Cara Kita Bangkitkan Semangat Diri

Cara Kita Bangkitkan Semangat Diri | Dalam perniagaan ada pasang surutnya.Kita percaya semuanya adalah rezeki dari Allah swt.

Bagitu juga yang terjadi dalam business yang umi ceburi.Ada pasang surutnya.Mungkin pada awalnya ianya begitu hebat, tetapi lama kelamaan ia menjadi sedikit hambar.Itu pun atas sikap sambil lewa umi.

Dalam bisnes atau dalam apa jua bidang yang kita ceburi, pasti ada pasang surutnya.Bila masa kita down, kita kena cepat-cepat bangkit dari down tu dan terus MOVE ON.Walaupun ramai yang suruh kita MOVE ON, tapi bukan semudah yang disangkakan.

Yang penting kita usaha.Nasib baik umi ada Team Leader yang sentiasa menegur dan mengingatkan umi ibarat JAM LOCENG yang sentiasa berbunyi tepat pada waktunya.

Alhamdulillah.. walau bukan lagi untung ribu-ribu, umi tetap usaha.Umi cuba schedulekan apa yang boleh.Yang penting kerja hakiki umi tetap dijalankan dengan sebaik mungkin.Kerja² blog berjalan seperti biasa.Alhamdulillah…Syukur atas nikmat yang  diberikan.

 

Selepas terjatuh/ DOWN apa yang kita harus lakukan untuk BANGKITKAN SEMANGAT KITA ? Dari perkongsian Puan Asyikin iaitu pengamal pendidikan awal kanak-kanak.Jom baca 

CARA KITA BANGKITKAN  SEMANGAT DIRI

UBAH RUTIN HARIAN

-Rutin yang sama setiap hari kadang kala membuatkan kita merasa bosan dan tidak bersemangat untuk hidup.

-Ubah rutin dengan menukar kepada rutin yang lebih menarik – contohnya bangun lebih awal, pergi bersenam, buat kerja amal.

-Perubahan rutin dapat memberi kelainan dan perubahan yang baik. InshaAllah.

PERBAIKI DIRI KE ARAH YANG LEBIH BAIK

-Cuba  kita senaraikan kekurangan/keburukan diri yang mesti diubah.

-Contohnya jika selalu tangguh kerja, berubah untuk selalu buat kerja tanpa tangguh.

-Perubahan diri ke arah kebaikan inshaAllah dapat membangkit semangat diri

LINGKUNGI DIRI DENGAN ORANG-ORANG POSITIF

-Orang dan suasan negatif banyak mempengerahui kehidupan kita.

-Cuba lingkungkan diri dengan susana baru yang lebih membantu kita ke arah kebaikan.

-Contohnya libatkan diri dengan usrah atau pengajian di surau dan elakkan menghabiskan masa dengan orang yang selalu menurunkan semangat kita.

BANYAKKN BERSYUKUR DAN BERHENTI MENGELUH

-Banyak mengeluh dan komplen adalah satu tabiat yang tidak baik.

-Order makan lambat kita komplen, anak lipat baju salah tak ikut cara kita pun komplen – ubah cara kita komplen. Tawar untuk bantu. Jangan hanya komplen

-Allah dah janji yang banyak bersyukur lagi banyak Allah tambah nikmat.

BERDOA DAN TAWAK KEPADA ALLAH

-Kita selalu rasa kita dah usaha tapi kita lupa dia dan tawakal. Kita tak serah diri kepada Allah.

-Kita tak percaya Allah yang atur hidup kita.

-Sebelum kita mulakan sesuatu kita kena yakin dulu Allah ada untuk atur hidup kita.

 

Insyallah, satu persatu umi cuba untuk buat.Moga sentiasa istiqomah dalam menuju yang lebih baik.Coretan di blog ni bukan umi nak bagitahu kat satu dunia UMI HEBAT.Tetapi lebih kepada memotivasikan diri umi sendiri.

 

 

siti Rohaida

Mommy Blogger | Johor Blogger (JDT Blogger) For Any Collaboration | Events | Review | Sponsorship Email : sitirohaida81@gmail.com

One thought on “Cara Kita Bangkitkan Semangat Diri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *