Showing 24 Result(s)
FAMILY

Sambutan Suprise Birthday Naura Auni 5 tahun

Sambutan Suprise Birthday Naura Auni 5 tahun | Semalam adalah birthday Nur Naura Auni yang kelima tahun.Alhamdulillah, walaupun sambutan taklah besar, cuma kami sahaja. Ikutkan umi nak buat sekali sambutan dia pada hari raya haji nanti, tapi disebabkan macam tak best kan buat hari lain.So, umi buatlah simple birthday party untuk dia.Plan dengan babah seminggu lebih awal and masa tu umi dah cari dah perkhidmatan  suprise delivery bouquet tu untuk dia.Lepas …

nur naura

Naura Auni Turns 5 – 20 July 2020

Naura Auni Turns 5 – 20 July 2020 | Tepat jam 3.34 petang, umi selamat melahirkan satu-satunya puteri dari rahim umi ke dunia pada 20 Julai 2020. Bersalin secara ceaserean adalah pengalaman pertama dan terakhir dalam hidup umi.Dikurniakan juga anak yang umi jaga dari kecil sehinggalah besar sekarang Nur Awfiyah penyeri keluarga kami. Bila bercerita tentang anak ni, mulalah rasa sedih.Throwback kisah bagaimana sebelum dan selepas ada anak memang akan …

Cara Laksanakan Ibadah Qurban dengan Betul
INFO

Cara Laksanakan Ibadah Qurban dengan Betul

 Tak lama lagi kita akan menyambut Hari raya Haji .Walaupun dalam tempoh PKP lagi, bersederhana adalah terbaik bagi memastikan semuanya dalam keadaan selamat.Sudah pasti kita kena tahu cara laksanakan ibadah qurban dengan betul kan. Baca juga tentang Garis panduan sambutan Hari raya  yang telah ditetapkan oleh Kerajaan bagi menangani  isu covid 19 ni ye. Plan nak buat tahun ni, tetapi disebabkan banyak halangan terpaksa kami tunda tahun depan.Insyallah dengan izinnya kan? …

TIPS

Bereksperimen dengan pokok Fiddle Fig

Nak bercerita tentang tumbuh-tumbuhan pulak kali ni.  Itulah cerita yang umi nak sampaikan korang bila umi ikut jugak  cara nak biakkan pokok viral ni.Cantik juga dijadikan hiasan di dalam dan juga diluar rumah Actually umi tak sangka hasil eksperimen umi ni menjadi sebab umi ada terbaca macam mana cara untuk kita tanam pokok Fiddle Fig ni.Nak-nak bila kita ambil dahan dari pokok tu dan kita nak tanam di tempat yang …

Sharing

Apa itu sedekah subuh dan cara melaksanakannya

Apa itu sedekah subuh dan cara melaksanakannya | semakin banyak kita membaca semakin rasa diri ni terlalu kerdil sehinggakan kita tak tau tentang sedekah subuh ni. Sedekah ni bukan kita nampak orang nak mintak sedekah baru kita nak sedekah.   Dari rumah pun kita boleh niat macam tu.Maksudnya tak perlu tunggu atau nampak orang mintak sedekah baru nak sedekah.Kiranya kita niatkan diri kita untuk kumpul duit setiap hari niat untuk …

Imbz Infinite Hyaluronic Acid Silk Mask beri kelembapan pada kulit
PRODUK REVIEW

Imbz Infinite Hyaluronic Acid Silk Mask beri kelembapan pada kulit

Mana nak cari face mask yang boleh memperbaiki masalah kulit kering dengan kelembapan selama 72 jam.Imbz Infinite Hyaluronic Acid Silk Mask ini mungkin dapat membantu korang memberikan kelembapan terbaik pada kulit Actually umi memang suka pakai face mask ni tau.Nak membelai muka ni kadang-kadang takde masa sangat.sSo, bila masanya umi boleh pakai facemask ni kan? So, bila menggunakan face mask ni, dalam masa yang sama boleh merilekskan sedikit badan yang …

RESEPI

10 Aneka Resepi Sotong Mudah dan Sedap

10 Aneka Resepi Sotong Mudah dan Sedap | Untuk resepi Sotong ni, memang banyak yang boleh digoogle untuk dijadikan menu samada untuk makan tengahari atau malam.Paling diminati oleh anak-anak umi adalah Sotong goreng tepung. Bila kita google, banyak je resepi sotong yang kita boleh lihat dan ikut.Tetapi di bawah ni umi senaraikan sebahagian  carian popular resepi sotong untuk dijadikan hidangan sekeluarga. #1- Sotong Masak Kicap By Azie Kitchen Resepi sotong …

Mini garden

Beli Pokok Hidup Secara Online di Shopee

Beli Pokok Hidup Secara Online di Shopee | Sebelum umi nak beli tu masih berkira-kira juga samada nak beli secara  online ataupun tak. Actually pokok yang umi nak beli hari tu, takde di Nursery yang umi selalu pergi tu.Kalau nak berjalan di Nursery yang lain memang umi malas.Malas bukan sebab apa tau, sebab takut nak beli sepokok, kang terbawak balik berpokok-pokok.Tu yang umi risau sangat tu. Banyak kali dah umi …

TARIKH PEMBUKAAN SEMULA SESI PERSEKOLAHAN SEKOLAH AGAMA NEGERI JOHOR
INFO

TARIKH PEMBUKAAN SEMULA SESI PERSEKOLAHAN SEKOLAH AGAMA NEGERI JOHOR

TARIKH PEMBUKAAN SEMULA SESI PERSEKOLAHAN SEKOLAH AGAMA NEGERI JOHOR | Alhamdulillah, sekolah Agama juga bakal dibuka tidak lama lagi.Jadi bolehlah anak-anak buat persediaan untuk kembali ke sekolah   TARIKH PEMBUKAAN SEMULA SESI PERSEKOLAHAN SEKOLAH AGAMA NEGERI JOHOR ⇒ Tadika Agama Johor (TAJ) – 14 Julai 2020 ⇒ Sekolah Agama Kerajaan Johor – 19 Julai 2020        Tahap 2 Darjah 4, 5 dan 6 ⇒ Sekolah Agama Kerajaan Johor  …

teknik ajar anak baca tanpa guna buku
PARENTING PARENTING TIPS

Ajar Awfiyah membaca menggunakan Poster

Ajar Awfiyah membaca menggunakan Poster | Bahan untuk ajar anak membaca bukan hanya fokus pada buku sahaja.Banyak medium lain yang kita boleh guna selain buku. Apa yang akan berlaku kalau kita hanya ajar anak menggunakan buku? Anak akan cepat bosan Anak dikatakan asyik bermain Anak dikatakan lambat belajar Sepanjang PKP umi ada mengajar kakak fiyah menggunakan buku bacalah anakku.Kena kental untuk ajar anak sendiri tau. So far umi suka pembelajaran …