JDT BLOGGER,  JOHOR,  Travel,  VISIT JOHOR

Kembara Blogger Johor Part 6 | Kampung Tualang Tiga Sedili dan Pusat Penternakkan Belangkas

Kampung Tualang Tiga Sedili dan Pusat Penternakkan Belangkas | Kembara blogger Johor masuk hari kedua.Selepas kami ke Desaru Fruit Farm,destinasi seterusnya adalah di Kampung Tualang 3,Tanjung Gemuk Sedili Johor.Serius,walaupun aku duduk Johor,tapi aku tak pernah tahu ada kampung ni tau.

1st time aku menjejakkan kaki ke teratak Villa Castalia ni,aku terpegun melihat kehijaun di sekitarnya.Kalau nak ke sana,memang korang rasa jauh.Tapi bila dah sampai sini,pasti korang takkan kecewa.

Signboard sebelum masuk ke Villa Castalia

Meh aku jamu mata korang dengan kehijauan yang berada disekitarnya.

Sesampainya kami disini,kami dijemput dengan pegawai-pegawai yang bertugas dan juga paluan gendang..

Selepaa itu kami dijemput untuk menjamu selera di bawah rumah ini..huiii..best tau..Betul-betul suasana kampung

Antara hidangan kami tengahari tu.
Hidangan kampung yang boleh buatkan korang bertambah nasi.Serius,sambal belacan dan ketam dia sedap… Lain sangat dengan sambal belacan yang aku selalu makan.

 

Lauk-lauk kami dimasak dengan menggunakan dapur lama.

 

Korang kenal apa ni..hah!! ni namanya Lelangit..Kalau orang zaman dulu-dulu memang ada je dalam rumah diorang.
Terus teringat kat nenek aku dulu.Orang-orang dulu memang suka guna ni tau.

 

Puan blog dan Puan hernee bersantai selepas makan banyak

 

Tempayan yang berisi air.Kalau korang tengok cerita-cerita lama,mereka akan membasuh kaki sebelum naik ke atas rumah.

 

Melihat mak-mak bermain congkak.Nasib baik masa membatasi kami,kalau tak nak jugak join main congkak.

 

Ruang berehat rumah lama.Aku suka tingkap rumah ni..Best..angin masuk sepoi-sepoi bahasa.

 

Lampu pam ni mengingatkan aku masa rumah kami takde lagi bekalan elektrik

 

Barangan lama

 

Tempat beradu.Dah macam bilik pengantin

 

Orang dulu-dulu memasak menggunakan kayu api

 

Cenderahati yang dibuat oleh penduduk kampung

 

Mak-mak kampung Tualang Tiga

 

Kami bergambar kenangan dengan PAHA yang menempatkan bunga telur

 

Sempat jugak melayan rakan-rakan blogger iaitu uyul,alja dan hernee naik basikal tua

 

Selepas itu kami dijamu pula dengan air kopi dan pulut panggang ikan buatan orang kampung
Sedap tau..
Korang lihat jelah pemandangan yang ada di sekitar kampung ni,rasa sejuk je mata memandangkan.

 

 

 

 

Last sekali kami bergambar kenangan dengan orang kampung dan staff MITA
Bukan senang nak jumpa kawasan yang betul-betul mempunyai suasana Kampung sebenar seperti di Kampung Tualang Tiga,Sedili ni.Harap ianya akan berterusan dalam memperkenalkan kepada zaman remaja kini dan mengambil inisiatif untuk mengekalkan budaya lama masyarakat melayu lama kita.

TERIMA KASIH KEPADA PENDUDUK KAMPUNG TUALANG TIGA KERANA MENYEDIAKAN MASAKKAN DAN LAYANAN YANG BAIK KEPADA KAMI.ADA MASA KITA BERJUMPA LAGI

Seterusnya tidak jauh dari kampung Tualang Tiga,tempat penternakkan Belangkas di Sedili.Kat sinilah mereka menternak belangkas dan Udang galah.

 

tempat penternakkan belangkas

 

tempat penternakkan belangkas
Belangkas yang masih kecil.Sungguh unik kan kejadian anugerah Allah swt.Memang aku tak percaya ni belangkas pada mulanya.
Selepas diterangkan segala proses penternakkan,barulah kami faham.

 

belangkas pun nak ikut Tourism Johor jugak

 

 

Pinjam gambar blogger osimosi ni hah..
Lupa pulak puan blog nak bergambar disini
Google Maps Pusat Penternakkan Belangkas Sedili Johor











Korang juga boleh baca entry terdahulu tentang Kembara Blogger Johor di bawah ini ye

 

 

Mommy Blogger For any Advertorial | Sponsor Post | Product Review | Food Review | kindly email me at sitirohaida81@gmail.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *