Uncategorized

Pentingnya TIdur Awal

Assalamualaikum
Ada tak kat sini yang suka tidur lewat malam..Angkat kaki please!!!!
Sebenarnya tidur nie amat penting untuk tubuh kita.Jika kita tidak mengatur masa tidur kita dengan betul ia boleh menyebabkan banyak kesan buruk terhadap hidup kita..Tahukah korang kita memerlukan tidur yang cukup untuk kesihatan diri kita?
Meh aku share sikit waktu-waktu yang boleh memberikan kesihatan pada kita
9pm – 11 pm
-adalah masa untuk menghapuskan bahan kimia toksik yang tidak diperlukan (detoksifikasi) dari sistem antibodi (nodus limfa). Tempoh masa ini perlu dihabiskan dengan berehat atau mendengar muzik.
11pm – 1 am
– Adalah proses detoksifikasi di dalam hati,dan ia harus dilakukan dalam keadaan tidur yang amat lena.Disebabkan kekerapan tidur lewat melebihi tempoh ini,jerawat anda juga mudah keluar di pipi kiri.
1am – 3 am
– Proses detoksifikasi di dalam hempedu, juga ideal dilakukan dalam keadaan tidur yang amat lena.
3am – 5 am
– Detoksifikasi di dalam paru-paru. Oleh itu kadang-kadang akan batuk yang teruk bagi penghidap batuk pada masa ini. Oleh kerana proses detoksifikasi telah mencapai saluran pernafasan, tidak perlu untuk mengambil ubat batuk supaya tidak mengganggu proses penyingkiran toksin.Disebabkan kekerapan tidur lewat melebihi tempoh ini,jerawat anda juga mudah keluar di pipi kanan.
5am – 7 am
– Detoksifikasi di dalam kolon, anda perlu mengosongkan usus anda.
Pagi 7 – 9:00:
– Penyerapan nutrien dalam usus kecil.Anda perlu mempunyai sarapan pagi sebelum masa. Sarapan harus lebih awal, sebelum 6:30 pagi, bagi orang-orang yang sakit. Sarapan Pagi sebelum 7:30 pagi adalah yg terbaik untuk orang-orang yg sihat. Orang-orang yang selalu skip sarapan pagi, mereka perlu mengubah tabiat mereka, dan selewat-lewatnya untuk sarapan pagi adalah antara 9 – 10:00 pagi.
Tidur lewat dan bangun terlalu lewat akan mengganggu proses membuang bahan kimia yang tidak perlu. Selain daripada itu, tengah malam sehingga 4:00 pagi masa apabila sumsum tulang menghasilkan darah. Oleh itu,haruslah mempunyai tidur yang baik dan tidak tidur lewat.
Agak agak korang ade ke yang tidur tak lebih dari 4-5 jam…macam aku nie tidur mesti pukul 12 ke atas..Nak mencuba untuk tidur seawal jam 9 malam pulak mulai hari ni..insyallah…
Agak-agak korang boleh tak..hehehehe
credit :fcumiracle
Facebooktwittergoogle_pluslinkedinrssyoutubeflickr

Blog tentang parenting, info, resepi masakkan ,panduan kerja di rumah, review produk, sharing info Johor, review makanan,

No Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE