contest

Dutch Lady Pure Farm Milk pelengkap Sarapan Pagi

Dutch Lady Pure Farm Milk pelengkap Sarapan Pagi | Kadang tu kan menu sarapan pagi penuh satu meja.Tapi bila lihat balik menu tu, adakah ianya dah lengkapkan Nutrisi kita untuk teruskan hari dengan sihat dan cergas?

Ada yang tak kisah tentang pengambilan Nutrisi setiap pagi.Yang lagi teruk, ada pulak yang skip sarapan pagi.Sarapan pagi sangat penting untuk dan tidak boleh skip pengambilannya kerana ia ada kaitannya dengan kesihatan.Yang penting pilihlah sarapan yang mampu memberi tenaga seperti susu.Banyak sebenarnya kebaikkan yang ada pada susu.Kerana segelas susu setiap pagi melengkapkan nutrisi yang diperlukan untuk badan seseorang.Jom kita tengok apa kebaikkan daripada segelas susu.

Tetapi kita tidak semestinya mengambil sarapan pagi yang berlebihan untuk memulakan hari kita.  Sebenarnya, satu gelas susu sudah dapat memberi kita nutrisi yang diperlukan dengan mudah dan cepat, serta cukup senang disediakan pada waktu pagi terutamanya ketika kita tidak mempunyai masa yang untuk menyediakan sarapan.

Bukannya mudah untuk mendapatkan semua nutrien yang diperlukan dalam satu hidangan, tetapi dengan minum susu, ia membantu memenuhi nutrien yang diperlukan oleh badan kita. Kebanyakan orang menyedari bahawa susu kaya dengan kalsium, tetapi susu sebenarnya membekalkan nutrien penting lain yang tidak boleh dihasilkan oleh badan kita, seperti protein. Tambahan pula, segelas susu sewaktu sarapan membantu badan kita bersedia untuk menyerap lebih banyak nutrien daripada makanan yang diambil sepanjang hari anda.

Kalau korang nak tahu Dutch lady Malaysia berusaha memenuhi misi untuk membina warga negara yang sihat serta membina keluarga yang kuat sejak dari tahun 1963 lagi. Selama 55 tahun ,mereka  menggalakkan warga Malaysia untuk bersarapan dengan susu bersama keluarga . Nutrien daripada susu membantu membina keluarga yang lebih kuat dan sihat. Keluarga dapat mengeratkan silaturahim antara satu sama lain semasa menjamu sarapan pagi bersama. Yakni, kedua-duanya adalah sama penting bagi kita untuk permulaan hari yang kuat.

Dutch Lady Pure farm milk

BAGAIMANA SUSU MEMBINA KELUARGA YANG KUAT?

Protein di dalam susu bertindak sebagai blok pembina bagi otot, tulang, rambut dan kuku.Ia juga memainkan peranan penting dalam pelbagai proses biokimia, termasuklah pembentukan, pengawalan, pembaikan dan perlindungan badan kita.Boleh dikatakan bahawa protein adalah nutrien penting yang menyelenggara serta memelihara badan kita supaya berfungsi dengan lancar untuk melakukan aktiviti seharian kita.

Kajian menunjukkan bahawa protein dalam susu mengandungi 9 asid amino penting(EAA) dan lebih mudah dihadam berbanding dengan sumber protein lain.Dalam erti kata lain, susu adalah sumber yang mudah untuk memperolehi protein yang berkualiti tinggi.

Sebab tu sarapan pagi kita haruslah membekalkan sekurang-kurangnya 20-25% daripada keperluan nutrisi harian kita.So, kita hanya perlu minum susu Dutch Lady Pure Farm di waktu pagi untuk membawa banyak perbezaan dalam pengambilan protein.Ambil satu gelas sahaja dapat memenuhi lebih daripada 20% keperluan protein yang diperlukan sarapan dengan cara yang mudah.

 

Sebagai susu No.1 di Malaysia, Dutch Lady PureFarm penuh dengan khasiat.Ambil segelas susu ,kita dah berikan badan kita nutrien yang penting seperti.

  • PROTEIN – Membantu membina dan memperbaiki tisu supaya badan kita berfungsi dengan baik
  • KALSIUM– Merupakan kunci tumbesaran dan perkembangan tulang dan gigi yang kuat untuk kanak-kanak dan membantu orang dewasa mengekalkan jisim tulang yang sihat untuk gaya hidup yang aktif.
  • VITAMIN A – Membolehkan mata kita berfungsi dengan baik dan membantu kita kekal fokus, sama ada di sekolah dan di tempat kerja.
  • VITAMIN B2 – Menyokong pelepasan tenaga daripada karbohidrat, lemak dan protein.
  • VITAMIN D – Membantu penyerapan dan penggunaan kalsium dan fosforus.

 

Demi menyahut cabaran #dutchladybreakfastchallenge,setiap hari aku minum susu.Kalau tak minum susu pun payah.Sebab apa DUtch lady Malaysia sentiasa menggalakkan penggunanya untuk minum susu setiap pagi.

So, untuk cabaran 5 hari Breakfast bersama Susu Dutch Lady Pure Farm Milk, Jom tengok apa menu yang aku buat

Day 1 : Nasi Lemak dan Dutch Lady Pure Farm Full Cream Milk

 

 

Day 2 : Roti WholeMeal disapu dengan Peanut Butter dan pisang bersama Dutch Lady Pure Farm Full Cream Milk

 

 

Day 3 : Mee goreng bersama Dutch Lady Pure Farm Full Cream Milk

 

 

Day 4 : Overnight Oat bersama Dutch Lady Pure Farm Full Cream Milk

 

 

 

Day 5: Roti wholemeal oat bersama Dutch Lady Pure Farm Full Cream Milk

 

 

Lengkap sudah 5 hari Breakfast Challenge.Maka lengkaplah contest Dutch lady  Breakfast challenge..Mana tau kan dapat salah satu dari hadiah yang ditawarkan..Syukur alhamdulillah…Bukan itu sahaja, ia juga membuka mata rakyat malaysia untuk tidak melupakan sarapan pagi yang sudah tentunya menjadi salah satu makanan yang wajib diambil setiap pagi bagi membantu kita kekal bertenaga sepanjang hari.

 

Web : https://www.dutchlady.com.my
Facebook : https://www.facebook.com/spread.the.goodness.of.milk/
Instagram : https://www.instagram.com/dutchladymy/

Facebooktwittergoogle_pluslinkedinrssyoutubeflickr

Blog tentang parenting, info, resepi masakkan ,panduan kerja di rumah, review produk, sharing info Johor, review makanan,

7 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE