• gerhana bulan

    Cara Melakukan Solat Gerhana Bulan

    Assalamualaikum Hai korang,Bagi umat Islam semestinya sudah mengetahui bahawa Fenomena Gerhana Bulan Penuh akan berlaku pada hari Rabu,malam Khamis iaitu pada 14 malam 15 Jamadil Awwal 1439H bersamaan 31 Januari 2018. Sehubungan dengan itu,Solat sunat Gerhana akan bermula pada jam 9.33 malam ini.So,marilah sama-sama kita melakukan Solat Sunat Gerhana Bulan.Pada yang masih ragu-ragu dan tidak tau cara melakukan solat Gerhana Bulan boleh ikuti seperti di bawah ini SOLAT GERHANA BULAN Cara buat solat Gerhana Bulan adalah seperti berikut Rakaat Pertama – Lafat Niat Solat Gerhana bulan 1.Sahaja aku Solat sunat Gerhana bulan dua rakaa’at menjadi imam/makmum kerana Allah Ta’ala. 2.Takbiratul Ihram(serta Niat) 3.Membaca doa iftitah 4.Membaca surah al-Fatihah 5.Membaca surah…

  • Nagging

    Bertukar Kepada Umobile Prepaid ke Umobile Postpaid

    Assalamualaikum Hai korang☺☺Actually aku dah lama  terfikir nak masuk Umobile Postpaid ni.Lama dah fikir.Sampai naik basi fikir masalah ni. Bukan apa,kekadang tu,rasa macam membazir,tapi bila guna prepaid pulak,Data habis cepat,Credit pun cepat jugak.Sekarang ni Naura banyak jugaklah tengok Youtube.So,makin cepatlah Data Internet.Selalunya aku akan topup untuk internet dalam Rm30 sebulan.Kadang-kadang extra topup dalam RM20 gitulah.Itu kalau data internet tak habis,kalau habis,of courselah aku kena tambah lagi data dan topup RM30.Banyak jugak tu kan. So,selepas bincang dengan Husband,hari sabtu yang lepas aku bertukar kepada Umobile Pospaid.Kira bayar sharelah dengan husband.Sebabnya sebelah malam aku akan onkan wife.So semua boleh guna…hehehehe.. Untuk Umobile Postpaid aku memilih untuk menggunakan Plan P78 .Banyak jugaklah kelebihan…

  • food hunter,  food Review

    Boat Noodle Aeon Bandar Dato Onn

    Assalamualaikum Hai korang☺☺Actually dah plan siap-siap dah,lepas pada Perjumpaan dengan Ahli JDT Bloggers,kami anak beranak nak makan Boat Noodles.Teringin lah nak ke Amphawa Boat Noodles di Sutera Mall,tapi memandangkan masa dah suntuk,habis pun perbincangan dalam pukul 4 petang,so aku decide nak pergi yang dekat je. So,lokasi yang terdekat adalah di Aeon Jusco Bandar Dato’ Onn..Kira berdekatan dengan kami di Setia Tropika masa tu.Dapatlah tengok-tengok apa yang best kat sana.Tapi yang tak bestnya kat Boat Noodle di sini,tak berapa banyak menu yang dihidangkan.Maksudnya,mangkuk kecik-kecik tu tak berapa banyak menu.. Sebelum ni,pernah je pergi ke Boat Noodle yang lain,cuma nak cari yang penuh dengan menu,Jadi adalah kelainan kan..Ada dua tempat yang aku…

  • Menu of the day

    Menu Dapur kisahsidairy Hari ini

    Assalamualaikum Hai korang.alamak..hujung minggu bakal melabuhkan tirainya..kah..cliche sangat ayat. Hari weekend lah kan,masa untuk bersenang lenang,takde fikir pasal kerja.Fikir pulak pasal kerja rumah yang takkan pernah siap bagi mata seorang isteri kan..kan.. So,aktiviti ni memang tak pernah skip hari-hari kecuali,takde lauk,tak sihat,atau plan nak gantung kuali.Tapi 80% adalah masak kat rumah.So,hari ni takdelah masak yang special sangat pun.Rasa nak makan sayur petola campur sohon je.. So inilah diantara menu yang malas untuk difikirkan. Lala rebus letak daun bawang,petola sohin dan ayam bakar.Selesai masak,husband balik,terus ajak makan.Ni kira merangkap makan malam.Sebab aku jarang nak makan malam,selalunya sebelum maghrib aku dah settle kat dapur. Tetiba otak terfikir nak masak apa pulak esok..…

  • JDT BLOGGER

    Perjumpaan Ahli JDT Blogger bagi Tahun 2018

    Assalamualaikum Hai korang.Actually semalam nak updatelah pasal ni,tapi disebabkan banyak tempat nak pergi semalam…emmm..banyak lah sangat kan.Apa yang aku nak update ni? Semalam adalah perjumpaan ahli JDT blogger untuk kami membincangkan isu-isu dalam group dan juga blog.Tapi memandangkan tak berapa ramai yang dapat hadir,maka sebahagiannya dapat juga membincangkan isu yang membangkit dalam group JDT Blogger. Bila dah ramai perempuan kan,faham-faham jelah..Membawang je lebih.Tapi kami tetap laksanakan tugas yang diberikan. Yang hadir pada hari semalam adalah Nona,Hernee,Dilah,Uyul dan Mialiana.Of courselah ada aku sekali.Perbincangan ni kami buat di Mc’Donalds Setia Tropika. Ini adalah antara ahli JDT Blogger yang turut hadir.. Dalam setiap perjumpaan,wajib Selfie tau..haha..itulah kami..Perjumpaan tu memakan masa selama 3 jam…

  • sinopsis drama

    Lafazkan Kalimah Cintamu

    Assalamualaikum Lafazkan Kalimah Cintamu | Actually aku tak pernah pun layan cerita ni dulu.Di sebabkan kat rumah takde astro,maka tak terlayanlah aku cerita ni kan. Tapi masa waktu lunch tu,aku layan lah DFM2U.So,terlayanlah aku Lafazkan Kalimah Cintamu.Masa episode pertama pun dah sedih,Inikan masuk episode kedua.Dan terjatuh cinta dengan cerita ni.Kisah si Qilah tu memang menyedihkan bila mana seorang ayah tak pernah nak mengaku itu adalah anaknya.Dapat pulak kakak yang sentiasa tak boleh melihat adik dia lebih dari dia. Lama kelamaan cerita ni memang best,dengan lakonan bersahaja Nelydia Senrose tu..haha..memang kelakar tau. SINOPSIS LAFAZKAN KALIMAH CINTAMU Tengku Aqilah, seorang anak yang di sisih oleh bapa kandungnya sendiri. Kecetekan iman Tengku Hisham…

  • Homeschooling genius syurga

    AKTIVITI HOMESCHOOLING MENGENAL WARNA

    Assalamualaikum Hai korang☺☺Aku sebenarnya risau untuk up entry yang berkaitan dengan apa yang aku buat.Sebenarnya perkongsian aku ni bukan untuk menunjuk-nunjuk yang aku bagus sangat dalam memberikan pendidikan pada anak-anak aku.Banyak kelemahan aku dalam mengajar mereka.Aku seorang ibu yang masih lagi belajar untuk memberikan yang terbaik untuk anak.Sebarang tips yang aku berikan di dalam ni,adalah diambil dari blog-blog yang memberikan aku motivasi untuk terus memberikan yang terbaik untuk anak.Perkongsian di blog ini adalah salah satu cara untuk aku ingatkan diri aku tentang apa jua tips yang dikongsi oleh sesuatu blog terutamanya blog yang berunsurkan parenting.       Sejak Naura semakin membesar,kekadang aku semakin risau kerana takut tidak dapat memberikan…

  • segmen

    Segmen Blogwalking by Miss Kepeng

    Assalamualaikum Hai korang..Lama jugak tak menjoinkan diri dalam segmen blogwalking ni..Jom join ramai-ramai  Segmen Blogwalking by Miss Kepeng nak tag Mar mansor,ibu dilah dan kak mia →Thanks for Reading kisahsidairy.com← Contact me at :sitirohaida81@gmail.com

  • food,  kuih tradisional

    Berjaya membuat Karipap Kentang

    Assalamualaikum Hai korang☺☺Tak kisahlah kalau kena kecam pun cakap akak tak pandai masak.At least akak mencuba jugak kan untuk buat..Selama 36 tahun hidup ni,tak pernah tau buat karipap. Selalunya MIL yang rajin buat karipap untuk santapan.Tapi masa tu aku buat dono jelah kalau dia buat.Sebab aku ni kalau pasal kuih,malas nak buat sangat.Aku sanggup beli dari buat..haha..pemalas kan.Tapi,lepas dah ada anak ni,bila anak suka makan,ada suami pun yang suka makan.Pagi makanan yang paling ringan adalah kuih..Dia memang tak pandang takat roti cicah kopi O.Kalau boleh nak Mee goreng,nasi goreng dan gorengan yang lain.And bila wife dia kekadang tak menyempat nak masak semua tu,beli je karipap frozen untuk digoreng waktu pagi..Tu…

  • aktiviti

    Indoor Climbing (Rock Climbing) di Johor Bahru

    Assalamualaikum Hai korang☺☺Sebenarnya kalau kita nak beraktiviti ni,banyak sebenarnya yang boleh kita buat untuk mengeluarkan peluh.Selain dari Larian,senaman,memanjat juga satu aktiviti sukan jugak kan.Bukan panjat rumah orang,tapi panjat bangunan..Hah..Kaki climbing mesti tau kat mana tempat  Indoor Climbing di Johor ni.Ada beberapa tempat yang aku akan share di bawah ini untuk korang. Nak buat aktiviti Climbing ni pun satu aktiviti mencabar jugak tau.Stamina kena kuat.Bukan main redah je korang nak buat aktiviti tu.Di sini aku sharekan tips sebelum melakukan aktiviti Rock Climbing.  FAKTOR KESELAMATAN Di dalam aktiviti Rock Climbing ni,biasanya masalah keselamtan telah dijangkakan oleh pasukan bimbingan.Pastikan anda mengikut panduan yang yang betul seperti yang diarahkan oleh pembimbing aktiviti ini. LATIHAN…