johor bahru,  travelblogger

Kembara Blogger Johor Part 9 | Kopi Kluang Cap Televisyen

Kembara Blogger Johor Part 9 | Kopi Kluang Cap Televisyen | Selepas kami bersarapan di Tunamaya Beach & SPA Resort,kami bergerak ke destinasi seterusnya di Kluang Johor. Tak sabar nak merasai kenikmatan Kopi Kluang sedap ni.

Siapa kat sini hantu Kopi? Pernah tak korang tau bagaimana kopi dihasilkan.Hah..Destinasi pertama untuk hari ketiga ini adalah Kami melawat Kilang memproses Kopi.Pernah dengar tak Kopi Cap Television.

 


Kenapa dinamakan Kopi Televisyen
.Sebenarnya ada cerita tersendiri tau mengapa dia menamakan Kopi cap Televisyen ni.Aku pun tak berapa nak ingat.Tapi yang aku tahu,ada dekat satu kampung ni,memang susah nak tengok tv.Kiranya tak ramailah yang ada TV di kampung tu.Yelah..dulu-dulu kan susah.Tapi bila pengusaha kopi tu,membeli TV,diajaknya orang kampung untuk minum kopi sambil tengok TV.Hah..kira dari situlah tercetusnya idea nak gunakan Televisyen sebagai pengenalan kopi ni..Ni yang aku ingatlah tapi korang tak boleh pakai fakta aku ni.takut aku salah dengar…hehehe

Masa kami datang ke Kilang kopi ni,masih dalam renovation kerana katanya akan dibuat Cafe supaya senang untuk orang ramai merasai sendiri kenikmatan kopi mereka..bagus betul usaha mereka kan..Moga terus success.

3 Jenis Kopi ini di campur untuk menghasilkan kopi yang sedap.Apa jenis kopi yang dicampurkan untuk menjadi Kopi yang sedap ni?
  • Rabusta dari Indonesia
  • Arabica dari Colombia
  • Lybarica atau lebih dikenali dengan kopi Biji Gajah dari Malaysia

 

Kami diberi kan taklimat bagaimana kopi ini dihasilkan.Selama ni kita tau minum je kan..hah ni hah..
Seperti yang diberitahu,Kopi akan dimasak selama 20 minit di iron plate  dan dikacau selama 10- 15 minit.Kemudian ia dimasukkan ke dalam Mesin khas untuk dipisahkan menjadi bijian.Selepas itu ia diasingkan untuk menjadi serbuk.Kemudian ia dimasukkan ke dalam tin
Kopi yang dikeringkan
Siap untuk diasingkan

 

Ada dua jenis kopi iaitu Black Coffee dicampurkan dengan gula dan majerin manakala White Coffee adalah 100% coffee bean

 

 

 

Selepas melihat bagaimana Kopi dihasilkan,kita beralih pula kepada kerja-kerja mempacking kopi

Kopi Uncang

 

 

kopi yang sudah dilabelkan dan di packing

 

Sempat jugalah kami dijamu minum kopi.Ada dua kopi yang disediakan iaitu kopi O dan kopi susu..seriously memang sedap tau.Minum kopi sambil makan roti kaya dan nasi lemak..Fuhhh..memang mengancam tau
Pada mulanya aku mencuba Kopi Susu..Memang terbaik.

 

Kemudian aku mencuba pula Kopi O..haha..dah nama orang tua,wajiblah pekena Kopi O kan..Serius sedap

 

Di satu sudut sebelum pintu keluar,korang boleh membeli pelbagai jenis kopi yang dijual di kedai Kopi ni.Memang rambang biji mata tau nak pilih.

 

Peminat kopi kan.haruslah membeli 3-4 paket untuk dibawa balik.Kebetulan stok kopi kat rumah pun dah nak habiskan.So wajib topup dengan Kopi Cap Televisyen

 

Di luar kilang ni,terdapat pokok Kopi yang ditanam mengikut jenisnya.

 

 

Sebelum keluar sempatlah kan kami bergambar.

 

Bergambar kenangan bersama staff di Kluang Coffee
Untuk korang yang ingin membuat lawatan dan membeli kopi bolehlah melihat alamat yang disediakan di bawah.

Kluang Coffeee Powder Factory Sdn Bhd

76 Jalan Besar,Kampung Yap Tau Sah

86000 Kluang

Johor

W: http://kluangcoffee.com.my

 

Facebooktwittergoogle_pluslinkedinrssyoutubeflickr

Blog tentang parenting, info, resepi masakkan ,panduan kerja di rumah, review produk, sharing info Johor, review makanan,

4 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE