INFO,  kisahsidairy.com,  pregnancy,  readings

Sakit Pinggang Sewaktu Mengandung

Assalamualaikum
sumber:google
aduhhhh!!!Sakitnya ku disini…hehehe…glamour gila lagu indonesia tu kan..sampaikan Nur awfiyah dengar pun,amboi,,,kemain berjoget lagi..Dalam walker pun sempat lagi dok berenjut kaki dia..
Bukan cerita pasal awfiyah,Awfiyah beriklan sekejap je..Ni edisi ummi dia bercerita pasal kandungan pulak..hehehe..
Sakit pinggang!! rasa nak tercabut pinggang ni di buatnya..Ini disebabkan kandungan semakin membesar dan menjadi kebiasaan kepada ibu yang mengandung..betuiii tak!!
Sakit pinggang atau belakang ni memang normal bagi ibu mengandung,ini kerana ada beberapa sebab yang kita patut tau,walaupun korang dah tau
  • Perubahan pada berat badan
  • Perubahan postur badan
  • Perubahan hormon yang menyebabkan tisu penyambung meregang.
  • Otot-otot yang mula keletihan
Sumber:sini
Yang aku tau,kalau sakit tu tak terlalu kerap dan tidak juga diakhiri oleh spot yang keluar dari faraj,atau pendarahan,tak perlu risau..
Cuma tulah,kalau time sakit tu,Allah je tau macam mana sakitnya nak tanggung..Rasa nak baring time tu jugak..Kalau kat rumah boleh la baring kejap².Tapi kalau kat office ni..hadoooii..Selalunya setiap kali lepas solat kat surau,aku akan ambil masa untuk baring beberapa minit..yelah..bak kata orang,nak betulkan pinggang ni kan..
Ada juga dari pembacaan aku di internet,beberapa perkara yang perlu kita lakukan untuk Mengatasi sakit pinggang  dan belakang sewaktu mengandung.

  • Senaman khas untuk ibu mengandung baik untuk kesihatan pinggang dan membantu mengurangkan rasa sakit di bahagian tersebut.
  • Postur yang betul semasa mengambil barang di lantai juga memainkan peranan. Elakkan terus tunduk atau membongkok untuk mengangkat barang di lantai. Sebaliknya bengkokkan kaki dan pastikan bahagian belakang anda lurus. Elakkan juga mengangkat barang yang terlalu berat.
  • Pastikan anda duduk dengan posisi yang betul. Letakkan bantal kecil untuk menyokong bahagian belakang. Elakkan menyilang kaki ketika duduk dan jangan mencangkung.
  • Elakkan memakai kasut tumit tinggi. Pakai kasut yang rata dan ringkas.
  • Tidurlah di atas tilam yang tebal kerana ia membantu mengurangkan rasa sakit belakang.
  • Mintalah suami mengurut belakang anda perlahan-lahan menggunakan minyak bayi untuk melegakan kesakitan.
  • Elakkan berdiri terlalu lama.
  • Jaga-jaga dengan pertambahan berat badan anda. Pertambahan yang berlebihan juga mudah membuat anda sakit belakang.
Ni aku copy paste je dari sumber http://ourlovebonding.com
Nak tidur malam pun macam tu,memang aku mengalami tidur yang kurang nyenyak..(yeke kurang nyenyak..hihi).Selalunya tidur,aku mesti nak peluk bantal dan separuh meniarap.Even dah ada awfiyah ni pun aku tak boleh kalau tak peluk bantal.Lagipun awfiyah tu kalau tidur,memang tak suka dipeluk,melainkan dia yang peluk aku..ececeh minah tu kan…
Bila perut dah ada bump sikit,memang susahlah nak tidur macam tu lagi…mulalah pulak aku mengereng kanan kiri,nak cari posisi yang baik untuk aku lena…
Ni pun dari pembacaan aku…cara tidur orang mengandung …jom tengok
Ni cara tidur yang betul untuk ibu mengandung ye..
Cara duduk pun kena dititik beratkan jugak..
Last sekali cara ktita berdiri


Harap sakit pinggang ni taklah membuatkan aku risau dan seriau…Moga Allah pelihara anak didalam kandunganku..insya allah..amin
Facebooktwittergoogle_pluslinkedinrssyoutubeflickr

Blog tentang parenting, info, resepi masakkan ,panduan kerja di rumah, review produk, sharing info Johor, review makanan,

No Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE