Uncategorized

Resepi mee kari simple

Assalamualaikum
Hai korang☺☺☺ Salam ramadhan ke 5..Dah pun 5 hari kan..Tak terasa berpuasa..Nanti tup-tup nak raya je dah.Apa menu korang hari ni.Dah ada idea nak memasak ke belum.
Kalau belum korang boleh tengok entry Menu buka puasa yang simple ni,mana tau kan korang sedang mencari menu simple untuk buka puasa.Kat entry ni lebih dari 10 lebih menu yang simple untuk korang buat.
Tapi untuk entry ni,aku nak share dengan korang resepi simple mee kari yang tak banyak makan masa dan tak leceh untuk membuatnya.Itupun husband request nak makan mee je untuk berbuka,so jadilah Mee kari simple ni
Resepi mee kari simple
Mee Kari simple 
Bahan-bahannya
Bahan blend
bawang putih
bawang merah
cili kering
halia 
belacan
Santan

Resepi mee kari simple
3 keping tahu(digoreng)
3 keping Fishcakes(digoreng,kalau taknak goreng pun takpe)
** boleh tambah fishball
beberapa potong ayam yang dipotong kecil-kecil
sawi
taugeh
mee kuning
serbuk kari
Daun sup
cili
limau sambal
minyak untuk menumis
Garam/gula
Cara membuatnya
Panaskan minyak dan  tumis bahan yang di blend tu.Biarkan sampai naik bau.Kemudian masukkan  serbuk kari dan ayam.Biarkan seketika supaya ianya sebati.Kemudian masukkan santan dan kacau rata.Boleh la perasakan garam dan gula.
** Untuk tauhu , fishball yang korang dah goreng tu boleh korang masukkan semasa korang nak makan.Masukkan sekali sawi dan juga taugeh.
**sebagai hiasan tu korang boleh masukkan pada mangkuk hidangan ok.Dah nak makan barulah korang letak.
Simple jekan mee kari ni.Tak perlu banyak masa nak membuatnya.

Mommy Blogger For any Advertorial | Sponsor Post | Product Review | Food Review | kindly email me at sitirohaida81@gmail.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *