• Uncategorized

    56 Tahun kemerdekaan

    Assalamualaikum Alhamdulillah…Sudah 56 Tahun kita merdeka..Merdeka daripada dijajah di bumi sendiri.Segala pahit getir nenek moyang kita sebelum tercapainya kemerdekaan,amatlah meyedihkan..Bagaimana askar-askar dan pemimpin-pemimpin kita mempertahankan Negara yang tercinta .Negara Malaysia. Apakah Erti Kemerdekaan bagi korang? Adakah Kemerdekaan itu hanya untuk disebut dan di sambut dengan aktiviti-aktiviti syok sendiri..Ataupun korang menyambut kemerdekaan itu dengan mengingati apa yang telah terjadi kepada Malysia negara tanah tumpah darah datuk nenek moyang kita ini,dengan mengibarkan bendera dan mengingati mereka yang telah banyak berjasa kepada Negara. Sekarang Malaysia membangun dengan megah dimata Dunia..Aku bangga untuk menjadi Rakyat Malaysia yang sudah bebas dari jajahan luar.Tetapi sayangnya,masyarakat hari ini,lebih suka berpecah belah dari menikmati segala kemerdekaan yang telah…

  • tazkirah jumaat

    Kisah Di SeBalik Pisang

    Assalamualaikum Alhamdulillah…Hari jumaat sudah..Bersua kita lagi di penghulu hari ini.Insyallah.. Terbaca tentang sesuatu artikel tentang pisang nie.Bukanlah tentang pisang yang hendak dikupasnya..Tetapi pengertian disebalik Pisang itu..Mungkin korang tak faham kalau korang tak baca sehingga habis entry ini. By the way aku copy paste kisah ini untuk dijadikan teladan dan sempadan untuk kita bersama. Tak salah untuk berkongsi sesuatu yang bermanfaat kan..Daripada berkongsi keaiban orang lain.. Nauzubillah.. Jom baca kisah ini ihsan dari pakcik google Maryam, guru kelas Tadika menganjurkan satu permainan yang sungguh menarik untuk murid-muridnya. Setiap murid diminta membawa beg plastik yang berisi pisang yang tertulis nama orang yang paling mereka benci ke kelas pada esok hari. Jadi, jumlah…

  • affiliate

    HiShop August Beauty Box Review

    Assalamualaikum Ehem..ehemmm….sape taknak cantik…Diberi peluang untuk menjadi cantik..of course la terima.. Tuari Hishop ada bagi peluang kat para bloggers.untuk mempromosikan barangan kosmetik kelauran Hishop.Wanita je kot…sebab takkan la lelaki nak pakai kosmetik pulak kan..So PCL tak boleh nak masuk affiliate nie ok…hehehehe..Tunggu Nuffnang pulak bagi ganjaran…hehehe Lepas aku dah isi borang untuk daftar sebagai beauty box review…hari ini dah dapat emel dari Hishop mengatakan aku telah terpilih untuk dijadikan Hishop August beauty Box Review..Bila dah orang suruh try pakai secara free..Of course la kena review barang yang digunakan.. So tak sabarlah kiranya untuk aku menerima box tu.. just klik banner nie Terima emel dari Hishop Tak sabar nak tunggu barang…

  • INFO

    Manfaat Brokoli Pada Manusia

    Assalamualaikum Korang tau apa itu Brokoli? Brokoli pertama kali ditanam di wilayah Calabria, Itali dan diberi nama Calabrese. Setelah sempat singgah di Perancis dan Inggeris, brokoli akhirnya tiba di Amerika pada tahun 1920-an. Sayur-sayuran berwarna hijau tua ini pertama kali dikembangkan oleh para pendatang italia di California. Sejak saat itu, brokoli mulai global.Nama brokoli sendiri diambil dari bahasa latin “brachium” yang bermaksud “cawangan” atau “lengan”. ihsan dari pakcik google Brokoli nie memang sedap untuk di buat sayur salad..Sayur campur pun sodap..kalau aku jumpa orang masak sayur nie,aku suka ratah macam tu je.Satu lagi kalau yang berdiet,sesuai sangat ambil brokoli nie sebab brokoli mengandungi pelbagai nutrisi didalamnya. Korang tau tak,9 manfaat brokoli hijau selain…

  • perayaan,  Sharing

    Asal Usul Perayaan Hantu Lapar

    Assalamualaikum Bukan niat nak cerita pasal hantu pepagi nie.Nie sebab hari nie,company aku ada makan-makan untuk Sembahyang Hantu atau disebut Perayaan Hantu lapar .Perayaan ini akan diadakan setiap tahun. Maknanya hanya ada 2 kali sahaja pesta makan-makan di tempat aku iaitu jamuan makan perayaan china dan jugak Perayaan Sembahyang hantu.Xde perayaan dan makan-makan untuk meraikan perayaan kaum melayu…Emmm..dah nasib.. ihsan dari google Tapi terfikir selama nie,dari manakah asal usul sembahyang hantu nie,So disini aku mencari,dengan pertolongan pakcik google..Akhirnya aku menemui jawapan. Mengikut kepercayaan masyarakat Tionghua, hari ke-15 pada bulan ketujuh dalam kalendar lunar Cina, merupakan permulaan Bulan Hantu Lapar. Perayaan Hantu Lapar atau Zhongyuanjie dirayakan terutamanya oleh suku Kantonis pada…

  • Hackers

    Google selamatkan Saya

    Assalamualaikum Terkejut juga bila dapat emel dari google emel aku telah di sign in oleh orang lain.Dahsyat sekarang nie..Cepat jer dapat kesan kan..Mulanya mybe sebab lepas aku tukar domain..Selepas tu sepatutnya aku kena tukar password aku cepat2 sebab password lama tu aku dah beri keizinan pada netkl untuk uruskan hal perpindahan domain aku..Cer baca sini. Selang beberapa jam selepas penukaran,aku biarkan je emel aku macam biasa.tetiba aku dapat emel dari google klik untuk tumbesaran Cer korang perhatikan ,dari manakah hackers tu datang…New Zealand??? serius..ngeri..nasib baik dapat diselamatkan..kalaulah google tak bagitau aku,alamatnya habis la blog aku nie dan juga emel aku kan…Memang la diorang nie xde kerje ek.. Thanks En.Google...

  • bertukar domain.

    Selamat bertukar Domain Kisahsidairy.com

    Assalamualaikum Alhamdulillah….Apa yang dihajati selama ini telahpun tercapai.. Akhirnya Kisah si dairy bertukar domain..Kalau korang perasan,tiada lagi blogspot.di blog ini… Sekarang dah bertukar kepada www.kisahsidairy.com.. pendek dan senang diingat ok…macm ler selama nie aku tak ingat..ececeh… tapi macam sedih pulak…yelah..selalunya kalau key in kat url tu,mestilah letak blogspot.sekarang tidak lagi. Thanks kat rakan blog yang tolong meng”suggestkan guna domain dari tututututut… Thanks kat PCL n Mialiana.com..Nasib baik ada tempat rujukan. Minta perhatian dan kerjasama dari rakan blogger yang meletakkan url saya di dalam bloglist mereka..tolong la saya utk ubah kepada .com ye..kot la korang tak dapat pulak nak cari blog nie..huhu..sedih saya.. jangan lupa untuk selalu singgah kat blog nie…thank…

  • my new baby born

    Cerita Orang Baru

    Assalamualaikum Merujuk kepada entry SINI…Memang belum berkesempatan untuk menziarah adik aku tu. Kesian Dia..Harap-harap hujung bulan nie dia balik kampung.Boleh tengok anak dia..Cubit-cubit pipi baby boy tu..boleh cium-cium pipi dia. Aku paling suka cium bau baby..orang kata bau baby tu macam bau syurga..Wallahualam.. Hari nie aku nak share pic dan juga nama yang diberi oleh mama ngan papa nya.Ikutkan dulu papanya suka sangat dengan nama ADAM..Tapi tak tau kenapa bila dah keluar seorang lelaki,lain pulak namanya. Mybe Aura daripada Ahmad Nabil si telinga capang tu..hahaha..sorry Nabil..Siapa Nabil..alah…nabil yang pengacara MELETOP tu..Seorang pelawak..Jangan anak saudara aku nie suka melawak sudah la.. Nama diberikan ialah…Mohd Nabil b.Hazri..Lahir dalam bulan kemerdekaan.. Nilah dia…