• kisahsidairy.com,  lifestyle blogger,  RESEPI

    Menu Sup Sayur Mudah Untuk Diet

    Assalamualaikum Hai korang…Sejak-sejak ni usaha untuk mengecilkan size berat badan makin membuak-buak..Setiap hari dengan Green Tea..Aku pernah ceritakan Khasiat Green Tea di entry Kelebihan Teh Hijau .Kalau rajin korang terjah la ye.. Nak dikatakan setiap harilah aku ambil Green Tea.Memandangkan penyakit aku ni,risau kolestrol tinggi,tu yang rasa nak kurangkan berat badan dan ambil makanan yang mudah untuk dihadam..hahaha..tipu kekadang…Begitu juga dengan husband sekarang ni..Dah pun merajinkan diri untuk minum Green Tea dan sama sekali tidak mengambil minuman berais. Di rumah pun aku rajin buat sup sayur untuk kami makan.Nasi kurang dan selebihnya makan sayur.Nasib tetap ambil dengan amount yang sedikit..Oklah kan..Tak lah perut terkejut nanti..hehehe…tu satu lagi alasan..bahahaha.. Antara bahan-bahan yang…

  • karnival usahawan 2016,  kisahsidairy.com

    Karnival Keusahawanan 2016 di Johor Bahru

    Assalamualaikum Karnival jualan 2016 | Karnival Keusahawanan 2016 | Bagi warga Johor bahru berpeluang untuk sama-sama meraikan Karnival Keusahawanan yang menggabungkan lebih 60 vendor dengan pelbagai barang jualan,pameran,pertandingan dan sebagainya. Karnival ini berlangsung pada Hari ini, jumaat 29-31 Januari 2016 dari 7 pagi hingga 7 petang di Hutan Bandar Putra ,Kulai Johor. Pelbagai Aktiviti yang dijalankan di sini yang boleh diturut serta oleh warga johor.Sebanyak 500 Goodies bag diberikan kepada pengunjung dan aktiviti menarik di khemah urusetia. Korang boleh refer gambar di bawah untuk mengetahui aktiviti yang dianjurkan oleh pihak boxeventpoduction. So kepada warga Jb dan mereka yang ada diluar sana,save the date untuk menjayakan program ini..

  • Hotel Review,  kisahsidairy.com,  outing,  parenting blogger,  weekend

    Beriadah Di Tunamaya Desaru Beach & Spa Resort

    Assalamualaikum Cerita hujung minggu hari tu,Saja nak bawak anak-anak pi jenjalan..Bukan jalan mana pun,dok ajak mandi pool je..Kalau kat rumah sibuk je nak mandi dalam besen.So,bila dah babah dan umi free ahad tu,ajak ler awfiyah pi mandi pool. Lagipun hari minggu je dapat spend masa dengan awfiyah..Yelah sejak awfiyah dah duduk kat kampung ni,makin rajin la ummi dia balik kampung..Mana boleh weh hidup tanpa anak..Macam tak lengkap rasanya. So,Disebabkan adik pun ada yang balik,pergilah kami 3 kereta.Jangan tanya tentang bayaran masuk berapa ye,sebab pool tu untuk mereka yang sewa hotel je tak silap aku..Aku masuk situ pun kebetulan ada saudara yang stay kat hotel tu..So berkongsilah kami pool tu jugak..Bukan…

  • kisahsidairy.com,  lifestyle blogger,  review product

    Review : Jamu Sri Dara dari Almas Beauty

    Assalamualaikum Bila lepas bersalin,khususnya wanita la kan.Mesti banyak dia nak jaga.Terutamanya dari segi kesihatan luaran dan dalaman..Semua nak kena jaga.Lagi satu,badan mesti sentiasa nak rasa sihat untuk menjaga keluarga.Begitu jugaklah aku.Sebenarnya lepas pada bersalin,selain dari minum gamat dan juga makan makanan yang berkhasiat,aku memang takde makan apa-apa pun.Sebab tu badan sekarang cepat letih. Nak bangun tengah malam pun penat.Nasib baik la Naura menyusu badan,jadi takdelah sibuk bangun untuk buat susu.Lagi satu,kalau badan dah penat,macam mana penghasilan susu tu nak memberangsangkan..Semuanya bergantung kepada badan.Nak buat kerja rumah itu ini,emm..biasalah,wanita ni selagi tak tidur,selagi tu lah dia buat kerja.Kadang-kadang tidur pun tak berapa nak lena. Sebab tu aku perlukan supplement untuk membantu…

  • kisahsidairy.com,  lifestyle blogger,  Tips

    Fahami Bahasa Inggeris Dengan Mudah

    Assalamualaikum Nak belajar bahasa Inggeris ni bukan senang kalau kita ambil sikap sambil lewa.Kena ada keyakinan dan juga minat..Kalau dah tak minat,macam mana nak belajar kan..Kena tanamkan sikap untuk meminati sesuatu perkara yang kita nak..Baru boleh dapat sesuatu tu. source:google Yang penting,di zaman serba maju ni,Bahasa Inggeris amat penting sekali.Lagi pulak kalau kita duduk di kawasan bandar dan pelancongan.Mana tau bangsa asing datang ke tempat kita dan menanyakan sesuatu,apa pulak kita nak jawab kan..Dan lagi satu of courselah kita kena faham apa bentuk soalan yang diajukan kepada kita. Aku pernah menulis satu entry bertajuk Cara menguasai Bahasa English dengan Mudah dan Cepat. Di entry itu ada sebuah buku yang dijual…

  • kisahsidairy.com,  parenting blogger,  Tips

    Cara Membekukan Makanan Bayi

    Assalamualaikum Gembiranya melihat anak membesar dengan sihat kan..Sekarang ni Naura dah pun menjangkau umur 6 bulan..Maksudnya memang dah boleh makan.Tapi sebenarnya Naura umur 5 bulan dah makan..emmm..biasalah duduk dengan nenek seminggu tuari.nenek dah bagi nestum..Tapi nestum yang dicampurkan dengan susu.. sumber:google Tapi bila dah balik rumah umi,umi siapkan dia puri untuk diberikan pada Naura.Yelah..mak modern..banyak belajar dari internet tentang pemakanan bayi ni.Banyak jugak ummi menggoogle tentang tu.Tapi bila Naura dah dijaga oleh pengasuh..Umi perlulah cari inisiatif bagaimana nak menyediakan makanan untuk naura bila di rumah pengasuh.Nak menyediakan pagi-pagi untuk dia.Untuk memudahkan pengasuh untuk menyediakannya pula kepada Naura nanti.Pastinya ilmu yang banyak dibaca ,digunakan sebaik mungkin.So far,setakat ni,pepagi lagi dah buatkan…

  • kisahsidairy.com,  motherhood,  parenting blogger,  Tips

    10 Cara Rangsang Bayi merangkak

    Assalamualaikum Saja dok menggoogle tentang bayi merangkak ni.Bukan apa…sejak ni,naura dah mula angkat bontot dan menegakkan tangan tingi-tinggi..Setiap perkembangan anak-anak ni memang ibu bapa akan rasa teruja kan. Dari pembacaan aku di sini dan pengalaman kakak awfiyah yang lalu,bayi mula merangkak pada usia enam atau tujuh bulan.Pada peringkat awal,bukan mudah untuk bayi terus merangkak laju,of courselah ada melalui beberapa tahap. Di artikel itu lagi mengatakan,ibu bapa perlu membantu merangsang bayi untuk mahir merangkak.Merangkak sebahagian daripada perkembanan bayi,ia mempunyai manfaat penting berkaitan perkembangan fizikal dan kognitif seorang bayi. sumber :google Tahukan korang bahawa merangkak dapat menguatkan anggota badan bayi iaitu bahagian leher,sendi tangan,otot besar dan kecil selain merangsang koordinasi mata dengan…

  • kisahsidairy.com,  motherhood,  parenting blogger

    Naura Baru Dapat Vaksin DTAP Dose 2

    Assalamualaikum Cerita semalam.Sepatutnya semalam ler hapdate kan..Tapi disebabkan semalam halfday untuk hantar Naura ke Klinik.Jadi entry semalam untuk hari ni Sebenarnya kalau diikutkan,Naura dah terima dah suntikan untuk DTAP dose 3.Tapi disebabkan dah dua kali demam,so terpaksalah postpone suntikan.Dah dua kali pulak tu.As a mom,memang lah risau bila anak tak dapat vaksin tu kan.Risau jugak kalau  berlaku apa-apa yang tidak diingini.. Ummi baru ambil Naura di rumah pengasuh Tapi Alhamdulillah,semalam dia tak demam..Hanya nampak selsema sikit je.Tapi ok..Hanya berdua je dengan dia semalam.Lepas balik kerja tengahari tu,terus amik Naura di rumah Pengasuh.Nasib baiklah klinik dengan rumah pengasuh tu tak jauh.At least dalam pukul 1.20 tengahari dah terpacak dekat klinik.Tunggu ambil…