blog matters

Kenapa perlu menggunakan domain berbayar

Kenapa perlu menggunakan domain berbayar| Sebelum bertukar dari wordpress aku dah pun bertukar kepada dotcom.Kalau dulu terfikir jugak,kenapa perlu nak tukar domain yang berbayar sedangkan aku tak terlalu serius dalam berblog.Tapi bila lama kelamaan aku lebih serious dalam blog, barulah terfikir untuk bertukar domain.Sebelum tu aku dah pun puas membaca kena kita perlu menggunakan domain sendiri dan apa kebaikkan menggunakan domain berbayar ni?

 

domain idwebhost.com
credit pict : google

KELEBIHAN MENGGUNAKAN DOMAIN BERBAYAR

1.HAK SEPENUHNYA KE ATAS WEB ATAU BLOG

Dari apa yang aku baca kebanyakkan blog atau website yang tak berbayar ni,macam kita guna blogspot kan,traffik tinggi melangit,dan tiba-tiba entry-entry penting di tarik balik oleh blogspot,jadi apa yang kita usahakan selama ni, tak nampaklah hasil.Sebabnya kita tak jaga hak kita melalui pembelian domain sendiri.Bila dah ada domain sendiri.Semua entry dan info yang kita letak dalam blog atau website tidak akan diganggu oleh mana-mana pihak.

 

 

 

2.DOMAIN LEBIH MUDAH DIINGATI
Domain berbayar ni lebih pendek dari yang tak berbayar.Contohnya macam aku guna blogspot dulu lah kan.Kalau dulu panjang www.kisahsidairy.blogspot.com dan bila aku bertukar kepada domain sendiri, ia menjadi lebih pendek iaitu www.kisahsidairy.com . Kan nice kan gitu.Kalau nak senang orang ingat nama website atau Blog, cari yang lebih pendek, macam dua suku kata je gitu.Confirm orang akan ingat.Alah..contohnya website macam lazada atau shopee tu ler…kan ke senang orang ingat…hahahah
3.LEBIH SELAMAT
Orang kata domain berbayar ni lebih selamat dan dipercayai.Domain berbayar ni memerlukan maklumat yang lebih details berbanding yang percuma.So bagi mengelakkan insecure ,baik beli domain sendiri.Kan dah baca kan kelebihan menggunakan domain.
4.BLOG LEBIH MESRA SEO
selalunyalah kan, client akan pandang pada blog yang ada domain sendiri dahulu berbanding yang percuma.Lagi pun ia lebih mesra SEO.Kalau nak dibandingkan blog aku dan blog sekarang,lebih majulah sikit dari yang percuma dulu kan..Sebab tu siapa-siapa yang serious dalam berblog ni akan bertukar kepada domain berbayar.Syarikat pengiklanan pun lebih yakin untuk mengiklankan servis diorang kat blog kita.
Kredit info : CIK TOM
Itu baru pasal Kebaikkan menggunakan domain berbayar.Belum lagi cerita bab mana nak cari penyedia web hosting yang berbaloi dan murah.Banyak sebenarnya yang ada di pasaran.Korang boleh cuba search penyedia web hosting yang bagus dan berbaloi ni.Hari tu aku ada survey la satu domain murah dari Indonesia ni.Paling murah pun korang boleh pilih adalah RM34 je tau.So korang rasa murah tak.
Dah pernah dengar tentang Idwebhost.com? hah cuba korang bukak website ni dan jangan lupa buat perbandingan harga mana yang lebih murah ye.Kenapa korang perlu pilih untuk membeli domain dari Idwebhost.com?

Kenapa perlu beli domain Indonesia murah di IDwebhost?

  • Pengaktifan domain yang cepat
  • Beratus-ratus pilihan sambungan domain
  • Jaminan harga domain paling murah
  • Perkhidmatan yang cepat 24 jam
  • Telah dipercayai lebih dari 100 ribu domain
  • Pelbagai kemudahan keselamatan
  • IDwebhost yang pertama di Indonesia adalah akreditasi ICANN

 

 

 

Korang boleh la usha sikit apa lagi yang best menggunakan domain dari IDwebhost ni.Boleh tengok lah kot-kot korang berkenan kan untuk membeli domain disini. Bukan sahaja korang boleh beli domain,malah hosting pun boleh juga menggunakan perkhidmatan dari IDwebhost.com ni ye.
Emm…aku dah pun 5 tahun menggunakan domain sendiri.Yes..lebih serius untuk berblog apabila aku bertukar dari blogspot ke wordpress.Tu pun aku masih belajar lagi cara bagaimana menggunakan wordpress ni dengan lebih bijak.
Facebooktwittergoogle_pluslinkedinrssyoutubeflickr

Blog tentang parenting, info, resepi masakkan ,panduan kerja di rumah, review produk, sharing info Johor, review makanan,

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE