• panduan hari raya,  Tips

    Pemanduan Berhemah di Musim Perayaan

    Assalamualaikum Rasanya dua tiga hari ni dok cerita pasal raya je kan..Maklumlah..raya tinggal beberapa hari lagi je ni..Semua pasal raya nak update.. source :google Tak sabar nak balik raya weh!! Tapi meh ni nak share sedikit perkara yang penting di musim perayaan ni..Yelah..Di musim perayaan ni,kalau boleh elak,elaklah cara pemanduan yang salah.Bukan apa,nyawa ni tak boleh ditukar ganti.Sekali takde,terus lenyap di muka bumi ni.Hah!! lagi pulak kalau driver,bawa banyak nyawa di dalamnya. Kalau korang perasan bila dekat highway,nak pulak time jamed jalan,berlambaklah kereta yang amik lane kecemasan..Berdesup pegi dia..Kan ke bahaya tu.Biarlah si penunggang motosikal yang guna jalan tu,Kang kalau diorang guna jalan besar tu,dah payah pulak kan..Sebab tulah selagi…

  • kisahsidairy.com,  lagu raya

    Lagu Raya lama Tetap menajdi pilihan

    Assalamualaikum Entry yang wajib setiap tahun iaitu pada bulan ramadhan..Haha…Bila belek-belek blog sendiri dah dua tahun aku buat entry ni.Pertama aku ada cerita di entry Lagu raya yang dinantikan dan lagu raya dah berkumandang. source:google Dah nak dekat raya ni kan,memang tak sah la kalau tak dengar lagu raya..Bermacam jenis lagu raya boleh dengar di radio..Nak yang sedih,tak sedih semuanya ada.Tapi bagi aku ,lagu raya lama paling win untuk halwa telinga aku weh! Paling win dan paling terasa bila adalah bila dengar lagu dari Junainah iaitu Suasana Riang di Hari raya.Lagu sudirman pun win jugaklah bagi aku..Kalau lagu sedih-sedih aku suka lagu Mamat Exist tu.Selain tu lagu siti nurhaliza dan…

  • kisahsidairy.com,  lifestyle blogger

    Cara Mudah Anyam Ketupat

    Assalamualaikum Lagi beberapa hari nak raya ni kan..Hoii..semangat raya kali ni membuak-buak weh!! Bukan sebab tak sabar nak pi beraya,tapi sebab nak pakaikan anakanda kedua tu baju raya,berkumpul bersama kerana ini adalah tahun pertama mereka beraya berdua.Yelah,tahun lepas si anakanda naura tu masih dalam perut lagi.kakak je lah yang beraya sorang.Jadi tahun ni,semangat sikit beraya dengan adik dia.. Hari raya ni memang tak sah kan kalau tak de ketupat..Korang lebih suka makan ketupat segera  atau ketupat dari daun kelapa.Kalau korang nak tahu,aku lebih sukakan ketupat daun kelapa kerana dia ada satu keistimewaan dari segi rasa,keistimewaan dari anyaman ketupat tu jugak..hahaha…ada kena mengena ke tak kan.. Siapa pandai anyam ketupat sila…

  • kisahsidairy.com,  printcious

    Hadiah Bermakna Di Hari Lebaran Dengan Printcious.com

    Assalamualaikum Tak sabarnya nak tunggu Syawal menjelang tiba kan..Persiapan raya sudah sepenuhnya siap.Duit raya untuk emak,ayah,adik beradik dan tetamu yang datang semua dah disiapkan juga.Hanya menanti lebaran yang akan menjelma je tak lama lagi. Selalunya bila cerita pasal raya,mesti ada juga cerita pasal duit raya kan..Tapi ada tak yang cerita pasal Hadiah di hari raya?Ada tak…ada tak…Kalau ada,angkat tangan!! Hadiah apa yang korang bagi untuk orang-orang tersayang…Cer kongsi sedikit. Yelah,buat kelainan sedikit untuk tahun ni dengan menambah sedikit hadiah raya selain dari duit raya..Nak-nak bila bagi emak dan ayah kita,bagilah sekali Hadiah istimewa.Precious Gift From Your Heart.Bila orang tua kita terima hadiah dari kita,alangkah syahdunya mereka di pagi raya kan.Selain…

  • affiliate,  kisahsidairy.com,  lazada

    Lazada Beri Diskaun sehingga 92%!!

    Assalamualaikum Lazada Beri Diskaun sehingga 92%| Huiii..Ni memang kerja gila ni..Tak payah kot nak berebut-rebut pi window shopping kat luar.Online je pun dah boleh dapat diskaun jauh lebih murah je..Hanya di Hujung Jari sahaja!! Tak percaya?? Meh sini nak Habaq Mai!! Lazada sedang mengadakan Riang Ria Jualan Hari Raya sehingga 92%.Hah..ape lagi..Cepat-cepat bukak website Lazada..Ada masa lagi ni nak cantikkan rumah,nak cantikkan diri,nak gadget cantik,semuanya ada..pendek kata apa yang kita nak ,semuaaaa ada… Kat sini aku listkan Jualan Riang Ria Raya mengikut keperluan korang :- Riang Ria Raya Flash Sale Raya Homemakeover Raya Stayfit Raya VIP Brands Raya Delicious Raya Buffet Dah nak raya ni kan,Lazada akan mengadakan Jualan Terakhir…

  • breastfeeding,  kisahsidairy.com,  parenting blogger

    Dah Wean Off pun

    Assalamualaikum Bila mengimbau kembali semasa breastfeeding naura tempohari,rasa rindu pulak.Rindu nak bersama dengan dia,Rindu jugak nak usung beg susu ke tempat kerja.Rindu sangat-sangat. Tapi disebabkan kesihatan mencumburui umi dia ni,kepenatan hakiki yang kadangkala memberikan emosi yang tak stabil,terpaksa jugak WEAN OFF!! Ibu mana kan taknak susukan anak sampai cukup umur dia dua tahun.Tapi seperti yang aku cakapkan tadim,keadaan itu memaksakan aku untuk aku bercerai susu dengan dia.Sekarang ni bila diajukan ke dia,memang sah-sah lah dia tolak..dia main-main adalah. Cukup umur dia 10 bulan,officially stop!!Masa mula mula nak cerai susu dengan dia pun macam payah jugak,Mula-mula memang dia dok mengaruk sebab tak cukup susu..Yelah,susu yang ada pun rasa nak tak nak…

  • kisahsidairy.com,  percutian,  selamat hari raya

    Dah Apply Cuti Hari Raya?

    Assalamualaikum Tinggal beberapa hari je lagi je kan Syawal akan tiba.Segala persiapan raya insya allah dah lebih dari 90%.So macam mana cuti korang? Ada yang tak dapat cuti ke?Aku…Dah apply pun..Kalau cuti-cuti macam ni kenalah apply awal kan..Untuk apa,untuk kita schedulekan cuti kita nanti..yelah,mana tau rancang nak bercuti kat kampung seminggu,last minit punya cuti,boss cancel..baginya kita dua hari je cuti..tak ke naya..Lagi pulak yang balik dengan bus atau flight..Mau burn gitu je tiket. Sebab tulah bila kita nak plan untuk bercuti sakan,kena make sure cuti dari kerja tu dah di approved oleh boss kita.Barulah boleh beli tiket kan… So far,tahun ni aku tak ambil banyak pun,Cukuplah dua hari setengah tu,Cuti…

  • PARENTING,  Sharing

    Transit Babysitter

    Assalamualaikum Dulu,masa muda remaja,tak kisah pun pasal cerita bab babysitter ni,al-maklumlah,belum ada anak..Itu yang tak kisah tu..Tapi bila ada bila lepas beranak,dok usha pasal babysitter ni. Source :google Dah puas menggoogle,last-last terjumpalah satu group di fb iaitu pengasuh sekitar Johor Bahru.yang menariknya di dalam group ni,semua babysitter di daerah Johor Bahru.Of courselah kan..Sesiapa yang nak cari babysitter ni,boleh search group ni dalam facebook ok! Di dalam group ni juga,bukan sahaja kita tahu,harga setiap babysitter,tetapi pengalaman mak-mak orang yang pernah menggunakan khidmat babysitter tu jugak..Lagi satu banyak jugak keluh kesah diantara kedua-dua pihak dalam menjaga dan menghantar anak-anak mereka. Lagi satu yang baru aku tahu tentang babysitter.iaitu Transit Babysitter..Kalau korang nak…

  • kisahsidairy.com

    Kad Raya Dari Blogger

    Assalamualaikum Alhamdulillah…Ada juga yang mengingati diri ini.ececeh ayat..Tak menahan tau!Memang syokkan bila dapatkad raya.Zaman sekarang ni,mana ada lagi orang nak bagi kad raya macam dulu-dulu..Ada tu memang ada,tapi taklah semeriah dulu..kalau dulu,boleh buat pameran tau. Tahun ni,tak sehebat tahun-tahun lepas,setakat ni ada dua kad raya dari blogger Khaty Rbain dan juga Shida. Tara..setakat ni aku dapat 4 kad raya.Dua dari blogger dan dua lagi dari supplier company aku Lama aku tak bagi kad raya pada blogger,insya allah tahun depan nak bagi kad raya untuk blogger..

  • from my kitchen,  kisahsidairy.com,  RESEPI

    Resepi Chicken Butter Yang Mudah

    Assalamualaikum Beberapa hari yang lalu,aku cuba-cuba untuk buat resepi mudah dan cepat.Haruslah mencuba resepi yang mudah dan cepat ni kerana waktu untuk masak sebelum berbuka adalah 2 jam je.So kalau masak yang sarat-sarat sangat,tak cukup masa kan..So ambil resepi dari facebook je. Resepi Chicke Butter yang mudah dan cepat di masak..Meh aku share sikit gambar Chicken Butter ni Hah inilah Chicken Butter made by me..hehehe Oklah jom kita terus kepada resepi Chicken Butter ni. Bahan-bahannya adalah Seperti di dalam gambar ni ok 1-Bawang putih -Di racik halus 2.bawang merah-Di racik halus 3.Daun Kari-beberapa helai 4.Isi ayam(tak kira samada korang nak cencang kecil2 sekali dengan tulang ke tak ok) 5.Sedikit butter…