• Nagging,  Uncategorized

    Pemberian Di terima Seikhlas Hati

    Assalamualaikum
    Wah..wah..wah…Cik bubbly kita hari nie ber”pink” hari ni..Eh..sesuai sangat shawl tu dengan baju dan kasut..hehehe…Baca Entry dari Cik Bubbly kita nie

    >> http://www.bubblynotes.com/2014/02/salam-jumaat-have-good-day.html

    Dah kenyang semua?? hari ni dok pi makan nasi ayam penyet.Itu dah memang kegemaran kitorang..Sape 3 orang tu?? oh…of courselah aku,TB dan sorang officemate kita nie..

    Cerita semalam,tapi belum basi lagi la..Ada hamba Allah yang baik hati bagi Apam polkadot kat aku malam tadi,.tu pun nak cerita ada kesah!!!! cerita jugak la…

    apam polkadot
    cantikkan bungkusan dia

    resepi apam polkadot
    suka tengok…menyerlah warna
    Dulu pernah juga buat apam polkadot nie,tapi lebih sedaplah kalau ada orang yang bagi..lagi la bertambah kesedapannya..Rezeki….Janganlah ditolak..Dah selamat sampai dalam perut aku nih…
  • tazkirah jumaat

    Renungan :Besarnya Pahala Seorang Ibu

    Assalamualaikum
    Ibu,Ibu
    Engkaulah ratu hatiku
    Bila ku berduka,Engkau hiburkan selalu
    Ibu,ibu
    Engkaulah Ratu hatiku
    pahala ibu
    sumber:fb
    Nabi SAW bersabda kepada puterinya Fathimah R.Anha, “ Wahai Fathimah, jika wanita mengandung anak di perutnya maka para Malaikat akan memohon ampun baginya dan Allah SWT menetapkannya baginya sehari 1000 kebaikan, menghapuskan 1000 keburukannya. Dan baginya pahala pejuang di jalan Allah SWT. Jika dia melahirkan bayinya, maka keluarlah dosa-dosanya seperti ketika dia dilahirkan oleh ibunya dan tidak akan keluar dari dunia ini dengan membawa satu dosa pun. Di kuburnya, akan ditempatkan di taman-taman syurga. Allah SWT memberikan kepadanya pahala 1000 ibadah haji dan umrah dan 1000 Malaikat memohon ampun baginya sehingga hati kiamat.”
    Betapa besar nilai seorang ibu yang melahirkan..Moga aku juga tergolong dari kalangan itu..Amin..
    Salam Jumaat semua..
  • advertorial,  review product

    Review Product : Simple Kind To Skin

    Assalamualaikum
    Ini bukan review product tajaan occay..Ini review product yang aku amalkan sebulan yang lalu..
    Perkara yang aku suka sangat tentang Product Simple ni adalah 100% Non Chemical.
    Tak mengandungi apa apa bauan pun.
    Bermulanya menggunakan Face Wash simple kind to skin nie masa aku pergi ke Negeri Sembilan bulan lepas.Of course aku terlupa nak bawa pencuci muka aku..Terpaksalah ke Guardian(itu je yang dekat).
    Bila dah terlalu banyak sangat pencuci muka yang dijual,aku tak tau mana nak pilih..So,dah set kat dalam kepala nie nak cari yang natural punya pencuci muka dan non chemical..Sampailah aku terbaca di belakang pencuci muka Simple Kind to skin nie.
    Aku ambil yang ni,sebab dia boleh control oily kat muka..Satu lagi dalamnya ada biji biji..tu yang aku suka.
    Clear Skin Oil Balancing Exfoliating Wash
    Lepas dah pakai sebulan,elok pulak sekali minum dengan Ephyra tu,aku dah tak rasa kulit muka aku boleh goreng telur..hahaha..Maksudnya dah tak oily gila-gila macam dulu la..
    So,disebabkan sekarang nie dah bermacam produk yang dilistkan mengandungi chemical dan bahan terlarang,So aku decide nak tukar kepada produk yang non chemical seperti ini.
    Semalam berkira-kira,masuk Guardian,ternampak set untuk product nie,terus aku beli.Harga set percubaan nie Rm19.90..So,aku fikir better cuba yang kecil je dulu..lagipun tak banyak sangat product Simple nie dijual kat sini..Product nie berasal dari UK ok…Bukan Ulu klang.
    simple kind to skin
    1.Facial Wash Gel(tak banyak sabun)
    2.Toner
    3.Light Moisturizing

    simple kind to skin
    Kalau korang rajin nak membaca apa yang terdapat  bahan bahan dalam Simple skin care nie 
    boleh rujuk website mereka . http://simpleskincare.my/
    So far aku pakai ok je. takde masalah kat kulit aku.Product nie pun sesuai untuk semua jenis kulit muka..
  • Uncategorized

    Jawapan Kepada Entry Apakah Ini Semalam

    Assalamualaikum
    Selamat Hari Khamis semua..Moga korang ceria dan bersemangat pagi ni..Aku pun hari nie,Alhamdulillah…semangat nak buat OT Semampu yang mungkin…hehehe…Nak simpan budget nak berjalan..So,kena rajinlah OT kan,
    Berbalik pada Tajuk entry nie,Semalam aku ada publishkan satu gambar dan nak melihat ramai tak yang kenal ubi ni. Entry yang aku publish semalam >> http://www.kisahsidairy.com/2014/02/ww-apakah-ini.html
    Sebab musabab aku keluarkan entry tu adalah kerana kakak ipar aku yang berasal dari Kelantan,bawak balik Ubi ni untuk aku…Memang seumur hidup aku,tak pernah lagi berjumpa dengan Spesis ni..
    Ubi nie Orang panggil “Ubi Keling”..Aku pun tak faham kenapa mereka panggil sebegitu..Korang faham faham sendirilah ye..
    Rasanya tak boleh diterima dengan tekak aku,Sebab rasa tawar dan rasa payau bila masuk tekak aku,E.Husband je yang boleh makan ubi nie,Dia kata sedap..hehehe…aku kata tak sedap..Mybe Ubi nie selain dimakan begitu sahaja,Boleh di campurkan dengan Makanan lain contohnya yang aku tau dari Komen readers kalau campur dalam Kari sedap…tak taulah pulak..
    Kalau kat Johor nie,aku rasa memang payah nak dapat.Tapi kata kakak ipar aku,kat pasar-pasar belah sana memang banyak yang jual ni,
    ubi keling
    Sedikit Info yang aku google 
    Ubi keling merujuk kepada sejenis ubi yang kecil dan berkulit hitam. Nama saintifiknya adalah Plectranthus rotundifolius (Poiret) Sprengel. DiIndonesia, ia juga dikenali sebagai kentang Jawa atau kentang Ireng. Ubi ini boleh dimakan selepas direbus.
    sumber : google
    POKOK UBI KELING
    sumber: sini
     ubi kemili
    or popularly  known as ubi keling in Kelantan

  • Dunia Blogging.Blogger baru,  Tips,  Uncategorized

    Berapa banyak Publish Entry dalam satu masa??

    Assalamualaikum
    Entry nie kira macam entry tak puas hati jugaklah…hehehhe..Maaf terasa.
    Pernah tak korang publish entry korang lebih dari 10 kali dalam satu masa..
    Contohnya macam nie..
    Blogger nie  publih entry2 nya dalam satu masa..tersusun cantik je satu page .
    Taklah semua blogger macam tu.ada lah 2-3 blogger yang buat perkara yang sama..
    Tapi bagi korang berbaloi tak kalau publish entry dalam satu masa banyak macam ni.Bagi aku cara tu salah.Dan boleh menimbulkan masalah bagi orang lain sebab terpaksa clearkan beribu2 emel notification dalam satu hari..Yelah..bayangkan kalau blogger tu Follow 5 atau 6 k..dan orang yang mereka follow tu setiap seorang akan buat perkara yang sama..Bayangkan juga betapa banyak nak kena delete.
    Bila dah macam nie,aku terpaksa delete je semua ..lagi puas hati.kalau takat 3-4 entry tu takpelah…Ni dah satu page nama yang sama…adohaiii…
    Taktik macam nie tak berkesan untuk orang selalu terjah dan komen di blog kita.Betul tak?
    Cukuplah satu entry itu dipublish dan 2-3 jam berikut boleh la publish lagi entry tu..lagipun sekarang nie terlalu banyak group komuniti blogger yang kita Join..Biarlah satu untuk satu group tu..Next dalam 2-3 jam barulah korang publish lagi..Taklah orang bosan nak terjah blog kita
    Bila korang buat taktik yang salah,for sure orang akan menyampah dan delete je entry korang tu..Pernah ke korang buat macam aku ni..Kalau tak pernah confirm la aku yang bermasalah..hoho..
    Janganlah ada yang kecik hati dengan entry aku ni..Anggap je ni adalah tips yang aku bagi kat korang…Tips la sangat..
    Dahlah..taknak mengarut sangat..Tak taulah korang faham ke tidak apa yang aku cuba sampaikan nie..
  • persekitaran

    Musim Denggi Menyerang

    Assalamualaikum
    denggi
    sumber :google
    Semalam dekat Taman aku je dah dua orang terkena Denggi nie..maklumlah musim kemarau sekarang ni,Nyamuk banyak berkeliaran..
    Dan disebabkan ada kes kat tempat aku,so dapatlah habuan penyemburan sehingga dalam rumah..Adoyaii..penat mengemop lantai semalam tak hilang lagi,..Semua perabot dah terkena minyak dari penyemburan tu..Tapi baguslah jugak kalau sekali kala sembur asap untuk hilangkan nyamuk tu..Takut la jugak merebak..
    Start penyemburan dalam pukul 7 malam sehinggalah 9 malam..So dalam 9.30 tu aku dah masuk berkemas bagai..Lepas tu terus lepak..
    Pada korang,harap lebih berjaga-jaga ye..sebelum petang tu pastikan rumah semua dah tutup dan semburlah ridsect atau apa pun yang boleh matikan nyamuk tu.. 
    Kena lebih berjaga-jaga sekarang nie..Insyallah…Korang pun dah belajar dan tahu kan bagaimana menghapuskan tempat pembiakan aedes nie…
    See u then..
  • Nagging,  Uncategorized

    Perjumpaan Sengalians Kami

    Assalamualaikum
    Cerita hari minggu yang lalu,,walaupun cuma satu hari je berlalu kan..heheh..
    Dah Plan awal-awal dengan kawan kawan yang lain nak berjumpa..Ini semua kerana kedatangan rakan dari KL,turun ke JB..tu yang ambil kesempatan untuk ber”together-together”.
    Nak cerita sedikit di sebalik kawan-kawan aku nie,Perjumpaan kami dahulunya adalah di alam maya ni,membawa ke alam nyata,,Kalau korang nak tahu,group kami nie dinamakan “Sengalians” sebab semuanya sengal,walaupun mereka tergeolong dari golongan mak2 orang dan bapak2 orang..
    kenal Blogger Aefa Aerisya?..hehehe..klau korang selalu masuk blog dia,mesti korang kenal kan..Dialah Guest kami yang datang dari KL tu..Actually dia bekerja di KL..
    Ok,pertemuan singkat kami hari tu,just makan dan sembang shj,Sempat jugaklah belikan tiket.Sementara nak tunggu tiket pukul 3.Kitorang jalan-jalan dulu..Anyway,sebenarnya ramai yang tak dapat hadir masa santai gedik kitorang tu..ehehehe…Tengoklah,,..seorang je lelaki yang menjadi supir kitorang masa tu..hehehe…Thanks Uncle Bro…muahaha…
    Tapi ada satu peristiwa yang betul betul menjadi tragedi kenagan kami di Johor,.
    nantilah aku ceritakan dalam next entry..so korang layan gambar nie dulu..Tak banyak pun..Tapi kami sempat lah pergi city square,pergi Popular Bookstore,Beli novel dalam enttry ni http://www.kisahsidairy.com/2014/02/review-novel-dicintai-atau-mencintai.html
    Eh…aku dah habis baca novel tu…for sure korang suka baca cerita ni..Mula mula ketawa sorang2..sweet je cerita..Sampai bab tengah2 pulak,korang akan menangis..Dan biasalah happy ending..

  • sinopsis novel

    Review Novel : Dicintai atau Mencintai

    Assalamualaikum
    Semalam bila dok sibuk jalan jalan kat Popular  Bookstore , dok sibuk sibuk belek novel di situ, berkenan dengan salah satu novel kat situ..
    Aku berikan sinopsis sedikit tentang buku ni
    Tajuk Buku : Dicintai atau Mencintai
    Penulis : Myra Ameer
    Keluaran  : Fajar Parker
    Harga : RM 32.00
       “Kata orang, cinta itu manis macam madu tapi baginya, cinta itu lebih manis daripada itu…
    Kata orang , terluka itu pahit tapi baginya terluka itu perit.
    Sengal, mental dan gila.Itu gelaran untuk lelaki yang bernama MOHD ZARIQ ASYRAF.Bagi Qyra, pertemuan dengan lelaki itu sangat menjengkelkan dan menyampahnya kepada lelaki itu tidak terluah denga kata.Perasaan itu semakin menjadi jadi apabila mereka mula bekerjasama.
    ‘I cakap dengan you tadi, you tak dengar ke- ZARIQ
    ‘You cakap dengan I ke? – Qyra
    ‘Ada orang lain lagi ke dalam kereta ni? – ZARIQ
    ‘Your driver tu bukan orang ke? – QYRA
           Bagi Zariq, gadis yang bernama Qyrana Najwa itu pula seorang yang perasan bagus.Perangai tak semenggah dengan rupa.Mulut pula ya ampun, bukan main berbisa bila berbicara.Satu yang disoal tapi sepuluh yang dijawabnya.Kalau disuruh memilih , gadis seperti itu memang tidak akan tersenarai langsung sebagai calon pilihan.Titik!
          Namun perancangan Allah, tiada siapa yang dapat menduga.Akhirnya dalam asyik bergaduh, rupanya ada sayang dalam hati masin masing.
    ‘Love tou like crazy’ -Zariq
    ‘Tak apa.You gilalah sorang sorang, nanti I cari boyfriend lain’ – Qyra
        
            Mohd Zahir Azmin, lelaki yang tak kurang kacaknya, merangkap adik Zariq rupa rupabya terlebih dahulu menyimpan perasaan selama enam tahun kepada gadis yang sama.Malah, perkenalannya dengan Qyra lebih akrab berbanding zariq sendiri.Kalau dengan Azmin, mHu tak berhenti dia berceloteh.Pasti ada sahaja cerita yang mereka bualkan.Sampaikan gosip pasal artis pun masuk sekali.Sudahlah tak reti diam, gelak pula mengalahkan langsuir.
             Qyra terdiam tak terkata, Antara abang dan adik, siapa yang sepatutnya memilik hatinya? Kalay Zariq menjadi pilihan, bagaimana pula dengan Azmin? ”
    So far aku suka baca permulaan cerita ni, tak sabar nak habiskan semua cerita dalam novel nie.novel nie mempunyai 869 muka surat..hoho..ambil masa sikit unryk aku habiskan..
    Dah mula untuk memulakan hobi lama…hehehe..
    Hari ni aku cuti..melawat nenek yang sekarang nie tengah tenat..Moga Allah permudahkan segala nya . insyallah