• aktiviti

    Perjalanan Pertama Naura menaiki bas ke Pahang

    Assalamualaikum

    Hai korang☺Entry santai je ni..No produk review..hahaha..stop kejap lah pasal review..so kita cerita pasal perjalanan pertama Naura menaiki bus ke Pahang.

    Actually,perjalanan ni tak dirancang pun,kalau ikutkan memang tak ke Pahang,tetapi memandangkan last minute dapat jemputan kahwin,dan ada family matters kat Pahang.So terpaksa jugak ambil cuti untuk ke sana.

    So,plan nak naik bus pukul 6.30pm hari Jumaat tu,tetapi disebabkan bus penuh,terpaksalah kan ambil tiket pukul 3.30pm.Terpaksalah pulak halfday hari tu.Sayangnya kakak Awfiyah tak dapat ikut sebab sekolah hari ahad tu.Yang ke Pahang pada hari tu cuma umi,Naura dan juga Nenek.

    Tiket dah ada dalam tangan Khamis tu jugak.Tak beli online pun,just beli dekat kaunter.Tapi dia bagi kertas macam ni je hah…Tiket untuk dewasa adalah Rm32.00 dan kanak-kanak Rm24.20 kalau tak silap aku.Tapi yang tak bestnya lupa pulak nenek warga emas..dah rugi beli satu tiket dewasa pada harga biasa…Takpelah..dah terbeli kan..nak buat macam mana.
    Bas yang akan membawa kami ke Kuatan.Transnasional

    Sebelum bas bergerak,sempatlah umi dan Naura berwefie.Masa ni nenek duduk kat depan.Bukan main excited lagi dia naik bus.Tapi tulah,dalam bus bila nak baring,dah macam kat rumah dia buat.Boleh pulak berputar badan tu..haishh..Alhamdulillah,sepanjang perjalanan,dia tak muntah.
    Padahal,umi dah salah beli tiket.Sebenarnya ada je tiket dari Pusat Bandar Pasir gudang ke Kuantan melalui Mersing.Jadi takdelah ambil masa yang lama ke sana.So terpaksalah kami redah,dari pusat bandar–> Larkin –> Segamat –> Kuantan.Perjalanan kami tu lambat sebab banyak singgah.Kami sampai ke Kuantan dalam pukul 11.00 jugaklah.Nasib baiklah ada abang ipar yang pick up kami kat bustand.So,takdelah risau sangat.
    Sesampai di Kuantan,terus ke rumah kakak ipar yang buat kenduri kahwin anak dia.Tapi belah lelaki lah..Malam tu cuma rewang biasa je.
    Keesokkannya kami hantar pengantin lelaki di Bandar Indera Mahkota Kuantan.Aku tak sure pulak nama tempat tu.Cuma dia buat di dewan lah..
    Nilah anak buah yang tak pernah jumpa..Tapi selalu dengar nama je…emmm..bab tu no komen..hehehe

    Selamat pengantin baru Haznor dan Nisa.
    Sempatlah snap hantaran yang cantik ni
    Budak ni kan,masa pengantin dok sibuk potong kek,terus mintak kek tu.Dah uminya segan sebab dia dok meronta nak kan kek tu.
    Sudahnya umi tebalkan muka mintak cupcake yang disusun kat tepi kek tu..Selamat…
    Dan hari berikutnya terus buat kat rumah lelaki pulak iaitu di rumah kakak ipar aku.Actually takdelah merewang sangat sebab dia pakai catering.So,disebabkan ada handbag ni,aku stay kat rumah je mase rewang dan datang pada waktu makan dan sambut pengantin je..Aci tak..Selebihnya aku lepak kat rumah abang ipar aku sorang lagi tu dekat-dekat situ jugaklah rumah dia.
    Pengantin dan umi Naura
    Dapat jugaklah bergambar kenangan dengan pengantin.Moga lepas ni,dapatlah lagi jumpa diorang ni kan.Ni jelah gambar yang ok..Gambar lain,Naura tak beri kerjasama yang baik..payah benau nak ambil gambar dia.
    Untuk Haznor dan Nisa,moga perkahwinan suci yang dibina akan kekal hingga ke Akhir hayat insyallah..
    Actually plan aku nak balik hari Ahad tu jugak,tapi memandangkan semua dok tahan tak kasi aku balik,so terpaksalah jugak bercuti lagi sehari..
    Keesokkannya,tiket bas pukul 12.30 tengahari.So pengantin dengan rela hati nak hantar nenek dia yang dah 10 tahun tak jumpa.
    Kali ni pun kami pilih Transnasional jugak

    So kali ni aku beli tiket dari Kuantan melalui mersing dan terus ke Pasir Gudang.Walaupun aku ingat,dia akan hantar pasir gudang,tetap pasrah bila dia kata masuk ke Larkin sentral dulu..Tapi takdelah lama benau masanya.Sampai Pasir Gudang pun dalam pukul 7.00 malam.
    Actually ada je tiket yang mudah didapati melalui online.Cuma aku tak berapa nak sure cara nak gunakannya.Bila di bustand Pahang tu,nampak la BUS ONLINE TIKET. Rupanya nak dapatkan online tiket senang je.Cuma kita je tak tau.Bila kita beli tiket melalui online,ia amat-amatlah memudahkan kita tau.So,lepas ni,aku akan make sure aku beli tiket bas secara onlien.
    Korang boleh check it out di sini  – BUS ONLINE TIKET
    Wajib wefie berdua dalam bus.Sebelum naik bus dah pau banyak jajan dia.Tu belum bawa kakak lagi..Masa balik tu pulak,Naura muntah.Mungkin sebab jalan mersing yang banyak bengkang bengkok tu buat dia mabuk.Nasib baiklah kan umi dia dah standby plastik kat tepi,kalau tak confirm kena banjir muntah Naura
    Itulah pengalaman pertama Naura menaiki bas.Plan nanti nak bawak berdua tu naik keretapi pulak.Mesti diorang suka..

    Thanks for Reading kisahsidairy.com

    Contact me at :sitirohaida81@gmail.com

  • aktiviti

    Aktiviti Sepanjang cuti Raya Cina

    Assalamualaikum

    Hai korang☺☺syokkan kalau cuti lama.Nak² bila bercuti di kampung .Walau tak buat aktiviti kemana-mana pun,duduk rumah je pun dah ok.

    Actually aku start bercuti pada 15 Februari hari tu sampailah hari isnin.And hari ni baru start bekerja.So,15hb bersamaan dengan hari khamis,aku balik kampung dengan anak dara tu je memandangkan husband kerja lagi khamis tu.Plan nak amik ayah balik dari umrah.Sepatutnya ayah akan ambil flight dari KLIA2 ke Senai.Sampai Senai dalam pukul 8 pagi macam tu.So,turn aku untuk ambil ayah kat Senai.Tapi entah apa plan adik yang duduk KL tu,dia nak balik sekali dengan ayah naik kawan dia.So tak jadilah aku ambil ayah kat Airport Senai.Tapi petang khamis tu sempat lagi kami terjah Aroi Thai Boat Noodles kat Tunamaya.Macam dah jadi port wajib kami pulak.Mak pun suka datang sini tau.Aku pernah ceritakan dekat SINI

    Aroi Thai Boat Noodles Tunamaya
     ada je nak menyelit budak dua orang ni.Ni orang lain ambil gambar..tak puas hati betul sebab tak nampak semua..cittt
    Aroi Thai Boat Noodles Tunamaya
    ai ambil gambar ok je..nampak semua

    Aroi Thai Boat Noodles Tunamaya

    Aroi Thai Boat Noodles Tunamaya

    Aroi Thai Boat Noodles Tunamaya

    Aroi Thai Boat Noodles Tunamaya
    puan blog yang gojes,mak gojes dan adik yang gonjeng

    Aroi Thai Boat Noodles Tunamaya

    Aroi Thai Boat Noodles Tunamaya
    Aroi Thai Boat Noodles Tunamaya

    Aku terpaksa jugak balik ke Pasir Gudang semula disebabkan Abang Ipar akan bercuti di rumah.Tengahari tu terus shoot balik ke Pasir Gudang dengan dua anak dara tu pulak..Kakak fiyah memang dah cakap awal² dengan umi yang dia nak ikut umi balik kalau dia cuti sekolah.Petang tu sampailah orang Pahang ke rumah.Ingat plan malam tu nak cuci mata dekat Pasar Borong Pandan,tapi disebabkan kesian dengan kakak ipar tinggal sorang kat rumah,jadi aku temankan dia..Yang pergi ke pasar borong tu abang ipar,husband,MIL dengan anak-anak dia je.Yelah..Kakak ipar ada anak kecil,takut mengaruk pulak kan..Aku faham sangatlah kalau ada budak kecik.

    So,esoknya kami plan nak ke Jusco Tebrau sebab diorang ada misi untuk ke sana.Kita ikutkan je.And anak dara dua orang tu sempat PAU umi masa masuk kaison.Dapatlah beli pencil yang ada rama-rama kat atas dia..Total hangus RM13..Nasib baik

    Sempat lah nak show off pencil yang dia dapat tu.

    Lepas keluar dari Kaison tu,ingat nak jalan-jalan lagi.Tapi si kecik dah mengaruk.Mybe sebab suasana bising dalam Jusco tu.Terus la kami keluar dan cari port makan untuk isi perut.

    So,lepas isi perut,aku cadang untuk lepak kat Tasik Layang-layang.Lepaskan budak-budak bermain.

    bukit layang-layang
    kakak and sepupu

    bukit layang layang
    Budak tak berapa nak sihat masa ni

    bukit layang-layang
    Kakak awfiyah memang pantang nampak kamera..Ada je aksi dia berbanding dengan adik .
    Esoknya,lepas pada abang ipar balik,kami pun balik semula ke kampung untuk hantar kakak..Itu pun menangis bagai nak rak sebab umi nak hantar dia balik..alahai anak…suka tau buat drama air mata..

    Thanks for Reading kisahsidairy.com

    Contact me at :sitirohaida81@gmail.com

  • aktiviti

    Indoor Climbing (Rock Climbing) di Johor Bahru

    Assalamualaikum

    Hai korang☺☺Sebenarnya kalau kita nak beraktiviti ni,banyak sebenarnya yang boleh kita buat untuk mengeluarkan peluh.Selain dari Larian,senaman,memanjat juga satu aktiviti sukan jugak kan.Bukan panjat rumah orang,tapi panjat bangunan..Hah..Kaki climbing mesti tau kat mana tempat  Indoor Climbing di Johor ni.Ada beberapa tempat yang aku akan share di bawah ini untuk korang.

    Nak buat aktiviti Climbing ni pun satu aktiviti mencabar jugak tau.Stamina kena kuat.Bukan main redah je korang nak buat aktiviti tu.Di sini aku sharekan tips sebelum melakukan aktiviti Rock Climbing

    FAKTOR KESELAMATAN

    Di dalam aktiviti Rock Climbing ni,biasanya masalah keselamtan telah dijangkakan oleh pasukan bimbingan.Pastikan anda mengikut panduan yang yang betul seperti yang diarahkan oleh pembimbing aktiviti ini.

    LATIHAN KAKI-BERJOGGING

    Lakukan aktiviti berjogging untuk menguatkan lagi otot kaki.Jogging memberikan anda menerima tekanan di kaki anda semasa rock climbing.Di samping itu,kaki tidak mudah letih dengan berjogging.

    KEBERANIAN YANG TINGGI

    Jika korang mempunyai masalah dengan masalah gayat di tempat yang tingi,pendakian haruslah dibatalkan.Kekuatan fizikal dan mental menjadi perkara pertama  pendakian.Sesiapa sahaja boleh melakukan aktiviti ini yang penting berani dan kuat.

    KEKUATAN FIZIKAL YANG BAIK

    Kekuatan fizikal keseluruhannya sangat penting dalam aktiviti Rock Climbing.Tetapi,jika otot tidak kuat ,pasti anda akan gagal dalam melakukan rock climbing.Sebab tu sebelum memanjat,kita dah bersedia dari segi fizikal kita.

    Hah…dah bagi tips,so aku cerita pulak tentang Indoor Rock Climbing Johor Bahru ni.Kotlah korang nak menceburkan diri pulak dalam aktiviti ni kan.

    Di Johor Bahru,terdapat 4 Indoor Climbing yang diketahui antaranya ialah

    • ROCKWORLD
    • CAMPS CLIMBING GYM TEBRAU
    • ROCKY BASECAMP TEBRAU CITU
    • PETIT CLIMBING CENTER

    Di bawah ini aku sertakan alamat untuk memudahkan korang mencari ye.

    ROCKWORLD

    Add : Setia Business Park 2,No.6,Jalan Perniagaan Setia 4,
    Taman Perniagaan Setia
    81100 Johor Bahru
    Tel :016-7961070
    Masa :5.00 petang -11.00 malam(setiap hari kecuali Isnin)
    10.00 pagi – 11.00 Malam( Jumaat hingga Ahad sahaja)
    Facebook :https://www.facebook.com/Rockworldjb/

    CAMP5 CLIMBING GYM JOHOR

    Add : Level 7,Paradigm Mall Johor Bahru(Jalan Mewah Ria 2/2,Taman Bukit Mewah,Johor Bahru)
    Tel :03-77260420
    Facebook :https://www.facebook.com/Camp5Johor

    ROCK BASECAMP TEBRAU CITY

     F102A & B ,Level 1,AEON Mall Tebrau City,No.1 Jalan Desa Tebrau ,Taman Desa Tebrau,Johor
    Tel : 017-2285068
    Masa: 6.00 petang -10.00 malam(Ahad hingga Khamis)
    Facebook : https://www.facebook.com/RBCTebrauCityOfficial/

    PETIT CIMBING CENTER

    Lot 432,Jalan Saujana Utama,Taman Saujana,Plentong,Johor

    Tel :019-7166222

    Masa: 12.00Tengahari-9.00 Malam(Selasa hingga Khamis)

    3.00 petang-9.00 malam(Jumaat hingga Ahad)

    Facebook :https://www.facebook.com/petit.climbingcenter/

    So,kalau korang nak melakukan aktiviti macam ni,dah boleh survey  Indoor Climbing yang ada kat Johor ni ye.

    #VisitJohorAdventure #VisitJohorFun #IndoorClimbingJohor

    Info Credit by : viral  Johor

    Thanks for Reading kisahsidairy.com

    Contact me at :sitirohaida81@gmail.com

  • aktiviti

    Ke Ikea Tebrau untuk Pertama Kalinya

    Assalamualaikum

    Hai korang☺☺Throwback cerita sabtu lalu.Hari jumaat hari tu lagi abang ipar yang di Pahang datang ke rumah.Bukannya lama,sebab hari ahad diorang dah balik.So,bawa mereka jalan-jalan dekat-dekat je.

    Kalau diikutkan memang tak tau nak kemana,tetiba je cadangan nak Ke Ikea Tebrau muncul.Lagipun aku sendiri tak pernah ke sana.So,plan lah pagi tu ke Ikea Tebrau dan petangnya pula plan ke Kilang Bateri.

    Anak dara ni kesukaan dia bila dapat lepas.

    First time sampai Ikea,masa tu pagi lagi,dalam pukul 11 kot.Parking pun banyak lagi.Yelah,time orang belum gaji memanglah tak ramai,tapi tempat makan Meatball memang ramai lah.Jenuh jugak nak menunggu nak makan.

    So,masuk je,memang tak taulah nak kemana sebab Ikea tu besar,ada dua tingkat.Tingkat atas adalah kawasan Pameran dari dapur sehinggalah bilik.So korang sebelum membeli barang,wajib tau ke Pameran bahagian atas tu.Sebelum tu,korang ambil pen dan kertas yang disediakan di situ.

    Mana tau korang nak beli apa-apa kan,so pensel dengan kertas tu kena ada.Korang kena tulislah kod yang disediakan di pameran atas tu.Ada yang barang,yang tak perlu korang ambil di Warehouse bawah tu.Sebab tu disediakan Plastik besar untuk masukkan barang yang handcarry.

    Memang rambang biji mata,tapi hari tu,aku just tengok-tengok je.Ada Plan lah kan nak beli barang-barang yang di snap.

    Puas Naura memusing,masa ni tak ramai orang lagi

    Jenuh jugak nak tawaf Ikea tu tau.So kalau ada anak kecil,pastikan korang bawa stroller dan juga troli yang disediakan.Itu penting kalau nak aman,Kalau nak aman lagi,korang bawalah makanan untuk dikunyah.

    Ha..ni,nak bagitahu lah kan,Bila ke Ikea tu,jagalah adab,jangan buat macam rumah sendiri.Korang boleh je nak mencuba untuk duduk di kerusi ke,tapi janganlah dok lanyak dan sepahkan semua barang yang ada.Sebab aku perhatikan,ada juga ibu bapa yang tak kisah bila anak diorang melompat-lompat di katil atau kerusi di Ikea.

    So,jaga adab kita walau kat mana pun kita berada.ok..dah habis cerita pasal adab.Umi snap lah jugak gambar-gambar yang bakal umi beli next time.

    bila penat,kita boleh berehat sekejap kat mana-mana kawasan di Ikea tu..No worries

    Bakal di sambar nanti,konon-kononnya lah kan..tapi tak tau jadi ke tak,Kita hanya merancang,tetapi Allah swt yang menentukan,Mana tau babah nak sponsor Jati..I Loikee
    Kami tawaf sampai last tau.Dekat Warehouse tu,kena lah cari barang yang ditanda tadi.So umi tak beli banyak pun,Just beli Hanger besi,mangkuk Naura,Ada sikit barang untuk deco kat dapur dan bilik Air..Itu pun umi dah puas hati.Cuma tak puas hati sebab Lerberg tu tak dapat bawa balik.Masa tu Naura dah mengamuk kepenatan.Serius umi kecewa..
    Wefie anak beranak sebelum Keluar
    Masa ni umi tunggu babah dan yang lain dok berbual,terjumpa pulak jiran lama kat situ..So,panjanglah perbualannya…
    Then,balik dari Ikea,terus ke Kilang Bateri.Kat kilang bateri tak sempat pun nak bergambar bagai.Kalau dah bawak budak sorang ni,memang payah nak bergambar,bila dia penat,banyak ragamnya.Yang tak bestnya nak berdukung lagi tu..Tu yang umi tak tahan.

    Thanks for Reading kisahsidairy.com

    Contact me at :sitirohaida81@gmail.com

  • aktiviti,  parenting blogger,  weekend

    Aktiviti sabtuday di Giant Plentong

    Assalamualaikum

    Hai korang☺☺Throwback aktiviti hujung minggu.Hari sabtu hari tu,adik datang..So,memang plan sabtu tu pun nak beli barang keperluan dapur dan Naura.So kami decide ke Giant Plentong.Sebab sambil shopping,sambil bawak anak-anak bermain.

    Sebelum masuk ke bahagian barang keperluan,kenalah isi perut dan kasi chances kat budak-budak untuk bermain.Lepas bermain playground kat food court,umi naikkan diorang keretapi kat dalam Giant tu.ALah..takat pusing-pusing situ je.Naik keretapi ni charge RM5.. Boleh la kan..Janji anak-anak happy.

    Umi tak naik,sebab malas nak naiklah..hehehe..Suruh anak-anak ngan adik je naik keretapi,Insyallah nanti umi bawak naik keretapi betul ye.

    Kakak dan moksu
    Moksu dan Umi

    Melor,Naura dan Kakak Fiyah.

    Ni dah berangan nak tido dalam troli..Nampaknya umi kena bawak dua troli lah nak shopping

    Umi,mama Eton dan Adik Naura.Adik Melor pulak tersepit kat situ
    Naklah umi jugak bergambar kan walau tak dapat nak naik.hahaha…Plannya nak ke Bookstore,tapi memandangkan Adik Melor dah mengamuk sebab kengantukkan,So terpaksalah balik selepas shopping barang dapur
    Biasalah bila bawa anak-anak ni,aku tak suka sangat nak shopping barang dapur.Kalau nak bawa mereka jalan-jalan,kena fokus untuk tu je.Tak boleh fokus nak beli benda lain.Kang bila umi jadi singa,hah…naya je kan.

    Thanks for Reading kisahsidairy.com

    Contact me at :sitirohaida81@gmail.com

  • aktiviti,  parenting blogger

    Realeos Kids mini kitchen playset educational toy untuk Naura

    Assalamualaikum

    Hai korang☺☺ hah…benda ni dah lama fikir untuk belikan dak naura tau.Tapi fikir negatif and postifnya bila beli barang mainan untuk dia.

    Tapi bila fikirkan kesian,kenalah jugak belikan untuk dia.Yelah…kat rumah,dia bukannya ada kawan nak bermain.Kalau main dengan umi,haruslah dia suka melanyak umi dia tau.Lagi satu nak hindarkan dia dari asyik nak tengok handphone,makanya umi beli juga untuk dia.

    Tu pun masa nak beli memang fikir habis-habisan tau..Siap google apakah manfaat memberikan anak alat permainan..Ada di majalah pama aku baca tentang ciri-ciri yang perlu kita pertimbangkan ketika membeli alat permainan untuk anak.Jom kita lihat apakah ciri-ciri yang kita perlu timbangkan untuk bagi mereka alat mainan

    • Menyokong perkembangan kemahiran motor dan kecergasan fizikal kepada si anak
    • Menjana perkembangan fikiran yang positif
    • Memacu kebolehan anak untuk membuat keputusan dan menyelesaikan masalah
    • Menggalakkan sifat ingin tahu dan mencuba kepada diri anak
    • Mendorong anak meniru tingkahlaku kepada diri anak
    • Meningkatkan kemahiran bahasa
    • Memperkukuhkan semangat bekerjasama,bantu membantu dan perkongsian
    • Tidak menyerupai bentuk sebenar sesuatu makhluk(patung)
    So,bila aku dah pastikan bahawa Playkitchen tu ada dalam ciri-ciri di atas…Terus je lah aku beli.
    Ni hah…Realeos Kids mini kitchen playset educational toy.
    source : google
    Dah pun sampai semalam..Bila tengok je kotak yang dibalut plastik tu semalam,dia sibuk dok tanya barang apa tu.Sampai rumah dia yang sibuk nak bawa kotak tu..ala..kotak pun bukan berat sangat.So saja umi suruh dia buka plastik tu..Bila tak boleh dia pulak nak mengamuk.
    So umi bukakkan untuk dia,terus dia cakap wah!!!! antek mi..bukak mi!! hah..terujalah tu.

    Muka keterujaan tu sampai nampak gigi arnab dia..haishhh..ni terkenan kat cik mamat dialah ni gigi arnab…bhahahaha…
    So dia sangat excited sampai time umi pasang pun dia suruh umi cepat-cepat..haihshhh…tak menyabo budak Naura ni.
    Hah…siap dah…Oklah untuk dia main,actually ada je Playkitchen yang besar dia,tapi korang kena cari kat tempat menjual mainan budak-budak..harganya pun boleh tahan jugak.So untuk playkitchen ni aku beli kat Shopee je..Murah sikitlah..Harga  RM34.90 je.
    Kat situ aku ajar dia peralatan tu untuk apa…guna sudip,pinggan,pisau dan sebagainya..Lagi satu kalau memasak,siap ada bunyi tau..tu yang dia suka sangat tu.
    So kalau korang nak juga beli set Realeos Kids mini kitchen playset educational toy  boleh survey kat SHOPEE MALAYSIA tau.Online shopping kedua yang paling aku suka…hehehehe…


    Thanks for Reading kisahsidairy.com

    Contact me at :sitirohaida81@gmail.com

  • aktiviti,  hujung minggu

    Makan Cendol Durian Viral di Al-ameen Aiskrim dan Cendol

    Assalamualaikum

    Hai korang☺☺Throwback hujung minggu yang lepas.Masa tu kakak ada dengan aku.Saja ambil dia kat kampung sebab aku plan nak ke Melaka minggu depannya.Aku ada ceritakan kisah tu di entry Percutian singkat Melaka-Pahang.So sebab tu aku ambil dia awal sikit.

    Sebelum tu,sempatlah bawak kakak pusing-pusing pasir gudang.Plann nak cari pampers dan susu adik di UO yang kebetulannya memang ada sales.

    Alang-alang dah kat situ,cubalah juga Cendol durian Viral di pusat bandar pasir gudang ni.Alah,alang-alang nak menunggu kakak main scooter,singgahlah minum kat situ.

    Kakak dan scooternya.Adik pulak tak pandai main.so adik duduk je lah dengan umi diam-diam

    Kakak kalau jumpa yang macam ni dia memang suka sangat.Mesti nak pau umi dia.Tapi takpelah,sekali sekala umi dengan dia.Layankan jelah dia.

     Kedai Cendol Durian yang Viral di Pasir Gudang.
    Aku tak sure berapa satu bekas ni.Tapi total damaged untuk 3 dalam RM45 tak silap aku.

     Pada korang yang tak makan sangat benda ni,aku syorkan korang kongsilah laki bini.sebab apa,portion dia besar.Sedangkan aku makan pun tak habis.phew…memang banyak tau

    Husband dok expect ada durian sebutir dalam tu,membuatkan dia rasa tak puas hati takde durian seulas kat situ..hahaha..Mybe dia dah siap-siapkan supaya senang nak hidang.Dalam bekas kecil tu lah durian.Diorang memang asingkan durian tu.

    Kotlah korang tiba-tiba tak suka durian kan.Hah…so dah mencuba,jadi dah taulah rasanya macam mana.Nak ulang lagi makan kat situ,emmmm..tak lah kot sebab aku tak berapa nak minat sangat.Banyak sungguh kan makanan yang viral sekarang ni.Kalau boleh semua nak mencubanya.Tapi tulah,tepuk dada,tanya selera.Kalau tak menyinggah di UO memang tak rasa lah Cendol durian ni tau.

    Thanks for Reading kisahsidairy.com

    Contact me at :sitirohaida81@gmail.com

  • aktiviti

    Kesinambungan di Theme Park – 5th Brick-Versary Legoland

    Assalamualaikum

    Hai korang☺☺Ada pulak kan kesinambungan cerita.Yelah,masa tu rasa karangan dah panjang lebar pulak.Kang kalau aku buat entry panjang berjela,korang tak baca pulak…hahaha…

    http://www.kisahsidairy.com/2017/09/lebih-keriangan-di-theme-park-sempena.html

    http://www.kisahsidairy.com/2017/09/tawaran-istimewa-5th-brick-versary.html

    http://www.kisahsidairy.com/2017/09/5th-brick-versary-legoland-aktiviti.html

    Kalau korang dah terlepas entry aku pasal aktiviti aku di Legoland..jangan risau sebab aku ada letak link di bawah ni untuk korang terjah..Tu pun kalau korang rajinlah kan,

    Oklah,lepas kami naik keretapi yang membawa kami di persekitaran Legoland tu,adik dan anak saudara aku ni tak sabar nak naik roller coster.Semangat betul diorang kan.Tapi takdelah aku naik roller coster tu,mau tercabut jantung aku ni kang.Sudahnya aku just jaga anak-anak je.

    Sebelum kami ke The Dragon iaitu tempat untuk menaiki Roller Coster,kami ke Observation Tower.Ni macam  yang korang naik kat Melaka tu lah.Bila naik ni,korang akan nampak seluruh Legoland ..Seronok.yang bawak anak-anak kecil tu boleh la naik ni.

    Observation Tower

    LEGO STUDIO LEGOLAND



    Selepas pada tu,kami ke LEGO STUDIO untuk layan 4D Movies..Memang seronok tau..Kalau bawak anak-anak tu, memang wajib korang bawak mereka ke sini.Mesti diorang suka.

    Alah Movie 4D ni tak lama, satu jam je.4D Movies ni akan di tayangkan mengikut jadual tau..Korang boleh refer kat Timetable 

    Tapi sayangnya kami dah terlepas show brick-dance petang tu.Sebenarnya banyak lagi tempat yang belum aku terjah..Memang tak sempat nak habiskan dalam satu hari tau.Insyallah..Nanti repeat lagi ke sana.Kali ni nak jelajah semua tempat yang ada dalam Theme Park tu.

    kakak sempat berselfie kat luar

    Bila dah last tu,dapatlah jugak berjumpa dengan blogger lain.Bila dah bawa anak macam nilah,tak boleh nak dalam kumpulan.Ada yang anak tak suka nak masuk ke sini sana.So layankan mereka sebab datang sini pun memang nak gembirkan mereka.

    Kami di pintu masuk Star Wars..

    Banyak yang boleh dilihat dalam ni,emmm..mak-mak mana tau ape benda ni…hahahah

    sempatlah selfie sorang dengan membawa beg yang banyak tu

    Thanks for Reading kisahsidairy.com

    Contact me at :sitirohaida81@gmail.com

  • aktiviti

    Dating berdua dengan babah

    Assalamualaikum

    Hai korang??throwback cerita semalam..ececeh..umi dok dating dengan babah semalam.Mana dak Naura?

    Actually masa jumaat hari tu,babysitter Naura ada hal sikit.Umi pulak tak boleh nak cuti sebab minggu depan ni dah cuti 3 hari.So,nanti banyaklah cuti.Bila dah banyak cuti,maka banyaklah kena tolak.

    So umi decide hantar rumah paklong and kebetulan paklong nak balik rumah nenek.Terpaksalah umi lelaskan.Kalau ikutkan tak nak lah nak hantar di ke kampung tanpa umi.Tapi nak buat cane kan.

    So hari sabtu hari tu,umi ada jemputan premier screening Ninjago.So hanya umi dan babah jelah.

    Sepanjang berkahwin dengan babah,memang umi tak pernah tebgok wayang bersama.Bukan sebab apa,babah tak berapa minat tengok wayang..Nanti mulalah babah tidur dalam wayang..hahaha

    Tapi kali ni bagi nak support bini dia as a blogger,dia setuju.

    tu pun sebab dah banyak kali Legoland invite kami.

    Honeymoon gitu..hahaha..Hah..next entry aku cerita pasal Premier screening Ninjago tu ye..

    Thanks for Reading kisahsidairy.com

    Contact me at :sitirohaida81@gmail.com

  • aktiviti

    Lebih keriangan di Theme Park sempena 5th Brick-Versary Legolands Malaysia

    Assalamualaikum

    Hai korang☺☺ Hari tu kan aku ada cerita pasal satu hari aktiviti di Waterpark Legolands Malaysia kan..Kalau korang lupa , ni hah Entry di Waterpark ,korang boleh baca di SINI.

    Disebabkan kami ada satu tiket untuk satu hari,so kena plan betul-betul mana satu yang perlu korang pergi dulu.Aku cadangkan supaya korang datang seawal pagi untuk menikmati satu hari untuk pelbagai aktiviti di sini.Kalau korang nak dapatkan tiket legoland,dan nak tahu harga tiket legoland terkini boleh tengok di bawah ni ye.

    tiket legoland

    Dan aku cadangkan korang masuk ke Waterpark Legoland  dahulu kerana bila dah masuk Theme Park ni,lagi banyak aktiviti yang korang nak buat,so set betul-betul timing supaya korang boleh lakukan kedua-dua tempat ni dalam satu hari.

    Oklah,lepas je kami semua makan di KFC,terus kami masuk ke Theme Park.Kat dalam tu memang tak boleh bawak makanan tau,tapi dengarnya kalau setakat air dan roti seringgit tu,korang boleh bawak masuk.Yang ada anak tu,make sure bagi diorang makan sepuas-puasnya masa di luar ye.

    Satu lagi tips jimat  yang perlu korang ambil tahu adalah,sebelum korang masuk ke Waterpark tu,korang sarapan lah dulu di mana-mana.yang penting di luar dari Legoland.Tapi kalau korang malas,dalam Legoland tu ada je kedai makan yang boleh korang isi perut.Cumanya,tepuk dada tanya poket korang lah kan..hehehehe..Eh..tapi makanan yang dijual di dalam LEgoland ni semua sedap-sedap belaka tau.So,tak rugilah kan korang labur duit makan dalam Legoland ni.

    Oklah,Aktiviti pertama di dalam Theme Park Legoland ni mulanya nak naik keretapi yang akan membawa kami pusing-pusing di area Theme Park.Tapi disebabkan semasa kami lalu tu ada petugas bagitahu kami yang NinjaGo Live Show.Hah…ni wajib ajak anak-anak tengok,mesti dia teruja..Tapi masa bawa budak berdua tu,kakak yang paling takut sebab dalam bilik yang gelap kan.Adik Naura je nampaknya steady.Untuk tak menakutkan dia,aku ceritalah balik apa yang Ninjago tu buat ,walaupun tak tau sangat jalan ceritanya,,hahaha.

    Keluar dari pada tengok Ninjago Live Show ,kami berjalan ke menuju ke keretapi.Tapi kena tunggu lama sikitlah untuk dapat turn kami naik.Budak-budak paling suka,Dapat tengok banyak Lego Bricks di merata-rata tempat.

    Me, mama and her husband.
    Dari awal lagi datang,sampailah dah nak balik,mama banyak teman team kami ni tau..Thanks mama.

    Turun dari keretapi tu ,kami plan untuk ke  Ninja Go the Ride..Best masuk tau main kat sini..Ninjago the Ride ni korang boleh naik seramai 4 orang.Lepas tu korang akan dibawa untuk menerokai dan bermain di dalam 4d Ninjago Ride ni tau.Nasib baik aku pegang anak,kalau tak dah sama naik dengan mama maszull main tembak-tembak tau..hehehe..Ini yang terbaru yang wajib korang terjah bila ke Legoland tau.Cutting-Edge gerak Isyarat Tangan Teknologi ni memberikan korang satu permainan yang sangat mencabar dan mengujakan.Dengan menggunakan State of the art sensor iaitu isyarat tangan yang membolehkan korang mengalahkan The Great Devourer tanpa menggunakan apa-apa peranti.Korang hanya menggunakan tangan sahaja tau..Sangat mengujakan bagi aku lah.

    Tak puas nak main tau..Tapi oklah kan,dapat juga merasai  naik Ninjago The Ride ni.

    Punyalah ramai orang masa nak masuk ke sini.Tapi kalau korang tak beratur memang tak dapatlah kan nak naik.

     Nampak tak,benda alah tu yang akan korang naik tau nanti..hehehe

    Kami menunggu giliran.Spec 3d tu memang wajib korang pakai.Ada disediakan sebelum masuk pintu tu.

    Kakak dan adik dengan spec 3D tu.Actually si adik dah merengek sebab dia tak dapat pakai spec tu,yelah,longgar masa dia pakai spec tu..

    Oklah,lepas pada tu kitorang berjalan sambil meninjau lagi aktiviti yang ada di Theme Park Legoland ni.Tak semua aktviti dapat kami buat sebab kesuntukkan masa dan ada anak kecik ni.So terbatas lah sikit  pergerakkannya kan.

    Apa pula aktiviti lain yang kami lakukan?

    nanti aku sambung di lain entry ye..

    Ni hah..korang baca entry pasal LEGOLAND di bawah ni ye

    Thanks for Reading kisahsidairy.com

    Contact me at :sitirohaida81@gmail.com