• kisahsidairy.com,  motherhood,  nur awfiyah,  parenting blogger,  progress

    Bila Si Dia Dah Dapat Kaki

    Assalamualaikum Semakin hari semakin suka benar tengok keletahnya.Bila dah dapat kaki ni lain benar perangai dia..Semakin suka menyakat dan berjalan tanpa orang pegang tangan dia. Oh ye..Dapat kaki tu maknanya dah pandai berjalan la..Kalau dulu bertatih,sekarang ni dah tak payah nak tatih lagi..Mujur belum berkejaran je lagi. Mungkin ada  sesetengah orang berpendapat Nur awfiyah lambat berjalan.Umurnya setahun 2 bulan,barulah dia boleh berjalan..Aku tak kisah sangat,walaupun ada beberapa ahli keluarga yang amat risaukan dia yang lambat berjalan..Tapi kerisauan tu aku tak ambil peduli pun.Sebab bila Nur awfiyah dah pandai berjalan,mengadu pulak penat nak menjaganya..hailah orang tu,,,sabar jelah kan..Tak payah ler nak mention nama tu..hehehe Masuk ni,kasut kedua awfiyah yang dibeli oleh…

  • kisahsidairy.com,  parenting blogger,  persiapan ramadhan

    Persiapan Menjelang Syawal

    Assalamualaikum Mungkin korang akan cakap,terlalu awal untuk melakukan Persiapan menjelang syawal yang akan tiba ni kan.Tapi bagi aku,persiapan tu penting supaya tidak kelam kabut dan berasakkan di kedai-kedai atau pasaraya untuk mencari baju raya. sumber :google Tahun ni,Persiapan raya lebih kepada baju Nur awfyah dan Babahnya sahaja.Bagi aku tahun ni,takde baju raya pun takpe asalkan baju untuk dua orang tu da settle.Walau pun tak 100% persiapan dilakukan,tetapi cukup berpuas hati apa yang ada ni. Untuk baby yang ada dalam perut ni,insya allah dah sepenuhnya siap.Tapi bagi Nur awfiyah,sebenarnya sebelum berpuasa lagi aku dah beli sikit demi sedikit.Yelah..Kalau nak beli sekali arung ,mana nak cekau pulusnya..hehehe.. Sebelum Ramadhan,tak silap aku start…

  • kisahsidairy.com,  pregnancy

    Bakal Bercuti Awal Bila Usia Kandungan Masuk 36 minggu

    Assalamualaikum Alhamdulillah…Usia kandungan dah masuk ke minggu ke 36 minggu.Sedikit perkongsian apabila kandungan 36 minggu ni  Pada usia fetus(bayi) 36 minggu,ibu mengandung akan merasakan seakana-akan bayi hendak terkeluar dan menjadikan anda rasa kerap untuk ke tandas.Saiz bvayi di minggu 36 minggu kehamilan adalah 45sm dari kepala ke jari kaki dengan beratnya hampir 2.7kg.Ibu hamil mula merasakan tekanan di bawah abdomen dan sedar bayi sudah mula merasakan tekanan di bahagian bawah abdomen dan sedar bayi sudah mula menurun kepala posisi ke bawah.Penurunan kepala bayi menyebabkan ibu hamil menjadi lebih selesa untuk bernafas dan ketika makan,(sumber sini) sumber :google Masa ni bayi akan keluar bila-bila masa sahaja.Bercuti awal? yup…akan bercuti awal iaitu…

  • kisahsidairy.com,  motherhood,  nur awfiyah,  parenting blogger

    Kasut Pertama Nur awfiyah

    Assalamualaikum Salam Ramadhan ke 9..Alhamdulillah..sudah menjengah hari ke 9 kita berpuasa..Syukur masih diberikan kesempatan untuk merasai nikmat ramadhan. Satu keajaiban bila seorang ibu yang mengandung,tidak langsung merasai kepayahan berpuasa..Allah itu maha besar..Memberikan kenikmatan dan kelebihan kepada wanita yang mengandung..Memang tak terasa lapar pun sepanjang berpuasa.Cuma mak aku selalu ingatkan,jangan terlalu memaksa untuk berpuasa.Kalau rasa tak boleh jangan teruskan,takut effect ape-ape kat baby. Oh ya!! lama betulkan aku tak bercerita pasal anakanda sorang ni.Alhamdulillah,semakin mudah menjaga dia.Tidak terlalu memberi tekanan kepada ummi dia.Cuma bila pi Hospital aku memang tak bawak dia.Lebih suka letakkan dia pada SIL.Kesian pulak dia kalau terpaksa menunggu ummi dia check up. Sekarang ni dah dapat kaki a.k.a…

  • kisahsidairy.com,  lifestyle blogger

    Kad Raya Pertama Di Tahun ini

    Assalamualaikum Hari raya memang tak boleh nak dipisahkan dengan Kad raya,Kuih raya,Baju raya dan Duit Raya..hahah..betul tak.. Tu semuanya ada pada hari raya je..Hari biasa memang NON Hado.Benda pertama yang dapat sebelum raya adalah Kad raya..isk..seronok betul mengumpul kad raya ni Nostalgia dengan Kad raya ni best.Kalau nak diimbaskan kembali masa sekolah dulu..Memang seronok.Masa sekolah dulu,yang paling best dapat kad raya dari rakan-rakan sekolah je..Tu yang best.Bila mak bagi duit belanja,mesti simpan leklok sebab Hasil dah banyak boleh la bagi kat kawan-kawan sekolah.Harga Kad raya dulu murah-murah je.Dapat beli yang harga 50 sen pun dah ok dah.. Bila dah remaja sikit,mulalah cari kad raya untuk ehem-ehem yang siap ada lagu…

  • kisahsidairy.com,  pregnancy

    Check up Lagi

    Assalamualaikum Lama betul tak update.Rasanya start dari khamis lepas lagi dah blog terabai.Kesihatan sekarang ni kurang memuaskan,tetapi alhamdulillah..masih ada semangat untuk berpuasa. Rindu nak blogwalking di blog rakan rakan.Confirm ramai dah lupakan aku..hehhe..Nak update blog by phone pun tak berkesempatan. Hari ni dapat jugak nak update.Itu pun sebab bosan menunggu giliran di Hospital.Itu memang dah jadi rutin setiap minggu rasanya.Sesambil tu boleh la update blog kan.

  • kisahsidairy.com,  lifestyle blogger,  salam ramadhan

    Selamat Menyambut Ramadhan Al-Mubarak 1436H

    Assalamualaikum Alhamdulillah…Esok sudah masuk Ramadhan yang dinanti-nantikan bagi umat islam sedunia. Alhamdulillah,ramadhan kali ini berlainan dari ramadhan yang lepas kerana aku dalam keadaan mengandung.Harap terus dapat menunaikan ibadah puasa dengan tenang.Insya allah. Baru terbaca dekat Blog Farah tentang satu quotes ni..Harap sebelum memasuki Ramadhan,sama-samalah kita menunaikannya iaitu:- 1. Tidak memohon maaf terlebih dahulu kepada kedua-dua orang tuanya. 2. Tidak memohon maaf terlebih dahulu antara suami isteri. 3. Tidak bermaafan terlebih dahulu dengan orang-orang di sekitarnya. Boleh baca entry Farah di Sini Sebelum Berlabuhnya syaban hari ini,Aku ingin meminta maaf kepada semua rakan blogger yang dekat dan jauh atas kekhilafan diri ini sepanjang berblogging. Biar kulit segelap ALMOND LONDON,  Asalkan hati…

  • foodporn,  INFO,  kisahsidairy.com,  review food

    Makan Lagi Di Makan Klimaks Chop & Grill

    Assalamualaikum Hari ni cerita pasal makan je sudahlah…Hari minggu lepas sebenarnya cerita makan-makan ni.Repeat lagi makan-makan disini.Kalau boleh nak try semua menu yang ada di kedai ni. Satu aku suka tempat ni,tak begitu sesak.Kalau nak pergi time tak ramai orang adalah sebelum maghrib..Sebab lepas maghrib orang dah berpusu-pusu masuk ke kedai makan ni.Alhamdulillah…Memang murah rezeki tuan kedai ni.Mungkin dari segi menu yang lain dari yang lain membuatkan ramai yang sentiasa bertandang di Kedai makan ni. Petang hari minggu,bawak anak manja pi berjalan-jalan..Tetiba husband bagi idea nak pi makan kat kedai Makan Klimaks Chop & Grill lagi..Bukan takat Nur awfiyah je teruja,melebih-lebih lagi ummi dia..Sebab dalam kepala nak try makan menu…

  • INFO,  kisahsidairy.com,  pregnancy,  Tips

    Berpuasa Bagi Ibu Mengandung

    Assalamualaikum sumber :google Seperti biasa lah kan,Blog tak berapa nak updated!!..Tapi tetap gagahkan jugak update hari ni walau keadaan tidak mengizinkan. Lately ni,kepala sakit,mungkin disebabkan sakit gigi yang semakin teruk.Dah mintak nasihat doktor,tapi dikhuatiri akan membahayakan kesihatan aku sendiri.Hanya dapat ubat panadol sahaja untuk mengatasi sakit kepala.Kalau ikutkan hati nak je cabut gigi ni.Tapi bila fikirkan kesihatan diri dan baby dalam kandungan ni,terpaksalah ikut jugak. Tinggal sehari je lagi kita akan didatangi oleh Ramadhan Al-Mubarak.Alhamdulillah…Masih lagi berkesempatan untuk menerimanya lagi.. Tapi..bila terfikir tentang kandungan ni,agak-agak boleh ke tidak berpuasa tu nanti.Banyak jugak tips yang aku ambil dari blogger-blogger yang share tentang tu.Alhamdulillah,semuanya di hujung jari.Cuma tinggal nak praktikkan sahaja. Banyak…

  • kisahsidairy.com,  nuffnang

    Nuffnang Yang Masih Aktif Memberi

    Assalamualaikum Happy saturday!!! Masih bekerja hari ni..Kalau ikutkan tadi,memng dah tak kerja bila anak dara sorang tu taknak lepas dari ummi dia. Puas dah dok pujuk ummi nak pi work,tapi dia tetap menangis.Tak taulah kenapa.As a mom,nak tinggalkan anak yang menangis untuk pergi ke tempat kerja,memang berat. Sudahnya ummi terpaksa lah kan pergi kerja lambat.Nasib baik la hari ni sabtu.Kenderaan tak berapa nak ada.Boleh la ummi merempit sikit. Cuma bebelan hari sabtu ni.Sebenarnya tak de ape yang nak dibebelkan bila hati dah kat rumah.Tapi saja nak share dengan korang tentang CPUV Nuffnang  yang masih aktif untuk blog ni..Alhamdulillah,walau tak banyak,tapi dapat jugaklah sikit-sikit. Biasalah,blogger picisan macam aku,hanya mengharapkan income terpijak…