food hunter

Tsujiri Austin JB menyediakan O-Matcha yang sedap

Assalamualaikum

Tsujiri Austin JB menyediakan O-Matcha yang sedap | Pertama kali dalam hidup aku,mengenali O-Matcha ni bila diperkenalkan oleh seseorang.Selalunya yang aku minum hanyalah Green Tea,Tapi ada lagi minuman yang lebih baik lagi dari Green Tea ni.

Korang semua tahukan,Green Tea ni sebenarnya memberikan kesan yang baik pada tubuh badan kita,dan semestinya Matcha ni lebih baik dan lebih pahit dari Green Tea.1st impression aku bila dikatakan pahit tu,rasa pahit ubat yang korang terpaksa telan tu…hahaha…

APAKAH KEBAIKKAN MATCHA

Matcha dan Green Tea sebenarnya berasal dari tumbuhan yang sama iaitu Camellia Sinensis.Yang menjadikan ianya berbeza adalah cara proses dan penanamannya.

Teh hijau biasanya hanya mempunyai kira-kira 63mg antioksidan berbanding matcha yang mempunyai kira-kira 134mg katekin-antioksida yang kuat dan mengandungi banyak manfaat untuk kesihatan.

Matcha ni sama seperti teh hijau lain, mengandungi kelas antioksidan yang dipanggil katekin. Matcha tinggi dalam katekin yang dipanggil EGCG (epigallocatechin gallate), yang dipercayai mempunyai kesan melawan kanser pada badan. “

Bila dah dengar banyak manfaat untuk kesihatan,aku pun cuba dessert dan minuman yang berasaskan Matcha ni.

Tsujiri Austin JB menyediakan O-Matcha yang sedap

Lokasi TSUJIRI di Mount Austin JB

Di Johor Bahru,satu tempat yang menyediakan minuman yang banyak manfaat ni tau iaitu TSUJIRI.TSUJIRI ni sebenarnya dah lama di luar Negara,cuma mereka masuk ke Malaysia ni baru-baru je.Hidangan yang menjadi signature kepada TSUJIRI ni of courselah O-Matcha.

Hari tu,aku dan beberapa rakan blogger yang lain,sempatlah merasa kenikmatan O-Matcha ni sambil lepak-lepak dengan pengurus cawangannya  iaitu Mr.Alex..Peramah tau orangnya.Dan dia lah yang berikan penerangan kepada kami tentang Tsujiri ni.

Tsujiri Austin JB menyediakan O-Matcha yang sedap

Menu yang korang tengok di bawah ni adalah Menu yang dipilih oleh Mr Alex yang merupakan menu yang sering menjadi pilihan pelanggan mereka.

Tsujiri Austin JB menyediakan O-Matcha yang sedap
Float Selection O-Matcha Milk

 

Tsujiri Austin JB menyediakan O-Matcha yang sedap
TSUJIRI Parfait
Perbezaan antara Tsujiri Parfait dengan O-Matcha Milk di atas,TSUJIRI Parfait ni ada conflakes,red bean dan juga biskut roll ni.Sedap tau,Naura dan konker Tsujiri Parfait ni.
Ada dua pilihan Aiskrim untuk float samada korang boleh pilih O-Matcha ataupun Haujicha.Haujicha tu maksudnya Matcha yang di panggang  hingga keperangan,tu yang warnanya seakan coklat.

SIGNATURE TSUJIRI

Ada dua jenis Signature Tsujiri ni tau.Yang ni memang pure punya,takde letak gula pun.Korang yang tak sukakan gula dan nak ambil sebagai minuman kesihatan,dua minuman ni memang aku suggest.
Rasanya confirmlah pahitkan,and yes,aku boleh habiskan Signature O-matcha
MATCHA
O-Matcha Cappucino
 
0MATCHA
Signature O-Matcha

 

Tsujiri Austin JB menyediakan O-Matcha yang sedap
Cik Puan Blog dah merasa SIgnature O-Matcha dan berjaya menghabiskannya
Tsujiri Austin JB menyediakan O-Matcha yang sedap
Shave Ice – Uji Sunset
 
Unikkan nama dia…EH…mabless sangat tau Shave Ice ni..Boleh makan 2-3 orang.Puas hati sangat makan.Terdapat dua jenis Shaved ice ni iaitu Sunrise dan Sunset cuma bezanya pada topping je,seperti biasa satu krimer dan satu lagi brown suger…Dalam Shave ice ni ada mochi dan juga kacang merah..
Tsujiri Austin JB menyediakan O-Matcha yang sedap
Ketiga-tiganya aku bagi 5 bintang
Tsujiri Austin JB menyediakan O-Matcha yang sedap
O-Matcha Roll Cake
Rasa not bad,ada creamer dan Read bean.Rasa sedap bila diadun menjadi cake ni tau.
Tsujiri Austin JB menyediakan O-Matcha yang sedap
Dark Choclate Chiffon Cake
Memang tak manis sangat,tapi pada korang yang nak rasa manis,bolehlah tambahkan dengan Coklat cair yang diberikan set dengan Dark Choclate CHiffon cake ni.

 

Tsujiri Austin JB menyediakan O-Matcha yang sedap
Warabimochi
Aku paling suka dengan dish ni tau.Macam tepung gomak,tapi dalamnya tu sejuk tau.Nak kata jelly pun ye jugak..hah..macam tulah.Tapi akan ada rasa Red Bean dalam Warabimochi ni

 

 

Tsujiri Austin JB menyediakan O-Matcha yang sedap
Di antara rakan blogger yang join makan di TSUJIRI MOUNT AUSTIN iaitu mar dan Juju
HALAL  certified 
Walaupun masih tidak dapat lagi Sijil Halal dari JAKIM,akan tetapi bahan yang digunakan adalah bebas dari dogmatic grounds…So terpulang pada korang nak menilai.
Tsujiri Austin JB menyediakan O-Matcha yang sedap
Suasana di TSUJIRI Mount Austin
Korang boleh pilih tempat samada nak makan di dalam atau di luar.Kami memilih untuk makan di dalam sebab ada air cond.Jadi anak pun tak meragam…
Tsujiri Austin JB menyediakan O-Matcha yang sedap
Antara koleksi yang korang boleh dapatkan di TSUJIRI

 

Tsujiri Austin JB menyediakan O-Matcha yang sedap

Sebelum balik,haruslah kami bergambar dengan Mr.Alex ni dan juga sebahagian dari ahli JDT Blogger.

Kalau korang nak dapatkan atau nak merasa  Dish yang berunsurkan Matcha ni,korang boleh pergi ke Outlet  TSUJIRI  Mount Austin.

Untuk maklumat lanjut adalah seperti dibawah ni

 


Facebook : TsujiriJB


Instagram : @tsujiriaustin


Website :www.tsujiri.my


Add : 29, Jalan Austin Heights 8/3, Taman Mount Austin, 81100 Johor Bahru, Johor

Kalau korang tak tau kat mana lokasi,aku sediakan lokasi maps untuk korang seperti dibawah

Thanks for Reading kisahsidairy.com

Contact me at :sitirohaida81@gmail.com

Mommy Blogger For any Advertorial | Sponsor Post | Product Review | Food Review | kindly email me at sitirohaida81@gmail.com

19 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *