Uncategorized

Mengantuk Di Tempat Kerja

Assalamualaikum
Rasa mengantuk di tempat kerja??Majoriti pekerja mesti setuju dengan aku..Selalunya kan…betul tak..
Biasalah,bila tak cukup tidur semalam,hari nie pagi-pagi macam keterpaksaan datang bekerja dengan mood ke laut..
Ataupun pepagi buta ko dah melantak makanan yang berat-berat mengalahkan tak makan 10 hari jerk..
Apa pulak yang korang lakukan untuk menghindari dari mengantuk di tempat kerja?
Cara aku..sampai di tempat kerja
Mulakan Hari dengan Senyuman
-Kalau dah kita mulakan harian kita denga benda-benda negatif,memang la mood kelaut..So,pagi keluar dari kereta korang kenalah senyum,..sampai masuk opis..Xkisahlah orang cakap korang gila ke ape..hihihi…jgn ikut sangat ye…Tapi bila kita timbulkan perkara yang positf pepagi nie,korang akan rasa positif sampai ke petang.
Morning!!!!
Sarapan
-Sarapan tu penting…Tapi korang kena pilih sarapan yang berserat dan mudah di hadam..Ataupun cukup sekadar mengambil segelas susu dan roti.sbb tu kalau korang tengok cite omputih,jarang mereka hidangkan hidangan seperti itu..Mereka just hidangkan fresh oren dan susu serta roti sahaja.
menu sihat   
Tapi kadang-kadang belahak aku datang,nasi lemak,mee goreng,semua bedal
Buat Regangan otot-otot korang seketika..
-Sebelum memulakan kerja tu,korang buat regangan otot-otot korang supaya lebih lembut..jadi senang skit nak buat keje..Maklumlah..lepas makan..
regangan
ikut cara nie
Jangan Lupa Minum Air Masak Banyak
-Ni pun kekadang aku lupa,tapi mostly bukan lupa,cuma MALAS…So,jangan ambil sikap aku tu ye…Kena ambil 2-3 liter sehari…itu pun kalau mampu…sepatutnya lebih dari tu tau tak..Tapi kalau dah malas sangat cukuplah tu kan…Malas sebab kerap masuk bilik air.EHHH!!!..bagus ape…cuci usus tau…usus tang mane aku pun tak tahu..
Jangan Duduk Terlalu lama Di depan komputer
-Nie aku memang suka,sebab aku suka berjalan-jalan bila aku mengantuk…Nie kira bab tak boleh nak handle lagi la..
berjalan
Rehatkan Mata 
-Selalunya bila aku tak keluar makan,aku memang bantai tido jerk..At least boleh charge energy balik…
make sure lepas korang bangun tido tu,pi cuci muka…orang perempuan memang wajib kot…hehehe..
Bercakap dengan rakan sekerja.
-Aku selalu jugak berbual-bual sambil buat kerja nie..Taklah ngantuk sangat kan..tapi jangan Kepochi sangat..kumpul dosa pulak…hihi
Chatting
Dengar Muzik
-Jangalah korang dengar lagu yang boleh melentokkan kepala korang..atau korang surf la ape2 yang boleh menarik minat korang..tapi POSITIF skit ye..jangan Cari benda yang NEGATIF kat internet pulak..isk..isk…macam aku..tengok baju,tengok tudung..nasib baik tak boleh tengok fb depan komputer…kalau tidak,,,,,jahanam..
Last sekali..ikhlas kan hati korang buat kerja…jangan jadi macam aku yang suka merungut…
korang selalu ngantuk buat apa ye??kongsikan skit dengan aku nie.

Mommy Blogger For any Advertorial | Sponsor Post | Product Review | Food Review | kindly email me at sitirohaida81@gmail.com

No Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *