• kisahsidairy.com,  nur naura,  parenting blogger

    Dah bertindik pun Naura

    Assalamualaikum Biasa…Bagi mak-mak yang ada anak perempuan,bertindik tu perlu bagi aku..Bukan ape,macam si Naura ni hah!! Kalau tak bertindik,ada jugak auntie panggil handsome boy walau anak aku pakai baju perempuan. Bertindik masa kecil ni bagus,sebabnya bila dia dah besar,memang payah la nak bertindik..Ala…bukan sakit dua tiga hari pun..Sakit sehari je..Lepas tindik tu,letak la minyak gamat sikit supaya tidak bernanah Kalau orang dulu,memang ada Adat bertindik ni,tapi itu bukan satu keperluan..Adat orang dahulu lagi ler aku kesian bila anak-anak ditindik menggunakan jarum je..Takde maknanya nak letak ubat kebas bagai..Cepat je..Pakai anting-anting pun guna benang dengan kunyit je tau.. ADAT ini biasanya dilakukan sewaktu anak itu masih kecil, iaitu bagi anak perempuan…

  • homestay jb,  kisahsidairy.com,  lifestyle blogger,  review product

    Penginapan Homestay Tawakkal Nusa Bayu Johor Bahru

    Assalamualaikum Adakah anda mencari Homestay Selesa di sekitar Johor Bahru?Berdekatan dengan Bandar dan Destinasi Percutian terkini di Johor Bahru? Penginapan Homestay Tawakkal Nusa Bayu memberikan satu percutian yang amat menarik bagi anda yang sukakan percutian yang hebat.Terletak di tengah-tengah di antara destinasi percutian terkemuka di Johor Bahru. Homestay yang terletak di Taman Nusa Bayu,Nusajaya Johor merupakan kawasan yang paling strategik kerana ia bersebelahan Lebuhraya Pontian yang menghubungkan Lebuhraya Hubungan kedua Malaysia-Singapura dan Lebuhraya Utara Selatan (Exit 309:Persiaran Bayu) Kelebihan Homestay Tawakkal Nusa Bayu Kediaman teres dua tingkat berkeluasan 20 kaki x 70 kaki Mampu memuatkan tiga hingga empat keluarga Boleh memuatkan dua buah kereta Bersesuaian untuk ahli keluarga yang ingin…

  • kisahsidairy.com,  tahun lompat

    29 Februari Hari ni

    Assalamualaikum Alhamdulillah..Hari ni 29 Februari.. Bukan senang kan nak jumpa tahun ni..Selalunya kita cuma lihat februari cuma ada 28 hari sahaja. Buka facebook pagi ni ,facebook dah reminder hari ni adalah 29 haribulan…Wahh..rasa teruja kan.. source from my facebook Hari ini juga dikatakan tahun lompat kerana ianya berlaku dalam 4 tahun sekali.Meh kita lihat tentang tahun lompat :- 1.Ia berlaku dimana apabila ada 29 hari pada bulan februari,Biasanya bulan februari hanya 28 hari sahaja,ia akan berlalu 4 tahun sekali.Maknanya tahun ini akan ada 366 hari berbandung 365 hari kebiasannya. 2.Tahun 2012 merupakan tahun lompat dan ianya akan berlaku pada tahun 2016 iaitu tahun ini dan seterusnya 4 tahun akan datang.…

  • kisahsidairy.com,  printcious,  review product

    Printcious – Hadiah Dari Hati Untuk Yang Tersayang

    Assalamualaikum Mesti korang pening kan bila bab nak cari hadiah untuk diberikan kepada yang tersayang..Nak pergi shopping complex pun tak sempat untuk cari hadiah.Aku pulak bab idea nak bagi hadiah ni memang payah nak keluar..kekadang tu tak tau nak bagi hadiah apa untuk yang tersayang dan rakan-rakan. Printcious Menyediakan perkhidmatan percetakan pada lebih 200 barangan hadiah DIY seperti T-shirt,mug,puzzles,phone case,mousepads,keychain dan sebagainya dengan gambar anda dan kata-kata istimewa khas untuk semua majlis seperti harijadi,ulang tahun perkwahwinan,perkahwinan  dan acara-acara korporat Korang hanya perlu melayari Printcious ,mendaftar sebagai ahli dan mencari hadiah mengikut citarasa kita sendiri.Semuanya di hujung jari je.. memang bestlah Printcious ni..Nama pun Printcious.com – Precious Gifts From Your Heart” Nak…

  • Uncategorized

    Printcious – Hadiah Dari Hati Untuk Yang Tersayang

    Assalamualaikum Mesti korang pening kan bila bab nak cari hadiah untuk diberikan kepada yang tersayang..Nak pergi shopping complex pun tak sempat untuk cari hadiah.Aku pulak bab idea nak bagi hadiah ni memang payah nak keluar..kekadang tu tak tau nak bagi hadiah apa untuk yang tersayang dan rakan-rakan. Printcious Menyediakan perkhidmatan percetakan pada lebih 200 barangan hadiah DIY seperti T-shirt,mug,puzzles,phone case,mousepads,keychain dan sebagainya dengan gambar anda dan kata-kata istimewa khas untuk semua majlis seperti harijadi,ulang tahun perkwahwinan,perkahwinan  dan acara-acara korporat Korang hanya perlu melayari Printcious ,mendaftar sebagai ahli dan mencari hadiah mengikut citarasa kita sendiri.Semuanya di hujung jari je.. memang bestlah Printcious ni..Nama pun Printcious.com – Precious Gifts From Your Heart” Nak…

  • Nagging

    Appointment di Hospital Sultanah Aminah

    Assalamualaikum Salam jumaat korang..Jumaat dah..sekejap je kan.Semalam bercuti..Yang follow aku mesti tau aku kemana kan..emmm..sebenarnya cerita tak best untuk di kongsi. Tapi memandangkan blog ni kepunyaan aku,so nak lah corat-coret sikit untuk mengingat kembali kenangan yang lampau..Lampau la sangat kan. Bercuti semalam,aku ada appointment dengan doktor pakar kardiologi di Hospital Sultanah Aminah.Pergi pun semalam tak bawak buah hati yang kecik..bawak buah hati yang besar je sebab tak larat la nak drive jauh-jauh..Lagipun yang dok johor ni pasti tau,kalau nak ke HSA tu,confirm parking payah..Nak kena round dua tiga kali baru dapat. Selalunya aku sruh husband turunkan aku dlu,at least,taklah banyak masa yang terbuang.Kalau ikutkan appointment pukul 8 pagi..Tapi aku datang…

  • breastfeeding,  kisahsidairy.com,  parenting blogger

    Breastfeeding Journey :Bengkak Susu

    Assalamualaikum Alhamdulillah…Dah 7 bulan berlalu dan 7 bulan juga Nur naura Auni masih lagi breastfeeding.Walaupun tidak sepenuhnya breastfeeding,bersyukur,masih lagi diberikan peluang untuk terus breastfeeding. Sebenarnya dari dia berusia 6 bulan lagi,ummi nya dah surrender nak menyusukan dia.Bukan sebab apa,kekadang kekangan waktu mengepam tu sangat terhad.Kalaulah dapat duduk sentiasa di meja office takpe kan..Ini,perlu ke sana dan kesini membuat kerja.Table pun open je.Memang payah nak mengepam. Tapi syukur masih lagi boleh breastfeed,dan masih lagi ada susu untuk si kecil ni.Waktu menyusu dengan aku adalah masa dia bersama dengan aku.Yang syukur sangat tu,bila dia nak,susu tu sentiasa ada.Make sure pagi sebelum ke tempat kerja aku susukan naura,begitu juga balik dari tempat kerja..Memang…

  • INFO,  kisahsidairy.com,  nur naura,  parenting blogger,  pemakanan

    Makanan Yang Membantu Kuatkan Tulang Bayi

    Assalamualaikum Alhamdulillah..Nur Naura Auni dah pun berusia 7 bulan..Makanya sejak dari 6 bulan lagi dia dah boleh makan makanan pejal..Masa naura berumur 6 bulan makanan yang pertama dicuba adalah Nestum!!Ufftt…Memang kalau boleh taknak la kan bagi nestum kat dia..Tapi dah orang tua dah suruh bagi,jadi terpaksalah bagi juga.Bila dirumah,aku buatkan dia puri lobak,sayur sawi putih,kentang dan sampailah dia nak hampir ke 7 bulan,aku perkenalkan dia bubur pulak. source:google Kekadang kita sebagai ibu ni,tak tahu makanan mana yang memberikan khasiat kepada anak.Terpaksalah google mencari ilmu tentang pemakanan bayi.Bukan sahaja makanan yang diberikan,malah kita mestilah tahu makanan tu dapat membantu apa dalam pertumbuhan anak kita seharian.Terutamanya tulang. Bila sebut pasal tulang ni,haruslah…

  • advertorial

    Jom Sertai WOOP.My

    Assalamualaikum Bila semalam naik kerja,maka banyaklah yang perlu disettlekan..Tapi di saat nak memulakan kerja ada dua barang yang aku x sure bila pulak aku membelinya.Nak kata aku ada membeli belah online,memang ler nan hado.. Curios pulak tetiba..Tapi bila dah nampak apa barang di dalamnya,emmm..kuakui,itu adalah dari WOOP.. Apa itu Woop? Kalau korang Join,korang akan dapat Hadiah penghargaan dari WOOP seperti aku.Aku dapat tau pasal woop ni pun dari rakan blogger jugak.Apa yang korang perlu buat,just jawab soalan-soalan yang diberikan dan kumpul point untuk korang tebus barangan seperti Rexona,Softlan dan lain-lain Ok..ikuti langkah-langkah ni,jika korang nak Sign up WOOP 1.Klik Link ni :- http://www.woop.my/friend/index/id/217323/ 2.Kemudian isi details ini 3.Halaman tertera di akaun…