INFO,  kisahsidairy.com,  lifestyle blogger,  pregnancy

Badam Untuk Ibu Mengandung

Assalamualaikum
Bila pregnant ni,banyak info yang dicari.Tapi bukan sebab pregnant je baru tercari-cari info macam ni,Tak pregnant pun boleh juga membaca tentang info-info kebaikkan makanan untuk ibu-ibu mengandung ni kan.
kebaikkan makan badam
source:google
Dulu aku pernah baca pasal kebaikkan Kurma untuk ibu mengandung.Selain tu jugak aku ada kongsikan kebaikkan mengamalkan Jus Delima di Entry INI .Dan satu lagi tadi aku terbaca di Blog Maria tentang kebaikkan Buah kiwi untuk ibu mengandung juga ada,kotlah korang nak baca,boleh klik Link ni.
 Petikan teks dari blog maria..Nak baca penuh boleh terus ke link atas tu ye
  • Untuk Ibu hamil , buah kiwi mengandungi 0.25mg asam folat sehingga sangat baik untuk ibu hamil kerana boleh membantu mencegah kecacatan saraf pada bayi dan juga perkembangan otak.

 Oklah..berbalik kepada Kelebihan Yang ada pada Badam untuk ibu yang mengandung.Sebenarnya wanita yang mengandung ni digalakkan memakan lebih banyak kekacang terutamanya badam,susu dan kurma.Kajian juga menyatakan protein kacang terutamanya Badam amat baik untuk merangsang Pertumbuhan otak bayi..Sebab aku cerita pasal badam ni,kesnya semalam aku pi beli Jus delima,kurma dan kismis.Owner kedai tu bagitau aku,Ibu mengandung ni,bagus kalau makan badam.Anak boleh jadi pandai.Balik tu,terus aku google pasal badam..Ehmmm..Memang betullah..So aku draftkan entry untuk aku share kat korang.Info ni aku dapat dari SINI

Badam mempunyai pelbagai khasiat yang tinggi dan kandungan proteinnya 20 kali lebih banyak berbanding bijirin yang lain.

Kalau korang nak tau lagi,Badam mengandungi kuantiti lemak yang tinggi,Namun 90% dari lemak badam  adalah lemak tak tepu yang badan kita perlukan.Badam ni mengandungi kandungan folat ayng tinggi.Golat ni sangat penting untuk ibu yang mengandung untuk mengelakkan kecacatan pada bayi.Kanak-kanak pun sesuai makan badam kerana khasiatnya dapat membantu pembesaran mereka,selain membina tulang dan gigi.Badam dapat mengurangkan paras kolestrol,menrendahkan risiko darah tinggi,sakit jantung dan kencing manis.

source:google

Jadi tak salahkan kalau bila kita mengandung,kita dapatkan makanan yang memberikan kebaikkan sepanjang kehamilan kita.

Diam tak diam dah 24 minggu baby dalam perut ummi dia…isk…Nebes sungguh…

Facebooktwittergoogle_pluslinkedinrssyoutubeflickr

Blog tentang parenting, info, resepi masakkan ,panduan kerja di rumah, review produk, sharing info Johor, review makanan,

No Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.