Challenging post

Cabaran 30 Hari – Hari Ke 11 | Kenangan Lucu Zaman Kanak-Kanak

Assalamualaikum
Nak cerita pasal kenangan lucu di zaman kanak-kanak ni memang banyak,Tapi aku paling ingat bila adik beradik kena denda dengan mak..Fuhhh..memang dasyat..
Siapa kat sini suka menabung..Korang ingat tak tabung yang last korang gunakan untuk korang menabung masa korang kecil2 dulu.
aku ambil dari google
Korang ada tabung ni tak dulu..hehehe…Ini tabung untuk adik ngan abang aku…
Yang ni pulak tabung aku,cantik sikit la sebab aku sorang perempuan masa tu
ambil dari cik google..actually,bukan yang jenis macam nielah…aku punya tabung warna putih,lepas tu atap merah,siap ada pagar lagi..da try cari kat google,takde pulak…hehe
oklah..meh degar cerita aku pulak pasal tabung ni..
Masa mak aku bekerja dulu,dia memang bagi duit tiap-tiap hari untuk kami belanja sekolah dan duit tabung.
Yang jaga kitorang dulu abang aku yang sulung..Memang itulah satu-satunya abang aku pun.
Dulu ingat tak ada tikam-tikam duit..Bila korang tikam dan bernasib baik,korang mesti dapat duit..hehehe
Ingat tak pulak yang nie..Memang pebret kitorang bila ada duit…hahaha…aku pun sama jadik dengan abang aku..Sebab tu kitorang ada duit,akan main tikam nie.Kalau banyak menang,memang confirm jadi tokey..
Dan disebabkan itu,bila takde duit,kitorang akan ambil dari tabung…Tabung ayam tu kalau pecah bahaya,confirm kena pukul ngan mak..Jadi,abang aku sebagai ketua kitorang,dok mengikis tepi-tepi lubang masuk duit tu supaya jadi besar dan duit senang keluar..Dari lubang yang standard jadi lubang tu makin besar..
Satu hari mak perasan sebab nampak perubahan lubang tabung tu makin besar,,,Fuh…mak panggil kitorang semua,suruh ngaku siapa yang buat…and sebagai adik-adik of course la nak menyelamatkan diri,semua tunjuk kat abang..Jahat betul kitorang nie kan..hehehehe..Habislah abang aku kena denda duduk luar rumah.Tak boleh masuk rumah sampai tengah malam.Masa makan malam,bila kesian tengok abang,seludup makanan bagi kat abang melalui papan rumah kami yang boleh dibukak…biasalah,orang susah dulu,papan lantai rumah tu boleh nampak tanah…hehehe
Dari situ lah kitorang bagi abang makan tanpa bagitau mak..FUhhhh…bila ingatkan balik,memang kelakar kitorang nie selalu kena denda tau.Mak dulu memang garang dan terlalu disiplin.Sampai dekat dinding plywood rumah pun mak tulis arahan setiap hari dari pagi sampai ke petang.Sifir dari1- 12.Kitorang memalam sebelum tidur mak panggil kena hafal sifir,kalau tak,ambik ko kena rotan dengan mak..Dulu mak hidup sensorang…Ayah kitorang meninggal masa kitorang kecil lagi…dah tamo cerita…
occay…wah..panjang berjela kan karangan aku…korang nak baca ke..heheeheheh

Mommy Blogger For any Advertorial | Sponsor Post | Product Review | Food Review | kindly email me at sitirohaida81@gmail.com

No Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *