festival layang-layang

10 TIPS CARA UNTUK ELAK ANAK HILANG

Assalamualaikum
Hai korang☺☺Kan aku ada up entry pasal Festival layang-layang Pasir Gudang 2018 tu kan,Kalau ikutkan dari rumah aku ke Tasik Layang-Layang tu,setengah jam pun tak sampai.Ada lah dalam 10 minit  kot.
Tapi walaupun tak jauh,kalau dah ada Festival ni,dia punya jammed boleh krem kaki ni dek non..Jumaat malam sabtu hari tu,mak aku datang,so dia lah yang ajak ke sana.Ikutkan hati ni malas rasa nak terjah ke sana.Tapi memandangkan adik² pun dah sibuk,pergilah jugak.
Satu sebab aku tak suka nak pergi Festival layang-layang ni,Orang terlalu pack.Nak ke sana-sini pun nak kena hati-hati memandangkan aku bawak anak.And yes!! ibubapa kena lebih beri perhatian kepada anak-anak berbanding tengok layang-layang kat udara tu atau cuci mata ke booth-booth yang menjual segala jenis barangan tu.
Bukan nak cakap aku ibu yang prihatin,tetapi saja nak nasihatkan sesama sendiri bila ke tempat-tempat macam ni,pastikan jaga anak dengan betul.Sebenarnya boleh je kita nak atasi kes anak hilang kat tempat-tempat macam ni.Malam yang aku pergi tu pun,ada dalam dua tiga kes  anak dan mak pak yang hilang.Yang sadisnya anak umur 3 tahun boleh hilang..Ok…aku terus tak dapat nak bayangkan macam mana boleh hilang.
Seperti yang aku baca di blog theasianparent.com ada dikongsikan 10 tips cara untuk elak anak hilang.Tips ni bagus untuk kita gunakan supaya anak kita tak hilang.Yelah,once dia dah hilang,payah untuk kita nak cari.Lagi-lagi bila kanak-kanak yang masih tidak boleh bercakap.

 10 TIPS CARA UNTUK ELAK ANAK HILANG

1. Rancang Percutian atau perjalanan anda dengan teliti
Jika kita sudah mempunyai rancangan untuk bercuti,satu hal yang perlu kita tahu adalah maklumat kawasan tempat percutian.Contohnya,adakah tempat itu penuh dengan orang ramai atau menyediakan “Kids Zone” untuk kanak-kanak
2.SEDIAKAN KAT IDENTITI
Pastikan kita tulis nama anak,tarikh lahir,alergik atau kondisi kesihatan yang perlu diketahui(jika ada) dalam kad identiti anak anda.Letak Kad Identiti ini DIDALAM baju atau poket  anak anda.Pastikan mereka tahu ada kad identiti dalam poket itu.Kad identiti itu juga perlu ada nombor telefon anda dan pasangan.
3.BERI ANAK PAKAI BAJU WARNA CERAH
Sebelum keluar rumah,pakaikan mereka dengan baju yang berwarna cerah atau warna Neon untuk mengesan mereka apabila berada di Khalayak ramai.
4.TETAPKAN MEETING PLACE
Sebelum ke sesuatu tempat,pastikan anda memberitahu atau menunjukkan pada mereka sebuah meeting place.Meeting Place sangat penting jika mereka hilang.Contohnya pilih tempat yang senang mereka ingat  seperti kaunter pertanyaan,kedai aiskrim atau restoran KFC berdekatan.
Memandangkan aku takut aku sendiri terlepas pandang kat anak-anak,so ini jelah gambar yang dapat aku snap hari tu.
5.AJAR ANAK PESANAN PENTING INI
Seorang kanak-kanak di Amerika Syarikat berjaya menyelamatkan dirinya daripada di culik orang asing dengan mengingati pesanan penting ibunya ini

Jika hilang atau sesat,minta tolong pada orang tertentu sahaja iaitu pada ibu yang berjalan dengan anaknya atau pegawai keselamatan.JANGAN minta tolong pada lelak atau wanita yang berjalan seorang diri.ORANG DEWASA TIDAK AKAN MEMINTA PERTOLONGAN KANAK-KANAK,jadi jangan tolong orang  yang tak dikenali.Kekal di meeting place jika sesat.Tunggu disitu saja.

6.SIMPAN GAMBAR TERKINI ANAK ANDA
Lebih bagus jika anda memiliki gambar terkini mereka.Sebelum keluar dari rumah tu,ambil gambar terkini anak dahulu ye.Senang cerita kita selfie sebelum keluar rumah.

7.JANGAN TINGGALKAN MEREKA BERSEORANG
Walau dalam sebarang keadaan sekalipun,seorang kanak-kanak nyaris diculik ketika ibu bapanya masuk ke dalam tandas.

8.LABELKAN NOMBOR TELEFON ANDA
Salah seorang rakan saya telah menulis nombor teledonnya pada tangan semua anak-anak dengan permanent marker.Anda juga boleh melabelkan nombor telefon anda pada pakaian anak-anak.Tulis nombor telefon.

9.BELI PERANTI PENGESAN DENGAN GPS
Peranti pengesan dengan GPS ni memang mahal,tapi jika ada kita ada satu,dah tak perlu risau.pastikan peranti ini sentiasa dengan anak anda.

10.SENTIASA BERWASPADA
Perkara macam ni kita tak tahu bila akan terjadi,sebab tu kita kena sentiasa berwaspada.Jangan terlalu mudah mempercayai individu yang tidak dikenali.Dunia sekarang ni kat mana-mana boleh terjadi kes individu yang berniat nak cederakan kanak-kanak.Bukan itu sahaja..mereka juga sanggup menculik untuk wang ringgit.

So,sama-samalah kita gunakan tips ni bagi memastikan keselamatan anak kita.Oklah..Jomlah layan sikit gambar yang aku sempat snap malam tu.

Kalau tengok orang dari jauh tu,mesti korang dapat bayangkan betapa padatnya orang malam tu weh.

Nak tengok orang nyanyi pun aku malas…hahaha…Kat sini aku cari kawasan yang lapang untuk anak-anak bermain.Lepas dah beli makanan dan mainan untuk diorang.Cari tempat lapang  dan duduk sambil perhatikan anak-anak bermain.
Makcik blog ni sempatlah kan mengabadikan muka kat dalam Festival Layang-layang ni.

Thanks for Reading kisahsidairy.com

Contact me at :sitirohaida81@gmail.com

Facebooktwittergoogle_pluslinkedinrssyoutubeflickr

Blog tentang parenting, info, resepi masakkan ,panduan kerja di rumah, review produk, sharing info Johor, review makanan,

19 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE