johor bahru,  travelblogger

Kembara Blogger Johor Part 5 | Desaru Fruit Farm Kota Tinggi Johor

Assalamualaikum

Kembara Blogger Johor Part 5 | Desaru Fruit Farm Kota Tinggi Johor | Hai korang☺☺ serius hari pertama kami memang terasa penat dah.Tapi dalam pada penat tu,kami seronok sangat dapat melihat sendiri tempat-tempat yang kami lawati.

 

Selepas bersarapan di Hotel Amari,kami bergerak ke Kota Tinggi.Destinasi kami pada hari kedua adalah Desaru Fruit Farm Kota Tinggi. Korang yang gemarkan alam persekitaran Hijau dan juga suka dengan buah-buahan tempatan,boleh datang ke sini.Ini adalah salah satu tempat menarik yang perlu dilawati di Johor Bahru.

 

Source:google

DESARU FRUIT FARM


Desaru Fruit farm terletak di daerah Kota Tinggi dan telah beroperasi selama lebih dari 10 tahun.Telah diiktiraf oleh Lembaga Tourism Malaysia dan telah diiktiraf atas usaha Desaru Fruit Farm yang mengamalkan agro budaya dan pemuliharaan.Desaru Fruit farm berkeluasan 100 ekar dan sangat luas.

Desaru Fruit Farm Pernah memenangi  MAHA 2006-Winner Of The best Agro Tourism Site dan Johor Tourism Awards  2009.

 

Terdapat lebih daripada 100 spesies pokok buah-buahan dan tumbuhan,dan beberpa haiwan di Petting zoo.Di sini juga terdapat ruang aktiviti paintball dan go kart.

Di Desaru Fruit farm mempunyai 2 jenis buah-buahan yang perlu korang tahu.

1.BUAH-BUAHAN BERMUSIM

Buah-buahan bermusim adalah seperti Durian,rambutan,pulasan dan Mangga.Buah-buahan bermusim ini hanya boleh didapati sekitar bulan Jun sehingga Ogos sahaja.

2.BUAH-BUAHAN TIDAK BERMUSIM

Buah-buahan tidak bermusim ini memang mudah untuk di dapati disini dan boleh dimakan bila-bila masa sahaja.Buah-buahan tidak bermusim ini adalah Kedondong,Amra,kedondong,jambu batu,Nenas,limau kasturi,durian belanda,sukun,pisang seribu dan longan Brazil

Ladang ini menawarkan beberapa pakej termasuk program pendidikan untuk anak-anak sekolah dan semua lapisan kehidupan. Semua pakej datang dengan lawatan ladang berpandu menyeluruh ke ladang yang termasuk makan tengah hari, dan buah-buahan dan acommodation di resort pantai terpilih di desaru

 

 

 

 

Tanaman herbal yang di tanam disini seperti Pokok Stivia dan juga macam-macam lagi.

 

cara menanam sawi
Kami mencuba untuk menanam sawi dengan menggunakan botol kita semua.
En.Andy ada pesanan untuk kami tau masa buat ni.Dia kata kalau dekat rumah ada botol-botol ni,jangan buang,dan kitarlah seperti ini.Hah..memang bagus idea ni.
Dapat merasai Jus kedondong yang segar dan sejuk..memang sedap

 

LORONG JAMBU AIR

Di sepanjang Lorong ini korang akan lihat buah jambu air yang sangat segar tau.Sempatlah kami merasa buah jambu ni..memang rasa manis dan segar.
Hijau bukan sebarang hijau tau,walaupun hijau,buahnya manis.

 

IKAN KOI YANG MENGHIASI TANAMAN HERBA DISINI.

korang juga berpeluang untuk memberi makan kepada ikan-ikan ni..

Sempatlah selfie dengan seketul uyul
MINI PETTING FARM DESARU FRUIT FARM
Bukan sahaja buah-buahan,malah ada juga beberapa binatang yang diternak disini.

 

Dapat merasai bagi makan si arnab ni..Serius takut tau..Takut kena gigit dengan arnab ni

 

Boleh bagi makan juga Kambing di Desaru Fruit Farm
 
 
Korang kenal tak apa ni..Dan boleh tak korang tau mana jantan dan yang mana betina
Selepas kami meredah ladang di Desaru Fruit Farm ini,kami dihidangkan juga beberapa jenis buah-buahan yang sedap ni.

 

Antaranya Markisar,tembikai,kedondong .cempedak dan nangka
Tak juga lupa kami dihidangkan cempedak goreng dan pisang goreng.Of courselah,Tak Johor kalau takde sambal kicap..hahaha..nampak tak tagline yang kami buat ni

 

Selain itu juga kami dihidangkan dengan makanan tengahari yang sedap ni.Memang penuh perut kami dengan hidangan ni tau.Antara menu yang disediakan di Desaru Fruit Farm adalah:-
  • Coconut Seafood Tomyam
  • Passion Fruit Chicken
  • Passsion fruit asam pedas ikan pari
  • Kacang buncis
  • Sayur lemak pisang
  • Lemak udang Nenas Madu
  • Shredded papaya with seafood

 

Alhamdulillah..kenyang kami tengahari tu.memang full betul perut hari tu.Semuanya sedap-sedap belaka tau.So rugi kalau korang datang Johor,tak singgah ke Desaru Fruit Farm ni.
Jangan risau,Desaru Fruit Farm menjanjikan pengamalan yang sangat best untuk korang kenang tau.Terdapat pakej-pakej menarik untuk korang pilih.Kat sini juga korang boleh buat family day,atau rombongan sekolah dan apa-apa bentuk persatuan pun.So di bawah ni aku sertakan pakej-pakej menarik yang ada di Desaru Fruit Farm.
A- Fruit Packet
Rm25 dewasa
RM20 kanak-kanak(12-3 tahun)
B- Deluxe Tropical Fruit Fiesta(Unlimited Tropical Fruits)
Rm40 dewasa
RM33 kanak-kanak(12-3 tahun)
C-Outdoor Lunch & Tropical Fruit Fiesta(Chef choice of the day)
Rm55 dewasa
RM48 kanak-kanak(12-3 tahun)
D-Durian Breakaway(Unlimited Durian,Tropical Fruits come with lunch-Seasonal)
RM65 dewasa
RM55 kanak-kanak(12-3 tahun)

Kalau korang berhajat nak bercuti kat Johor.Nak merasai kenikmatan buah-buahan segar bermusim dan tidak bermusim,Fully recomended kat sini tau.At least boleh terapi sikit mata tu dari tengok bangunan-bangunan tinggi kat bandar tu.

 

DESARU  FRUIT FARM TRADING

DFF TOUR & TRAVEL SDN BHD

Hentian Penawar No.1

Sungai Cemaran,Desaru

81900 Kota Tinggi

Johor

Website : www.desaruff.com

Email : alice@desaruff.com

Tel : +607-8225886

           

Google Maps to Desaru Fruit Farm
 
 

 

Facebooktwittergoogle_pluslinkedinrssyoutubeflickr

Blog tentang parenting, info, resepi masakkan ,panduan kerja di rumah, review produk, sharing info Johor, review makanan,

8 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE