• kisahsidairy.com

    Kad Raya untuk tahun ni

    Assalamualaikum Bila dah masuk ramadhan nie,of courselah sibuk nak bagi kad raya pada kawan-kawan yang jauh kan…Kalau masa sekolah dulu,kawan sebelah meja pun nak kasi kad raya…betul tak.. Kad raya nie memang dah sinonim dan makin lama makin kurang orang nak bagi kad raya..Tapi start tahun lepas,rasa macam kembali zaman bersekolah dulu..banyak dapat kad raya dari rakan alam maya khususnya rakan blogger…Seronok ooo…Rasa nak kumpul lagi.. Kalau tahun lepas aku memang tempah khas kad raya nie untuk rakan bloggers,tapi tidak tahun nie…Sebab banyak sangat perancangan yang terbengkalai yang aku tak dapat nak laksanakan..cewahh… Mungkin aku akan beli kat kedai yang cute miut…Ingat nak beli yang versi kartun tu..Nostalgia kan.. Macam…

  • bazar ramadhan,  kisahsidairy.com,  salam ramadhan

    Berniaga Di Bazar Ramadhan

    Assalamualaikum Alhamdulillah..Dah hari kedua kita berpuasa…Insyallah..Semalam berbuka puasa beramai-ramai di kampung..memang menyeronokkan..Rasa taknak balik je..hehehe…Tapi terpaksa jugak balik malam tu.Memang malam tadi,banyak kenderaan,mybe sebab mereka pun pulang ke kampung untuk berbuka bersama keluarga kan Ada yang start bercuti puasa ke..ehehehe…tu jawab dalam hati je eh!! nanti korang segan pulak,especially bagi wanita la kan… Oklah,nak bercerita pasal perniagaan yang kami buat tiap-tiap tahun di Bazar Ramadhan tempat aku nie.Tempat aku nie merujuk kepada kampung aku la yer.. Selalunya berniaga minuman,tetapi kali nie berubah arah pulak.Berubah menu pulak la kan.. Oklah menu kali nie adalah menu yang sama tahun lepas iaitu BuBur Kemboja..Aku pernah bagi resepi nie kat dalam blog ni.Korang nak,boleh…

  • kisahsidairy.com,  motherhood,  PARENTING

    Persiapan Baju Raya Untuk Nur Awfiyah

    Assalamualaikum Nak kata nak yang teruja nak beraya tu mustahil la kan sebab Nur awfiyah kecil lagi..Manalah tau nak mintak baju raya bagai..Apa yang umie beli tu,itu jugak yang akan dipakai oleh Nur awfiyah..hehehe..Mak ko nie yang terlebih excited nak oiii!!.. Orang lain rileks yilekss lagi..Eh..sape kata..Dah ramai aku tengok dok update persiapan raya untuk anak-anak..Dah siap post gambar pi shopping bagai..Nak jugak…hehehe.. Tapi dalam entry nie,umie Nur awfiyah nie takdelah interframe lagi dalam gmabar-gambar nie..Takde orang kot nak tolong amik kan gambar masa shopping baju Nur awfiyah..haha Yang bestnya si Awfiyah nie rileks je umie dia letak dalam bakul-bakul baju dekat dalam butik tu..kau Hadoo!!,,kalau kat pasaraya tu kompem…

  • kisahsidairy.com,  persiapan ramadhan,  ramdhan,  salam ramadhan

    Selamat menyambut Ramadhan Al-Mubarak 1435H

    Assalamualaikum yeaayyyhh!! jumpa lagi…Dah pun siap-siap nak pi balik kampung..nak sambut puasa dengan family dan adik beradik kat kampung.. Alhamdulillah..malam semalam dah pun pengisytiharan puasa pada esok,iaitu ahad 29 June 2014. Di kesempatan ini aku memohon ampun dan maaf sekiranya ada tersilap dalam perkataan dan tutur bicara sepanjang aku berblogging..Moga Di bulan ramadhan nie,memberikan kita ketenangan jiwa,kedamaian hati dan juga ketulusan dalam berpuasa.. Jauhi diri dari perbuatan yang membatalkan puasa.Jaga mulut dalam berbicara,Jaga mata dari pandangan yang jahat.Dan jaga semua perkara untuk mendapat keberkatan di bulan Ramadhan Yang mulia ni Untuk peringatan kita bersama sumber foto : google

  • INFO,  kisahsidairy.com,  lifestyle blogger

    Gout : Punca Dan Cara Mengatasinya

    Assalamualaikum Salam sabtu….wah…memasing dah excited kan nak puasa esok..Semalam pun dah diisytiharkan hari AHAD nie puasa…alhamdulillah…insyallah,jumpa kita di bulan ramadhan nie.. sumber : google Pepagi nie dah nak bercerita pasal penyakit gout.Korang tau ke apa itu penyakit Gout.. Apa Itu Gout?? Gout nie adalah keadaan di mana berlaku keradangan yang menyakitkan di Tendon,sendi dan bengkak.Sendi Metatarsal-phalangeal di tapak kaki memang biasa terjadi.Ia mungkin gout biasa atau mungkin ada tanda-tanda penyakit lain seperti batu karang,urate nephropathy dan tophi.Ia juga disebabkan oleh tahap asid urik dalam darah yang menghablur dan disimpan di sendi tendon serta tisu sekeliling. Korang tau apa punca Gout nie? Ada beberapa faktor seperti pemakanan,genetik dan masalah di buah…

  • Uncategorized

    Gout : Punca Dan Cara Mengatasinya

    Assalamualaikum Salam sabtu….wah…memasing dah excited kan nak puasa esok..Semalam pun dah diisytiharkan hari AHAD nie puasa…alhamdulillah…insyallah,jumpa kita di bulan ramadhan nie.. sumber : google Pepagi nie dah nak bercerita pasal penyakit gout.Korang tau ke apa itu penyakit Gout.. Apa Itu Gout?? Gout nie adalah keadaan di mana berlaku keradangan yang menyakitkan di Tendon,sendi dan bengkak.Sendi Metatarsal-phalangeal di tapak kaki memang biasa terjadi.Ia mungkin gout biasa atau mungkin ada tanda-tanda penyakit lain seperti batu karang,urate nephropathy dan tophi.Ia juga disebabkan oleh tahap asid urik dalam darah yang menghablur dan disimpan di sendi tendon serta tisu sekeliling. Korang tau apa punca Gout nie? Ada beberapa faktor seperti pemakanan,genetik dan masalah di buah…

  • kisahsidairy.com,  motherhood,  nur awfiyah,  PARENTING

    Minggu Yang Menyedihkan

    Assalamualaikum Dah dua hari tinggalkan blog tanpa entri..Tak sempat nak autopublish satu pun entry semasa ketiadaan aku dua hari nie.Ini juga meyebabkan jumlah pageview semakin merundum…Korang tak ingat aku eh!!.. google Start dari isnin tuari bercuti sebab bawa en.husband ke klinik.Tak taulah ape kena dengan kaki en.husband sampai tak boleh nak berjalan..mengikut kata doktor,sakit kaki en,husband boleh meyebabkan gaut dan juga kencing manis..Kat situ dah risau tahap gaban..risau dan tak keruan rasanya.. Petang selasa pulak dapat berita kematian pakcik di Melaka..Memang tak sempat nak menatap wajah terakhir arwah disebabkan aku tak boleh nak kemana-mana..Syukur masa arwah sakit,MIL sempat la menziarah arwah..Jadi taklah terkilan sangat masa arwah pergi..Mengikut kata mereka Arwah…

  • Nagging,  PARENTING

    Cerita Minggu Lepas

    Assalamualaikum Anak sape la ni kan… Kesian Nur awfiyah umi letak dalam troli je..Memang tak plan pun lepas pun nak ke Pasaraya Tesco petang sabtu tu.Hari sabtu tuari plan cuma nak cari baju raya untuk Nur awfiyah..Saja umie nak beli awal sikit memandangkan puasa nanti nak beli baju raya umi pulak..hehehe..kalau dlu taklah sibuk sangat nak beli baju awal-awal..Sejak dah ada Nur awfiyah nie nak kena plan awal-awal takut tak cukup budget nak beli baju raya untuk dia.,..Untuk umie dia,walau tak banyak pun takpe..janji dia ada banyak baju raya..yelah kan..Selalunya budak-budak nie kalau takat 2-3 pasang memang tak cukup. So lepas balik kerja tuari,plan ngan kakak ipar aka babysitter Nur…

  • lifestyle blogger,  nur awfiyah,  PARENTING

    Nur Awfiyah Dengan Spring Bouncer

    Assalamualaikum Ingat zaman Dolu-Dolu Kalau dulu inilah yang selalu mak-mak gunakan untuk dodoikan anak dia…Taknak biasakan baby dipegang je. Sekarang dah makin canggih..Dah makin cantik..Teringin gak nak beli,tapi rasa macam rugi je sebab mahal sikit..Lagipun guna tak lama sangat. pattern sekarang nie…nie dah makan rm100++ jugak.. Nur awfiyah dapat sponsor lagi dari Maklong dia..Sebenarnya Spring bouncer(tak tau betul ke idok ejaan nie) ni turun temurun jugak..Masih elok digunakan jugak..Kalau nak tahu,family kitorang nie memang macam ni..Beli baju anak-anak yang mahal-mahal pun disimpan dengan baik dan boleh digunakan lagi oleh anak-anak yang lain. Bukanlah jenis kedekut untuk membeli semua tu,tapi bila fikirkan bayi ni cepat membesar,jadi pakaian yang baru di beli…