buat kenduri kat kampung..malam nie dah gerak balik…