• kisahsidairy.com,  myreading,  parenting blogger

    5 Cara didikan untuk anak perempuan yang dilakukan oleh si Ayah

    Assalamualaikum Hai korang..Mood bercuti lagi kan..Tapi tetap nak berblog.Takpe..ada masa boleh la berblog..Nak blogwalking tu je yang payah sikit. Siapa yang ada anak perempuan!! Dan rupa mereka ikut belah mana..Ayah atau ibunya..Orang tua-tua cakap,kalau muka anak perempuan ada iras muka ayah,hubungan anak dan ayah akan lebih rapat dan akrab..Sejuk bak  kata mereka..tapi,sejauh mana kata-kata tersebut ye?Aku ada terbaca di artikel ini tentang 5 cara ini dilakukan oleh semua ayah dalam mendidik anak perempuan mereka sama kan… Bagi mereka yang mempunyai anak perempuan,pasti boleh menilai bagaimana cara seorang ayah menjaga dan membesarkan anak perempuannya. Cara seorang ibu dan ayah membesarkan anak-anak mengikut jantian mereka memang berbeza.Kelembutan dan keakraban ibu dengan anak…

  • kisahsidairy.com,  lifestyle blogger,  online shopping

    Shopping Bag di TheOneMall-Malaysia

    Assalamualaikum Dah lama kan tak main shopping-shopping ni..Sesekali shopping online di best jugak..ececeh…ye je kan dah lama tak shopping. Bermula dari officemate la ni,dok sibuk-sibuk google di internet tentang beg murah.Dah terjebak dengan TheOneMall.com ni. Actually,produk yang dijual di TheOneMall ni adalah produk dari china.Kebanyakkannya semua hasil dari produk mereka.Harga mereka of courselah murah,ala..setakat handbag murah-murah je,Bukanlah mahal beratus-ratus.Boleh la buat basahan kerja..Tukar-tukar beg.Bagi korang yang tak kisah pasal jenama,boleh la jenguk-jenguk page ni. Bukan sahaja jual handbag,pelbagai jenis barangan lagi yang dijual di online shopping ni. Tapi aku just beli bag jelah…Officemate aku pun join beli jugak..So sekaligus..Cuma kalau postage tu sedikit mahal la.Of course sebab bukan dari malaysia…

  • INFO,  kisahsidairy.com,  lifestyle blogger,  myreading,  Tips

    Cara mengatasi Darah rendah

    Assalamualaikum Tuari dua hari tanpa berita…Walaupun takde yang kisah pun..muahaha…MC selama dua hari.Bila check doktor,doktor kata tekanan darah rendah.patut ler rasa pening-pening lalat.Bila nak bangun tu,mesti rasa nak pitam..Pernah dulu check,tekanan darah tinggi..aku pun tak berapa nak pasti kenapa. Tak sure pulak sebab apa,nak kata stress tu biasa je rasanya..Nak kata pemakanan pun,macam biasa..emm…tak taulah kenapa.Rata-rata di kalangan masyarakat kita ni jarang kena tekanan darah rendah kan..Korang tau tak apa itu tekanan darah rendah. source: google Tekanan darah merujuk kepada tekanan yang dikenakan oleh darah pada pembuluh arteri darah ketika darah di pam oleh jantung ke seluruh anggota tubuh badan manusia.Tekanan darah di buat dengan mengambil dua ukuran dan biasanya…

  • INFO,  kisahsidairy.com,  lifestyle blogger,  myreading,  Tips

    6 Pemakanan yang baik Untuk Pesakit Gout

    Assalamualaikum Dulu aku pernah cerita pasal gout ni.Bukan apa,bila ada antara family kita yang terkena gout,automatically,kita yang mendengar ni,rasa kasihan..Bila bab nak makan bersama-sama mereka ni,kadang-kadang rasa kasihan apabila hidangan yang kita hidangkan tu,tak boleh disentuh oleh mereka source:google Kesian kan..Kalau di entry Gout: Punca dan Cara mengatasinya,aku ada kongsikan bagaimana gout terjadi dan cara untuk mengatasi penyakit gout ni. Meh aku refresh sikit apa itu gout,kot lah korang terlupa apa gout tu kan. Gout ini adalah keadaan di mana berlaku keradangan yang menyakitkan di Tendon,sendi dan bengkak.Sendi Metatarsal-Phalangeal di tapak kaki memang biasa terjadi.Ia mungkin gout biasa atau mungkin ada tanda-tanda penyakit ┬álain seperti batu karang,urate nephropathy dan tophi.Ia…

  • Uncategorized

    6 Pemakanan yang baik Untuk Pesakit Gout

    Assalamualaikum Dulu aku pernah cerita pasal gout ni.Bukan apa,bila ada antara family kita yang terkena gout,automatically,kita yang mendengar ni,rasa kasihan..Bila bab nak makan bersama-sama mereka ni,kadang-kadang rasa kasihan apabila hidangan yang kita hidangkan tu,tak boleh disentuh oleh mereka source:google Kesian kan..Kalau di entry Gout: Punca dan Cara mengatasinya,aku ada kongsikan bagaimana gout terjadi dan cara untuk mengatasi penyakit gout ni. Meh aku refresh sikit apa itu gout,kot lah korang terlupa apa gout tu kan. Gout ini adalah keadaan di mana berlaku keradangan yang menyakitkan di Tendon,sendi dan bengkak.Sendi Metatarsal-Phalangeal di tapak kaki memang biasa terjadi.Ia mungkin gout biasa atau mungkin ada tanda-tanda penyakit  lain seperti batu karang,urate nephropathy dan tophi.Ia…

  • kisahsidairy.com,  lifestyle blogger,  myreading,  nur naura,  Tips

    Cara Keluarkan Hingus dan Kahak dirumah dengan kaedah Steaming

    Assalamualaikum Itu hari aku ada cerita pasal naura di Entry Bila demam kembali semula.Rasanya dah dekat seminggu selsema Naura tak kebah lagi.Umi pulak yang risau.Nak ke klinik ,minggu lepas baru je ke klinik..Kalau selalu sangat pergi dan sogokkan dengan ubat,..Jadi apa pulak ye. source:google Yang paling buat umi risau,bila dada berbunyi.Itu menandakan ada kahak tersembunyi yang tidak boleh dikeluarkan oleh naura.Biasalah,budak-budak bawah setahun ni,manalah pandai nak buang kahak sendiri.Takkan nak ke klnik untuk dapatkan neb lagi..Yang tak boleh diterima bila nanti,bab sedut kahak.Bukan ke sakit..Kesian pulak si naura..Dulu kakak fiyah pun sampai masuk hospital.Rasa dah beberapa kali jugak kena sedut..Sakit ooo… Walaupun dia selsema dan berkahak,dia tetap aktif macam biasa..Makan…

  • Homeschooling genius syurga,  kisahsidairy.com,  nur awfiyah,  parenting blogger

    Kakak Fiyah Dan Aktiviti menconteng

    Assalamualaikum Lama dah tak bercerita pasal kakak fiyah kan..eh..yeke lama..Yelah..selalunya cerita pasal baby Naura je.Maklumlah,baby Naura ada je depan mata,Kak fiyah pulak,kat kampung.Segala aktiviti dia,umi kurang tau.Tapi walaubagaimanapun,umi taulah sikit-sikit sebab tiap-tiap hari umi akan whatssap nenek dia,tanya perkembangan kakak fiyah. Dah masuk dua tahun ni,macam-macamlah perkara baru yang dia belajar,terutamanya tentang perkataan.Sekarang ni,kata-kata yang keluar dari sekelilingnya harus dijaga kerana kakak fiyah akan cepat belajar tentang perkataan baru tu.Dan berulang kali dia akan sebut tentang tu…Iskkk..bahaya. Kalau dulu,umi ada hadiahkan dia whiteboard masa birthday dia,oh,korang yang nak baca boleh la baca di SINI.Umi memang sengaja belikan benda ni untuk mengasah motor skill dia. Sekarang ni,kemana-mana(dalam rumah ler) dia akan…

  • kisahsidairy.com,  myreading,  parenting blogger,  Tips

    Bayi Lebih Bijak Kalau Kerap Diurut dengan hanya 5 Minit Sahaja!

    Assalamualaikum Kadang-kadang kita para ibu ni,tak tau urutan bukan sahaja boleh mengeratkan lagi kasih sayang dan kekuatan tulang,tapi Bayi lebih bijak kalau kerap di urut.Hanya mengambil masa 5 minit sahaja urutan,ianya akan menjadi satu perkara yang luar biasa. Selalunya naura,setiap kali mandi,aku akan sapukan seluruh badannya dengan lotion.Sambil letak losyen tu,sambil urut sikit-sikit anggota badan dia..Tapi mungkin kaedah urutan tak betul.Tapi bila terbaca satu artikel di sini,make sure,aku akan praktiskan bila mengurut naura nanti. Urutan ini juga umpama kuasa ajaib yang mampu memberi kesembuhan dan ketenangan kepada mereka yang dalam ketegangan..Begitu juga bayi kan. Sentuhan adalah elemen penting dalam membina ikatan erat setiap insan.Urutan adalah sebahagian daripadanya.Ia boleh menenangkan bayi…

  • kisahsidairy.com,  myreading,  parenting blogger,  Tips

    5 Cara Membancuh Susu yang betul

    Assalamualaikum Tak sangkakan,membancuh susu pun ada cara yang perlu kita ikuti.Kekadang ,bila anak sakit,kita tak tau apa puncanya.Tapi percaya atau tidak,kaedah membancuh susu dengan tidak betul pun boleh mendatangkan kemudaratan pada bayi. Sepatutnya,kita harus mengikuti saranan pada pakar pemakanan yang ada dilabel setiap susu formula tentang cara membancuh susu dengan skop yang betul.Bukan main sesedap rasa untuk memperbanyakkan dan mengurangkan jumlah skop itu mengikut kita.Arahan pada label memberitahu bilangan skup yang betul untuk ditambahkan pada setiap sukatan air.Info ini sangat penting dipatuhi oleh ibu bapa.Anda tidak boleh sesuka hati membancuh susu mengikut sukatan skup yang tidak betul kerana jika dibubuh terlalu banyak susu formula,susu yang dibancuh akan menjadi terlampau pekat…

  • kisahsidairy.com,  lifestyle blogger,  nur naura,  parenting blogger

    Naura jatuh katil juga akhirnya

    Assalamualaikum Apa yang ditakuti akhirnya terjadi jugak.Naura dah jatuh katil.Selama ni,rasa macam dah selamat bila letakkan bantal di sekeliling dia tidur.Rupanya tidak.. Kesian budak tak sihat!!! Memang sebelum ni rasa khuatir jugak bila dibiarkan tidur di atas katil.Nak tidur bawah bukan tak boleh,tapi bab nak mengemas balik tulah yang malas.Lagi satu buatnya umi dia ni terlajak tidur,tak terkemas la pulak tilam bantal bagai tu..Dah rumah bersepah..Iols ni memang pantang kalau balik rumah,rumah bersepah..Walaupun diri sendiri yang sepahkan…bhahahaaa… Kisahnya,Si naura ni dahlah malam tu kena neb!!pepagi buta dengar dia dok teriak.Kuat beno bunyinya tu.Cari-cari kat atas katil,rupanya dah jatuh di bawah hujung katil.kelam kabut si umi angkat dia..kejut babah bukakkan lampu..Tengok…