Uncategorized

Cara Duduk yang Betul Di hadapan Komputer

Assalamualaikum
Kadangkala kita tak tahu bagaimana caranya untuk duduk dengan betul ketika kita membuat kerja di office kan??
Ramai yang mengabaikan tentang ini.pelbagai gaya yang kita buat semasa menghadap komputer.Ada yang duduk menyenget,ada yang terlalu membongkok.dan ada jugak yang duduk betul2 di depan komputer.
Adakah anda tahu cara itu salah..ecccehhh…macam ler aku duduk betul depan komputer.
Kalau aku tak sah kalau xde bantal di tepi kerusi atau dibelakang kerusi..
Oleh itu,Meh kita ikut langkah yang betul :-
1. Tolak pinggul anda serapat mungkin dengan belakang kerusi
Sesuaikan kerusi agar kaki anda rata di lantai dan lutut anda sama dengan, atau sedikit lebih rendah dari, pinggul anda. Sesuaikan belakang kerusi kepada sudut 100 ° -110 ° bersandar. Pastikan bahawa bahagian atas dan punggung bawah disokong. Jika perlu, gunakan bantal tiup atau bantal kecil. JIka kerusi mempunyai lengan maka sesuaikan lengan kerusi sehingga bahu anda berasa rileks.


2. Duduk berhampiran dengan keyboard anda dan kedudukan itu sehingga tepat di depan tubuh Anda.  
Pastikan bahawa butang terpusat dengan tubuh anda. 


3. Kedudukan keyboard
Sesuaikan ketinggian keyboard sehingga bahu anda rileks, siku anda berada dalam kedudukan yang sedikit terbuka, dan pergelangan tangan anda lurus.

  


4.  Tentukan cerun keyboard anda berdasarkan kedudukan anda duduk.  
Gunakan kaki keyboard dan sesuaikan kecerunannya dengan tangan anda.Jika anda duduk di depan atau kedudukan tegak, cuba miring keyboard anda menjauh dari anda, tetapi jika anda sedikit bersandar, maka sedikit miring ke depan akan membantu untuk mempertahankan kedudukan pergelangan tangan lurus.5. Gunakan pergelangan tangan untuk membantu mempertahankan postur neutral lengan anda.


 6. Ketahuilah bahawa kedudukan paparan yang salah boleh menyebabkan kedudukan badan salah.  
Sesuaikan monitor sehingga leher anda berada dalam neutral, kedudukan santai.Pusat monitor langsung di depan anda dan di atas keyboard.Bahagian atas monitor sekitar 2-3 “di atas ketinggian mata duduk anda. Jika anda memakai kacamata, monitor yang lebih rendah lebih sesuai.
7. Duduk dengan lengan menjauh dari paparan dan sesuaikan jarak panddangan anda. Kurangkan silau apabila melihat skrin Atur sudut paparan menegak dan kawalan skrin untuk meminimumkan silau dari lampu di atas kepala.

 8. Dokumen perlu berada dihadapan anda.
Gunakan klip yang boleh menegakkan dokumen anda dan ia perlu berada dihadapan anda. Ini dapat mengurangkan kepala anda bergerk banyak.


9. Bantulah diri anda sendiri dan berehat sebentar bagi melepaskan sebahagian dari ketegangan otot.

10. Buat senaman jari dengan menolak ke atas jari-jari andaHarap-harap lepas nie tak sakit belakang lagi dan tak bertambah kerabunan aku nie..hehehe..

cdt :sini

Facebooktwittergoogle_pluslinkedinrssyoutubeflickr

Blog tentang parenting, info, resepi masakkan ,panduan kerja di rumah, review produk, sharing info Johor, review makanan,

No Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE