• motherhood,  nur awfiyah,  parenting blogger

    Bila Awfiyah Berselfie

    Assalamualaikum Budak sekarang! mudah sangat mengikut.Pantang bila tengok orang buat,dia pun nak buat kan.Sebab tu,masa umur-umur macam awfiyah ni,nak kena ajar benda yang elok je. Yang tak elok tu,jangan dibuat depan dia.Begitu juga dengan perkataan..Laju je dia ikut.Lagilah pulak awfiyah sekarang sudah mula pandai untuk bercakap.Walaupun perkataan yang keluar dari mulutnya itu tak berapa nak clear,tapi ada juga butirnya. Masa nilah umi suka sangat berbual dengan awfiyah.ada je keletahnya untuk buat orang ketawa.lagi pulak sekarang ni dah pandai selfie.Suruh uminya bukak camera.Kekadang nasib baik,dia tekan keluar camera.confirm banyak gambar dalam phone ni. Bila dah jumpa kamera tu,1…2….3..peace!!!! emmm.kira pun dah pandai..cuma dia tak berapa nak hafal no 6.bila dah disebutnya…

  • aktiviti,  kisahsidairy.com,  parenting blogger

    Bila Berdua dengan Anak Di rumah

    Assalamualaikum Lama tak bebel-bebel pasal anak ni.eh..yeke takde cerita.Cuma kurang post entry..Aku post entry yang lama-lama je..Sebab yang lama pun korang tak baca lagi kan..agagaga.. Busy sikit dengan Plan Family day untuk esok.By the way,aktiviti esok selepas balik kerja iaitu pada tengahari aku akan bertolak ke Teluk Sepang yang tak berapa nak jauh dari rumah aku.Plan ni pun antara officemate aku jugak la..Kira tidur semalaman je.Maklumlah..Esok kitorang bekerja halfday. Oklah..Nak cerita pasal anak dara sorang ni yang sekarang ni sangat² lah tak boleh duduk diam..Ajer bersepah je kerjanya..Kerja maknya pulak asyik dok mengemas.Tapi itupun setelah puas tengok anaknya tu berkemas.Bila duduk kat walker,amboi,kemain laju lagi dia drift.Kalau duduk bawah pulak,kemain…

  • GIVEAWAY

    Giveaway Fridge Magnet Lombok By Mialiana.com

    Assalamualaikum  Giveaway Fridge Magnet Lombok By Mialiana.com Giveaway Fridge Magnet Lombok bermula saat ini dari hari ini, 23 Mei 2016 hingga 30 Mei 2016. Semua blogger yang bermastautin di Malaysia dijemput join. Siapa nak ole-ole dari Lombok? Ada 20 fridge magnet berupa rumah perkampungan orang Sasak, Lombok, Indonesia. Jom join giveaway ini… ramai-ramai support Mia ya… Syarat-syaratnya : Follow blog Mialiana.com, Add To Circle Google+ Mia Liana dan Like Fanpage Mialiana.com Buat entri bertajuk Giveaway Fridge Magnet Lombok By Mialiana.com Copy coding yang telah disediakan dan paste kan ke dalam ruangan HTML dan Publish entri. Tinggalkan URL entri anda ke dalam ruangan komen INI Giveaway akan tamat pada 11.59 malam…

  • breastfeeding,  parenting blogger,  Tips

    Tips Dan Pengambilan Milkbooster terbaik untuk ibu menyusu di bulan Ramadhan

    Assalamualaikum Jika anda ingin berpuasa sambil menyusu anak di bulan Ramadhan. Anda boleh rujuk tips-tips dibawah. 1. Cukup rehat Berasa letih ketika berpuasa itu lumrah, apatah lagi jika si ibu baru saja menyusu. Cuba untuk beristirahat sejenak, dengan tidur atau sekadar relaks menenangkan fikiran. Ibu menyusu perlu tahu, semakin kerap payudara dihisap oleh bayi, maka penghasilan susu akan semakin banyak. Jadi, bila ibu rajin menyusu semasa berpuasa, penghasilan susu ibu akan tetap lancar. 2. Pengambilan air  Jika mampu, minum air masak 2 liter sehari, ditambah dengan jenis cairan lain seperti jus buah, teh manis suam dan susu. Minum segelas susu setiap sahur boleh mengurangkan ancaman anemia bagi ibu hamil dan…

  • kisahsidairy.com,  nur awfiyah,  nur naura,  parenting blogger

    Bila Naura Dan Awfiyah Berjumpa

    Assalamualaikum Dua hari bercuti.Asyik bercuti jelah kan kerjanya.Nak buat macam mana,kalau dah tak sihat baiklah ambil mc dari kerja pun tak fokus. Bila dah dua hari mc ni,umi ambil kesempatan la untuk menghabiskan masa balik ke kampung.Memanglah tak dapat nak berehat dengan sewenang-wenangnya.Tapi bila dah dapat jumpa dengan anak-anak ni.Hilanglah segala sakit,penat.letih dan sebagainya. Dikesempatan tu jugaklah umi dapat merakamkan moments indah antara dua beradik ni.Esok² besar,jarang dah dapat ambil gambar mereka macam ni kan. Kakak fiyah ni bila baby(Naura) balik sana,kemain suka lagi.Ada kawan gaduh.Tapi selalu sangat kalah dengan adik dia.Apa taknya,apa yang kakak ada,itu yang adik nak.dan apa yang adik ada,tu jugaklah yang kakak nak.Kekadang tu,berebut,bergaduhlah jugak. Selalunya…

  • bazar ramadhan,  INFO,  kekeluargaan,  kisahsidairy.com,  lifestyle blogger,  Tips

    Tips Memasak Di Bulan Ramadhan Bagi Ibu Bekerjaya

    Assalamualaikum Cerita pasal menjelang ramadhan lagi..Tinggal beberapa hari lagi je kita nak memasuki bulan yang indah iaitu bulan Ramadhan..Moga Allah swt mengizinkan untuk kita berjumpa dengan Bulan yang penuh barakah ini. Rasanya semua yang bergelar ibu jika boleh ingin memasak sendiri juadah berbuka puasa untuk keluarga. Selain lebih terjamin tahap kebersihan dan khasiat makanan tersebut, ia juga boleh menjimatkan wang ringgit. Siapa tahan kalau setiap hari perlu membeli di bazaar Ramadan yang harga makananya sangatlah mahal. Mungkin bagi yang bekerja di rumah atau suri rumah, soal memasak untuk berbuka puasa tiada masalah tetapi bagi ibu yang bekerja ia agar mencabar dan perlu menjadi ‘lipas kudung’ jika hendak memasak setiap hari.…

  • INFO,  kisahsidairy.com,  lifestyle blogger,  my family,  Tips

    7 Cara Mudah Untuk Mendapat Perut Yang kempis

    Assalamualaikum Aku akui,lepas bersalin tuari,memang tak jaga makan,makan ikut suka.Lepas tu masa berpantang aku tak pakai barut sebab aku bersalin secara Czer..So,memang taklah aku nak memakainya kan. Source:google Siapa yang tak nak perut flat wehhhh!!! Tang penjagaan makan pulak,emm…rasanya tak boleh nak jaga makan..Sebab aku sentiasa akan makan untuk menghasilkan susu.Yelah.semenjak Naura kecil sampai dah la ni,dia breastfeeding.Cuma dia fully breastfeeding sehingga umur dia 6 bulan je.Lepas tu dah guna susu formula.Cuma kekadang tu,bila dengan dia,memang aku akan bagi susu badan.Sampai sekarang pun,malam dia akan mengempeng dengan aku.Alhamdulillah…masih tak putus susu badan walaupun tak banyak. Tapi….Nak cerita pasal perut ni,ufffftttt….Memang tak kuat semangat aku untuk berhenti dari makan banyak.Siapa yang…

  • lifestyle blogger,  pemakanan,  Tips

    Smoothie – Khasiat dan Manfaatnya

    Assalamualaikum Siapa yang tak suka kan bila dapat minum minuman yang segar dan sejuk dari buah-buahan.Di tambah pulak dengan rasa susu dan sejuk untuk diminum..Apa yang terbaca disini,smoothie ni penuh dengan khasiat dan manfaatnya.. Apa itu Smoothie? Smoothie adalah minuman berbahan buah-buahan, sayuran, sirup gula/ gula pasir, susu tawar cair dan air batu. Sebagian orang membuat smoothie dengan mencampur beberapa jenis buah atau mencampurkan buah dan sayuran sehingga tercipta rasa yang lebih kaya. Smoothie ini boleh dijadikan sebagai minuman pagi setiap hari dan manfaatnya cukup hingga ke tengahari inshaAllah. Mari kita sama-sama lihat manfaat smoothie ini kepada tubuh badan kita. Untuk sesiapa yang tidak gemar memakan sayur anda boleh memproses sayur…

  • kisahsidairy.com,  lifestyle blogger,  review product

    Rasa Romantic Dengan Bauan Ambi Pure Romantic Rose

    Assalamualaikum As usual la kan,pertengahan bulan aku memang shopping untuk keperluan dapur.Dah memang rutin membelinya setiap bulan. Tapi sebelum membeli tu,haruslah kita senaraikan juga apa yang patut dibeli untuk mengelakkan dari pembaziran wang keluar.. Tapi-tapi…dan tapi lagi..perempuan memang tak boleh nampak benda murah..yang dirasakan memang sangat diperlukan walaupun bukanlah benda wajib yang patut dibeli.Asal ada promosi je,bersesuaian pulak dengan harganya.memang zasss sekali.. Selalunya aku berbelanja di maslee je.Jarang aku berbelanja di Tesco ataupun jusco,ataupun Econsave.Sebabnya,maslee lebih dekat dengan rumah dan selalu jugak ada promosi. Tapi bila terpandangkan Ambi Pure Romantic Rose ni..rasa macam fefeeling romantic pulak dengan bauan yang segar dan sedap..Bila dah kena dengan air cond..bauannya tu macam fresh…

  • INFO,  kisahsidairy.com,  lifestyle blogger,  myreading

    Gatal di luka pembedahan? Jangan Di garu

    Assalamualaikum Lately ni kan panas semacam je kan..Berpeluh sana sini.Pulak tu bila makan benda yang boleh menyebabkan alahan seperti udang atau sotong,mulalah rasa nak garu macam monyet!..emm…monyet jugak dipersalahkan.cerita ni bukan sahaja nak bercerita tau,ada info yang aku boleh kongsikan dengan korang..bukan sebab pasal gatal pun nak cerita..hahaha.. Bukan tempat biasa-biasa je yang gatal,malahan tempat luka operation tu pun naik gatal..Ikut hati nak je garu laju-laju..Sakit pun sakitlah..Janji dapat garu..Tapi bila fikir kesannya nanti,terpaksalah batalkan niat nak garu semahu-mahunya dikawasan luka tu.Kekadang pakai sikat pun jadi..Kalau datang gatal tu,dia punya merenyam,nauzubillah..rasa tak boleh nak tahan.Yang bersalin ceasarean mesti mengalami benda yang sama macam aku ni kan.. Orang kata penjagaan ibu…